Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Sci-Fi

Recenze (73)

plakát

Chappie (2015) 

Wassup Fok Motha... jeden z nejvíc cool snímků co jsem za poslední dobu viděl. V zásadě jde o akčnější verzi čísla 5. Prostředí jihoafrických slumů a hlavně ujeté duo z Die Antwoord dává snímku neopakovatelné kouzlo. Robot Chappie je roztomile naivní a jsou tu i hlubší pasáže filozofující nad otázkou života a smrti. Je to vlastně celkem dost žánrový úlet kombinující komedii, akci, sci-fi a drama. Za mě to ale výborně funguje a nečekaně slizký Hugh Jackmen v roli záporáka je jen příjemným bonusem.

plakát

Láska na kari (2014) 

Láska na kari nemá s pikantností indické kuchyně nic společného, právě naopak. Je sladší než Heiße Liebe a nepřekvapí vůbec ničím. Etnická konfrontace je tu jen na okraj a banda indických přičmoudlíků zřejmě obměkčí srdce i té nejarogantnější francouzské škatule. Pokud ale snímek beru jen jako lehký zákusek, po kterém si budu moct jít v klidu lehnout a nebudu mi po něm těžko, pak ho lze jistě doporučit.

plakát

Šéfkuchař na grilu (2014) 

Film který mi připomněl, že nestát se kuchařem byla jedna z mých největších životních chyb. Jinak bych samozřejmě hodnotil nejspíš o hvězdu méně. Ale je možné kritizovat snímek ze kterého svěží letní atmosféra čiší z každého záběru? Atmosféra, která zejména v těchto deštivých dnech zlepší náladu o sto procent. Kostra příběhu vztahu otce a syna není pravda nijak oslnivá, ale kvalitní jídlo všude okolo to hravě zastíní. Jen marně jsem z profesionálního hlediska hledal na postupech vaření a řízení kuchyně chyby a je vidět, že na snímku se museli podílet i skuteční šéfkuchaři. Filmové hvězdy ve vedlejších rolích jsou už jen třešnička na dortu.

plakát

Rychle a zběsile 6 (2013) 

A je to zase ve starých kolejích... po skvělé pětce velice průměrný díl. Při porovnání těchto dvou bych nejradši tomu předchozímu hvězdu přidal, aby byl lépe patrný ten rozdíl. Neříkám, že to pořád není dobrá akce, ale děj byl celkově více než špatný a moralizující ukecané pasáže celý snímek jen zbytečně natahují. Nablejskaný káry a sexy holky už nejsou tak přitažliví jak před lety (že bych začínal stárnout?) a míra nereálnosti už zde je vodách těžkého sci-fi. Nucené spojení s dějem třetího dílu v závěru průměrnost jen potvrdil. Nebýt mé oblíbené Alfy Romeo dával bych ty tři hvězdy jen s těžkým svědomím.

plakát

Hodina pravdy - Černobyl - nultá hodina (2004) (epizoda) 

Jsem poměrně fanda tématu jaderných katastrof (i hypotetických). Dojmy z tohoto dokumentu mám však velmi protikladné: Výborný obsah, příšerná forma... Jednoduše nemám rád hrané dokumenty, kde parta neherců předvádí tragické výkony, vedou zbytečné dialogy o chytání ryb a prodeje Moskviče a snaží se naprosto zbytečně zdramatizovat děj. Nebýt této formy, jednalo by se o výborný dokument, který podrobně mapuje osudové minuty před největší jadernou katastrofou v historii.

plakát

Zázračná planeta - Série 1 (2006) (série) 

Přírodopisných dokumentu je jak hub po dešti. To, co nám David Attenborough neservíruje v tomto cyklu je ale naprostý skvost. Téměř v každém díle slyšíte, že právě vidíte záběry, co se ještě nikomu nepodařili natočit a nemáte nutnost, o tom jakkoliv pochybovat. Je třeba pochválit perfektní timeing, kdy některé scény jsou pomalejší než v Matrixu, v jiných vidíte, jak plynou roky ve vteřinách. Mám to štěstí, že jsem koukal v HD a nezřídka jsem tak měl hubu dokořán. Viděl jsem, že ty nekrásnější záběry, či spíše vizuální orgie tvoří příroda sama. Po zhlédnutí může maximálně ukápnou slza, že pro příští generace bude tento cyklus už jen výletem do historie.

plakát

Temný rytíř povstal (2012) 

Nechal jsem si posledního Batmana jako svoje tisícáté hodnocení zde na csfd. Ze všech těch komentářů a názorů svých známých jsem nabyl dojmu, že se nepodařilo Christopheru Nolanovi překonat neskutečně vysoko nastavenou laťku druhého dílu, ba ani se jí trochu přiblížit. Byl jsem tedy v obavách, že budu dávat maximální hodnocení jen kvůli té tisícovce. Ne, nedávám! Dostal jsem totiž vše, co jsem potřeboval. Pomalu gradující atmosféra je přesně to, co mě dokáže dostat do varu a ten pocit, kdy je děj stále o kus před divákem a já si nemám ani chuť dojít pro další zásobu brambůrek... Genialita Hanse Zimmera, který opět z jednoduchých motivů vykouzlil epické dílo a jen za tu hudby bych plný počet dal i tak. Trochu se slzou v oku, že už další Batman možná nebude, jen doufám ve spoustu takto kvalitních snímků do mé další tisícovky.

plakát

Hra o smrti (2002) 

Hra o smrti v mnohém připomíná Jméno růže, ale jeho kvalit ani zdaleka nedosahuje. Přesto to však není vůbec špatný snímek. Paul Bettany už zahrál mnicha snad na všechny způsoby, co jdou vymyslet a tak se není čemu divit, že tu předvádí skvělou hereckou podívanou. Ale ani vedlejší role tu rozhodně nezůstávají pozadu. Co mi tu však chybělo je nějaké silná pointa, ostatně, kdo je vrah, musí být každému jasné hned od začátku. Navíc atmosféra chladného středověku tu není tak chladná, jak by se na ponurou detektivku slušelo.

plakát

Živí mrtví (2010) (seriál) 

Série 1: ****Horory nejsou zrovna můj oblíbený žánr a ty na efekt zbytečně brutální už vůbec ne. Není se proto čemu divit, že do kráčejících mrtvoláku se mi moc nechtělo. Nicméně říkám si, že zkusím pilot a uvidíme. Po úvodních scénách mi bylo jasné, že hnusu tu bude dostatek, ale strach se tu nekoná - to mi vyhovovalo a koukal jsem dál. Ve většině scén se probírají vztahy postav, jejich soužití s páchnoucími spoluobčany a sem tam je tu malá akční odbočka většinou doplněná nějakou libovou likvidací. Kupodivu první série neměla tendenci sklouznout k typickým nešvarům survival hororů, kde skupina nepříliš inteligentních teenagerů zmateně pobíhá od ničeho k ničemu a u toho se nechají všichni pozabíjet. Slušné herecké výkony hlavních postav a velmi dobré masky a výprava mi dodala kvalitní zážitek a určitě musím zjistit jestli je druhá sérka o tolik horší.

plakát

Signál (2012) 

Nebýt ústřední písničky, která je opravdu to nejlepší na celém snímku, pravděpodobně bych jej nikdy neviděl. Bohužel moje averze k českým filmům se zde jen prohloubila. Signál v žádném případě není komedie a ani jako satyra mi moc dobrý nepřijde. Jo přesunout příběh z české vesnice někam dále na východ bylo by pro mne vše hned snesitelnější. Už jen motivace hlavních postav okrádat vesničany (byť někteří z nich byly pěkní hajzlové) když jeden je budoucí fyzik v CERNu a druhý úspěšný zpěvák? Když nechám logiku stranou, zůstane tak, jako tak podprůměrné drama s tak o 30 minut delší stopáží než by se slušelo.