Uživatelská zóna Přihlásit Registrovat Ztracené heslo

Oblíbení režiséři
Oblíbení herci
Oblíbené herečky
Oblíbené seriály

od nejnovějších    podle abecedy    podle hodnocení    podle roku vzniku filmu

<<       >>

Prokletý ostrov (2010)  ***** 19.03.2010

Nie vždy platí, do tretice všetko dobré, až štvrtá Scorseseho spolupráca s DiCapriom priniesla zrejme ich najlepší spoločný film. Majstrovsky zrežírovaný, výborne zahraný, mnohovrstevnatejší ako oscarové Departed. O záverečnú nie až tak nečakanú pointu pritom vôbec nejde ale skôr o cestu ktorou sa k nej divák dopracuje. Jeho tajuplnú a stiesnenú psychologickú hru s divákom však zrejme nestrávi každý ale mňa dokonale navodenou retroatmosférou izolovaného ostrova skutočne nadchol.
     Karanténa (2008)  **** 12.03.2010

Úplne chápem, prečo tento remake niektorých už len z princípu rozčuľuje ale odhliadnúc od toho, že ide z nášho pohľadu o maximálne zbytočný film, (to ako rýchlo vznikol vyvoláva úsmev, snáď nejde o nový trend v USA), ide aj o jeden z vydarenejších remakov a na americké pomery poslednej doby vlastne o nečakane kvalitný horor. Že John Erick Dowdle nemenil drvivú časť scén originálu a pohrával sa viacmenej len s detailami bolo v tomto prípade asi rozumným ťahom, aj vďaka jeho remeselnej zručnosti vznikla rýchlokvaška, ktorá nezaujatému divákovi či divákovi ktorý neprišiel do kontaktu s REC, rýchlokvašku pripomínať ani nebude. A to je spolu s Jennifer Carpenter v hlavnej roli malé plus. 70%
     Possession (2009)  *** 06.03.2010

Takto to dopadne v prípade remaku, ktorého originál sám o sebe aj napriek slušnému námetu nedisponuje až tak veľkým potenciálom. Výsledok napriek tomu nie je zlý, naopak disponuje svižným tempom, z hľadiska výkonov ústrednej dvojice je minimálne uspokojivý a poteší aj kvalitne navodená atmosféra. Lenže neistý a po povrchu kĺzajúci scenár tieto klady nedokáže úplne predať a nedopovedanosť kombinovaná s dierami v príbehu v takomto krátkom a komorne ladenom snímku zamrzí. Kvalite vydarenejším ázijským remakom, ktorým podla všeobecnej mienky vedie Kruh sa síce Possesion nepriblížil ale ako direct to DVD film sa vôbec nemá za čo hanbiť.
     Smrt čeká všude (2008)  *** 25.02.2010

Vojnová tematika nie je pre mňa až tak atraktívna, Hurt Locker je však prinajmenšom v istých aspektoch pozoruhodný film, pričom hlavnú časť pochvaly si za bezchybnú réžiu zaslúži Kathryn Bigelow. Bez ohľadu na to, že ľubovoľný muž na režisérskej stoličke by to možno nenatočil lepšie a že výber málo neznámeho hlavného predstaviteľa je v kontraste so známymi tvárami vo veďľajších úlohách v tomto prípade šikovným ťahom, ani drsné a realistické spracovanie s absenciou pátosu nedokáže úplne prekryť epizodicky roztrieštený a neinovatívny dej ba ani prevažne ploché a nezaujímavé postavy. Jedinou výnimkou ponúka práve Jeremy Renner, lenže navzdory uveriteľnosti jeho charakteru film postráda väčší ťah na bránku a nie je až tak strhujúci ako by byť mohol. Diváci cieľavedomovo vyhľadávajúci túto tému si zrejme prídu na svoje, žiadna žánrová evolúcia ako naznačujú ohlasy sa ale nekoná. Technicky výborne natočená záležitosť áno.
     Na hraně temnoty (2010)  *** 17.02.2010

Mnohí z rôznych dôvodov čakali novú Odplatu ale Campbell v remaku pôvodnej britskej série divákovi ponúka len príbehovo neuspokojivú kriminálku bez gradácie a zároveň potvrdzuje svoju réžijnú nevyrovnanosť. Na hrane temnoty totiž neponúka takmer žiadnu neopakovateľnú sekvenciu, o kvalitnej akcii nehovoriac a kochať sa tak možno hlavne charizmatickým prejavom Mela Gibsona, ktorému však tiež scenár nedáva až tak veľa príležitostí. Čo je vlastne škoda, aj v súčasnosti zrejme má na to, aby dokázal vďaka svojmu hereckému umeniu vykúzliť rovnako pôsobivú postavu ako bol svojho času Porter.
     Svítání (2009)  *** 31.01.2010

Priveľa dobrých nápadov zabitých béčkovou zápletkou a rutinnou réžiou. Hawke sa snaží o dušu, oveľa viac by mu však svedčal inteligentnejší žánrový pokus, Neill na malom priestore nemá čo dokázať a Dafoe je pre zmenu nevýrazný. Vo výsledku vlastne po všetkých stránkach neškodná upírska zábava, ktorej námet a mnohé pôsobivo zabudované prvky do sveta kde sú dominantnou rasou tí druhí, sľubovali viac...
     Natural Killers: Swamp Tigers (2005)  *** 24.01.2010

Neprekáža mi, že dokument, ktorý by mal byť v prvom rade o tigroch sa venuje aj prostrediu, v ktorom žijú, tvorom, ktoré ho obývajú s nimi, či dokonca aj problémom filmového štábu. Omnoho horšie je že sa to deje na ploche približne 50 minút a informácií o tigroch sa tak divákovi dostáva pomerne málo. Ako príjemný oddych Tigre: Výprava do Barín poslúžia, ako kvalitný zdroj informácii ale nie, samotný dokument teda svoju hlavnú funkciu neplní.
     Jánošík - Pravdivá historie (2009)  ** 22.01.2010

Remaky sú v kurze zjavne nielen v USA a čo najrealistickejší prístup k problematike tiež, takže nová verzia Jánošíka zbavená mýtov bola len zákonitým vyústením, za tie roky čakania a odkladov ale určite nestála. Snaha o historický epos nezlyháva na výprave, ktorej ako jedinej niet čo vytknúť ale prakticky na všetkom ostatnom. Pravdivá história postráda kvalitnú dramatickú fabulu a zmysluplné dialógy, väčšiu časť deja tvorí len sled často nepodstatných epizód zo života Jánošíka a jeho okolia, pričom to podstatné ako je napríklad jeho vzťah k družine odbíja. Vlastne o živote tejto legendy podáva len veľmi málo zaujímavého a Jiráček síce istú charizmu má, lenže v kľúčových okamihoch túto náročnú rolu netiahne tak, ako by asi chcel. Pár drsnejších scén otrlého diváka neprekvapí a režisérskej dvojke nejde uprieť snahu, ale niekto by jej mal oznámiť, že hlavne v akčných scenách na to skutočne nemá. Nápad zbaviť klasický príbeh mytických prvkov tak ako celok vôbec neuspel, legenda by mala ostať legendou, dokým sa jej neujme niekto skutočne schopný. A tento filmový štáb na čele so scenáristkou bohužiaľ zrejme nie je, už len fakt, ako dlho sa písal vo výsledku nepresvedčivý a nekompaktný scenár o niečom svedčí.
     Cesta (2009)  *** 15.01.2010

Cesta sa určite nedá označiť za sklamanie, napriek tomu ma jej zhliadnutie nedokázalo uspokojiť. Hillcoat pritom nezlyháva v apokalyptickej atmosfére, ktorá je aj napriek slabšej výprave výborná, dokonca ani vo vedení hercov. Film ako celok však postráda cieľ a od začiatku do konca je len kolážou viac či menej pôsobivých, no ľahko zamieňateľných scén s nevyužitými vedľajšími postavami a naviac je tu paradoxne práve postava Charlize Theron. Vzhľadom k údajnej vernosti knihe sú niektoré výčitky možno zbytočné, lenže zatiaľ čo predloha môže disponovať silnými výrazovými prostriedkami, vo filmovej verzii ich nahrádza len slušná no ničím výnimočná réžia. Výsledkom je tak film, ktorý dieru do sveta aj napriek istým ambíciám nespraví.
     Invictus: Neporažený (2009)  ***** 28.12.2009

Clint Eastwood je ako režisér v najlepšej forme za posledné roky a potvrdzuje to aj v najnovšom snímku, ktorý si berie na mušku politickú štúdiu Nelsona Mandelu a umne ju spája so športovou problematikou majstrovstiev sveta v rugby v jeho krajine. Ťažko povedať, čo ho viedlo po Gran Torine k tejto látke a je jasné, že mnohých divákov maistreamovejším a veľkolepejším poňatím zrejme sklame, hoci snaha priniesť niečo odlišné v tomto prípade inak ani dopadnúť nemohla. Invictus nie je dokonalý film. Každý kto si naštuduje históriu rugby bude vedieť ako príbeh skončí a Mandelove prejavy pochopiteľne oscilujú medzi istou pôsobivosťou a jemným pátosom. Je ale fér s prihliadnutím na žáner vyčítať mu to? Invictus skutočne nie je dokonalý, scenáristická linka mohla byť prepracovanejšia, komplexnejšia a menej šablónovitá, lenže bezchybný Freeman a Damon nenápadne splývajúci so svojou rolou len ťažko mohli byť lepší. Eastwoodov pohľad na to, ako zase raz šport stmeľuje národy sa do histórie filmu nezapíše, ale napriek tomu na neho budem spomínať rád. A životná rola Morgana Freemana si možno zaslúži aj najvyšsie ohodnotenie.
     Avatar (2009)  ***** 18.12.2009

Cameron to dokázal. Upierali sa na k nemu milióny očí a napriek všetkému tlaku, ktorému bol aj vlastnou vinou vystavený, potvrdil, to že ani po 12 rokoch nezabudol nič zo svojho umenia. Nejde síce o jeho Magnum opus, aj kvôli ničím neobjavnému scenáru, ale vďaka precíznemu spracovaniu na všetkých ostatných frontoch mariňák Jim triumfuje. Nakoniec teda nie je vôbec prekvapujúce, že i jednoduchým fantasy príbehom zasadeným do fascinujúceho Nového Sveta a nenásilne zaobaleným hlbšou myšlienkou si tak rýchlo získal srdcia mnohých divákov. Či ide o revolúciu, ponechám pokojne iným ale minimálne z hľadiska životnosti počítačových postáv snáď ešte nič tak úchvatného stvorené nebolo. Potešiteľné pritom je, že akcia či triky napriek všetkému nie sú samoúčelné ale podriadené štruktúre príbehu. A to ma ešte Avatar potenciál časom v divákovi rásť.
     The Box (2009)  *** 14.12.2009

Stále ten istý Kelly, ktorému polka filmového sveta leží pri nohách za Donnieho Darka a polka ho úprimne nechápe. Tentokrát našťastie nie až tak výstredný a do seba zahľadený ako v Southland tales, s témou, ktorá má čo povedať a s naozaj fungujúcou mysterióznou atmosférou. Škoda len ze spätne jeho novinka nepôsobí až tak premysleným dojmom a v zásade je príliš jednoduchá na to, aby mala opodstatnenie pre dvojhodinovú stopáž. Ale inak slušné.
     Twilight sága: Nový měsíc (2009)  *** 13.12.2009

Weitz možno nie je až tak schopný režisér ako Catherine Hardwicke ale minimalne v niečom je určite lepší, hlavne v akčných scénach sa cíti viac doma. A zatiaľ čo Twilight sa tvári ako vážna romanca, vo Weitzovom podaní pribudol humor a naplno vynikla niektorými dovtedy nevidená naivita Meyerovej ságy. Bella sa správa ešte nepochopiteľnejšie ako minule, Pattinson má v herectve stále čo doháňať a scenáristické nedostatky ostali, ale tentokrát priamy ťah na divácku časť publika a kombinácia spomínanej naivity a humoru, byť spolovice zrejme nechceného, je mi istým spôsobom sympatickejšia. Filmársky možno slabšie pokračovanie ale v rámci tínejdžerských filmov a vo vybraných momentoch vôbec nie až tak nefunkčné, ako by sa mohlo zdať. A v zásade New Moon ponúka takmer to isté čo Twilight, takže nevidím dôvod na zvýšenú kritiku 50%
     Halloween II (2009)  ** 11.12.2009

Zombieho snaha dodať postave Michaela Myersa ďaľší rozmer vôbec nie je až tak márna a jeho odklon od pôvodnej hororovej mytológie môže brať ako negatívum len divák, ktorý si nutne zakladá na tom, aby v remaku dostal presne to isté čo v pôvodnej sérii. Lenže bezdejovosť, ešte nezmyselnejšie dialógy ako ako minule a tentokrát už definitívne neznesiteľná Laurie Strode, ktorá by v podaní Scout Taylor-Compton mohla kandidovat za najnejsympatickejšiu hororovú postavu vôbec, kazia dobré dojmy vyvolané slušnou réžiou a kvalitne navodenou špinavou atmosférou. V konečnom dôsledku teda remake kedysi slávnej série vyšiel rovnako nanivoč ako snaha o umelé žmýkanie pôvodného námetu vo Vzkriesení.
     Zataženo, občas trakaře (2009)  ***** 18.11.2009

Po traileri som nemal vysoké očakávania, o to viac ma prekvapil samotný film, ktorý sa bezposporu radí k najnápaditejším animákom poslednej doby. Až nečakane sofistikovaná groteska (kritiku konzumnej spoločnosti tu nejde nevidieť) v ktorej nie je núdza o originálne napady, rozmanité odkazy, ktoré divák nemusí postrehnúť hneď na prvýkrát a doslova svištiace tempo ocenia aj deti či diváci ktorí sa chcú proste baviť a nezamýšlať sa nad uleteným príbehom. Vizuálne možno nejde o úplnú špičku ale vhodne zvolená forma to pohodlne prebíja. Ideálny relax pre celú rodinu.
     Star Wars: Revelations (2005)  *** 17.11.2009

Klasický zástupca fanúšikovskej tvorby s tradičnými neduhami (herecké výkony, nevyrovnané ale i tak občas pôsobivé trikové zábery) ale s vonkoncom vôbec nie zle vymysleným príbehom prekleňujúcim obdobie ságy medzi epizódou III a epizódou IV. A svojim spôsobom zaujímavé doplnenie Lucasovho univerza, ktoré by si minimálne fanúšikovia nemali nechať újsť. Napokon, mihne sa tu aj samotný Darth Vader, či imperátor.
     Pandorum (2009)  *** 11.11.2009

Vesmírna loď Elysium, cieľ - Tanis, planéta životnými podmienkami podobná Zemi. Záznam z kapitánovho denníka, čiastkový status: Počet obyvateľov 60000, preživšia posádka nepresvedčivá, príšery priemerné. Réžia obstojná, atmosféra a vystavanie príbehu chválohyhodné. Napätie často absentujúce, klišé naopak prítomné. Strih súbojov neprehľadný, akcia málo oku lahodiaca. Záverečná pointa sympatická. Komplexný status: Premárnená šanca, ktorá hanbu žánru určite nerobí ale ani nemá vyslovene čím nadchnúť. 50%
     Elfen Lied (2004)  ***** 10.11.2009

Po všetkých stránkach vynikajúca a emočne silná záležitosť, ktorá môže veľmi ľahko vyvolať mylný dojem telenovelovosti a zbytočnej brutality či nahoty. Seriál však vďaka spojeniu nespojiteľného vytvára vyrovnaný celok, kde jedno pôsobí ako katalyzátor toho druhého a opačne. Cez každú postavu vyrozprávaný mnohovrstevnatý príbeh naviac v závere naberá čoraz silnejšie prvky osudovosti a tragédie a vyvrcholenie nechá úplne chladného snáď len niekoho, kto úplne neporozumel o čo tu v prvom rade išlo. A som rád, že to nie je môj prípad.
     Paranormal Activity (2007)  *** 30.10.2009

Hoci Paranormal Activity od začiatku sprevádzali prekvapivo priaznivé ohlasy a povesť jedného z najstrašidelnejšich hororov posledných rokov, táto bublina až nečakane rýchlo spľasla a skutočne pochváliť možno len marketing, ktorý pomohol filmu k úspechu v kinách. Niekedy nevhodné použitie ručnej kamery istým spôsobom patrí k tomuto žánru a úplne eliminovať tento nedostatok je asi nemožné, nepokladám za potrebné vyčítať ani neherecké výkony hlavných predstaviteľov. Problémom je samotná zápletka, ktorá ako celok nedokáže tiahnuť a nevyvážené dávkovanie napätia, za ktoré nesie vinu aj samotný koncept. Nech sú totiž strašidelné pasáže akokoľvek minimalisticky pôsobivé, film ktorý divákovi oznamuje úplne presne kedy sa má báť a kedy nejde o nič, ako horor mierne zlyháva. Palec nahor hlavne za nápad, ale veľmi nesmelo.
     Veřejní nepřátelé (2009)  **** 13.10.2009

Použiť digitál v dobovom gangsterskom filme je vcelku odvážny tah. V niektorých momentoch funguje, v iných pôsobí skôr ako rušivý element, v globále síce výrazné opodstatnenie nemá ale aj vďaka tomu ide o inováciu, ktorá Verejných nepriateľov neopakovateľne odlišuje od konkurencie. Presvedčivá dobová atmosféra Chicaga 40. rokov a vhodne zvolená herecká zostava však sama o sebe nestačí, naštastie Mann prechodom do druhej časti snímku a s blížiacim sa záverom čoraz častejšie spomína na svoje majstrovské kúsky. Po rozležaní sa naviac v pamäti dokáže vynorit viacero silných scén, a aj ako sprievdodca posledným Dilligerovým rokom Mannov opus funguje, škoda len že nedošlo na pamätné máčanie vreckoviek v krvi. A Bale definitívne potvrdil, že vie byť aj kvalitným nahrávačom.
     Orphan (2009)  **** 09.10.2009

V rovine schémy a príbehu nie veľmi originálne, réžijne však takmer bezchybné, čo od Jaumeho Colleta - Serru čakal zrejme málokto a herecky o nič horšie. Hlavne vďaka mladučkej Isabelle Fuhrman a jej dokonalému vteleniu sa do pomerne náročnej role. Pointa naviac dokáže sympaticky prekvapiť a pritom vyvolať mierne mrazenie. Jedno z prekvapení roka.
     Číslo 9 (2009)  *** 06.10.2009

Celovečerná verzia 9 sa až natoľko sústreďuje na to aby zaujala vizuálom (a úspešne), až popri tom úplne zabúda na výstavbu deja, ktorý pripomína jazdu na horskej dráhe bez zastávok. A tie by naozaj pomohli, aj napriek krátkej stopáži až nepríjemná povrchnosť príliš často prebíja pôsobivo načrtnutú postapokalyptickú atmosféru a záver vyložene vyšumí. Premárnený potenciál, ktorý naznačila krátkometrážna verzia by mal Ackera naozaj mrzieť.
     Rok jedna (2009)  * 13.09.2009

Prehrávajúci Black, nevýrazný Cera, absencia zmysluplného deja, hromada nevtipného a fekálneho humoru pričom pár vtipných narážok a mierne zlepšenie v druhej polovici výsledok nezachraňuje, ale iba zmierňuje. Pravdepobne najhorší Ramis.
     Hanebný pancharti (2009)  ***** 10.09.2009

Tarantino vracia úder a celému svetu dokazuje, že na to ešte má. Nehanební bastardi nie su vojnovým filmom, ani najlepším akčnym snímkom všetkých dôb ale čírou esenciou toho, čím Tarantino bol a zrejme aj vždy bude, nech boli jeho sprevádzajúce marketingové vyhlásenia akékoľvek prehnané. Tentokrát však jeho pokus vyznieva umiernejšie a komplexnejšie, možno síce niekoho prekvapí občasnou komornosťou ale dlhé a skvelo vypointované dialógové scény patria k tomu najlepšiemu, čo je v jeho tvorbe k videniu a tradične kvalitne poskladaný soundtrack vrátane Morriconeho len podporuje divácky zážitok "par excellance". Jedinú výhradu smerujem k samotným bastardom, ktorých potenciál nie je zďaleka využitý naplno ale v tej záplave remeselne bravúrne zvládnutých scén to zrejme mnohí ani nepostrehnú. Nečakajte veľkofilm z druhej svetovej vojny a určite nečakajte faktografiu, o to viac si túto netradičnú poctu a pritom divácky vďačnú Tarantinovku dokážete užiť. A že to stojí za to.
     District 9 (2009)  *** 07.09.2009

Na dokumentárnu formu si nepotrpím ale v prvej časti Blomkampovho celovečerného debutu je jej použitie veľmi vhodným prostriedkom na realistickejšie podanie témy rasizmu so satirickým podtónom, ktorý by mal opodstatnenie aj keby nešlo o o film s mimozemštanmi. V druhej časti sa však tento klad vytráca a ustupuje akčnému žánru, ktorý až na pár nápadov nemá čím prekvapiť a ani akcia sa nedá označiť za dychberúcu. V týchto chvíľach naviac District zráža aj scenár, ktorý spočiatku inteligentne tváriaci film mení na jednoduchšiu zábavu, čo u filmu s hlbším presahom azda aj trošku zamrzí. Stotožnenie sa s hlavným hrdinom ma taktiež minulo a možno aj preto som si nedokázal tento zážitok vychutnať ako iní. Určite však nepopieram Blomkampov talent a som veľmi zvedavý ako si v budúcnosti poradí s ďaleko väčším rozpočtom ale aj tlakom na jeho osobu.
     Ten Inch Hero (2007)  ***** 09.08.2009

Bez zbytočných slov - nádherná rozprávka zasadená do skutočného sveta, ktorá vo vás buď zobudí vaše príjemne naladené ja alebo vás nechá totálne chladným. A ja sa nestačím diviť ako sa režisér prevažne slabých titulov, David Mackay, dostal k takému scenáru, z ktorého aj za pomoci skvelých skôr seriálových hercov a vhodného soundtracku vytiahol maximum. Aj keď záver možno zaváňa ľahkou predvídteľnosťou, filmov ktoré vás dokážu pobaviť/dojať súčasne až tak veľa nie je a to viac sa vyníma fakt, že Ten Inch Hero vznikol na nezávislej scéne. Malý (osobný) klenot.
     End After 9 (1966)  odpad! 06.08.2009

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9...odpad :-)
     Jaro, léto, podzim, zima... a jaro (2003)  *** 05.08.2009

Pre milovníkov poézie možno jedna z najkrajších filmových básní, pre mňa ako jasného priaznivcu prózy dielo, ktoré asi nedokážem naplno oceniť. A pritom môj druhý Duk ovplýva elementami, ktoré dokážu zapôsobiť, rada scén dýcha príjemnou atmosférou a výčitky nemám ani ku vkusne použitej symbolike ročných období. Ale ani to nestačí, tento pokus na mňa síce zapôsobil v častiach, ale bohužial nie v celku.
     Mulholland Drive (2001)  ***** 31.07.2009

Veľmi ťažko uchopiteľné ale napriek tomu nie úplne nezrozumiteľné. Keby Lynch v závere ubral zo svojich excesov, išlo by o takmer dokonalú záležitosť. A to nehovorí hlas fanúšika ale niekto, kto tohto "režisérskeho mága" až doteraz nechápal. Aj keď v podstate stále nechápe.
     American Jedi (2002)  ** 29.07.2009

Nápad a snaha sa síce cenia vždy ale nemenej dôležité je aj spracovanie. A to v tomto prípade možno pochváliť len výnimočne, skutočne kvalitnú Star Wars paródiu by som radšej hľadal inde.
<<       >>

Provozovatel, Reklama, Redakce  /  FAQ  /  Přidej obsah