Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Horor

Recenze (414)

plakát

Zabijáci rozkvetlého měsíce (2023) 

Výborný film, který ale bohužel nejde jen tak někomu doporučit z několika důvodů. Tak zaprvé, délka filmu je opravdu nekompromisní. Bohužel za mě by šlo půl hodiny vystřihnout a film by neztratil vůbec nic ze svého příběhu. Což je další problém, film obsahuje několik až zbytečně natahovaných scén ve kterých se nic moc neděje. U Oppenheimera jsem měl problém s tím, že během pěti minut se na vás sesype až moc informací. U Zabijáků rozkvetlého měsíce jsem měl přesně opačný problém, kdy se v několika scénách vše až neúnosně natahuje. Problém je to také z toho důvodu, že veškeré "akční" scény se objevily v ukázkách a zbytek filmu jsou hlavně dialogy. Zde to ale zachraňuje velmi dobře napsaný příběh a hlavně fantastické herecké trio DiCaprio - De Niro - Gladstone, u jejichž hereckého projevu bych se nebál mluvit o vrcholu jejich kariér. DiCaprio je neskutečný, věčně zamračený slizák který se neštítí ničeho, De Niro hraje ďábla, před kterým by se klepal i Al Pacino a Lily Gladstone  je autentická, naivní indiánka, která slouží jako emoční střed postav a důvod pro diváka, aby alespoň s někým soucítil. A právě díky hereckým výkonům jsem si film nakonec opravdu užil.

plakát

Zabiják (2023) 

Pro mě je Zabiják vyložené zklamání. K čemu je Fincehrova jako obvykle perfektní režie, když je příběh plochý, ničím nepřekvapí a dal by se shrnout do jedné věty. Toto bych od scénáristy nejlepšího thrilleru vůbec (Sedm) nečekal. Film je rozdělený na kapitoly, ale všechny by se daly shrnout do věty "Fassbender někoho zabije a jde se dál", bez jakéhokoliv vývoje charakterů nebo alespoň částečné změny ve vyprávění. Není to moc akční, takže to nezabaví jako Wick, dialogy a emoce jsou minimální díky čemuž se žádné postavě nejde dostat pod kůži, takže nikomu nebudete fandit, popřípadě se o ně bát. Což bohužel platí i o hlavní postavě. Ve výsledku tedy překrásně natočené nic, které můžete v klidu vynechat. Manka jsem neviděl, takže pro mě bohužel jde o nejhorší Fincherův film vůbec. Snad se to příště povede lépe.

plakát

John Wick: Kapitola 4 (2023) 

Pokud by takhle skvěle vypadal Matrix Resurrections, popřípadě poslední "marvelovky", byl bych k těm filmům mnohem shovívavější. Čtvrtý John Wick nejenže co se týče akce zvedá laťku neskutečně vysoko, ale s rozpočtem 100 milionů si režijně s některými blockbustery za čtvrt miliardy dolarů doslova vytírá prd*l. Takhle skvěle natočený film, kdy každá akční scéna je přehledná a vypiplaná do posledního detailu a kde konverzace mezi několika postavami jsou tak vizuálně působivé, že by každný frame mohl být zarámován a pověšen na zeď, jsem už dlouho neviděl. Ano, příběh by se dal shrnout do jedné věty, postava Johna Wicka se už třetím filmem nikam neposunula a té akce je někdy až příliš, ale když vidím tu lásku k žánru, kterou do toho všichni tvůrci vložili, jsem ochoten tomu filmu tyto menší neduhy odpustit.

plakát

The Last of Us (2023) (seriál) 

Největší problém mám s tempem, jakým je nám příběh servírován. Některé části, které nemají tak velkou důležitost pro hlavní dějovou linku, jsou zbytečně natahované. A částem, které by si zasloužili více rozvinout je občas poskytnuto zbytečně málo času. Byl bych rád, kdybychom dostali jednu epizodu navíc, která by nekopírovala předlohu 1:1, ale více rozšiřovala vztah mezi hlavními postavami. Přišlo mi, že většinu seriálu byl vztah mezi nimi odsunutý na druhou kolej, a více jsme se věnovali vedlejším postavám, které se objevily na jednu, dvě epizody a byly pryč. Uvidíme jak při dalším zhlednutí, nicméně zatím ve mně tento pocit převládá. Ale! Všechno ostatní se podařilo převést ze hry na televizní obrazovky naprosto perfektně. Herecké výkony jsou bez chyby, akční scény dravé a občas velmi brutální. Nakažení, kteří se sice mohli objevit vícekrát, jsou správně nechutní a "strašidelní". Jako fanoušek předlohy jsem velmi spokojen a těším se na druhou sérii.

plakát

Pán prstenů: Prsteny moci (2022) (seriál) 

Po první sérii nejdražšího seriálu všech dob jsem jakžtakž spokojený, nicméně celkový výsledek mohl a hlavně měl být mnohem lepší. Seriál bohužel doplácí na ty nejhorší trendy moderní doby, kdy se v podstatě celou první sérii řeší to, co se stalo dříve, a nebo se "teasuje" pokračování a na aktuální děj poté nezbyde čas skoro vůbec. Některé důležité věci jsou bohužel zkratkovité a věci které by daly zkrátit, se zbytečně nafukují. Nicméně, putování po Středozemi má své kouzlo, většina postav je alespoň něčím zajímavá a u žádné dějové linky jsem se nenudil. Efekty jsou impozantní, ty bambiliony peněz utracených za seriál tam vidět jsou, takže i když se nic moc neděje, alespoň je na co koukat. Každopádně pokud se v druhé sérii nezašlápne plynový pedál až na podlahu, abychom se alespoň trochu rozjeli, takhle shovívavý opravu nebudu. 7/10

plakát

Predátor: Kořist (2022) 

Celkem svižná, hezky natočená akční rubanice, která ale nemá moc čím zaujmout. Je docela škoda vyzrazení, že jde o film s predátorem před premiérou, pak by mohl být zážitek o to více příjemnější. Krom dvou postav jsou všechny ostatní jenom "kořist" pro predátora a o těch hlavních se dozvíme úplné základy, nicméně film rychle odsýpá, akce je přehledná a dostatečně brutální aby nezačala nudit a celé je to doplněné výbornou hudbou, která velmi dobře předělává původní téma predátora do nového zasazení. Celkově tedy spokojenost a třetí nejlepší film s predátorem, což ale samo o sobě není úplně výhra.

plakát

Rod Draka - Král Úzkého moře (2022) (epizoda) 

Přijde mi že se to v podstatě nikam neposouvá. Docela mi tam chybí nějaké zajímavé postavy, jako byly v první sérii původního seriálu bratři Lannisterové, nebo Ned Stark. Takto je mi celkem jedno, kdo bude nakonec na trůně celkem sedět, protože všichni jsou to strašní pozéři.

plakát

Obi-Wan Kenobi (2022) (seriál) 

Disney mohl vytvořit něco speciálního, bohužel se to opět nepovedlo. Nemám nic proti režisérce, která měla projekt na starosti, některé scény jsou skvěle zrežírované a napínavé, nicméně to se nenašel někdo zkušenější? Někdo, kdo by si pohlídal občas velice ošklivý obraz, kdo by si pohlídal někdy nepřehledné a ošklivě natočené akční scény, které jsou horší než fanouškovské filmy na Youtube? Hudba mi také vůbec nesedla, vím že jiný typ hudby měl svůj smysl. Nicméně máte k dispozici desítky skladeb té nejlepší filmové hudby, která kdy byla vytvořena a místo toho použijete hudbu která by sotva pasovala do traileru. Ten celkem obyčejný scénář bych odpustil, kdyby to bylo perfektně zpracované, ale bohužel není, takže díry v příběhu vynikají o to více. Je to škoda, potenciál tu byl obrovský, Ewan McGregor a Hayden Christensen si návraty do ikonických rolích užívají jak na kameře tak mimo ní a dávají do toho všechno, bohužel zbytek je průměr, kterému ani tito dva herci nepomůžou.

plakát

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (2022) 

Studená sprcha po skvělém Spider-manovi, který s konceptem mnohovesmíru pracoval o dost lépe než dvojka Doctora Strange. Marvel pokračuje v průměrné čtvrté fázi dalším celkem obyčejným filmem, který bohužel nezachraňuje ani skvělá režie Sama Raimiho. Ten jediný drží film nad vodou, bohužel ho stahuje dolů hloupý a obyčejný scénář, který nedokáže pracovat s postavami, tak jak by si to zasloužily. Wanda a její motivace mi přijdou přitažené za vlasy, věci se dějí zkratkovitě tak jak se to hodí příběhu, jenž v podstatě nic zajímavého neřekne. Na konci filmu je jedna postava pryč, další postavy naskočí na vlak, Strange se naučí nové kouzlo a jedeme dál, není čas nic rozvíjet, jde v podstatě o reklamu na další filmy. A mě už to přestává bavit.

plakát

Top Gun: Maverick (2022) 

To si takhle sedíte v kině, do uší se vám vrývá řev motorů stíhačky F18, před sebou sledujete neskutečně natočené akční scény a pak si uvědomíte že už půl hodiny se culíte od ucha k uchu. A je vám to úplně jedno, protože se tak blbě tváří celé kino. Tom Cruise je borec, který v každém svém projektu předvádí neskutečné kousky, což potvrzuje i nový Top Gun. Sekvence ve stíhačkách jsou dech beroucí, perfektně natočené a ozvučené scény, které převyšují veškeré akční sekvence, jenž jsem měl možnost za posledních 20 let ve filmu vidět. A i když příběh je jedno velké klišé za druhým, pořád je v něm dostatečně dost logiky a srdíčka, takže mi to nakonec vůbec nevadilo. Ba naopak, radši skvěle zpracované, i když trochu předvídatelné filmy, než dvacet zvratů na půl hodiny, jak mají moderní blockbustery zvykem.