Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Pohádka

Oblíbené filmy (9)

Tenkrát na Západě

Tenkrát na Západě (1968)

Klasika všech klasik, dílo, které zraje jako víno, ale ke kterému je třeba také divácky dozrát. Když jsem jej viděla jako malá, vyloženě mě nudily (podle mého tehdejšího názoru) rozvláčné scény s dlouhými pohledy do očí, dlouhá předehra ke střeleckým konfliktům atd. Oč přitažlivější mi tehdy připadalo "akčních" Sedm statečných. Když Tenkrát na západě vidím dnes, moje divácká duše se tetelí blahem, jak nad dokonalostí obsahu (věčný boj dobra a zla, boj o lásku a o místo k životu, neokázalého a nikdy nevyřčeného přátelství na život a na smrt atd.), tak formy (samozřejmě typická hudební melodie pro každou z postav, ale i dech beroucí pohled shora na CC skrze černý krajkový baldachým před jejím milováním s největším padouchem). Podle mě jeden z nejlepších filmů všech dob.

Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Romantický zimní večer, brněnské kino Art, Vykoupení z věznice Shawshank ... a svět už nikdy nebude jako předtím. Zjevení,bomba, dosud nepřekonaný filmový zážitek. Oslava lidství, touhy po důstojném životě, pravdě a spravedlnosti. Právem nejvýše hodnocený film na csfd.cz. Skvělý Tim Robbinson a Morgan Freeman.

Hřbitov pro cizince

Hřbitov pro cizince (1991)

Kniha Nebeští jezdci, (znovu) vydaná v r. 1990 (film jsem viděla až později) a Hřbitov pro cizince (1991) jsou 2 díla, která mi v mých 14 letech otevřela historii, jež mi byla do té doby neznámá a zažehla ve mě celoživotní obdiv a úctu k našim západním letcům. Hřbitov pro cizince je nepatetickým pomníkem komunisty zavržených a umlčených hrdinů, na zdánlivě jednoduchém příběhu vykresluju křivdu, jíž se na nich minulý režim provinil. Charakterní Jindřich Vorel v podání Jiřího Bartošky a zdánlivě kličkující a kompromisy dělající Vilda Semerád v podání skvělého Josefa Dvořáka, dva rozdílné typy hrdinů, z nichž ten druhý dokončuje symbolický "hřbitov pro cizince" - vlastně pro Čechy a Slováky bojující v RAF. Díky panu Hubačovi!

Příliš vzdálený most

Příliš vzdálený most (1977)

Podle mě nejlepší válečný film. Člověk musí se zatajeným dechem sledovat, jak ambiciózní válečná operace postupně selhává, jak nejvyšší velení do poslední chvíle ignorují důležitá fakta (viz pancéřová divize v oblasti operace) a jak se velitelé jednotlivých výsadků snaží dosáhnout nemožného. Nejoblíbenější: R. Redford a přechod Rýna, A. Hopkins v obklíčeném městě a G.Hackman jako skeptický velitel polské jednotky.

Ovládací panel
1 bod

Fanklub

(1)