Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Fantasy
  • Sci-Fi

Recenze (14)

plakát

Hra o trůny - Zvony (2019) (epizoda) 

Tohle prostě mrzí. GoT pro mě byla vždy pětihvězdová záležitost, která v osmé sérii jednu nebo dvě hvězdy zkrátka ztrácí. Člověk má při sledování pocit, že jde o jiný seriál. Vývoj postavy u matky draků není tak problémový, jako třeba u Jaimeho a jeho linky s odchodem na sever a románku s Brienne. Co vidím jako nejhorší, že předposlední díl série (dle zvyklostí seriálu nejsilnější), u mě nedokázal vzbudit vůbec žádné emoce, vybudovat žádné napětí, děj celou sérii ustupuje epičnosti a efektu. Je otázkou, jestli je to problém zhýčkaného diváka, nebo neschopnost tvůrců. Po tom všem, kolikrát bylo omýlané, jak jsou síly vyrovnané, mi to celé dobývání přišlo až příliš prosté a bezproblémové a víceméně se zúžilo na souboj obránců vs jeden drak. Všichni ostatní byli zbyteční. Scénáristi opět propadají z vojenské taktiky a postaví větší část vojenské síly pod hradby (údajně 20 000 mužů), tábory dobyvatelů rozvinuté pod hradbami dobývaného města. O GoT moment epizody se zasloužil Sandor Clegane, který ale jakoby zapomněl na svůj problém s ohněm a v hořícím městě se pohybuje bez problémů. Na všem zkrátká fanoušek série najde chybu. A na to jsme nebyli zvyklí a zvykat si nechceme. Proto na jednu stranu pochopitelný flame. Praví fanoušci si přáli dokonale vymazlený konec a ten nedostáváme.

plakát

Pacific Rim - Útok na Zemi (2013) 

Dvě hvězdy za epické ztvárnění bitev a nápadité zpracování bojových robotů a Kaiju. Zbytek filmu nesmírně sráží nelogické chování světa a postav (zeď, radování se z vyhrané bitvy a dvou ztracených Jaegerů ze tří zbývajících při zkracujícím se intervalu spawnu Kaiju, nikoho nenapadlo řešit problém u samotného zdroje, kterým je trhlina). Doporučit lze na jeden večer, kdy budete chtít dobrovolně vypnout a kochat se efekty. Nic víc ale ve filmu nehledejte.

plakát

Svatba Jiřího Káry (2000) (amatérský film) 

Kult. Spousta hlášek již zevšedněla, při prvním shlédnutí přichází lehký šok a pochyby, jestli to někdo opravdu myslí vážně, pak těžko potlačitelný smích. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že pro někoho je tato bizarní scénka každodenní realitou.

plakát

Tísňová linka (2013) 

Solidní filmový zážitek a sonda do hlavy operátorů tísňové linky, kteří musí hodit za hlavu příšerná hlášení a několik okamžiků po vyslechnutí katastrofického příběhu znovu nasadit pozitivní tón a dělat svou práci. Vše funguje jak má, dokud Halle Berry sedí v úlu a snaží se potencionální oběti uvěřitelně pomoci. Jakmile ale sundá sluchátka a vrhne se únosci po stopách na vlastní pěst, dostává příběh až příliš očividné trhliny. Samotný závěr je pak už jen třešničkou na zbabraném posledním patře jinak velmi chutného dortu. Slabší čtyři hvězdy, solidní film na večer.

plakát

Velký Gatsby (2013) 

Původně za tři, po druhém shlédnutí s odstupem času jednu hvězdu přidávám. Není to film, který se nezapomenutelně zapíše do análů a bude sbírat epické hodnocení kritiků. Je to film, na který se neuvěřitelně hezky dívá. Oslnivý vizuál doprovází podmanivý hudební doprovod moderních hitů v rádoby retru hávu. Postava Gatsbyho mě bavila, stejně jako odhalování dalších stránek jeho osobnosti a motivací, které nedává na odiv běžné veřejnosti. Carey Mulligan jako osudová žena nepřesvědčila, škoda pomalého rozjezdu.

plakát

Světová válka Z (2013) 

Před shlédnutím filmu jsem četl knihu - obrovská chyba. Knižní předlohou, která mě mimochodem unesla a vtáhla, se Holywood spíše jen okrajově inspiroval. Zatímco kniha řeší téma z globálního hlediska, vývoje společnosti a jejího přizpůsobení se a přerodu ve společnost novou, film sleduje POUZE nepůvodní dějovou linku hrdinného američana, který nalezne cestu, jak z celé té šlamastyky ven a samozřejmě u toho mimoděk zachrání svět. Pokud se ale oprostíte od srovnání s knižní předlouhou, zbyde stále slušné survival movie s hordami nakažených (zcela odlišných, než jak je popisuje Max Brooks), několika opravdu povedenými scénami (Jeruzalém a letadlo) a s uvěřitelným Bradem v hlavní roli.

plakát

Eragon (2006) 

Takto zprznit zajímavý fantasy svět a ignorovat knižní předlohu, to se jen tak nevidí. Ve světě tvrdých válečníků se proházejí dva homosexuální hošové, na urgalech se šetřilo až běda a tak bychom mohli pokračovat dále. Vzhledem k tomu, že knihy mám poměrně rád, jedna hvězda za snahu a druhá za Ironse.

plakát

Disaster Movie (2008) 

Tohle vážně nefunguje a to mi většinou pubertální parodie nevadí. Jedna hvězda za závěrečný fuck song.

plakát

Hra o trůny (2011) (seriál) 

Další výjimečný seriál z produkce HBO. GoT velmi dobře pracuje s knižní předlohou, respektive to alespoň platí pro první série. Kdo zná knihy, tak ví, že každý další díl objemově narůstá. A čím větší je kniha, tím těžší je práce pro tvůrce seriálu vměstnat komplikované politické dění a přibývající rody do seriálu. V zatím poslední, čtvrté sérii, už se pohybujeme na hraně a fanoušci knižní předlohy budou hořekovat čím dál víc. Pokud tedy HBO nepřidá díly, nebo nenatáhne stopáž. I tak je to ale nadprůměrně dobrý seriál s neuvěřitelně poutavým (a krutým) světem plným explicitní nahoty a násilí. Pro fanoušky syrového fantasy povinnost.

plakát

Strážci Galaxie (2014) 

Avengers, kteří se neberou tolik vážně. Každá z postav si sebou nese nějaké těžké břímě a je určitým způsobem narušená. Výbušná směs, kdy naházíte hromadu ve své podstatě hodných sociapatů do malé bedýnky a následně s ní pořádně zatřepete, funguje skvěle. Postavy hláškují a chovají se roztomile bláznivě. Vynikající je i retro soundtrack, který s vesmírnými loděmi a lasery překvapivě dobře ladí a neruší. Nejlepší film léta 2014, možná i celého roku.