Falko
email pozpátku: nafmlif (a) azet.sk
MSN: nemám
Yahoo: nemám
129 bodů
Růžový panter znovu zasahuje (1976)
,,Zavolejte Pentagon, FBI a CIA a zjistite kdo vyhral futbal !!!" K tomuto filmu snad ani netreba komentar. Proste bud vas to bavi alebo nie, v kazdom pripade mna to strasne bavilo a tak som sa s Madison dohodol, ze si pozrieme aj ine casti Pantera. Peter Sellers je skvely a reziser filmu RANAJKY U TIFFANYHO (1961) Blake Edwards mal pri Sellersovi stastnu ruku, ze prave tento herec sa stal nesmrtelnymi inspektorom Cluseauom. Taktiez bitka s Katom nemala chybu. Som rad, ze som si znovu mohol po tolkych rokoch tuto komediu zopakovat. _________ Peter Sellers - (Šéf Inšpector Clouseau) +++ Herbert Lom - (Dreyfus) +++ Lesley-Anne Down - (Olga) +++ Burt Kwouk - (Cato Fong) +++ Colin Blakely - (Drummond) +++ Leonard Rossiter - (Quinlan) +++ André Maranne - (Francois) +++ Omar Sharif - (Egyptský zabijak) +++ Produkcia: Blake Edwards +++
Ozbrojení a nebezpeční (2009)
70%. Kolko uz bolo natocenych podobnych filmov o lupeznych prepadoch, avsak niektore boli lepsie, ine slabsie. Zo zaciatku som si myslel, ze to bude slabucky film, ale hlavne druha polovica bola celkom zaujimava, pretoze hned od zaciatku mi bolo jasne, ze nieco pocas lupeze nevyjde a budu velke trable a presne tak sa aj stalo. Celkom dobre obsadenie, vdaka znamym hercom ma to bavilo este viac. Je to vlastne nenarocna oddychovka, ktora mozno rychlo vysumi z hlavy, ale mna to celkom bavilo a pod produkciou je podpisany aj Sam Raimi. Reziser Nimrod Antal natocil aj poslednych PREDATOROV (2010) s Adrienom Brodym, s ktorymi som bol velmi spokojny. ________ Matt Dillon - (Mike Cochrane) +++ Jean Reno - (Quinn) +++ Laurence Fishburne - (Baines) +++ Amaury Nolasco - (Palmer) +++ Fred Ward - (Duncan Ashcroft) +++ Milo Ventimiglia - (Eckehart) +++ Skeet Ulrich - (Dobbs) +++ Columbus Short - (Ty Hackett) +++ Produkcia: Sam Raimi +++
Falešná hra s králíkem Rogerem (1988)
Opät jeden z filmov, ktory som videl uz dost davno, ale az teraz som si uvedomil, aka to bola makacka pre hercov predstavovat si kreslene postavicky, ktore tam behali okolo nich a pritom ziadnu z nich nevideli. Potesujuce je vidiet rozne kreslene postavy z Disneyho filmov, Zemeckisov humor je celkom vydareny a taktiez nechcem zabudnut na skvelu hudbu Alana Silvestriho, ktora mi v niektorich chvilkach pripominala NAVRAT DO BUDUCNOSTI (1985) taktiez od tych istych tvorcov a opät s Christopherom Lloydom, ktory si tu zahral zaporaka. Mozno je tato komedia pre deti prilis dejovo komplikovana a pre dospelych mozno prilis detska, ale bolo to zabavne a tak ma odomna tento zabavny filmik 4 hviezdicky. Tri Oscary za vizualne efekty, strih a strih zvukovych efektov si tvorcivia podla mna zasluzili. _________ Bob Hoskins - (Eddie Valiant) +++ Christopher Lloyd - (Sudca Doom) +++ Joanna Cassidy - (Dolores) +++ Kathleen Turner - (Jessica / hlas) +++ Stubby Kaye - (Marvin Acme) +++ Alan Tilvern - (R.K. Maroon) +++ Joel Silver - (Raoul) +++ Paul Springer - (Augie) +++ Richard Ridings - (Angelo) +++ Produkcia: Steven Spielberg, Kathleen Kennedy, Frank Marshall +++
Kocour v botách (2011)
Hlavnymi dovodmi, preco som si chcel pozriet Kocura v cizmach boli nominacie na Oscara a Zlaty Globus za najlepsi animak, ale aj kocur, ktoreho som spoznal uz v SHREKOVI (2001). Je pravda, ze pribeh skor zaujme male deti, ako dospelych divakov, aj ked nemozem povedat, ze by som sa nudil, avsak nemusim ho vidiet viackrat, ako ine animaky. Ale musim pochvalit aj nadhernu animaciu prikraslenu 3D vizualom a za kvalitny nemecky dabing so spanielskym prizvukom kocura. _________ Antonio Banderas - (Kocour v botách) +++ Salma Hayek - (Čiči Tlapička) +++ Zach Galifianakis - (Valda Cvalda) +++ Billy Bob Thornton - (Lotr Jack) +++ Amy Sedaris - (Jill) +++ Constance Marie - (Imelda) +++ Guillermo del Toro - (Komandant) +++ Produkcia: Guillermo del Toro +++ (Videl v 3D kine 29.01.2012) +++
Sběratel kostí (1999)
Toto je thriller, ktory som si cele roky plietol s inym thrillerom ZBERATEL BOZKOV (1997) s Morganom Freemanom, ale tym, ze som si teraz pozrel Zberatela kosti, si tieto dva filmy uz snad pliest nebudem. Ako aj uzivatelka Madison, aj ja mam rad tieto kriminalne thrillery podobne filmom MLCANIE JAHNIAT (1991) alebo SEDEM (1995), len mnohe dalsie thrillery sa uz tymto klenotom nedokazu vyrovnat. Atmosfera temneho New Yorku s neznamym vrahom, ktory unasal ludi a viditelne si s Denzelom a s Angelinou zahraval, kedze zamerne tam nechaval stopy alebo dokazne materialy - ludske kosti bola celkom napinava a kedykolvek mohol ten vrah Angelinu bez problemov zabit. Zaver bol aspon pre mna prekvapivy, pretoze som pocital s tym, ze to bude uplne iny vrah. ________ Denzel Washington - (Lincoln Rhyme) +++ Angelina Jolie - (Amelia Donaghy) +++ Queen Latifah - (Thelma) +++ Michael Rooker - (Kapitán Howard Cheney) +++ Michael McGlone - (Detectív Kenny Solomon) +++ Luis Guzmán - (Eddie Ortiz) +++ Leland Orser - (Richard Thompson) +++ Ed O'Neill - (Detectív Paulie Sellitto) +++
Nezvratný osud 5 (2011)
Je to stale o tom istom, len tentokrat sa stane tragedia na padajucom moste, kde malo zomriet urcity pocet ludi, ale niektori z nich sa zachranili a to sa ,,Zubatej" nepacilo. Len jedna vec ma tam akosi iritovala a to vyzvanajuce mobily z konca 90-tych rokov. To som fakt netusil, ci ti hlavni hrdinovia nemali peniaze na smartfony alebo to bol zamer, avsak na konci to bolo vsetko vysvetlene :-) Nevadilo mi, ze je to stale o tom istom, pretoze sposob, akym hrdinovia zomierali je vzdy iny a vzdy napinavy a to ma bude bavit aj v pripade sestky, ak sa niekedy natoci. _________ Nicholas D'Agosto - (Sam Lawton) +++ Emma Bell - (Molly Harper) +++ Miles Fisher - (Peter Friedkin) +++ Ellen Wroe - (Candice Hooper) +++ Jacqueline MacInnes Wood - (Olivia Castle) +++ P.J. Byrne - (Isaac Palmer) +++ Courtney B. Vance - (Agent Jim Block) +++ Tony Todd - (William Bludworth) +++ Roman Podhora - (John) +++
REC (2007)
Zboznujem thrillery alebo horory, ktore su natacane takto autenticky, akoby ten pribeh naozaj niekto zazil a zostalo to vdaka kamere zaznamenane. Myslim, ze to takto s neznamymi hercami odstartovala ZAHADA BLAIR WITCH (1999) a potom postupne prichadzali podobne filmy ako napriklad ducharsky horor PARANORMAL ACTIVITY (2007) alebo MONSTRUM (2008) od producenta J.J. Abramsa a urcite dalsie, ktore som nevidel, nepoznam ich alebo si neviem na ne spomenut. REC mal celkom sympaticky nevinny zaciatok o jednej reality show z nocnej prace poziarnikov a keby som nevedel, ze je to horor, vobec by som nepredpokladal, ze sa tam stane nieco tak hrozive. Ku koncu ako v kazdom horore napätie pridavalo na intenzite a zaver aj ked mi trosku pripominal MLCANIE JAHNIAT (1991) s Jodie Foster sa mi pacil do takej miery, ze jednoducho pridavam aj tu piatu hviezdicku. _________ Manuela Velasco - (Ángela Vidal) +++ Ferran Terraza - (Manu) +++ Jorge-Yamam Serrano - (Policajt Joven) +++ Pablo Rosso - (Pablo / kameraman) +++ David Vert - (Álex) +++
Poslední čas na lásku (2008)
Dustin Hoffman bol hlavny dovod, preco som si chcel tento film pozriet. Ocakaval som nejaku komornu dramu plnu dialogov, ktore ma skor budu nudit, ale nebolo to tak uplne. Teda zaciatok sa trosku pomalsie rozbiehal, avsak od chvile, ked sa stretol Dustin Hoffman po druhykrat s Emmou Thompson v kaviarni a zacal sa s nou zoznamovat, ma to zacalo bavit a tym dotiahol Hoffman film az do konca. Jednoducho treba dat laske sancu v kazdom veku, o tom je tento film, alebo to aspon skusit. ________ Dustin Hoffman - (Harvey Shine) +++ Emma Thompson - (Kate Walker) +++ Eileen Atkins - (Maggie) +++ Kathy Baker - (Jean) +++ Liane Balaban - (Susan) +++ James Brolin - (Brian) +++ Richard Schiff - (Marvin) +++
Kurýr (2002)
Myslim, ze toto je prvy film, v ktorom som spoznal Jasona Stathama v akcnej ulohe a Luc Besson akoby presne vedel, ake akcne filmy mam najradsej. Toto je presne typ filmu, ktoremu by sa dalo vytknut vselico, ale je to tak zabavne, svizne, akcne a bojove sceny na urovni a uslo to tak rychlo, ze nemozem dat menej, nez 5 hviezdiciek. Na akcnych filmoch som vyrastal a tento film mi pripomenul casy, ked som si niektore sceny na VHS-kach pretacal znovu a znovu :-) ________ Jason Statham - (Frank Martin) +++ Qi Shu - (Lai) +++ Matt Schulze - (Wall Street) +++ François Berléand - (Inspector Tarconi) +++ Ric Young - (Mr. Kwai) +++ Doug Rand - (Leader) +++ Didier Saint Melin - (Boss) +++ Produkcia: Luc Besson +++ Hudba: Stanley Clarke +++
Muži, kteří nenávidí ženy (2011)
Svedsku verziu som nevidel, takze nemam s cim tento film porovnavat, ale podla traileru som ocakaval, ze to bude natocene podobnym trosku pomalsim stylom, ako aj reziserov ZODIAC (2007) a nemylil som sa. Kedze film trva skoro az 160 minut, Fincher sa nikam neponahlal a v klude ma nechal zoznamovat sa s postavami. Aj ked reziser striedavo ukazoval najprv Craiga, ktory ma patrat niekde v zapadnutej svedskej dedinke po vrahovi a potom aj Lisbeth, ktora mala problemy so socialnym pracovnikom, nejako mi tieto dve postavy nedavali zmysel ale az dovtedy, kym sa stretli, spojili sily a zacali hladat vraha spolocne. Cim viac sa blizili ku skutocnemu vrahovi, postupne film priberal aj na napäti a hlavne musim pochvalit zaujimavu hudbu Trenta Reznora a Atticusa Rosa, pricom v niektorich pripadoch to ani nebola hudba, ako skor nejaky mix hudobnych zvukov, ale velmi sa mi to pacilo. Reziser opät pouzil zaujimavy temny obraz, ktory ma pripravoval na nieco temne. Inac aj napriek dlhej minutazi mi to celkom slusne uslo, bavilo ma to, ale nie je to thriller, ktory by som chcel vidiet viackrat. Filmy ako SEDEM (1995), HRA (1997), KLUB RVACU (1999) alebo UKRYT (2002) sa mi pacili o nieco viac, snad sa este dockam od Finchera na thriller, ktory by sa kvalitou viac podobal na tie z 90-tych rokov. ________ Daniel Craig - (Mikael Blomkvist) +++ Rooney Mara - (Lisbeth Salander) +++ Christopher Plummer - (Henrik Vanger) +++ Julian Sands - (Mladý Henrik Vanger) +++ Stellan Skarsgård - (Martin Vanger) +++ Steven Berkoff - (Dirch Frode) +++ Robin Wright - (Erika Berger) +++ Yorick van Wageningen - (Nils Bjurman) +++ Joely Richardson - (Anita Vanger) +++ Produkcia: Scott Rudin, Steven Zaillian +++
Zlatý Glóbus 2012 (TV pořad) (2012)
Uz len vdaka velkemu mnozstvu znamych hollywoodskych tvari je tato show tak zabavna, ubehla mi velmi rychlo a preto ma aj velmi bavila, len skoda tych prestavok, ktore ku koncu pridavali na intenzite, ale to nie je dovod, preco som nedal 5 hviezdiciek. Jednoducho u mna je to tak na 4.
Max Payne (2008)
Ani po reprize nemozem dat menej, ako 3 hviezdicky, pretoze az taky zly sa mi tento film nezdal byt. Trailer mi daval pocit, ze sa jedna o nejaky akcny fantasy thriller, ale nie je to ziadne fantasy, iba nahlad na svet ludi, ktori pouzili akesi drogy na vojenske ucely a kedze prave kvoli tymto drogam niekto zabil rodinu Marka Wahlberga, on sa bude snazit vypatrat, kto to bol. V case premiery som si povedal, ze na tento film rychlo zabudnem a tak sa aj stalo, teda ked som sa dival na reprizu, bola to pre mna, ako premiera. Niektore akcne sceny, boli az prilis pomale, alebo prilis natahovane, ale bavilo ma to. Chvilkami som mal pocit, ze sa film snazil napodobnit chladnu dazdivu atmosferu zleho sveta z thrilleru SEDEM (1995), ale to by musel mat omnoho kvalitnejsi a napinavejsi scenar. Jednoducho netreba mat ziadne velke ocakavania. _____ Mark Wahlberg - (Max Payne) +++ Mila Kunis - (Mona Sax) +++ Beau Bridges - (BB Hensley) +++ Chris O´Donnell - (Jason Colvin) +++ Donal Logue - (Detektiv Alex Balder) +++ Olga Kurylenko - (Natasha Sax) +++ Hudba: Marco Beltrami, Buck Sanders +++ (Videl v kine 02.12.2008) +++
Lítám v tom (2009)
BAFTA Awards - 1: Adaptovany scenar + 5 nominacii: Najlepsi film / Herec v hl. ulohe George Clooney / Herecka vo vedl. ulohe Vera Farmiga / Herecka vo vedl. ulohe Anna Kendrick / Strih _________ Celkom prijemna komedia, avsak sceny, kde George Clooney, ktory si zahral Ryana Binghama oznamoval zamestnancom, ze maju vypoved, pretoze ich sef na to nemal odvahu, mi skor prislo tych ludi luto a pomyslel som si, ze taku pracu by som urcite nechcel robit. Avsak aj Ryan Bingham si pomyslel, ze nieco v zivote prepasol a dost tomu napomohla aj kolegyna Alex Goran, aby si to Ryan uvedomil a na niektore veci zmenil nazory. Takze dialogova romant. komedia/drama mi ubehla ako po masle, bavila ma, takze 4 hviezdicky. Film mal az 6 nominacii na Oscara, avsak ani jedneho neziskal. Dvom hereckam vo vedlajsej ulohe Vere Farmige a Anne Kendrick vyfukla Oscara Mo´Nique za dramu PRECIOUS (2009), Clooneymu zase Jeff Bridges za CRAZY HEART (2009), reziserovi Reitmanovi pre zmenu sosku vyfukla Kathryn Bigelow za vojnovu dramu SMRT CAKA VSADE (2009) a v pripade najlepsieho filmu roka zvitazil uz spominana drama SMRT CAKA VSADE. ________ George Clooney - (Ryan Bingham) +++ Vera Farmiga - (Alex Goran) +++ Anna Kendrick - (Natalie Keener) +++ Jason Bateman - (Craig Gregory) +++ Amy Morton - (Kara Bingham) +++ Sam Elliott - (Maynard Finch) +++ Danny McBride - (Jim Miller) +++ Zach Galifianakis - (Steve) +++ Produkcia: Ivan Reitman, Jason Reitman +++
Tenká červená linie (1998)
Dlha doba presla, kym som sa odhodlal znovu si pozriet tento vojnovy film, ktory kvalitou velmi silno konkuroval v rovnakom roku Spielbergovou ZACHRANOU VOJAKA RYANA (1998), ktory sa mne osobne pacil hlavne po brutalnej akcnej stranke o trosku viac, ako LINIA, avsak ani tento film hlavne po myslienkovej stranke o tom, aka je vojna svinstvo zdaleka nezaostava tak, ako som si to myslel v case premiery. Dnes som bol pripraveny na Malickove vypravanie a ak mam pravdu povedat, bavilo ma to omnoho viac, ako Coppolova APOKALYPSA z vietnamskej vojny (1979). Sean Penn v ulohe serzanta Welsha mi v tejto ulohe pripadal byt omnoho ludskejsi, ako v ulohe vojaka, ktory tyranizoval Vietnamku v De Palmovej ukazke vietnamskej vojny vo filme OBETE VOJNY (1989) a okrem toho si tam zahral aj John C. Reilly, ktory si v linii zahral serzanta Storma. Adrien Brody si v PIANOSTOVI (2002) Romana Polanskeho zahral az o 4 roky neskor, takze v case premiery tohto filmu som ho este nepoznal rovnako, ako aj Jamesa Caviezela, ktoreho som spoznal az v ulohe Jezisa v UMUCENI KRISTA (2004) od Mela Gibsona. Velmi silnu a emotivnu poziciu tu zohrala aj krasna hudba Hansa Zimmera, jeho som proste nemohol vynechat. Dnes som rad, ze som si tento skvely film mohol zopakovat, pretoze na prve pozretie to bolo pre mna trosku nudne, ale dnes ma to velmi bavilo aj napriek dost dlhej minutaze. Obavy som mal aj kvoli drame NOVY SVET (2005), ktora ma dost nudila, lebo prilis vela meditatovania nie je mojou salkou kavy, ale v tomto filme to Malick zvladol tak, ze sa to dalo zniest. Film mal 7 nominacii na Oscara z toho najlepsi film a rezia Terrenca Malicka. V pripade najlepsej rezie ziskal Oscara Steven Spielberg za ZACHRANTE VOJAKA RYANA (1998) a najlepsim filmom roka v konkurencii zvitazil ZAMILOVANY SHAKESPEARE (1998) od Johna Maddena. ________ Nick Nolte - (Poručík Plukovník Gordon Tall) +++ Jim Caviezel - (Vojak Witt) +++ Sean Penn - (Prvý seržant Edward Welsh) +++ Elias Koteas - (Kapitán James 'Bugger' Staros) +++ Ben Chaplin - (Vojak Bell) +++ John Cusack - (Kapitán John Gaff) +++ Adrien Brody - (Vojak Fife) +++ John C. Reilly - (Seržant Storm) +++ Woody Harrelson - (Seržant Keck) +++ Miranda Otto - (Marty Bell) +++ Jared Leto - (Druhý poručík Whyte) +++ John Travolta - (Gen. Quintard) +++ George Clooney - (Kapitán Charles Bosche) +++ Nick Stahl - (Vojak Beade) +++ Thomas Jane - (Vojak Ash) +++ John Savage - (Seržant McCron) +++
Pán prstenů: Dvě věže (2002)
V dvojke som spoznal lepsie rozdvojeneho Gluma / Smeagola, ktory bol uz Gandalfom na chvilku spomenuty aj v jednotke, ale pacili sa mi aj tie stromy s extremne hrubym hlasom. Nie je tu nic, co by som mohol vytknut, mozem podotknut len to, ze je to jeden z mala filmov, ktore mozem vidiet viackrat a vzdy ma bude bavit kazda cast Pana prstenov. Aj tato cast bola nominovana za najlepsi film roka, avsak za rok 2002 zvitazil muzikal CHICAGO (2002). _________ Elijah Wood - (Frodo Pytlík) +++ Ian McKellen - (Gandalf šedý) +++ Christopher Lee - (Saruman biely) +++ Sean Astin - (Sam) +++ Billy Boyd - (Pippin) +++ Sean Bean - (Boromir) +++ Cate Blanchett - (Galadriel) +++ Orlando Bloom - (Legolas) +++ Andy Serkis - (Glum / Smeagole) +++ Viggo Mortensen - (Aragorn) +++ Miranda Otto - (Eowyn) +++ John Rhys-Davies - (Gimli) +++ Liv Tyler - (Arwen) +++ Hugo Weaving - (Elrond) +++ Bernard Hill - (Theoden) +++ Produkcia: Peter Jackson, Fran Walsh, Bob Weinstein, Harvey Weinstein +++
8 MM (1999)
Jeden z tych kvalitnejsich thrillerov z 90-tych rokov, ktory sa celkom vydaril. Reziserovi Schumacherovi sa niekedy podaria natocit poriadne kusky a tento film je jednym z nich, ale od neho mam rad aj vela inych filmov, ako trebars HRACI SO SMRTOU (1990), VOLNY PAD (1993), CAS ZABIJAT (1996) alebo aj TELEFONNU BUDKU (2002). Nicolas Cage podal podla mna skvely presvedcivy vykon, hudba bola tiez celkom zaujimava, hlavne v prvej polovici filmu, ked tam Michael Danna pridal akysi mix tureckych rytmusov, ale neskor v tej spravnej chvili uz bola pouzita skor hororova hudba. Scenar je velmi zaujimavy a hlavne realny, pretoze ludia su schopni taketo svinstva robit a este z toho robia biznis. Ak si tak spomeniem na thrillery z 90-tych rokov, zacal to v roku 1991 Jonathan Demme kvalitnym oscarovym thrillerom MLCANIE JAHNIAT, v polovici 90-tych rokov mu konkuroval Fincherov SEDEM (1995) a uspesne zakoncil Schumacher 90-roky prave tymto filmom. Cim netvrdim, ze su to len tieto 3 filmy, ktore sa mi pacili, bolo ich samozrejme omnoho viac, ale tieto mi najviac utkveli v pamäti. _________ Nicolas Cage - (Tom Welles) +++ Joaquin Phoenix - (Max California) +++ James Gandolfini - (Eddie Poole) +++ Peter Stormare - (Dino Velvet) +++ Anthony Heald - (Daniel Longdale) +++ Chris Bauer - (George Higgins / Mašina) +++ Catherine Keener - (Amy Welles) +++ Produkcia: Joel Schumacher +++
Neříkejte mamince, že pečovatelka zemřela (1991)
Asi priblizne pred 18-timi rokmi, ked tento film vychadzal na videokazetach ma tato komedia velmi bavila, dovod bol ten, ze ako 15-rocny som sa dival na tento film uplne inak, ako dnes. Uplnou nahodou som tento film objavil v telke a tak som si ho chcel opät pripomenut a prekvapivo ma bavil aj dnes, aj ked mi bolo uplne jasne, ze je to len rodinna zabavna komedia, v ktorej vsetko, co robi hlavna hrdinka vo firme, by jej v realnom zivote vobec nepreslo, ale o to tu neslo. Jednoducho je to prijemna rodinna komedia, ktora splnila svoj ucel pobavit. Prekvapilo ma i to, ze reziser Stephen Herek natocil neskor aj krasnu dramu OPUS PANA HOLLANDA (1995) s Richardom Dreyfussom. _________ Christina Applegate - (Sue Ellen Crandell) +++ Joanna Cassidy - (Rose Lindsey) +++ John Getz - (Gus) +++ Josh Charles - (Bryan) +++ Keith Coogan - (Kenny Crandell) +++ Concetta Tomei - (Mama) +++ David Duchovny - (Bruce) +++ Kimmy Robertson - (Cathy) +++ Jayne Brook - (Carolyn) +++ Christopher Plummer - (Howard) +++
Šťastný Nový rok (2011)
Bolo mi jasne, ze Gary Marshall uz nikdy neprekona PRETTY WOMAN (1990) a ze tento film bude len takou nenarocnou a pre mnohych az nudnou jednodhubkou. Reziser sa snazi divakov pobavit pribehmi mnohych ludi, ktore sa odohravaju pocas jedneho silvestrovskeho dna a noci, ktori sa tak moc chcu stretnut a bud sa chcu udobrit alebo si popriat stastny novy rok, pripadne niekoho pobozkat, avsak posobilo to na mna, ako skor epizoda z nejakeho sitcomu, ktory mi ani nepripadal humorny, ale zaver sa mi aspon celkom pacil a hlavny dovod, preco som si nechcel nechat ujst tento film, bolo obsadenie mnohych znamych hercov. _________ Michelle Pfeiffer - (Ingrid) +++ John Lithgow - (Ingridin šéf) +++ Zac Efron - (Paul) +++ Robert De Niro - (Stan Harris) +++ Halle Berry - (Sestrička Aimee) +++ Cary Elwes - (Stanov doktor) +++ Jessica Biel - (Tess Byrne) +++ Seth Meyers - (Griffin Byrne) +++ Sarah Paulson - (Grace Schwab) +++ Til Schweiger - (James Schwab) +++ Katherine Heigl - (Laura) +++ Jon Bon Jovi - (Jensen) +++ Sofía Vergara - (Ava) +++ Ashton Kutcher - (Randy) +++ Lea Michele - (Elise) +++ James Belushi - (Building Super) +++ Sarah Jessica Parker - (Kim) +++ Abigail Breslin - (Hailey) +++ Hilary Swank - (Claire Morgan) +++ Ludacris - (Brendan) +++ Hector Elizondo - (Kominsky) +++ Matthew Broderick - (Pán Buellerton) +++ Produkcia: Toby Emmerich +++
Insider: Muž, který věděl příliš mnoho (1999)
Uz to bolo dost davno, co som tento film videl, ale vtedy som ho nevedel ohodnotit, avsak teraz uznavam, ze Michael Mann je skvely reziser. Dokonca aj uvodny rozhovor, ktory vyzeral dost nebezpecne so sefom Hisballahu, nemal s hlavnou pointou nic spolocne a stacilo ho jednoducho len spomenut v nejakom rozhovore ohladom televizie CBS, ale nie, Michael sa ho rozhodol proste natocit a nam divakom ukazat aka mocna je CBS a aka doveryhodna je ich televizna show 60 minut. Z mojho pohladu sa mohla minutaz trosku skratit, pretoze sa to dost natiahlo, ale podobne to bolo s dlhou minutazou aj pri NELUTOSTNOM SUBOJI (1995). Al Pacino je skvely v kazdej ulohe a patri medzi mojich oblubenych hercov. Pocas filmu som tak premyslal nad ulohou Russella Crowea a napadlo mi, ze sa prave tymto filmom mohol inspirovat aj reziser Ron Howard, ktory sa rozhodol obsadit Russella o 2 roky neskor aj do CISTEJ DUSE (2001), pretoze aj tu si zahral Russel ucitela a tiez tu bol pod obrovskym psychickym tlakom. V takychto ulohach je Russell naozaj velmi dobry a necudujem sa, ze bol nominovany na Oscara 3 roky po sebe a to za tento film, o rok neskor za GLADIATORA (2000) za ktoreho ziskal Oscara za najlepsiu hlavnu ulohu a o 2 roky neskor za spominanu CISTU DUSU (2001). Co sa tyka tejto ulohy, sosku mu vyfukol Kevin Spacey za dramu AMERICKA KRASA (1999), reziserovi Mannovi opät Sam Mendes za Americku krasu a najlepsim filmom roka sa nestal Insider, ale uz spominana Amer. krasa. ________ Al Pacino - (Lowell Bergman) +++ Russell Crowe - (Jeffrey Wigand) +++ Christopher Plummer - (Mike Wallace) +++ Diane Venora - (Liane Wigand) +++ Philip Baker Hall - (Don Hewitt) +++ Debi Mazar - (Debbie De Luca) +++ Stephen Tobolowsky - (Eric Kluster) +++ Gina Gershon - (Helen Caperelli) +++ Michael Gambon - (Thomas Sandefur) +++ Produkcia: Michal Mann
America (TV film) (2009)
Ako uz naznacil uzivatel Freddy, tento film by mal mat oznacenie "Maly velky film", pretoze aj napriek tomu, ze je to len televizny film a okrem Rosie O´Donnel a Ruby Dee som v nom nikoho nepoznal, mi ako divakovi ukazal temu, ktora sice nie je nova a uz bola viackrat podobne zfilmovana, ale pokial sa nezacne nielen v Amerike riesit, vzdy bude treba tymito filmami poukazovat na problemy, ktore by sa mali riesit. Tvorcovia sa snazili zobrazit problemy hlavneho hrdinu menom America, ktory prezival bolestne detstvo a neoblomnu psychiatricku, ktorej problemy tych deti neboli ukradnute, len skoda, ze tvorcovia nedali viac priestoru aj inym deckam. Napriklad ma zaujimalo, preco Fisch raz v noci plakal, ale nikdy to nebolo vysvetlene. Podla statistik v USA dvaja z desiatich teenagerov, ktori vyrastali v detskych domovoch sa dokazu postavit na nohy a pokracovat v normalnom zivote bez pomoci statu, ostatni su bud bezdomovcami, kriminalnici, ktori putuju do väzenia alebo samovrahovia. _________ Philip Johnson - (America) +++ Rosie O'Donnell - (Dr. Maureen Brennan) +++ Ruby Dee - (Pani Harperová) +++ Tim Rhoze - (Reggie Harper) +++ Jade Yorker - (Brooklyn) +++ Raquel Castro - (Liza) +++ Toya Turner - (Susana) +++ Hudba: Normand Corbeil +++ Produkcia: Rosie O´Donnell +++
Jíst, meditovat, milovat (2010)
Z tych podpriemernych hodnoteni som ocakaval slabucky nudny film, ale vobec to take nudne nebolo. Mozno tam bolo par zdlhavych dialogov, ja by som tu minutaz urcite skratil, ale inac ma Julia Roberts, jej depresie z nenaplneneho manzelstva podla jej predstav a neskor hladanie samej seba prijemne prekvapila, svoju postavu zahrala skvelo. Zaver s Javierom Bardemom sa mi celkom pacil a nebyt tej dlhej vrazednej minutazi, dal by som mozno aj tu stvrtu hviezdicku. _________ Julia Roberts - (Liz Gilbert) +++ Hadi Subiyanto - (Ketut Liyer) +++ James Franco - (David Piccolo) +++ Billy Crudup - (Stephen) +++ Richard Jenkins - (Richard z Texasu) +++ Javier Bardem - (Felipe) +++ Viola Davis - (Delia Shiraz) +++ A. Jay Radcliff - (Andre) +++ Mike O'Malley - (Andy Shiraz) +++ Produkcia: Brad Pitt +++
Sherlock Holmes: Hra stínů (2011)
Ked som po prvykrat videl trailer na tento film, povazoval som ho hlavne vdaka hudbe za najlepsi trailer roka, ale pocital som s tym, ze bude lepsi, nez samotny film. Dvojka ma sice bavila podobne, ako aj jednotka, aj ked to v prve tretine trosku skripalo, proste nudilo, ale potom sa to rozbehlo hlavne vdaka neznicitelnemu a nebezpecnemu profesorovi. Najviac sa mi pacila scena v lese, kde vsetci bezali o zivot, ale mam na mysli hlavne vizualnu stranku - spomalovanie zaberov, strelby, vybuchy, proste detaily. V tom Guy Ritchie nepohrdol ani v dvojke, co sa mi pacilo. Ten zaver sa mi zdal byt trosku necakany, cakal som este nieco viac, ale tak bol som spokojny a davam teda s odretymi usami aj tu stvrtu hviezdicku, lebo tieto popcornove oddychovky ma bavia :-) _________ Robert Downey Jr. - (Sherlock Holmes) +++ Jude Law - (Dr. John Watson) +++ Noomi Rapace - (Madam Simza Heron) +++ Rachel McAdams - (Irene Adler) +++ Jared Harris - (Profesor James Moriarty) +++ Stephen Fry - (Mycroft Holmes) +++ Paul Anderson - (Plukovník Sebastian Moran) +++ Kelly Reilly - (Mary Watson) +++ Geraldine James - (Pani Hudsonová) +++ Produkcia: Joel Silver +++ (Videl v kine v stredu 28.12.2011) +++
Orphan (2009)
Uz velmi dlho ma nenadchol ziadny psycho-thriller tak, ako tento ale to mozno aj preto, ze som cakal iba lahky, neoriginalny nadpriemer, avsak u mna sa to muselo vysplhat az na 5 hviezdiciek. Presne ako pise Madison, vobec mi nevadila, ale skor vyhovela 120 minutova dlzka filmu, lebo pri drvivej väcsine podobnych psychacov som bol zvyknuty bud na 100 alebo este kratsiu minutaz, co mi ubehlo prilis rychlo. Avsak tento film bol tak kvalitne natoceny a to aj vdaka hercom, hlavne diabolskej Isabelle Fuhrman, ktoru som neznasal, pretoze jej postava ma znervoznovala cely film, ze Orphan patri u mna za THRILLER ROKA 2009. Najoblubenejsia scena: V nemocnici, ked dostala Esther od Kate poriadnu facku :-) Prekvapivo film produkoval Leonardo DiCaprio, ale aj skuseny Joel Silver. _________ Vera Farmiga - (Kate Coleman) +++ Peter Sarsgaard - (John Coleman) +++ Isabelle Fuhrman - (Esther) +++ CCH Pounder - (Sestra Abigail) +++ Jimmy Bennett - (Daniel Coleman) +++ Margo Martindale - (Dr. Browningová) +++ Karel Roden - (Dr. Varava) +++ Aryana Engineer - (Max Colemanová) +++ Produkcia: Leonardo DiCaprio, Joel Silver +++
Zombieland (2009)
Ja si to uvedomujem, ze som to asi prehnal s tym plnym hodnotenim, ale tak som premyslal nad tymto zabavnym zombiefilmom a hladal dovody, preco by som mu nemohol dat az tych 5 hviezdiciek a nenasiel som ziadny dovod. Woody Harrelson bol skvely a drsny zabijak zombiekov, Jesse Eisenberg ma so svojimi pravidlami zabaval a tie dve inteligentne dievcatka, ktore v zavere pri kolotoci nejako inteligenciu vytratili z hlavy, boli taktiez zabavne. Ale co ma potesilo najviac, bol Bill Murray, ktoreho som hlavne vdaka KROTITELOM DUCHOV (1984) tiez od detstva zboznoval, si tu zahral sameho seba a hlavne narazali prave na Krotitelov. Brutality tu bolo tiez dost, hlavne na zaciatku a v zavere, dialogy v pohode, proste som dostal 80-minutovu porciu zabavy, ktoru si urcite niekedy rad znovu zopakujem. Inac ak sa vam tento film pacil, odporucam tiez podobnu parodiu na zombie filmy SHAUN OF THE DEAD / SUMRAK MRTVYCH (2004), v ktorej si zahrali Simon Pegg alebo Nick Frost. __________ Jesse Eisenberg - (Columbus) +++ Woody Harrelson - (Tallahassee) +++ Emma Stone - (Wichita) +++ Abigail Breslin - (Little Rock) +++ Bill Murray - (Sám seba) +++ Derek Graf - (Klaun Zombie) +++ John C. Reilly - (Zombie v kúpelni) +++ Hudba: David Sardy +++
Black or White (video film) (1991)
Mna tento klip vzdy bavil a povazujem Black or White za jednu z najlepsich skladieb od Michaela, myslim ze to bol start albumu Dangerous. Najprv ho vysielali na MTV v roku 1991 celych 11 minut, potom ten 6 minutovy zaver vystrihli a nechali ho uz len ako 5 minutovy klip.
Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001)
V roku 2001 sa roztrhlo vrece s uspesnymi fantasy filmami, ako aj s Potterom, avsak z mojho dospelackeho pohladu bol oblubenejsi v tom roku Pan prstenov, aj ked Columbusov Potter ma samozrejrejme tiez bavil. Lenze Peter Jackson natocil Spolocenstvo prstenov presne tak, ako som si ho prial, len som mal obavy pred premierou, ako zvladne zlozit hudbu k tak uzasnemu velkemu fantasy filmu Howard Shore, ktoreho som skor poznal podpisaneho pod hudbou k thrillerom ako MUCHA (1986), MLCANIE JAHNIAT (1991) alebo SEDEM (1995) no a zvladol to uzasne, vysledok je super. Vobec cela trilogia, nielen prva cast su na takej urovni, ze nema zmysel okolo toho vela rozpisovat. Pre mna je cela trilogia vobec jednym z najlepsich a najoblubenejsich fantasy filmov vsetkych cias a moze sa dnes spokojne pridat k AVATAROVI (2009). Oscary a nominacie su na mieste, nakoniec favoritom Oscarov sa stala az tretia cast Navrat krala, ktory ziskal Oscara aj za najlepsi film roka. Aj Spolocenstvo prstenov bolo nominovane za najlepsi film roka, avsak za rok 2001 sa stal najlepsim filmom CISTA DUSA (2001). Aj reziser Peter Jackson bol nominovany za najl. rezisera, ale Oscara mu vtedy vyfukol Ron Howard za spominanu Cistu dusu. Z hercov bol nominovany Ian McKellen za najl. herca vo vedlajsej ulohe, avsak Oscara ziskal Jim Broadbent za zivotopisnu dramu IRIS (2001). _________ Elijah Wood - (Frodo Pytlík) +++ Ian McKellen - (Gandalf) +++ Christopher Lee - (Saruman) +++ Ian Holm - (Bilbo Pytlík) +++ Sean Astin - (Sam) +++ Billy Boyd - (Pippin) +++ Dominic Monaghan - (Smíšek) +++ Sean Bean - (Boromir) +++ Cate Blanchett - (Galadriel) +++ Orlando Bloom - (Legolas) +++ Andy Serkis - (Glum / Smeagole) +++ Viggo Mortensen - (Aragorn) +++ John Rhys-Davies - (Gimli) +++ Liv Tyler - (Arwen) +++ Hugo Weaving - (Elrond) +++ Produkcia: Peter Jackson, Fran Walsh, Bob Weinstein, Harvey Weinstein +++
Timecop (1994)
Myslim si, ze aj producent Sam Raimi sa pri tomto filme sekol, ked sa ho rozhodol produkovat, ale to sa moze stat kazdemu. V kazdom pripade v case premiery v kine ma nezaujimal scenar, ako skor vizualne efekty z cestovania casom, ale hlavne Van-Dammovske kopance a hlavne v tom obdobi som filmy nehodnotil tak, ako dnes. Sam som bol prekvapeny, ako ma tento film dnes vobec nebavil, ale nastastie ma Van Damme aj lepsie alebo skor zabavnejsie filmy, pri ktorich staci vypnut mozog a jednoducho sa treba len bavit. Tento film este stale patril medzi tie, ktore sa dostali do kin, neskorsie filmy od neho sli uz len priamo na videokazety. _________ Jean-Claude Van Damme - (Walker) +++ Mia Sara - (Melissa) +++ Ron Silver - (McComb) +++ Bruce McGill - (Matuzak) +++ Gloria Reuben - (Fielding) +++ Scott Bellis - (Ricky) +++ Jason Schombing - (Atwood) +++ Produkcia: Sam Raimi +++
Bílá stuha (2009)
Od rezisera thrillerov FUNNY GAMES (1997) a FUNNY GAMES USA (2007) som cakal nieco lepsie, ale aj napriek tomu som sa vobec necudoval niektorim zbytocne zdlhavym zaberom, ktore ma skor uspavali. S Terrencom Malickom si moze Haneke podat ruky :-) Celkom zaujimavy namet o zivotnych pribehoch viacerich ludi v dedine, pricom film skoncil s viacerymi otazkami a vo mne zostal skor pocit sklamania. Sklamanie skor zo zaveru, ako z celkoveho filmu, preto tie 3 hviezdicky, aj ked s odretymi usami. __________ BAFTA Awards - 1 nominacia: Najlepsi cudzojazycny film ________ Christian Friedel - (Učiteľ) +++ Leonie Benesch - (Eva) +++ Ulrich Tukur - (Barón) +++ Ursina Lardi - (Barónka) +++ Fion Mutert - (Sigi) +++ Burghart Klaußner - (Pastor) +++
Star Trek IV: Cesta domů (1986)
Spock tentokrat ako reziser filmu nam ukazal Star Trek trosku v inej podobe, na aku sme boli zvyknuti, teda skor v takom nezvycajnom, komedialnom obale. Nie kazdemu to mohlo sadnut a ja sam som premyslal nad tym, ci mu dam 3 alebo 4 hviezdicky, ale bavilo ma to, takze predsa len za 4. ________ William Shatner - (Kirk) +++ Leonard Nimoy - (Spock) +++ DeForest Kelley - (McCoy) +++ James Doohan - (Scotty) +++ George Takei - (Sulu) +++ Walter Koenig - (Chekov) +++ Nichelle Nichols - (Cmdr. Uhura) +++ Jane Wyatt - (Amanda) +++ Catherine Hicks - (Dr. Gillian Taylor) +++
Navždy mladý (1992)
Ani neviem, preco ma tento film tak moc bavil, videl som ho velakrat a stale ma bavil a bavi nadalej. Je tu krasna hudba Jerryho Goldsmitha, sci-fi tema o zmrazovani cloveka, ktory sa necha zmrazit v roku 1939 a prebudi sa v roku 1992, ktoreho si zahral skvely Mel Gibson, hladanie stratenej lasky, skvela Jamie Lee Curtis, detsky Elijah Wood o ktorom som vtedy netusil, ze ho o 9 rokov neskor uvidim ako Froda a prekvapil ma aj producent a reziser J.J. Abrams, ze sa na tomto filme tiez podielal na spolupraci, v roku 1992 som ho samozrejme nepoznal. Jednoducho emocie, romantika a humor tu funguju, ale k plnemu hodnoteniu by to muselo mat este lepsi scenar. _________ Mel Gibson - (Kapitán Daniel McCormick) +++ Jamie Lee Curtis - (Claire Cooper) +++ Elijah Wood - (Nat Cooper) +++ Isabel Glasser - (Helen) +++ George Wendt - (Harry Finley) +++ Joe Morton - (Cameron) +++ Nicolas Surovy - (John) +++ Produkcia: J.J. Abrams, Mel Gibson +++