Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (221)

plakát

Výměna (2008) 

Velmi emočně přeplněný film. Eastwood hraje na city a to se mu daří, neboť pocit smutku a bezmoci ve mně po zhládnutí filmu zůstal ještě dobré dvě - tři hodiny. Herecké výkoný jsou úžasné. Několikanásobné matce Angelině role padne jako ušitá, překvapily mě však herecké výkony dětí, které byly též vynikající. Někdo by mohl kritizovat přehnanou stopáž, já si však myslím, že není vteřina, kdy byměl člověk čas se nudit nebo sledovat čas na hodinkách.

plakát

Oko dravce (2008) 

Kolik jsem si od tohodle snímku sliboval... D.J.Caruso režisérem, Spielberg producentem, hvězdy v hlavních rolích jako Shia LaBouef či B.B. Thornton... A jaké potom v kině přišlo zklamání... Střihačovi a kameramanovi bych za některé akční scény nachal uříznout ruce, protože tak špatně natočenou honičku, jaká byla třeba po útěku Shii jsem už dlouho neviděl. Ze začátku film absolutně postrádal tempo, až se mi víčka zavírala. Později sice snímek tempo získal, ale na úkor kvality i logičnosti děje. Už od půlky filmu jsem tušil závěr, nemluvě o originalitě celého scénáře, který byl vlastně jen smotaninou mnoha již vzniklých filmů. Ani tři piva, po kterých bych čekal, že se budu smát i filmům na téma antických tragédií, mně nepomohly strávit tuto novodobou filmovou akční tragédii :-) 2* za efekty (tu a tam stály za to :-) ) a za scénu s vysokým napětím (takovou blbost už jsem dlouho neviděl :-) )

plakát

VALL-I (2008) 

Pixaři nám opět naservírovali kousek, který svým dokonalým provedením nevybočuje z vysoce nasazené laťky od dob Toy Story, přesto je však ve všech směrech mezi "pixaráky" velmi originální. Na úvod ohromí úžasně provedená vize liduprázného, odpadky přeplněného města, které mě zasáhlo stejně silným dojmem jako New York v Já, legenda. Robůtek se všemi svými grimasami a povahou je vytvořen tak, aby si ho zamiloval každý divák, což je až moc viditelně prvoplánové, ale co bychom od Pixarů mohli čekat :-) Jednoduchá zápletka s trochu dramatickým vyvrcholením je přsně to co film potřeboval, protože sám Wall-E by nedokázal celý film utáhnout jen na svých pozemních eskapádách, což se mu však v prvních 20 ti min společně s vlezlým švábem docela daří. Přesto musím obdivovat to, jak úžasně vypadala v podání pixarů láska mezi roboty, něco tak jednoznačně lidského, až se mi málem očka leskla :-) A vize lidí po 700 letech aneb tulení kolonie na pláži mě opravdu dost pobavila. Njn, hoši animátorští se zase předvedli, ale co na plat, opět tomu něco do těch 5* chybělo, ale neumím vyjádřit slovy co :-) Asi ona muška jenom zlatá :-)

plakát

Temný rytíř (2008) 

Temný rytíř se snesl z filmového nebe nikoli jako netopýr, ale spíš jako anděl, a dokázal, že pořád ještě dokáže Hollywood vybrousit filmový diamant, ne jenom napdprůměrný zirkon či podprůměrný kus uhlí. Pozdní česká premiára a moje touha zhlédnout tento film co nejdříve, ale přitom ve vysoké kvalitě, mě donutily k návštěvě multiplexu našich slovenských priatělov a udělal jsem dobře. I když jsem tu a tam nestíhal úplně slovenské titulky (to víte, jsem porevoluční dítě...), přibila mě ta úžasná filmová smršť do sedačky a nedovolila mi vydechnout do poslední minuty. Hlavním tahounem filmu je vynikající scénář, který je ještě lépe "prodaný" úžasnými herci a vytváří tak snímek, který má jen velmi málo konkurentů. Hlavně Heath, nechť je mu země lehká, dokázal zahrát psychopatického jokera tak přesvědčivým dojmem, že se nedivím, že mu z té role muselo trošku šplouchnout na maják. Styl pojetí Batmana i Gothem city navazuje na poněkud slabší předchozí díl Batman begins, takže milovníci starého Burtonovského Batmana si budou muset zvyknout na poněkud méně komiksově barévné a více realistické a syrovější G. city. Je neuvěřitelně, že celých 152 minut má děj neustálý náboj a napětí, divák nemá šanci se nudit a spíše zíra s otevřenou kušnou na vizuálné temné orgie i na mistrovské herecké koncerty. Christianovi Baleovi latexový obleček velmi sluší a na roli Batmana je ten pravý, i když po Batman Begins jsem tomu tolik nevěřil. Nechi říkat žádně přestřelené výroky jako nejlepší film všech dob atp, ale musím říct že rozhodně za posledních pár let nejlepší filmový zážitek, který jsem měl tu čest v kině prožít. Ale rozhodně se na to koukne ještě jednou v českém kině s českými titulky :-D.

plakát

Neuvěřitelný Hulk (2008) 

Jednoznačně nejlepší akční nářez po Iron Manovi v tomto roce. Od vizuálně úžasné uvodní scény se film veze v napínavém a svižném tempu, které sice ve střední části jako by maličko ztrácelo dech, na závěr však diváka ohromí úžasně propracovanou bitkou. Ve filmu excelují vynikající herci jako Tim Roth a v hlavní roli Edward Norton, který s elfí slečnou Liv Tyler tvoří vskudku zajímavý pár (jak by vypadali asi malí hulkové se špičatýma ušima? :-) ). Velmi sladkou třešničkou na konec je závěrečná scéna, u které jsem se opravdu zasmál. Představa filmu Hulk vs. Iron Man je velmi zajímavá, vrata pro další díl si scénáristé postavili skutečně veliká. Přesto mě trochu zklamala animace, která mohla být v dnešní době na vyšší úrovni a která se vezla na stejné úrovni jako v o několik let mladším předchůdci. 4 a 1/2*

plakát

Akta X: Chci uvěřit (2008) 

Zdlouhavé nekonečné rádobydrama, které mě unudilo natolik, až jsem v kině málem usnul. Těšil jsem se na ufounky nebo alespoň na jiné příšerky a místo toho pouze přiteplený senzibil a trocha nudné řezničiny? To jste mě Muldere a Scullyová pěkně zklamali. Ve filmu jsou dva dobré vtípky (Bush a občasné české repliky Veroniky Hadrvé alá ruské řeznické doktorky) a jinak je tento film nuda. Nulová gradace, trošku v závěru předvídatelný děj, žádná akce, scénáristicky asi jako kdyby natáhli jeden díl seriálu na 2 hodinový film. Škoda.

plakát

Bathory (2008) 

Zklamání Juraji, zklamání cítím po zhlédnutí tvého filmu. Horentní investované sumy do tohoto snímku nejsou bohužel ani tolik znát a Bathory mi spíše připomínal zdlouhavý televizní film s mnoha herci a komparzisty. Nelíbilo se mi hodně věcí, zvláštní členění filmu, prapodivné zvrhlé snové vložky, které se mi nelíbily nejenom vizuálně, ale nepasovaly mi ani moc obsahově (Juraj se nahoty nebojí). Do snímku byli i zvláštně silově vklíněny komediální prvky ve scénách s Polívkou a Mádlem, které se drama okolo Čachtické paní snažily svými vtípky a cimrmanovskými vynálezy odlehčit, nicméně působily rušivě. Hlavní postavy sice předvádějí velmi slušné výkony, avšak rozházený scénář a zdlouhavost přebít nedokážou. na české poměry slušný, na světové podprůměrný film...

plakát

Malý krámek hrůz (1986) 

K filmovým muzikálům mám celkem vyrovnaný a nezaujatý postoj. Existují takové, které jsem si oblíbil (Burtonův nedávný Sweeny Tod) i takové, které mě nikdy neosloví (My Fair Lady). Nyní se mi pod ruku dostalo tohle krásné Ozzovo dílko, které je výjimečné nejen svým námětem (Audrey II ještě nevečeřela :-) ), ale i úžasnými propracovanými kulisamy, které dokázaly bez nějakých zbytečně okázalých efektů vytvořit ve studiu umolousané a špinavé předměstí plné atmosféry. I když mě většina songů příliš nezaujistují takové, které jsem si oblíbil (Burtonův nedávný Sweeny Tod) i takové, které mě nikdy neosloví (My Fair Lady). Nyní se mi pod ruku dostalo tohle krásné Ozzovo dílko, které je výjimečné nejen svým námětem (Audrey II ještě nevečeřela :-) ), ale i úžasnými propracovanými kulisamy, které dokázaly bez nějakých zbytečně okázalých efektů vytvořit ve studiu umolousané a špinavé předměstí plné atmosféry. I když mě většina songů příliš nezaujalala, omotali si mě kolem prstu nejen herci, ale hlavně úžasně trikově vytvořená rostlinka, na které je ještě vidět stará dobrá práce trikařů a né počítače :-) A navíc je to asi jediný film, kde mi přišel Steve Martin jako dobrý herec.

plakát

Hancock (2008) 

To bylo lámání, přesvědčit kamaráda, aby se mnou na tenhle film šel do kina. Jak bylo z mojí strany vysoké očekávání, tak velké bylo i zklamání, které mi Hancock se závěrečnými titulky přinesl. Skutečně, první půlhodinka se nesla na vtipné a svižné vlně, potom se však s dějovým zvratem zvrátila i úroveň a hancock šel ke dnu jak velryba Walter. Film ztratil náboj, byl snadno předvídatelný a kvůli nedostatku pořádné akce i trochu nudný. Willovi seděla role podívínského superhero opilce, jeho napravené já však nemělo své kouzlo a to také krom jiného způsobilo onen úpadek. A navíc, scénář nebyl zrovna silnou stránkou tohoto filmu. Triky celkem ucházely, nicméně čekal jsem víc, na dnešní technologické možnosti mi přišly dost ošizené. Na závěr Hancock očividně inspiroval neonovým srdcem Jiřího Davida, které svítilo na Hradě, avšak umístil ho na poněkud viditelnější místo... Ani to však filmu moc nepřidává, spíše to dodalo vzhled správného amerického stupid endu. Njn Hancocku, s dvojkou už radši nepřilétej nemá to smysl :-)

plakát

Wanted (2008) 

Stylová jednohubka, která se může chlubit nablýskaným vizuálním kabátem i skvělými herci. Dovoluji si tvrdit, že od natočení Transformers je to nejlepší akční film v našich kinech. Bekmambetov si vyhrává s každičkým záběrem a digitálně ho vylepšuje do absolutní dokonalosti. Nadupaná akce vám znemožňuje soustředit se na jednoduchoučký neoriginální scénář, který jak již bylo mnohokrát zmíněno, připomíná matrix ovládaný tkalcovským stavem ( :-D ). Fyzikální zákony jsou ve filmu také zdatně popírány, takže ohýbání trajektorie kulek nemá k Neovu uhýbání před výstřely příliš daleko... Co však všechny pobaví je "Pendolino akce", při níž nejen že Angelina stihne zrubat žigulíkem tuhle chloubu českých drah a pocuchat tak Klausův úsměv na jeho všudypřítomných portrétech, ale pro jistotu i shodit vlak do kaňonu, který by nám i ve Skalistých horách záviděli :-) Podobný nesmysl jako Alpy v XXX těsně za Prahou... Nicméně to je to, co Američana nepřekvapí a tuzemského diváka příjemně pobaví, takže škody způsobené jistými geodrafickými nepřesnostmi veškeré žádé :-) Co se týče hereckých výkonů tak Angelina je pořád ve formě (tzn. stále zatraceně sexy) a James McAvoy se také představuje ve vynikajicí herecké formě. Morgan Freeman je sázka na jistotu, i když ve filmu příliš prostoru nemá a nemůže tak plně rozvinout své herecké schopnosti. V celku tudíž velmi slušný film, který přinese i zajímavý zvrat, něco mu však chybí, a to je jeho poměrná "tuctovost" a neschopnost se nijak zářivě zapsat do filmové historie. 4*