Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Horor
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární

Oblíbení režiséři (10)

David Lynch

------------------

Když se řekne, že je film "Lynchovně zmatený", tak to znamená něco, u čeho řadový konzumní divák bude nechápavě kroutit hlavou nebo celek šmahem zavrhne. Já osobně jeho filmy jako zmatené neshledávám, protože umělec má bujnou fantazii a představa, že točí jen divné věci, aby byl zajímavý mi nepřipadá košer. David Lynch zkrátka servíruje příběhy s naprosto osobitým a rozeznatelným rukopisem, který není určen pro každého a jeho tvorba, pokud vás osloví, se zaručeně na každém podepíše a bude vás vést do myšlenkových labyrintů. Za chaosem je třeba hledat řád, protože je tam hluboko skryt.

 

TOP:

Městečko Twin Peaks (1990) 

Mulholland Drive (2001)

Sloní muž (1980)

Inland Empire (2006)

Rabbits (2002)

Twin Peaks: Fire Walk with Me (1992)

David Cronenberg

--------------------------

Pro méně otrlé jsou Cronenbergovy filmy zcela nevhodné na večerní promítání před spaním (většina). Kladou spíše nároky na psychiku. Ovšem je třeba je rozdělit na novější a starší tvorbu, které se od sebe značně liší - ranější byla zkrátka více explicitní ve zobrazování nechutností a bizarností. Tak či onak jsou to snímky, co mají sílu vám navodit opravdu zvláštní pocity a emoce, které ve vás ještě nějakou dobu dokáží setrvat.

 

TOP:

eXistenZ (1999)

Videodrome (1983)

Mláďata (1979)

Moucha (1986)

Východní přísliby (2007)

Christopher Nolan

--------------------------

Čím to je, že se veškeré Nolanovy filmy nenesou na stupnici průměrnosti a znamenitě se do vás zaryjí jako kočičí drápy, které vás nechtějí jen tak pustit? Především v perfektní interakci s divákem, detailní promyšleností a tou veškerou precizní řemeslnou dřinou, kterou Christopher Nolan do filmů vkládá. Je to pro mě jedinný režisér u kterého mi platí okřídlené vyjájdření "co film, to perla" a nenacházím u něj vyloženě průměrný ne-li slabý kousek!

 

TOP:

Memento (2000)

Počátek (2010)

Temný rytíř povstal (2012)

Karel Zeman

-------------------

Modla z dětsví a okouzlení jeho Dílem až doteď. Jakmile vidíte byť jen kus nějaké scény z jeho filmů, ihned je jasné, že je tvůrcem Karel Zeman. Originalita zavádějící nás do říše pohádek a klukovských fantazií. Snové dobrodružství ze kterého se nechcete probudit.

 

TOP:

Cesta do pravěku (1955)

Ukradená vzducholoď (1966)

Bláznova kronika (1964)

Baron Prášil (1961)

Alejandro Amenábar

------------------------------

Takovou atmosféru jakou dokáže navodit Alejandro Amenábar umí opravdu málokdo a v tomhle je pro mě jeden z nejlepších. Přitom se jeho filmy velmi od sebe liší a každý zanechá zcela jinou impresi. Amenábarova filmografiie sice není tak početná, ale zato musím uznat, že zatím pokaždé trefa do černého. Uvidíme co dál, ale ve zklamání moc nevěřím.

 

TOP:

Otevři oči (1997)

Diplomová práce (1996)

Ti druzí (2001)

Ken Russell

------------------

Osobité pojetí u sledování filmů Kena Russella se nedá upřít. Tento vynalézavý brit kombinující kontroverzní styl, naléhavost, bizarnost, halucinaci a hrátky s prostředím, mě několikrát dostal do kolen. Asi nepatří mezi tolik známé, ale o to větší radost jsem měl, když jsem narazil na ty jeho skvosty.

 

TOP:

Mutace (1980)

Doupě bílého červa (1988)

Noc hrůzy (1986)

Mike Cahill

----------------

Nemá příliš obsáhlou filmografii, ale jedná se o kousky, které jsou mi tématikou, pojetím a hloubkou velmi blízké. Jsou to filmy, které nám dávají šanci nahlédnout do našeho nitra a podniknout do něj přesahující výlet. Ještě bude zajímavé jeho počínání sledovat!

 

TOP:

Výchozí bod (2014)

Jiná země (2011)

Bruno Forzani

Hélène Cattet

----------------------

Tyhle dva experimentátory je třeba počítat za jednu tvůrčí bytost, protože vše, s čím se zatím vytasili, bylo pod jejich společnou režií. Čerpají hodně z odkazu italského Gialla a jsou znamenití především v audiovizuálu, který poskytuje zážitek na zcela jiné úrovni. Velmi hravý až barevně stylistický obraz spolu s kamerou a neskutečně detailní zvuková složka vtahujíce do díla. Na druhou stranu hlavním mínusem je scénář, který takovou sofistikovaností neoplývá, ale věřte, že jakmile se tak stane, tak půjde o pekelný majstrštyk!!!

 

TOP:

Podivná barva slz tvého těla (2013)

Amer (2009)

Lars von Trier

--------------------

Kontroverze, síla, vnitřní démoni, umění, deprese, promyšlenost... A takhle by se dalo pokračovat ve výčtu Trierových charakteristik až donekonečna. I přes svou nesnadnou koukatelnost jsou veškeré jeho počiny vytříbené a s vysokou uměleckou hodnotou. Jsou jako procházkou v tom nejtemnějším lidském nitru, které je v každém z nás a ne každý má odvahu tuhle cestu "očistcem" absolvovat a vstřebat.

 

TOP:

Antikrist (2009)

Království I (1994)

Království II (1997)

Quentin Tarantino

--------------------------

Je třeba něco k tomuto "magorovi z videopůjčovny" něco víc dodávat? Málokdo se může pyšnit takovou vypiplanou scénáristickou precizností jako sám Tarantino. Obdivuji v jeho tvorbě také pěkně úchylnou a morbidní nadsazenost, která z obrazovky cáka do všech rohů v místnosti. Kdo umí, ten umí.

 

TOP:
Hanebný pancharti (2009)

Osm hrozných (2015)

Gauneři (1992)