Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Krimi
  • Drama
  • Komedie
  • Pohádka
  • Animovaný

Oblíbené seriály (9)

Návrat na Brideshead

Návrat na Brideshead (1981)

Jedinečný, pozvolna plynoucí seriál, rozjímající o Boží prozřetelnosti a působení milosti v srdcích lidí. Sledoval jsem jej po večerech s manželkou a oběma se nám velmi líbil. Převedení knihy na plátno nemohlo být lepší, samozřejmě se vše do seriálu nevešlo, což čtenáře knihy vždy trochu zamrzí, ale vše důležité zůstalo a nic nebylo nad obsah knihy přidáno. Někomu mohlo Charlesovo náhlé vzplanutí k Julii připadat kýčovité, nebo jej i pohoršit, ovšem důvod pro něj byl, zdá se mi, následující. Charles byl přitahován k Sebastianovi, aniž si to uvědomoval, jeho vírou a jejími projevy, které Anthony Blanche nazval šarmem. Po desetiletém odloučení a ve stavu duševní vyprahlosti – projevující se ztrátou malířské inspirace – se Charles setkal s Julií a to, co jej poutalo k Sebastiánovi, připoutalo jej k ní. Jak jí sám řekl, Sebastián byl její předchůdce. A jejich vztah měl přes svou hříšnost (nebo díky ní?) zásadní vliv na Charlesovo obrácení.

Endeavour

Endeavour (2012)

Tento seriál je detektivním drahokamem zasazeným do krásného britského prostředí. První série: První dva díly seriálu jsou výbornými detektivkami, o chlup lepšími než úvodní film. Skvěle kombinují operní hudbu, v díle Fuga dokonce i operní motivy, s ovzduším hádanek a intelektuálních výzev. Třetí díl má také kvalitní zápletku, dojem však kazí Morse, který skončí v posteli se starou známou. Čtvrtý díl je celkově slabší. Druhá série: Slabší než první s výjimkou dílu Nokturno, který se kvalitou řadí mezi první díly seriálu. Před druhou sérii byli tvůrci zřejmě posednuti nějakým politicky korektním duchem, že nechali Morse navázat „postelový vztah“ s černoškou. Je nepravděpodobné, že by si Morse takovou dívku vybral. Působí zde nepatřičně. Třetí série: Je kvalitním pokračováním předchozích dvou. Černoška zmizí bez vysvětlení ze scény, což jen potvrzuje její nadbytečnost v ději. Díly Jízda a Kořist jsou slabší, Arcadia a Coda jsou velmi dobré s pořádně zapletenými nitěmi příběhu. Zejména díl Arcadia s mírným protipotratovým vyzněním mě potěšil. Čtvrtá série: Dívali jsme se na ni s manželkou, hned jak vyšla. První tři díly poskytují vícenásobné až sériové vraždy v podání jednoho vraha. Je škoda, že ve všech je motivem nějaké trauma a následná pomsta, působí to poněkud jednotvárně. Poslední díl je vrcholem celé série a možná celého seriálu. Skvělá zápletka i režie. 1. řada: 90 % | 2. řada: 80 % | 3. řada: 85 % | 4. řada: 90 %

Rychlé šípy

Rychlé šípy (1969)

Povedený seriál, který, ač je zaměřen na dětského diváka, snese i kritičtější oko dospělého. Jediná škoda je, že Rychlé šípy patří mezi uvědomělou prvorepublikovou mládež, takže se divák s katolickým prvkem setká jen letmo na pozadí jejich pátrání.

Dobrodružství kriminalistiky

Dobrodružství kriminalistiky (1989)

Kdysi jsem viděl sám první dvě série a nedávno jsme s manželkou dokoukali všechny čtyři série, u některých dílu jsme se bavili, jiné spíš přetrpěli. Všechny díly jsem zvlášť ohodnotil a okomentoval. Jsem rád, že toto dílo vzniklo, je to určitě nejlepší český detektivní seriál.