Profil Hodnocení (1916) Komentáře (406) Kšefty (2) Filmotéka (4949)
Oblíbené filmy Oblíbení režiséři Oblíbení herci Oblíbené herečky Oblíbené seriály
Moje komentáře |
Franklyn (2008)
28.12.2009 |
| |
Zajímavá psychologická skládačka s jednou fantasy linkou, která postupně ztrácí na důležitosti. Snímek určený spíše náročnějším divákům, není divu, že ti jednodušší, které zaujme vizualita onoho fantasy motivu v traileru, pak nelibě skučí nad tím, co ve skutečnosti sledují. Hledáte-li akci, pak jinde, Franklyna odložte, než budete dospělí. Je to film o prolínání reality a skutečnosti a hledání sebe samotných s přesnými hereckými výkony zejména Sama Rileyho, Bernarda Hilla a Evy Green. Na debut velmi slibné, od McMorrowa příště beru jak čistou fantasy, tak čistě psychologický příběh… na obojí má. |
Ming Ming (2006)
28.07.2009 |
| |
Prvních deset minut jsem přemýšlel, že to vzdám, protože mi ta nabušená vizuální přestylizovanost lezla na nervy. Vydržel jsem a bylo to jako konzumovat nějakou drogu. Příběh v podstatě neexistuje, respektive je lehce načrtnutý, ale forma skoro nedovolí odtrhnout oči. Jak se píše někde na netu, jeden z filmů, který buď výhradně zavrhnete, nebo se vás zmocní. Přiznávám, že jsem tomuto více než hodinu a půl trvajícímu videoklipu podlehl. Zatím čtyři hvězdičky, ale pátou možná přidám po druhém zhlédnutí, kterému se nevyhnu. Doporučení pro případné diváky: vypnout rozum, ponořit se a nechat se unášet. |
RRRrrrr!!! (2004)
22.01.2009 |
| |
O třídu lepší, než jsem po předchozích varováních čekal, o dvě třídy lepší než většina amerických středoškolských komedií. Absurdní legrácky a hlášky, které ocení jen ti, kdo mají o jeden rozměr smyslu pro humor navíc. Vím, že to bude znít svatokrádežně, ale občas jsem si vzpomněl na Monty Pythony (třeba při scéně v Carrefouru). A ti, kdo mají pocit, že při tomhle filmu pro ně začíná noc, vědí, co se na to odpovídá:-) |
Quantum of Solace (2008)
12.11.2008 |
| |
Respektuji rozporuplné názory na tuto bondovku a rozumím jim, nicméně „u mě dobrý“. Pravdou je, že Casino Royale nasadilo vysokou laťku a Marc Forster může tak maximálně dorovnat sázku. V podstatě se mu to daří, byť na úkor ještě znatelnějšího „ničení“ legendy. Nejsem bondofil, řadu starších bondovek jsem neviděl, nicméně srovnám-li všechny představitele, pak mi Craig vychází jako druhý nejlepší po Connerym. Z hlediska vyznávání kultu postavy jsem spíše heretik a tak mi nevadí, že tenhle Bond reaguje lidsky a ne jako comicsová postava. Je to trochu svatokrádežné (asi jako vnášet psychologii do Vinnetoua), ale mně se to líbí. Styl je kopírován z Bourna, o tom se nikdo přít snad nemůže, nicméně je to prostě styl roku 2008. Ano, řada nápadů zůstala nevyužita nebo nedotažena, zlosyn má jen průměrné charisma a nedostal dostatek prostoru a střih je v některých sekvencích opravdu na facku střihačovi. Jako celek to ale funguje. Zatímco na Brosnana se dá „jenom“ dívat, s Craigovým Bondem je možné i prožívat. To je plus, alespoň pro mě. (80%) |
Geu hae yeoreum (2006)
04.10.2008 |
| |
Aby dostala členka televizního štábu známého profesora Suk-younga, svého bývalého učitele, do pořadu, slíbí mu, že mu nalezne někoho, s kým by se rád setkal. Tím někým je Jung-in, se kterou se kdysi, v roce 1969 setkal v rámci studentské letní brigády ve vesnici, kam teprve zaváděli elektřinu. Před očima se nám pak odvíjí příběh jedné pomalu vznikající, ale o to silnější lásky, do které později osudově zasáhnou politické nepokoje. Byung-hun Lee je věrohodný a výborný jak coby mladý student, tak i jako starý profesor. Krásný film s velmi dobrou kamerou (za všechny noční scéna ve vodě), hezkou hudbou a věrohodným příběhem, který se bude líbit každému, kdo někdy prožil nenaplněnou lásku. (100%) |
Mistr a Markétka (2001)
10.08.2008 |
| |
Vzhledem k tomu, že se jedná o jednu z mých dvou nejmilovanějších knížek v životě, bylo moje oko obzvláště kritické... nicméně jsem byl kupodivu nadprůměrně spokojen. Podotýkám, že z dalších adaptací jsem viděl před časem jen polskou několikadílnou televizní, takže nemůžu moc srovnávat. V rámci daných možností a s pochopením pro mnoho nejrůznějších zkratek se jedná o povedené představení s výbornými hereckými výkony (mj. Viktor Skála, známý z kuřimské kauzy), některými velmi dobrými scénami (estrádní vystoupení, gala ples, scéna s Frídou...), vtipně řešenou Markétinou "nahotou" a trochu zvláštním, ale přesto přijatelným pojetím démona Azazela. Pro mě je to za 85%. |
Milyang / Miryang (2007)
15.06.2008 |
| |
I přes svoji délku kvalitní psychologické drama a důkaz toho, že korejská kinematografie nejsou jen tragické nebo komické romance. Myslím, že právě proto, že film nesklouzává k melodramatu, ale pohybuje se v relativně civilní rovině, jsem si připadal víc vtažen do příběhu. Sympatický je silný protipámbíčkářský akcent (pěkná scéna s výměnou CD). Líbily se mi i herecké výkony obou hlavních protagonistů, zejména Do-yeon Jeon v roli ženy, prožívající velké psychické trauma. A co se týká závěru, myslím si, že pocitově film končí přesně tam, kde má... (85%) |
Dračí války (2007)
16.01.2008 |
| |
Ani já se neubráním srovnání s jiným korejským blockbusterem, The Host. Ten mi připadal velmi dobrý hlavně proto, že ignoroval nějaké přesné žánrové zařazení a dělal film o monstru "jinak". Hlavní chybou Dračích válek je podle mě to, že se snaží dělat korejský film po americku. Samotná legenda, kolem které se příběh točí, je zajímavá, délka filmu rozumná, triky slušné, ale děj chvílemi hodně skřípe a co nejvíc sráží Dračí války na kolena, jsou herecké výkony hlavních představitelů. Už dlouho jsem neviděl tak nezajímavé typy, bez charisma, hrající stylem ochotnického divadla v Dolní Lhotě. Jako celek je to ale přijatelná zábava - kdybych takový film viděl před dvaceti lety a bylo mi patnáct, určitě bych na něj šel do kina nejméně třikrát. Takhle, pokud od toho předem nic nečekáte a na chvilku se vžijete do myšlení třináctiletého dítěte, můžete si na hodinu a půl pročistit hlavu (55 %) |
Halloween (2007)
11.12.2007 |
| |
Doteď jsem netušil, že se dá natočit vyvražďovačka nudná a plochá jako pimprlové divadlo. Příznivci původního Carpenterova filmu, ze kterého si tahle přes všechny potoky krve bezkrevná podívaná bere jen základní námět, hudební motiv a postavu, se musí cítit hluboce dotčeni - tohle má s atmosférou vůbec jakéhokoliv průměrného hororu společného asi tolik, jako kdyby Pink Floydy přezpívali Eva a Vašek. Chybí jakýkoliv originální nápad, nadhled, atmosféra, vzrušení... Brutalita ve filmech mi nijak nevadí, u Guinea Pig jsem schopný v klidu povečeřet, ale v tomhle filmu i ta vyzdvihované a akcentované "maso" působí trapně. Ani v pseudopsychologické první části, natož v druhé řeznické zívací není jediná postava, která by měla nějaký rozměr. Není s kým se ztotožnit, není čeho (ani o koho) se bát, není čeho se lekat... a druhá polovina je už nechtěně sebeparodická. Kdybych to nevěděl, tak bych si tipnul, že film fakt natočil nějaký zombie:-) |