Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Dobrodružný
  • Akční

Recenze (36)

plakát

Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň (2005) 

O filmu se hodně psalo již v době natáčení a byl příliš srovnáván s filmy typu Harry Potter nebo Tolkienovskými ságami, což u mnohých zřejmě vyvolalo mylné očekávání a tudíž i zklamání. Já jakožto čtenář Lewise jsem naopak byl spíše skeptický, a snad proto mě film nezklamal. Kdo zná myšlenkové poselství Lewisovy knížky a chápe tuto velkou alegorii nejen jako infantilní pohádku, pochopí, proč tento film hodnotím kladně. Z pohledu formování dětské duše směrem k pozitivním hodnotám dá jistě víc, než Harry Potter, kde hlavním smyslem je vydělat hodně peněz pro tvůrce a jinak je to celkem bída.

plakát

Rána z milosti (2005) (TV film) 

Vcelku realistické vykreslení dnešní doby a zvrácených hodnot některých lidí. Velice dobře vystihnuté typy postav. Člověka, jakým je mafián Máša jsem měl možnost v životě poznat a přesně to odpovídá - ubožák, který se nejrůznějšími podvody dopracoval na mafiána a všichni kolem něj jsou jen odpadky, které využívá ve svůj vlastní prospěch. Lidský život pro něj nic neznamená. A také to, jak si ostatní "hrdinové" příběhu zvykli v zájmu pohodlí přivírat oči nad zlem a sklápět hlavy a jak je proti takovým "podnikatelům" obyčejný člověk v podtstatě bezmocný.

plakát

Horem pádem (2004) 

Film je docela zajímavým průsečíkem různých etnik, kultur a životních hodnot v realitě naší současnosti. Přitom ale nevyznívá jako laciná agitka proti rasismu a xenofobii, spíš nutí k zamýšlení. Střídají se různé přístupy a názory na tuto problematiku, tak jak se k nim staví rozličné postavy filmu, v různých úhlech pohledu a životních situacích. Přesvědčivé jsou herecké výkony zejména Duška, Lišky a Macháčka a pak toho herce, který hrál už v Pelíškách policistu (bohužel nevím jak se jmenuje). Nevím jestli to byl záměr nebo důsledek použitého materiálu, ale celý film je barevně laděn hodně do zelena, což mi zejména zpočátku, než jsem si na to zvykl, trochu vadilo.

plakát

Lupiči paní domácí (2004) 

Takový lepší průměr, který stojí za to vidět, ale člověk si pořád říká, že od komedie s Tomem Hanksem čekal trochu víc. Film je místy docela zdlouhavý a občas se dá docela předvídat, co bude následovat. Párkrát jsem se ale fakt hlasitě zasmál, a to i díky výbornému překladu a dabingu - myslím že vtipy typu "Horalka - Tatranka" snad v originále ani nejsou :-). Ale postavy lupičů jsou fakt originální, např. ten gag kdy Číňan schovává rozkouřenou cigaretu dovnitř úst je perfektní! Laxní přístup šerifa zase důvěrně připomíná naši policii. Občas i docela drsné, zvláště závěr, což pěkně kontrastuje s jižanským poetismem a pomalým tempem filmu.

plakát

Snowboarďáci (2004) odpad!

I když tento typ filmů má nesporně své obdivovatele mezi pubescenty a pubescentkami, kteří se ztotožňují s hodnotami a životním stylem vyjádřeným v reklamním sloganu mobilního operátora "Nevaž se, odvaž se!", osobně nevidím jediný důvod proč se na něco takového vůbec dívat. Ostatně, film jsem shlédl jen proto, že pan Kotek starší a jeho role "zviřátka" ve hře Dlouhý, Široký a Krátkozraký je jedním z nejlepších hereckých čísel moderního českého divadla, a byl jsem zvědav, jestli má i syn něco z jeho charismatu. Nemá, bohužel. Snad jen ta hudba je dobrá, a to je, přátelé, přece jen trošku málo.

plakát

Vaterland - Lovecký deník (2004) 

Viděl jsem toho už hodně, ale u tohoto filmu jsem vůbec nepochopil, co jím chtěli autoři říct. Dokázal jsem se dodívat až do konce jen proto, že jsem byl zvědavý, jestli druhá půlka filmu je stejně blbá jak ta první. Bohužel byla.

plakát

Agenti dementi (2003) 

Skutečná perla světového filmu! Pochopit a ocenit hodnoty tohoto díla je dáno však jen několika vyvoleným.

plakát

Co vtip, to mrtvola (2003) 

Celou dobu jsem nevěděl, co tím chtěl básník říct. Na komedii příliš nudné, na mysteriosum příliš předvídatelné, asi nejlépe to splňuje zařazení do romantiky, apoň díky až příliš happyendovému konci.