Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Animovaný
  • Komedie
  • Akční
  • Horor

Recenze (572)

plakát

L'Homme sur les quais (1993) 

Z hlediska filmového jest smutné, že vylíčení děsivého období Haitských dějin, tak hezky zhutnělých v popisu děje filmu na imdb, "Haiti during papa Doc's reign: not a fun place!", působí až příliš jako standardní vyprávění o životě pod nadvládou libovolného represivního režimu, než aby to způsobilo víc než obvyklý podiv nad tím, jak kruté samo k sobě lidstvo umí být. I pojmout vyprávění z úhlu pohledu dítěte tu už vícekrát bylo a vlastně ho i poněkud vnímám jako berličku, která slouží k jednoduše získaným plusovým bodům. Z jiného hlediska, přečíst si následující den informaci, že na Haiti byl aktuálně vyhlášen výjimečný stav, působí jako dosti nepatřičný černý humor...

plakát

Mandy - Kult pomsty (2018) 

Psychedelie, barvičky, apokalyptičtí motorkáři na špatném tripu a zkrvavený Cage ve slipech a tričku s tygříkem. A taky na férovku s motorovkami, kde na velikosti nezáleží. Či čedar goblin, co se vám na hlavu vyzvrací. Aneb Pink Floyd meets exploitation a já se bavil jako dlouho ne. Nejlepší revenge movie za dlouhé roky!

plakát

Zhenshchina i chetvero yeyo muzhchin (1983) 

Kdesi na pomezí deprese a naděje posazené drama o jednom domku na pláží, v němž se do života tamního mužského osazenstva skrze mrtvolu bývalého chotě dostane žena. A ač by se mohlo zdát, že ta jest středobod, okolo nějž se po vzoru hmyzu kroužícího kolem rozsvíceného světla muži a snímek točí, není tomu tak. Tím skutečným, co film a jeho náladu určuje, je totiž věčný souboj trpělivě dorážejících mořských vln na nelítostný všehoplcující písek... Silné 4*.

plakát

Stalags (2008) 

Zajímavý pohled na specifické vyrovnávání se s holocaustem v Izraeli skrze fantazírování o sexualitě v koncentračních táborech a na to, jaký vliv krátká éra tzv. "Stalag fiction" měla na formování židovského pohledu na ně. To, že Eichmannův proces byl určitou katarzivní událostí, není žádnou novinkou, to, že dokázal inspirovat podobný typ příběhů, už je známo asi méně.

plakát

Céline (1992) 

V první polovině jsem celý můj problém s tím, že mě film vlastně v určité míře irituje, připisoval na vrub mému nedostatku empatie, kdy už dnes, starý to jezevčík, prostě nedokážu správně procítit tu nutnost mládí překlápět vnitřní emoce v to, co mně přijde jako pouze povrchní gesto. Když to posléze nabralo směr k hagiografii, tak jsem dlel v tom samém problému. A po závěru, který došel k tomu, co jsem tak nějak čekal, nebo-li kdo byl celou dobu hlavní tou postavou, o níž film vypráví, tak jsem byl stále na stejné pozici. Býti empatičtější, asi bych juchal. Jenže já se nad tím jen cynicky ušklíbám a ne, jóga u mě pivo v pořadí zálib nepřeskočí.

plakát

Det gode og det onde (1975) 

Malá inventarizace lidského života. Bavilo, ale v určitém bodě mi to začalo evokovat učebnice angličtiny pro první ročník základní školy, což bylo poněkud iritující.

plakát

Strach brankáře při penaltě (1972) 

Bez začátku, bez konce. Jen výřez. Nebýt vraždy, co dodáva zbytečnou dějovost, bylo by to dokonalé.

plakát

Science Fiction Theatre (1955) (seriál) 

Beyond (Herbert L. Strock) - Takové to hezky naivňoučce působící scifi, co si člověk v rámci té doby umí představit. Ale to podpásové závěrečné šťouchnutí do vědců a možné omezenosti jejich pohledu vcelku pobavilo. 3/5. Time Is Just a Place (Jack Arnold) - Vydařená a poněkud pesimistická vize budoucnosti, co možná hezky reflektuje tehdejší strach z přílišné racionality, který ovšem nenastal. Lidská blbost stále světu vládne a dle všeho nemá v úmyslu nikam zmizet. 4/5. Out of Nowhere (Herbert L. Strock) -  Studenoválečnická historka, na níž pobaví jen způsob toho, kterak jsou záškodnické síly odhaleny. 2/5. Y..O..R..D.. (Leon Benson) - Tak nějak průměrné, s lehce překvapující pointou v závěru. 2/5. Stranger in the Desert (Henry S. Kesler) - Zábavná variace na zlatokopecké historky s příjemně paranoidní atmosférou, kde obvyklý blýskavý kov nahrazuje jeho modernější varianta. 4/5. The Lost Heartbeat (Henry S. Kesler) - Extrémně průměrné, kde ještě tak zaujme předpověď budoucích transplantací srdce a výlev dcerky starého pána dehonestující celé vědecké plémě. 2/5. Sound of Murder (Jack Arnold) - Naivnost příběhu a veškeré té omáčky okolo tu pro jednou není roztomilá, spíše tak trochu pitomá. Nebavilo. 2/5

plakát

Vanadzins (1978) 

Náhled do života Sokolíka, jak mu říká tatínek, rybář, kterého každého dne až do onoho osudového vyprovází spolu s jejich kočičkou na břeh moře. Milé, hezky udělané, pro někoho, kdo jako já je zrovna postižen nespavostí, vhodná podívaná. Silné 3*.

plakát

Reefer Madness (1936) 

Hodnocení vztahující se spíše ke kreativnímu vystoupení ansáblu z Otrlého diváka, než k samotnému snímku. Ten se ostatně hodnotí špatně, neb kromě toho, že simultánní dabing překryl pravou podstatu, tak i mi zde asi schází kritéria, vůči nimž by se něco podobného dalo posuzovat.