Uživatelská zóna Přihlásit Registrovat Ztracené heslo

Oblíbení režiséři
Oblíbení herci
Oblíbené herečky
Oblíbené seriály

od nejnovějších    podle abecedy    podle hodnocení    podle roku vzniku filmu

<<       >>

Pražské noci (1968)  *** 14.03.2010

Nejlepší na celém filmu je, že v něm hrají samé hezké ženské, všechny jsou tak nějak šedesátkově šťavnaté a většinou i něco málo ukážou. Díky nim to pěkně utíká a je na co koukat, i když je to zrovna nuda. Co se týče děsivých pražských příběhů, které vypráví Kopeckému - cizinci na služebce - Milena Dvorská (vypadá tu taky moc dobře!), bavil mě vlastně jenom ten prostřední o chlebových střevíčcích. První o Golemovy byl na mne trochu moc umělecký, poslední o krčmářce-travičce byla zase hrozná pseudomuzikálová kravina. Na dopolední nedělní TV vysílání a rok natočení 68 to rozhodně je dobrý kousek. Už kvůli Hrzánovi (řidič slečny Mileny), mladému Abrhámovi (rakouský důstojník) a Libíčkovi (otrávený turecký vyslanec), ale hlavně Janě Brežkové, která jako hraběnka líbající ve vaně svou služebnou Mici prostě nemá chybu.
     Percy's Progress (1974)  **** 07.03.2010

Už je to přece jen docela doba, co jsem tenhle filmík viděl. Ale už jen ta myšlenka, že je člověk hrdinou zachraňujícím svět tak, že spí s nejkrásnějšími ženami na planetě, je naprosto super! Vřele doporučuju.
     Čtyři svatby a jeden pohřeb (1994)  **** 06.03.2010

Spolu s Love Actually jedna z mála koukatelných romantických komedií.
     Maska (1985)  ** 06.03.2010

Neviděl jsem to celý, jenom kousek. Trochu se mi vybavil Sloní muž, ale ten rozhodně nebyl mezi teenagerama na střední tak populární. Když to srovnám, tak Rockyho výhoda je, že ho nevozili ukazovat po poutích a nemlátili klackem. Oproti tomu John Merrick neměl za matku Cher. Fakt bych nevěděl, co z tohohle si vybrat jako horší osud. Jako film mě to nebavilo, přišlo mi to moc limonádový a americký. Pokud chcete film o člověku s divně tvarovanou hlavou, sáhněte radši po Sloním muži od Lynche.
     Prokletý ostrov (2010)  ***** 02.03.2010

ať to bylo žánrově cokoli, bylo to dobrý. herci, atmosféra, kamera, hudba, pointa, všechno tam je. jsem někde mezi 4-5, ale žádnou zásadnější výtku nemám. dobře strávený večer.
     Marley a já (2008)   28.02.2010

Tentokrát double recenze, ať si každý vybere, co se mu líbí. Hvězdičky nedávám. Normáním textem je, co hodnotím já, kurzívou názory mojí polovičky. Film jsme viděli každý zvlášť a ten pohled je fakt hodně jiný, tak jsem se to projednou rozhodl ukázat .... ---Owen Wilson přehrává a Dženyfr Anyštón vypadá ne na třicet, ale jako zmalovaná padesátka. Jsou tam prima přirození herci a jak jen to ta Jennifer dělá, že nestárne... --- Za celý film jsem se zasmál asi tak dvakrát. Má to citlivý humor.---V zásadě mi byly osudy všech protagonistů srdečně ukradený, včetně psa. Je to ze života a člověk se do nich snadno vcítí. ---Je to blbost, navíc s přetaženou stopáží, takže od 15 minuty už jsem scény přeskakoval kouzelným tlačítkem FW. Je to povedený rodinný film Celkově z toho plyne, že pokud jste muž a vyhledáváte hlavně komedie s krutým humorem nebo válečné filmy, asi vás to zrovna neosloví. Pokud jste žena nebo citlivý muž, berte tenhle film jako pětihvězičkový. Nebojte, popláčete si v každém případě (ti druzí dojetím, ti první zoufalstvím)
     Svítání Zuluů / Svítání Zulů (1979)  ***** 28.02.2010

Na Zulu Dawn je bezva, že to bere věcně a moc nepindá okolo. To se už dnes moc nevidí, současný válečný filmy jsou pořád "děláme správnou věc?" nebo " nebo "nevím, proč vlastně bojujeme", případně "neměli bysme tu radši místo válčení postavit solární elektrárnu?". Stejně tak se v moderních válečných filmech řeší jednotlivec, jako kdyby ve válce někoho zajímal.... Tady je prostě parta chlápků v červeným a proti nim velká tlupa divochů a ty se jsou porvat o kus dnešní JAR. Představí se protistrany, souvislosti, casus belli, strategie, taktika a pár lidí z velení a jde se na věc. Jedince si nezapamatujete a vlastně pro to ani není důvod (stejně všichni umřou, tak co). Já tohle viděl na velkým LCD a stálo to za to, i když plátno bych si dal ještě radši. Bitevní scény jsou supr a je hodně cítit, že tam jsou reální lidé, a ne nějací PC animáci. Když kamera sjede na 20 tisíc černošských bojovníků, jak se řítí proti linii Britů, skoro cítíte, jaký to asi byl pocit (imo asi poněkud stísňující). Je to přímočarý, ale vůbec ne stupidní válečný film se vším, co od něj můžete čekat.
     Tábor S 21-Vraždící mašinerie Rudých Khmerů (2003)  ***** 24.02.2010

Pro slabší povahy asi až šokující dokument, který popisuje jednu z nejděsivějších genocid 20. století (bráno poměrem usmrcených na počet obyvatel), na které je zajímavé mj. to, že byla spáchána na vlastních lidech a neměla žádný aspoň pseudo-racionální důvod, kromě Pol Potovy demence. V dokumentu uvidíte málo známé archivní záběry a vyslechnety si vpravdě pekelné vzpomínky přeživších.... Je otřesné, že Čínu, Kambodžu a jim podobné salónní levičáci v Evropě vyzdvihovali jako předvoj lidstva. Výsledné hodnocení: 5* za dílo, které jasně ukazuje, co jsou komunisti zač.
     Devět kruhů pekla (1987)  **** 21.02.2010

K dnešku (únor 2010) hodnotilo tenhle film na CSFD jenom 80 lidí, což je škoda. Docela to ukazuje, jak často se tenhle film objevuje v TV (skoro nikdy) a jak jde jinak sehnat (skoro nijak). //// Samotných devět kruhů není filmařsky - zejména scénářem - nijak oslnivé dílo, ale pro zájemce o kambodžské události je to zajímavá věc z pohledu ztvárnění toho, co se tam v sedmdesátých letech dělo (a že jsou na evropské poměry na hranici uvěřitelnosti). Na podobné hranici je i fakt, že jedna socialistická diktatura (ČSSR) točí mimořádně (!!) kritický film o jiné socialistické diktatuře (DemRep Kampučia) a to proto, aby podpořila další socialistickou diktaturu (Vietnam). Svým způsobem je to ironické, protože se všechny liší jen v míře brutality a idiocie oficiálních doktrín. Filmů o kambodžské genocide není moc, takže se logicky nabízí srovnání s Killing Fields. U mně kupodivu vyhrává filmařsky o něco slabší, ale dokumentárně bohatší český film. Jinak oba mají velmi zajímavou industriálně laděnou hudbu (Oldfield vs. duo Pavlíček & Kocáb) a dojemnou závěrečnou scénu (v českém případě civilnější a bez trapné lennoniády). Devět kruhů jde také víc k věci, nepouští se moc do postranních zápletek, místo toho se snaží popsat co nejvíc z reálného života pod Rudými Khmery (ve filmu z r. 1987 politicky korekně označovanými jako "Polpotovci", namísto přesnějšího "komunisti"). Drobná osobní vsuvka Ačkoli normálně nejsem nijak anti-ami zaměřený, Kambodžský vývoj IMHO je selháním americké aplikace politiky Détente v jihovýchodní Asii a když už se - minimálně zčásti (dosazení Lon Nola, masivní bombardování) - na vzniku toho bordelu podíleli, měli se tam taky vojensky angažovat. Paradoxně jim v tom zřejmě zabránilo silné protiválečné hnutí v USA, protože v roce 1975 už by veřejnost další válku nekousla.
     Přelet nad kukaččím hnízdem (1975)  ***** 19.02.2010

Výborný film (a taky skvělá knížka, která popisuje podobné věci z trochu jiného úhlu). Naprosto dokonalý Nicholson.
     Jánošík - Pravdivá historie (2009)  odpad! 14.02.2010

Něco takového jde natočit jen za státní peníze..... Nevzpomínám si, kdy jsem viděl naposledy něco takhle špatného. HERGOT, film o zbojnících přece nabízí milion příležitostí pro drsné loupeže, znásilňování, scény mučení, honičky s dráby a armádou atd. dle libosti. A místo toho dostanu podivný melodrama s tisícem nezajímavejch postav, Jánošík místo loupení a vraždění halucinuje sám o sobě jako o mořské panně (připomnělo mi to Zoolandera), neřeší se příští akce nebo kde sehnat koně, ale kdo se zabouchnul do místní šenkýřky a kdo by kdy chtěl mít děti. Za tenhle film by mělo na hácích vedle Janošíka viset ještě pár dalších lidí. Bude trvat hodně dlouho, než se zase kouknu na nějakej lokální film. PS: Hlas, jakým tu Jiráček / Jánošík mluví, se hodí tak maximálně pro nějakou romantickou komedii s homosexuálním podtextem. Možná by se místní filmy mohly začít ubírat tímhle směrem. Nejlepší místní komentář má Vizmir: "Jánošík vám tou svou sekyrou usekne koule a narve vám je místo očí." s Tím nelze než souhlasit.
     Sonáta pro zrzku (1980)  ** 13.02.2010

Člověk jako já by asi neměl hodnotit dětský filmy, ale když už jsem to dneska zase viděl v TV.... Tenhle film má dvě velké slabiny. a) není moc o ničem b) všechny dětské postavy jsou dost nesympatické. A nejhorší na tom celým je, že roli cca 11-ti letého dětčáska hraje (podle dat narození a natočení filmu) 17-ti letá herečka....
     Mezi nepřáteli (2007)  *** 13.02.2010

Je fajn, že se točí i filmy z koloniálních (post-koloniálních) válek stejně jako to, že se točí i mimo USA. Tenhle má povedené obsazení - zvlášť sgt. Dougnac je dobrý kousek. Bitevních scén moc není, těch několik jsou až na jednu navíc spíš přestřelky, naštěstí pohled na samotné vojáky, jejich přemýšlení i způsob vytěžování zajatců docela dokáže zabavit i bez toho. Těžištěm filmu je postupná změna nového velícího důstojníka z laskavého humanisty na válečného zločince, podobně jako třeba v Četě . Film se jakž takž snaží být historicky věrný, ale současná tendence západních vůrců nasypat si na hlavu tolik popele, kolik se jen vejde se tu projevuje celkem dost. Francouzská armáda tu připomíná spíš Ustašovce nebo nějaké trestné oddíly SS. Inu, vypadá to, že doba alespoň trochu objektivního pohledu na koloniální Evropany, třeba v Chartúmu nebo Úsvitu Zuluů je definitivně pryč. HISTORICKÁ POZNÁMKA: Francouzi logicky v Alžíru neviděli válku, ale potlačení lokálních nepokojů, protože to z jejich ústavy byla součást Francie a ne kolonie. Druhá věc je mimořádná brutalita povstalců a jejich teroristické metody boje. S těmi se Francouzi - a velmi úspěšně!! - vyrovnali až vytěžováním zajatců od něhož časem upustili. Neidealizujte si svět - každá soudná armáda se bude chovat v boji s fanatiky podobně. Druhá věc je filmová scéna, kde Francouzi vykosí kulometem celou vesnici. Já tedy vím, že třeba na chování legionářů byly stížnosti, ale o podobném incidentu jsem nic nenašel.
     RocknRolla (2008)  **** 07.02.2010

Jo, mně se to líbilo. Jede to ve stylu Lock, Stock..., je tam spousta drsných postaviček z londýnského podsvětí, které si svým způsobem "oblíbíte", taky násilí a hlavně výborné dialogy. Mohlo být víc akce, ale je zajímavé, že díky výborné hudbě a pekelnému střihu jsem si toho vlastně ani nestačil moc všimnout. Nejlepší z celého filmu je část, kdy se začne řešit nejvhodnější formu rozloučení s fešákem Bobem, který by přece nemohl být na chlapy...
     Magnum (1980)  **** 07.02.2010

Aktuálních 60% je imo úplně mimo. Pro mně je to jeden z nejzábavnějších krimi-komediálních seriálů vůbec. Tom Selleck jako mega macho ve Ferarri + dokonale vtipně britský Higgins (resp. major Jonathan Quayle Higgins III.). A k tomu palmy, nějaké ty případy a hezké holky. Co ještě dalšího jde po seriálu chtít?
     Jump Street 21 (1987)  *** 07.02.2010

hodnotím ze svého tehdejšího pohledu, kdy jsem byl na podobné seriály začátkem devadesátek natěšenej. Objektivně to je spíš perůměr, který zvedá Depp.
     War Game, The (1965)  **** 07.02.2010

Záslužný polodokumentární počin o průběhu jaderné války. Rozhodně to stojí za zkouknutí a upřímně - vůbec se nedivím, že to tehdy zakázali, protože s vědomím tohohle by se lidem v Británii rozhodně nespalo dobře.. Jinak Vlákna jsou objektivně lepší film, hlavně proto, že bylo víc peněz na produkci a nějaké ty triky.
     Přežít (1993)  **** 06.02.2010

.....rozhodně křehčí než hovězí a trochu nasládlé. Jiří Babica by asi doporučil déle dusit a dochutit podravkou....... Co se týče filmu, potřeboval by trochu zkrátit, aby udržel tempo, ale atmosféra a popis chování lidí v extrémní situci rozhodně stojí za podívání.
     Odsouzeni k boji (2007)  ** 01.02.2010

I kdyby to filmařsky byl zázrak (jakože není) a mělo to tempo (jakože nemá) a lepší herce (dtto), zasekl bych se stejně na dvou věcech. První je dost prvoplánový antiamerikanismus (jako takhle krvežíznivé primitivy popisovalo US armádu snad jen turecké Údolí vlků ) druhý - s tím související - vymyšlený popis toho, co se v Haditha stalo. On to totiž reálně nikdo neví. A i když autor filmu naznačuje, že teroristi vytvářejí umělou realitu, tady ji přesně podle jejich popisu natočil. Ve skutečnosti bylo na základě reportáže Al-jazira obviněno 8 vojáků, z toho 7 už bylo zproštěno obvinění. A ať si o USA myslí kdokoli cokoli, když jdou jejich případné válečné zločiny před soud, tak své lidi trestají. Dost mě udivilo, kolik lidí tady anti-ami postoj považuje v US kinematografii za něco výjimečného. Pokud se podíváte na filmy o irácké válce, rozhodně tam svou vlastní armádu neheroizují, což možná souvisí i s tím, jak mají tvůrci "rádi" G.W. Bushe. Stačí se jen podívat na Ve službách války , částečně na Drsný časy , De Palmovy Redacted , Messenger a nebo na Hurt Locker .
     Rudá planeta (2000)  * 31.01.2010

Viděl jsem jenom posledních 20 minut, a i ty stály za starou belu. Nejlepší herecký výkon podali brouci. Dyk víte, ti brouci, co žerou všechno, kromě Vala Kilmera.
     Sherlock Holmes (2009)  **** 23.01.2010

Nevěděl jsem moc, co od toho čekat, hlavně v jaké míře udělá Ritchie z klasické detektivky něco jako Sbal prachy a vypadni. Odpověď je, že to je hodně energické, skoro spíš akční film než detektivka, ale sedlo mi to. Když se na plátně nikdo nerve nebo po někom nestřílí, háže Holmes svoje geniální postřehy nebo se pošťuchuje s Watsonem. Downeyho Sherlock působí neustále lehce pod vlivem - ať už čehokoli - a už jen pohled na něj, jak lehce popotahuje nebo švidrá očima mi přišel vtipný. Za zmínku stojí i obraz, na digirálně postavený Londýn, včetně rozestavěného Tower Bridge, je radost koukat. BTW, spousta věcí ve filmu sedí. Podle A.C. Doyla byl Holmes nejen génius dedukce, aler taky gambler a občasný feťák. Což jsou polohy, ve kterých se musí Downey cítit naprosto přirozeně.
     Hrdinové války (2007)  **** 20.01.2010

První půlka se myslím bude líbit všem, kdo mají rádi válečné filmy - je to drsná, realisticky natočená řežba, navíc z konfliktu, o kterém většina lidí v Evropě žádný film neviděla. Druhá půlka se už všem líbit nebude, protože se v ní neválčí, ale kecá a hází lopatou- Kapitán Gu Zi Ji ("Ku C´ Ťi") v ní hledá skoro hodinu a čtvrt svoje kámoše pod uhlím. Hodně záleží, jestli vás budou bavit reálie 50. let v Číně, lépe řečeno jejich ztvárnění.... Některým scénám se věří fakt jen težko - třeba když kapitána vyšetřují kontráši a on je pošle do prdele, aniž by se mu cokoli stalo, nebo když vojáci mají nejradši ze všech svého politruka.... Nejvíc mně ale ve filmu dostala scéna, kdy na štábu řeší, jak kapitána KuCtiho potrestat za povraždění cca 50 vzdávajících se zajatců. A dojdou k tomu, že jsou sakra ČLA a ne nějaká banda kapitalistických mordýřů, takže kapitán dostane za trest tři dny v base. :-))
     Lítám v tom (2009)  ** 20.01.2010

Není fér psát u popisku filmů něco, co není pravda. Tohle není komedie. Je to trochu sofistikovanější romantický / vztahový film. V první půlce to mělo ještě díky vyhazování lidí docela spád, ve druhé už se jen pinožily šablonovité (ale rozhodně skvěle zahrané!) postavičky. Sorry, not a movie for me.
     Jmenuju se Earl (2005)  **** 16.01.2010

"Ahoj Earle." "Ahoj Krabáku." - Kdyby si Earl odpustil moralitky, sáhnul by si o pecku vějš. Jinak je to prostě vtiopnej a docela mile cynickej seriál se správně morálně pokřivenými hlavními postavami.
     Padlé ženy (2002)  ** 16.01.2010

když se nějaký film chce tvářit jako odraz nějaké historické reality, měl by ji taky tak ztvárňovat. na to ale Mullan kašle. Svět podle něj je pekelně jednoduchý. církev? zlo. jeptišky? sadistické lesby. chovanky magdalenských domů (v reálu z větší části prostitutky)? svaté týrané ženy. je to něco jako requiem pro panenku. má to dobrý herce, docela zajímavej děj a hodně demagogickej pohled na věc.
     Gympl (2007)  *** 15.01.2010

Na český poměry docela vtipnej film. Zajímavý je, že mnohem líp hrajou starší herci než mladý, nadějný, na kterých asi měla celá story stát. Zvlášť mladej Vorel působí jako naprostej neherec (to není poklona). Starej Vorel by udělal propříště líp, kdyby při točení filmů nechal mladýho Vorla doma ve voliéře a točil s někým normálním. Jinak zbohatlík Kraus mě tu bavil božsky, stejně tak stojí za zkouknutí Lenka Jurošková, která s Tomášem Matonohou absolvuje blízké setkání 3. druhu.
     Děti z Kouřové hory (1979)  *** 13.01.2010

Tě purynuj!
     Zobani (1993)  *** 12.01.2010

Neotřelej kousek o šikaně a dalším všemožném týrání na vojně za socialismu. Obsah je jednoduchej (šikana, buzerace, šikana, pokus o vzpouru, další šikana, vražda atd.), ale nenudí. Moc se bohužel nepovedl casting, kterej nejspíš probíhal etapově - kvalitní výběr mazáků a pak troubové v rolích bažantů (z nichž jedna je žel bohu role hlavní), úroveň má snad jen Aladar, a to hlavně proto, že ve filmu většinou jen štěká. V porovnání s nesmyslama typu Copak je to za vojáka je to rozhodně povedenej film. V porovnání s výbornou Tichou bolestí tomu ale hodně chybí.
     Orphan (2009)  *** 11.01.2010

Tak jsem si říkal, že bych jednou napsal nějaký komentář, který nebude rozporuplný, ale ani tentokrát se mi to nepodaří. Nu což, začnu chválou, pak přihodím něco kritiky a zakončím to polo-spoilerem (ale pointu neprozradím, nerad bych zkazil filmové odhalení lidem tak, jako ji někteří místní pitomci zkazili mně...) Film má hezky budovaný podvědomý pocit něčeho mrazivě děsivého, taky strach o malé děti tu funguje (tedy hlavně o tu malou holčičku, ten kluk mě až tak nedojal). Adoptovaná dívčina je prostě od pohledu zlá (supr herecký výkon btw). Na to, že ve většině stísňujících scén se tu mluví a ne vraždí, udělal režisér od Domu z vosku slušný krok kupředu. Co se týče negativ, je to tak dlouhé, že jsem si musel udělat tři přestávky (jednu na čůrání, druhou na namíchání druhého Cuba Libre, třetí na kouřovou). Stížnosti a polo-spoilery - a) celá cesta té dívky do USA a její ocitnutí se v sirotčinci nedává smysl. b) Kdyby děti byly svědky něčeho takového, rozhodně by se netvářily ani z poloviny takhle v pohodě. c) Když v lese pár kroků od domu řádí vrah jeptišek, rodiče ani nenapadne, že by děti před tím pošukem nějak ochránily (pro začátek je třeba nepouštěly hrát ven)... d) počty zavražděných nedávají moc logicky v součtu smysl.... a takhle by se dalo pokračovat ještě docela dlouho.
     Hnízdečko lásky v bavorských Alpách (1976)  ***** 11.01.2010

Sympatická sociálně kritická sonda do těžkého života bavorských pracovnic v turistickém ruchu. Místy až dokumentárním způsobem film zaznamenává jejich každodenní radosti i starosti s hosty. Povinnost pro lidi, kteří mají rádi jihoněmeckou kulturní scénu 70. let, případně pro fanoušky Foglarova bestselleru Hoši od Bobří řeky.
<<       >>

Provozovatel, Reklama, Redakce  /  FAQ  /  Přidej obsah