Uživatelská zóna Přihlásit Registrovat Ztracené heslo

Oblíbení režiséři
Oblíbení herci
Oblíbené herečky
Oblíbené seriály

od nejnovějších    podle abecedy    podle hodnocení    podle roku vzniku filmu

<<       >>

Vinyan (2008)  **** 13.03.2010

Variace na Antikrista, kdy se psychologické drama manželů, pátrajících po ztraceném dítěti, po dvou třetinách mění v psychedelickou a místy vizuálně fascinující podívanou. Emmanuelle Béart je krásná ženská, která svoji živočišnost neztrácí ani pod nánosem bláta z barmské džungle. Je legrační číst tu komentáře pubescentů, kteří ve filmu hledají logiku a povrchnost.
     The Box (2009)  ** 10.01.2010

Rozvleklá banální moralita s hereckými výkony, které většinou kulhají jako Cameron Diaz na začátku filmu. Místy samoúčelně efektní, místy nechtěně směšné, s hudbou, která se snaží vnucovat, že je cosi sdělováno. Možná by mi to připadalo zajímavé, kdybych byl rozkoukávající se středoškolák. Podotýkám, že Donnie Darko je jeden z filmů mého srdce... ale o to víc jsem na Kellyho přísnější.
     Imaginárium Dr. Parnasse (2009)  ***** 01.01.2010

Lahůdka pro oči, vizuálně geniální. Herecky rovněž skvělé, to zaskakování pánů Deppa, Lawa a Farrella za Heathe Ledgera má svoji logiku a vůbec neruší. Tom Waits je pro mě druhým nejlepším ďáblem z uměleckých děl (hned po Wolandovi z Mistra a Markétky). Pobaví montypythonovská vsuvka s ruskými gangstery, dobré jsou i titulky od dvorního pythonovského překladatele Petra Palouše. Moc potěšilo, velmi dobrý začátek nového roku.
     Franklyn (2008)  **** 28.12.2009

Zajímavá psychologická skládačka s jednou fantasy linkou, která postupně ztrácí na důležitosti. Snímek určený spíše náročnějším divákům, není divu, že ti jednodušší, které zaujme vizualita onoho fantasy motivu v traileru, pak nelibě skučí nad tím, co ve skutečnosti sledují. Hledáte-li akci, pak jinde, Franklyna odložte, než budete dospělí. Je to film o prolínání reality a skutečnosti a hledání sebe samotných s přesnými hereckými výkony zejména Sama Rileyho, Bernarda Hilla a Evy Green. Na debut velmi slibné, od McMorrowa příště beru jak čistou fantasy, tak čistě psychologický příběh… na obojí má.
     Stmívání (2008)  *** 30.08.2009

V mém věku už by mě těžko někdo podezříval, že jsem emo:-) /rozuměj stylizovaná hra na temnotu bez vnitřních prožitků a zkušeností/, nicméně jak jsem k tomuto módnímu hitu přistupoval na začátku s despektem, na konci jsem musel uznat, že je to chytře udělaný výrobek. Když zapomenete na to, co víte o upírech a uvědomíte si, že cílové publikum nepřekročilo brány školních lavic, není to o moc hloupější než Harry Potter
     Ming Ming (2006)  **** 28.07.2009

Prvních deset minut jsem přemýšlel, že to vzdám, protože mi ta nabušená vizuální přestylizovanost lezla na nervy. Vydržel jsem a bylo to jako konzumovat nějakou drogu. Příběh v podstatě neexistuje, respektive je lehce načrtnutý, ale forma skoro nedovolí odtrhnout oči. Jak se píše někde na netu, jeden z filmů, který buď výhradně zavrhnete, nebo se vás zmocní. Přiznávám, že jsem tomuto více než hodinu a půl trvajícímu videoklipu podlehl. Zatím čtyři hvězdičky, ale pátou možná přidám po druhém zhlédnutí, kterému se nevyhnu. Doporučení pro případné diváky: vypnout rozum, ponořit se a nechat se unášet.
     Ať vejde ten pravý (2008)  ***** 19.04.2009

Silný a nevšední multižánrový zážitek. Víc krásný romantický film než horor. Depresivní atmosféra švédského sídliště někdy v 70.letech minulého století (soudě i podle zpráv o Brežněvovi v rádiu), přesně zvolená hudba, úžasní oba herečtí protagonisté. Stmívání v opačném gardu, s mladšími aktéry, ale pro náročnějšího a pokročilejšího diváka. 100 % bez uzardění.
     RRRrrrr!!! (2004)  *** 22.01.2009

O třídu lepší, než jsem po předchozích varováních čekal, o dvě třídy lepší než většina amerických středoškolských komedií. Absurdní legrácky a hlášky, které ocení jen ti, kdo mají o jeden rozměr smyslu pro humor navíc. Vím, že to bude znít svatokrádežně, ale občas jsem si vzpomněl na Monty Pythony (třeba při scéně v Carrefouru). A ti, kdo mají pocit, že při tomhle filmu pro ně začíná noc, vědí, co se na to odpovídá:-)
     Den, kdy se zastavila Země (2008)  *** 16.12.2008

Lehký nadprůměr, hlavně díky technické stránce filmu. Ta dějová je myšlenkově až příliš jednoduchá a místy nudí. Keanu Reeves si vystačí s jedním výrazem, což sice patří k roli, ale není Jean Gabin, aby se ten výraz po chvilce neokoukal. Konec vzali tvůrci poněkud hopem a dost film sráží. Došel jim materiál? Řekli si: pro dnešek padla? Opravdu je natolik vyspělá mimozemská civilizace ochotná tak rychle se spokojit s pár spravedlivými, kteří Zemi stejně nespasí? Hm, tak asi jo, no...
     Sněženky a machři po 25 letech (2008)  ** 10.12.2008

Dvě hvězdičky ze sentimentu, jinak by to bylo horší. Nezvládnutý návrat k legendě, zbytečný film, ze kterého si budu pamatovat jedinou hlášku, a to svoji: "Čím jsem to zase proboha promarnil sto minut života?"
     Pusinky (2007)  **** 12.11.2008

Příjemné překvapení. Zpočátku jsem měl trochu problém se chytit a nějak se hrdinkám přiblížit, ale pak jsem pochopil, že je to více pocitová než dějová záležitost a že film posouvají dopředu stavy a pocity hlavních čtyř postav. Zmatek, bezcílné vnitřní i vnější putování a deprese dobře dokresluje prostředí severních Čech. Herecky výborné, všechny tři hlavní protagonistky si zaslouží uznání za odvahu. Jak vidno z reakcí, problémy se strávením filmu mají jednak technokraté bez dostatečné empatie a jednak puberťáci všeho druhu a věku (jak je tu už vícekrát uvedeno, žádná Coca-Cola typu Rafťáků to tedy fakt není – spíš víno, které v hojné míře konzumují hrdinky s občasnou příchutí Malibu). Jsem zvědavý na další filmy Karin Babinské. (80%)
     Quantum of Solace (2008)  **** 12.11.2008

Respektuji rozporuplné názory na tuto bondovku a rozumím jim, nicméně „u mě dobrý“. Pravdou je, že Casino Royale nasadilo vysokou laťku a Marc Forster může tak maximálně dorovnat sázku. V podstatě se mu to daří, byť na úkor ještě znatelnějšího „ničení“ legendy. Nejsem bondofil, řadu starších bondovek jsem neviděl, nicméně srovnám-li všechny představitele, pak mi Craig vychází jako druhý nejlepší po Connerym. Z hlediska vyznávání kultu postavy jsem spíše heretik a tak mi nevadí, že tenhle Bond reaguje lidsky a ne jako comicsová postava. Je to trochu svatokrádežné (asi jako vnášet psychologii do Vinnetoua), ale mně se to líbí. Styl je kopírován z Bourna, o tom se nikdo přít snad nemůže, nicméně je to prostě styl roku 2008. Ano, řada nápadů zůstala nevyužita nebo nedotažena, zlosyn má jen průměrné charisma a nedostal dostatek prostoru a střih je v některých sekvencích opravdu na facku střihačovi. Jako celek to ale funguje. Zatímco na Brosnana se dá „jenom“ dívat, s Craigovým Bondem je možné i prožívat. To je plus, alespoň pro mě. (80%)
     Geu hae yeoreum (2006)  ***** 04.10.2008

Aby dostala členka televizního štábu známého profesora Suk-younga, svého bývalého učitele, do pořadu, slíbí mu, že mu nalezne někoho, s kým by se rád setkal. Tím někým je Jung-in, se kterou se kdysi, v roce 1969 setkal v rámci studentské letní brigády ve vesnici, kam teprve zaváděli elektřinu. Před očima se nám pak odvíjí příběh jedné pomalu vznikající, ale o to silnější lásky, do které později osudově zasáhnou politické nepokoje. Byung-hun Lee je věrohodný a výborný jak coby mladý student, tak i jako starý profesor. Krásný film s velmi dobrou kamerou (za všechny noční scéna ve vodě), hezkou hudbou a věrohodným příběhem, který se bude líbit každému, kdo někdy prožil nenaplněnou lásku. (100%)
     Křižovatka osudu (2007)  **** 23.09.2008

Silné čtyři hvězdičky. Děj je sice předvídatelný a to, co předpokládáte, že se stane, se skutečně vždy stane, nicméně podání je nehollywoodské a přes závažnost tématu (umírání) nevydírající. Kevin Bacon hraje civilně, úsporně a přesvědčivě a Marcia Gay Harden (ano, ta náboženská fanatička z The Mist) působí jako věrohodná silná osobnost. Dobrý výkon podává i dětský představitel Daveyho. Shrnuto: po dlouhé době mě opět emocionálně uspokojil americký film (85%).
     Mistr a Markétka (2001)  **** 10.08.2008

Vzhledem k tomu, že se jedná o jednu z mých dvou nejmilovanějších knížek v životě, bylo moje oko obzvláště kritické... nicméně jsem byl kupodivu nadprůměrně spokojen. Podotýkám, že z dalších adaptací jsem viděl před časem jen polskou několikadílnou televizní, takže nemůžu moc srovnávat. V rámci daných možností a s pochopením pro mnoho nejrůznějších zkratek se jedná o povedené představení s výbornými hereckými výkony (mj. Viktor Skála, známý z kuřimské kauzy), některými velmi dobrými scénami (estrádní vystoupení, gala ples, scéna s Frídou...), vtipně řešenou Markétinou "nahotou" a trochu zvláštním, ale přesto přijatelným pojetím démona Azazela. Pro mě je to za 85%.
     Neukdaeui yuhok (2004)  **** 27.07.2008

Han-kyung je lehce naivní venkovská holka, která přichází studovat do Soulu. Hea-won a Tae-sung jsou bývalí kamarádi, každý nyní na jiné střední škole. Shodou okolností se oba s Han-kyung potkávají a zamilují se do ní. U Tae-sunga je to o to komplikovanější, že v dívce poznává někdejší nevlastní sestru. Trochu složitě strukturovaný příběh postupně vystřídá prvky komedie, bojového umění i klasického milostného trojúhelníku a míří k již poněkud "tradičnímu" závěru. Právě určitá klišovitost zápletek a předvídatelnost děje mě asi rušila nejvíc od větší citové zainteresovanosti. Nebyl to pro mě prostě tak "zásadní" film jako jiné, kterým se podařilo mě rozbrečet, nicméně i tak je to za čtyři hvězdičky - herci jsou výborní, forma přitažlivá a bez únavy se na to dobře kouká i ve dvě v noci. (80%)
     Pocit viny (1975)  **** 06.07.2008

Psychologický příběh muže, který nepomůže obětem autonehody, aby si neušpinil potahy v autě. Postupně ho pronásleduje svědomí a na potazích se mu zjevují krvavé skvrny...
     Milyang / Miryang (2007)  **** 15.06.2008

I přes svoji délku kvalitní psychologické drama a důkaz toho, že korejská kinematografie nejsou jen tragické nebo komické romance. Myslím, že právě proto, že film nesklouzává k melodramatu, ale pohybuje se v relativně civilní rovině, jsem si připadal víc vtažen do příběhu. Sympatický je silný protipámbíčkářský akcent (pěkná scéna s výměnou CD). Líbily se mi i herecké výkony obou hlavních protagonistů, zejména Do-yeon Jeon v roli ženy, prožívající velké psychické trauma. A co se týká závěru, myslím si, že pocitově film končí přesně tam, kde má... (85%)
     Cheongchunmanhwa (2006)  **** 02.05.2008

Velmi silné čtyři hvězdičky. První část je rozverná, příjemně se na to kouká a potom přijde zásah osudu. Ten je tragický, ale jiného druhu, než většinou v asijských romantických filmech bývá – a také je zde kladen spíše akcent na přátelství než na lásku. Možná kdyby se lehce prodloužila ta osudová část filmu na úkor té první, bylo by to za pět hvězdiček. Každopádně zůstává dobrý příběh s rázovitými postavami (kromě obou protagonistů také Ji-hwanův otec) a velmi mě okouzlila Kim Ha-Neul, kterou jsem si zamiloval už ve filmu Ditto. (85%)
     13: hra smrti (2006)  ***** 27.04.2008

Co všechno jsme ochotni udělat pro peníze? Otázka, kterou si během tohoto filmu musí položit každý z nás. Všechno začíná nevinně. Snědli byste mrtvou mouchu za určitou finanční částku, když byste zrovna byli navíc v nouzi? Ano? A co okrást žebráka? Ještě v pohodě? Společně s hlavním hrdinou jsme vedeni ke stále vyšším výherním částkám a je zajímavé, kdy si kdo z nás řekne: proboha, tohle snad už ne! Originální thajský thriller s prvky cynického i černého humoru, napínavými scénami a gradujícím dějem. Nedivím se, že Američané, jak píše Adrian, koupili práva na remake. Na rozdíl od hororů nebo romantických filmů by se jim to i mohlo podařit převést, protože tohle téma je opravdu univerzální. (90%)
     Ichi ritoru no namida (2005)  ***** 30.03.2008

Poměrně realisticky pojatý a přitom dojemný příběh dívky jménem Aya, která trpí vážnou a nevyléčitelnou nemocí pohybového ústrojí. Na rozdíl od jiných, takto tématicky zaměřených filmů se zde nekoná žádná love story, ale sledujeme postupné vyčleňování z normálního života a Ayino vnitřní vyrovnávání se s tímto osudem. Natočeno podle reálných osudů skutečné dívky, zapsaných do deníků. Velmi dobrý výkon hlavní představitelky. Film netlačí na pilu a citově nevydírá, přesto je tu pár scén vhánějících slzy do očí. A rovněž si uvědomíte, jak banální jsou ve skutečnosti vaše problémy, kterým přikládáte váhu, ve srovnání s podobnými osudy. (95%)
     Mlha (2007)  ***** 23.03.2008

Pro mě velmi zdařilý film s jen pár hluššími místy a některými scénami hustými jako mlha z českého distribučního názvu. Inteligentní béčko (jako celý King, i když tuhle povídku jsem nečetl) s neznámými herci, u kterého mi nevadily snesitelně digitální potvory a potěšila mě hudba od Dead Can Dance i cynický konec. V kině by to bylo lepší, ale to bychom nesměli mít nejhorší filmové distributory v Evropě. (90%)
     Taiyo no uta (2006)  ***** 02.03.2008

Kaoru je šestnáctiletá dívka, která trpí nevyléčitelnou alergií na sluneční paprsky a UV záření. Žije proto hlavně v noci a chodí si s kytarou zpívat k vlakovému nádraží. Během častého dívání se z okna se na dálku zamiluje do středoškoláka Kojiho a jedné noci se s ním i potká... Nádherný a smutný film, během kterého mi několikrát citově zatrnulo a na konci jsem se přistihl, jak mi bez mého vědomí tečou slzy, což se mi tak často nestává. Přitom se nekoná žádné velké citové vydírání v hollywoodském stylu, jen jste, jako u mnoha dalších asijských romancí, nenápadně vtaženi do emotivního spoluprožívání. Pro mě nezpochybnitelných 100 %.
     Dračí války (2007)  *** 16.01.2008

Ani já se neubráním srovnání s jiným korejským blockbusterem, The Host. Ten mi připadal velmi dobrý hlavně proto, že ignoroval nějaké přesné žánrové zařazení a dělal film o monstru "jinak". Hlavní chybou Dračích válek je podle mě to, že se snaží dělat korejský film po americku. Samotná legenda, kolem které se příběh točí, je zajímavá, délka filmu rozumná, triky slušné, ale děj chvílemi hodně skřípe a co nejvíc sráží Dračí války na kolena, jsou herecké výkony hlavních představitelů. Už dlouho jsem neviděl tak nezajímavé typy, bez charisma, hrající stylem ochotnického divadla v Dolní Lhotě. Jako celek je to ale přijatelná zábava - kdybych takový film viděl před dvaceti lety a bylo mi patnáct, určitě bych na něj šel do kina nejméně třikrát. Takhle, pokud od toho předem nic nečekáte a na chvilku se vžijete do myšlení třináctiletého dítěte, můžete si na hodinu a půl pročistit hlavu (55 %)
     Halloween (2007)  * 11.12.2007

Doteď jsem netušil, že se dá natočit vyvražďovačka nudná a plochá jako pimprlové divadlo. Příznivci původního Carpenterova filmu, ze kterého si tahle přes všechny potoky krve bezkrevná podívaná bere jen základní námět, hudební motiv a postavu, se musí cítit hluboce dotčeni - tohle má s atmosférou vůbec jakéhokoliv průměrného hororu společného asi tolik, jako kdyby Pink Floydy přezpívali Eva a Vašek. Chybí jakýkoliv originální nápad, nadhled, atmosféra, vzrušení... Brutalita ve filmech mi nijak nevadí, u Guinea Pig jsem schopný v klidu povečeřet, ale v tomhle filmu i ta vyzdvihované a akcentované "maso" působí trapně. Ani v pseudopsychologické první části, natož v druhé řeznické zívací není jediná postava, která by měla nějaký rozměr. Není s kým se ztotožnit, není čeho (ani o koho) se bát, není čeho se lekat... a druhá polovina je už nechtěně sebeparodická. Kdybych to nevěděl, tak bych si tipnul, že film fakt natočil nějaký zombie:-)
     Tada, kimi wo aishiteru (2006)  ***** 08.12.2007

Další krásný asijský romantický film. Makoto nastupuje na univerzitu a kvůli své povaze i jistému domnělému fyzickému handicapu se spíš straní kolektivu. Je tajně zamilovaný do krásné spolužačky Miyuki, ale skamarádí se s drobnou, brýlatou a lehce potrhlou Shizuru, se kterou se náhodně potká hned první den. Objeví spolu tajné místo ("nebeský les" z titulu filmu), Makoto učí kamarádku fotografovat, postupně se sbližují... Celý příběh sledujeme z pohledu Makota, který přijíždí do Ameriky na výstavu Shizuru. Pointa je velmi krásná a dojemná. Čistá romantika za čistých sto procent s čistým svědomím. (100 %)
     Piráti z Karibiku - Na konci světa (2007)  **** 06.08.2007

Po poměrně chladných recenzích a názorech jsem se na film dostal až s dvouměsíčním odstupem od premiéry. Byl jsem překvapen spíš příjemně. Souhlasím s tím, že filmu by prospěly nůžky a že spousta motivů zůstala nevyužitých, ale jako celek s jedničkou a dvojkou tvoří docela slušný celek, rozhodně to není takový odporný zločin jako u Matrixu. Slabší čtyři hvězdičky zejména s přihlédnutím k vizuální stránce filmu (70%)
     Maska zrcadla (2005)  ***** 19.06.2007

Audiovizuální psychedelická hostina, kde na příběhu zase tak moc nezáleží. Vtipný a surrealistický výlet do podvědomí dospívající dívky, který zasáhne jen stejně naladěné diváky s bohatou představivostí, neuvízlé ve schematickém vidění světa. Rozhodně to není film pro děti ani pro příliš dospělé, spíš menšinová záležitost pro ty, kdo žijí v podobných světech, v jakém se snímek odehrává:-). Normálně by to bylo za čtyři hvězdičky bez přemýšlení, tu pátou přidávám za krásnou a mně velice blízkou (možná i totožným dnem a měsícem narození?) Stephanii Leonidas v hlavní roli. (90%)
     Raman (2004)  ***** 22.05.2007

To podstatné je řečeno v ostatních komentářích, snad jen ještě dodám, že to není jen film o dospívání, ale i o světě zralých mužů a jeho konfrontaci s mládím. Film nezobrazuje explicitně žádné přímé sexuální scény, protože o čistě fyzický akt tu ani nejde, jakkoliv je součástí roční smlouvy. Celý snímek je podbarven melancholickou, ale ne depresivní náladou, úžasná je písní doprovázená scéna s ohňostrojem a samozřejmě posledních pár minut. (100%)
     Spider-Man 3 (2007)  *** 20.05.2007

Pořád ještě lehce nad průměrem, ale znatelný pokles kvality oproti předchozím dvěma dílům. Triky působí místy dost lacině na tak drahý film a nefunguje zde to, na co je tlačeno na pilu, tj. romantika. Scénář příliš roztříštěný, spousta věcí a většina nedotažených. Tobey Maguire taky zrovna neoslňuje, v té "zlé" podobě byl až nechtěně parodický a připomínal mi Čtvrtníčka. Další díl musí buď úplný zlom nebo to bude už opravdový průšvih. Být Raimim, tak se na to už vykašlu, ale prachy jsou holt prachy... (60%)
<<       >>

Provozovatel, Reklama, Redakce  /  FAQ  /  Přidej obsah