Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Krimi

Recenze (202)

plakát

Kebab a horoskop (2014) 

[MFF Karlovy Vary 2014] Haha. Celkem úlet. Čekala jsem všechno možný, ale tohle fakt ne. Naprosto crazy dialogy a scénář, ale spíš v pozitivnim slova smyslu. Nenechte se zmást názvem, film je zejména o pracovnících prodejny s kobercema. Musíte přistoupit na hru režiséra a hlášky postav si užívat a moc nepřemejšlet nad smyslem filmu. Rozhodně jeden z lepších filmů, který měli diváci letos (2014) možnost vidět ve Varech.

plakát

Prodloužený víkend (2013) 

Celkem sladká limonáda, což jsem věděla dopředu, a tak se kvůli tomu na film nejde zlobit. Americký retro z osmdesátek na maloměstě - pro tohle mam zkrátka slabost. Velký káry, domy s dřevěnejma verandama, místní obchody. Jestli tohle prostředí máte taky rádi, rozhodně nebudete zklamaný. Vlastně to určitym způsobem tak trochu připomíná Madisonský mosty. A stejně jako Maryl Streep, tak i Kate Winslet mám děsně ráda, vlastně to jsou moje nejoblíbenější herečky. Jenže v Madisonskejch mostech jsem Maryl Streep její zamilování do Eastwooda během pár dnů věřila. A věřim jí ho pokaždý, když film vidim. Jenže u tohodle filmu jsem zkrátka měla problém uvěřit, že by Kate Winslet začala uprchlíkovi z vězení tak rychle důvěřovat a ještě k tomu by se do něj tak rychle zamilovala... A stejně dávám 4 hvězdy, ani nevim proč. Asi proto, co už jsem popsala na začátku - prostě se mi líbí to prostředí, kde se film odehrává. A asi se na film klidně za rok dva podívám znovu, ale potom už ztěží... Takže objektivně by to byly 3 hvězdy, ale za "osmdesátkový maloměsto" a mojí oblíbenou Kate přidávám jednu hvězdu.

plakát

Everybody Street (2013) 

Povinnost nejen pro všechny, kteří se zajímají o fotografii, ale i pro ty, kteří milují "pravý" New York - tím mám na mysli vedlejší ulice a avenues, Harlem, metro atp. Skvělej dokument. Až ho dokoukáte, budete mít chuť si koupit letenku do New Yorku, vzít analogovej foťák do batohu a vyrazit. Já měla to štěstí, že hned tejden po tom, co jsem na dokument koukla, jsem vážně do NY a i s tim analogovym foťákem v baťohu letěla.

plakát

Philomena (2013) 

Skvělej film! A to hned od začátku. Judi Dench v roli matky hledající svého syna předvádí neopakovatelnej hereckej výkon. Ačkoliv nemám moc ráda britský filmy, tady mi atmosféra a prostředí naprosto sedlo. Moc se mi líbily vzpomínky hlavní hrdinky a používání záběrů ze starý kamery... Zkrátka rozhodně doporučuju - jde sice o drama, ale při několika hláškách se i zasmějete. Navíc příjemná délka hodina a půl zaručuje, že se nebudete nudit a koukat na hodinky.

plakát

GEN - Galerie elity národa (1993) (seriál) 

Nejlepší česká znělka. Miluju jí. Kvalita dílů kolísá, což je samozřejmé vzhledem k tomu, že každý díl byl "pohledem" někoho jiného. Doporučuju medailony o Jaromíru Jágrovi a Václavu Klausovi. GEN je jeden z nejlepších dokumentárních pořadů České televize.

plakát

Babovřesky (2013) odpad!

Jeden z nejhorších zážitků v kině. Vážně. Podívejte se, já mám ráda trilogii Slunce, seno... Dokonce jí mám hodně ráda a většinu hlášek z ní znám nazpaměť. Taky mi nedělá problém si oblíbit nějakej tupej film, komedii, která se jinejm zdá trapná. Ale co je moc, to je moc, a Babovřesky jsou za hranicí všeho. Nejhorší na těch 133 minutách filmu bylo to, že ani 1 (ani JEDEN!) vtip mě nedonutil k tomu, aby se mi aspoň trochu pohnuly koutky rtů. Moment, vlastně tu byla ještě jedna horší věc - lidi v sále se smáli (a to nás bylo tak 20). Smáli se všemu, smáli se hystericky a dávivě, pokřikovali a hejkali. "Bože, bože!!!!" chtělo se mi každejch pět minut zakřičet. A myslím, že párkrát jsem to nevydržela a vážně to řekla nahlas. Ten film byl naprosto totálně tupej, hroznej, nechutnej, trapnej, odpornej, nevtipnej, špatně zahranej, špatně napsanej, špatně zrežírovanej. Kdyby to zachránily aspoň exteriéry, ale zatímco ve Slunce, seno byla vesnice živá, tak Babovřesky vypadaly totálně mrtvě, jak nějaká kulisa, kde chcípla i poslední moucha. Jen pět nebo šest bab (drben), který pozorovaly dění na vesnici. Proboha! P.S.: Sorry, že teď budu vulgární. Ale opravdu vám, co dáváte pět hvezd, přijde normální, že Troška postavil děj filmu na tom, že nějaká drbna má pocit, že vidí mladou holku, jak kouří ptáka svýmu budoucímu šéfovi? Vážně? A vážně je film s touhle zápletkou nejnavštěvovanějším filmem v ČR? To jsme klesli tak strašně hluboko, pod hovna všech hoven veškerejch žump v Čechách? Uf.

plakát

Hořící keř (2013) (TV film) 

Kdyby se mě někdo zeptal, co by se mělo povinně promítat studentům na SŠ, ani chvíli bych neváhala a jednoznačně odpověděla, že Hořící keř. Zvlášť v týhle době, kdy se začínají množit názory, že "za komunistů bylo lépe", že jsme "klíčemi cinkali zbytečně" apod. Zrůdnost komunistické totality je v Hořícím keři znázorněna výtečně. Takovouhle atmosféru jsem čekala od filmu Ve stínu, kterej mě svym scénářem poměrně zklamal. Ovšem naopak Hořící keř bych zařadila mezi 5 nejlepších děl český kinematografie. Nejslabší byl pro mě asi "spojovací" druhý díl, nejsilnější první díl a závěr třetího dílu. Mrzí mě, že se tahle "triologie" nepromítá pro veřejnost v kinech. Jo, chápu HBO, vím, o co jim jde. Ale rozhodli se zfilmovat tohle neuvěřitelně silný téma a zkrátka si myslim, že čím víc lidí ho uvidí, tím lépe. Předplatitelé HBO určitě nebudou ti, kteří by měli Hořící keř vidět povinně... Jinak opravdu excelentní soundtrack, přemejšlim, jestli jsem někdy v českym filmu/seriálu slyšela lepší hudební podkres a nemůžu si vzpomenout, zřejmě ne. Agnieszce Holland patří neuvěřitelně velké PODĚKOVÁNÍ, že se do Hořícího keře pustila. Zkrátka neskutečně silnej filmovej zážitek. Pět hvězd, zaslouženě. Smrt komunismu.

plakát

Atlas mraků (2012) 

Je to PODLE MĚ hrozný. Takovej ten film, kterej chce děsně moc působit jako filosofickej rádoby hlubokej snímek, ze kterýho se každej posadí na prdel, ale ve skutečnosti to je film pro určitou část klasickejch diváků blockbusterů, který potřebujou vidět něco, o čem budou moct tvrdit "wooow, joo, poslyš, teď jsem viděl(a) fakt něco skvělýho, promyšlenýho, chytrýho, filosofickýho, skvělýho... blabla bla". Tvůrci si k tomu řekli, že to prodlouží na tři hodiny, aby to byl nekonečnej rádobymysteriozní klenot. Jestli taky máte rádi kinematografii (a fakt nemam na mysli jen intelektuální filmy na čt2, klidně obyčejný "trháky") a už jste toho viděli celkem dost, tak na tohle do kina chodit nepotřebujete. Rádoby velký umění, ale přitom to je akorát tak pozlacenej prd. Ale chápu, lidi si asi potřebujou říct, že právě viděli něco skvělýho, promyšlenýho, co jim právě odhalilo podstatu světa, a přitom to je jen obyčejnej pseudointelektuální patetickej blockbuster. (a abych nebyla tak hnusná, ten příběh z budoucnosti bych ráda viděla jako samostatnej film, stejně tak ty 70. léta v San Franciscu).

plakát

Diktátor (2012) 

Sacha Baron Cohen mě vážně baví a nedovedu si představit, že bych na něco od něj nešla do kina. Bohužel asi jedinej černej humor, kterej v současný době můžeme "legálně" vidět na velkejch plátnech. Přesto to ale nemá na Borata a Bruna, který jsem si hned po Diktátorovi musela doma znova pro porovnání pustit. Diktátor se drží trochu zkrátka, chtělo by to víc vtipů, respektive víc nepředvídatelnejch vtipů. To ale nic nemění na tom, že se mi líbí, jak je proti ženskejm, černejm, žlutejm, teplejm, no prostě proti každýmu. Ať je klidně proti bělochum, proti křesťanům, je mi to fuk. Hlavně ať pokračuje se svym trefnym humorem. Jedna věc je ale opravdu zajímavá a dočetla jsem se jí právě tady na ČSFD mezi komentářema. Cohen si v podstatě vůbec nedělá srandu z Muslimů. Jo, jasně, vystupujou v jeho filmech a sám diktátor očividně vládne nějaký arabský zemi. Ale porovnejte například jeho ostrý vtípky mířený k Židům s Muslimy. 100:1? Přesně tak. Holt i Cohen má hranice, za který nejde, a to mě mrzí. Je vidět, že i on buď musí mít a nebo má třeba i dobrovolně určitým způsobem svázaný ruce. Škoda, škoda. Ale jak jsem psala na začátku - na velkejch plátnech v týhle chvíli drsnější humor zaměřenej vůči všemožnejm rasám a menšinám neuvidíme, tak buďme rádi alespoň za tohle. Věta "a bude to kluk nebo potrat?" mě vážně dostala... :-D.

plakát

Cena medu (1986) 

Hrozná a tísnivá deprese. Deprese zatuchlýho socialismu. Atmosférou mi Cena medu trochu přopomínala Dým bramborové natě, ale schází tomu Hrušínský. Vlastně mě tak napadá, že kdyby v tomhle filmu hrál jednoho z doktorů Hrušínský, hned by to bylo o něčem jinym. Za 1. nesnáším jakejkoliv žlutočernej poletující hmyz, takže jsem měla problém už s úvodní scénou, kdy roj na chlapce spadne. Za 2. se celej film opakuje základní problém - najít včelaře s krví AB. Nic novýho, furt stejný. 3. Hrozně nesympatický chování doktorů. Nečekala jsem, že to bude jako v Pohotovosti nebo Chicago Hope, ale tohle je vážně moc. 4. Herecký výkony jsou zde opravdu bída. Suma sumárum chtělo by to víc akce, možná méně deprese (ano, vím, že to je podle pravdy a že na tomhle tématu není nic úsměvného. Také neříkám, že to má bejt komedie!) a zřejmě zvolit jiné herce. Ale stejně ve mně vždycky tyhle socialistický temný filmy něco zanechaj a já na ně jen tak nezapomenu. Určitym způsobem je to podobný i Fany, snad tim chovánim doktorů.