Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (125)

plakát

Prorok (2009) 

Soft-postmoderní vězeňské drama, které mísí paradokumentární syrovost s poetickými (dialogy se zavražděným spoluvězněm) a zcizovacími prvky (nesystematicky užívané nadtitulky). Alibistické nezaujímání postoje a nejasnost charakteru hlavního hrdiny (byť herci Taharu Rahimovi nelze upřít charisma) film dost degradují.

plakát

Kým sa skončí táto noc (1965) 

Po zhlédnutí tohoto filmu (a několika dalších, které vyšly loni i letos na DVD v edici SME) začínám mít pocit, že slovenský film stál v 60. letech ještě výš než český.

plakát

Šerif za mrežami (1965) 

Nejlepší film z vězeňského prostředí, jaký jsem kdy viděl. Žádné krvavé zápletky ani schematický boj dobra se zlem, maximálně autentické herecké výkony (je zážitek vidět mladého Štěpánka, Ornesta nebo Kňažka nepznamenané pozdější rutinou) a nádherná černobílá kamera, která nepřetržitě kouzlí nenápadné, ale dokonalé kompozice. Opravdový utajený klenot slovenské kinematografie!

plakát

Hodný, zlý a ošklivý (1966) 

Vrchol režisérovy tvorby. O třídu výš než Tenkrát na západě. Film, který pod pláštěm westernu odhaluje pravou tvář Ameriky a místy se jí i pěkně jízlivě vysmívá.

plakát

Hanebný pancharti (2009) odpad!

Další z trapných opusů úchylného pseudorežiséra. Že ten chudák pořád točí své násilnické bláboly plné sadismu? Ať si je točí. Ale že mu to ještě někdo spolkne a dokonce se tváří, že jde o umění, nad tím mi zůstává rozum stát.

plakát

Rozervaná objetí (2009) 

V kontextu současné kinematografie je Almodóvar stále mistr, ale vypadá to, že jeho posledním skvělým filmem zůstane na dlouhou dobu úchvatná Špatná výchova. Rozervaná objetí nejsou sice takové zklamání jako Mluv s ní nebo naprosto nudný Volver, ale opět jim chybí nejsilnější režisérovy zbraně, a sice jemný absurdní humor, vypravěčská lehkost, zdravá míra provokace. Hodnocení mezi tři a čtyři.

plakát

Řek Zorba (1964) 

Kakojanisův filmový přepis Kazantzakisova románu nestárne! Vrcholné dílo světové kinematografie.

Ovládací panel
5 bodů