Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (10)

Thelma a Louise

Thelma a Louise (1991)

Nejen vynikající výkony obou hlavních představitelek, parádní konec, ale i krásné záběry krajiny mě přiměly k plnému počtu při hodnocení téhle road movie. Tak jak se film odvíjí, je čím dál víc jasné, jak to dopadne, od určitého momentu už není cesty zpátky. Rád si zase někdy pustím znovu. EDIT 10.3.2015 Další shlédnutí. Na některé filmy je tu málo hvězdiček, tohle je jeden z nich.

Walk the Line

Walk the Line (2005)

Jeden z mých hodně oblíbených filmů, který se snažím pustit si vždycky někdy kolem 26. února. Když tady tak pročítám ty komentáře, koukám, že všechno důležité bylo řečeno. Skalní fandy možná zamrzí, že se film až tolik nevěnuje Johnnyho kariéře jako celku, ale spíš jejímu začátku do doby, než si vzal June, ale zase je tu pěkně zpracován jak "boj" o June, tak boj s amfetaminy... Přijde mi jen trochu nefér, že pokud za roli June inkasovala Reese Witherspoon Oscara, asi ji měl dostat i Joaquin Phoenix, jejich herecké výkony mi přijdou rovnocenné.

Černobílý svět

Černobílý svět (2011)

Jeden z úžasných filmů, který jsem časem prostě musel mít na DVD:). A to jak pro skvělé herecké výkony - V. Davis, O. Spencer, J. Chastain, B.D. Howard a v neposlední řadě drobnější role Sissy Spacek, ale pro mě především Emma Stone, je tu zkrátka kouzelná, tak pro hudbu, celkové zachycení atmosféry začátku 60. let (auta, kostýmy), tak i pro sílu příběhu. Je to docela zarážející, když si člověk uvědomí, že v tom nejcivilizovanějším a nejvyspělejším státě světa, v té zemi neomezených možností (nebo je to jinak??) se ještě v polovině 60. let 20. věku - vždyť to není tak daleká historie - takhle ostře oddělovali černoši od bílých, a to mnohde na základě platných zákonů, že tehdejší služky nesměly ani na stejný záchod... Ostře s tím kontrastuje život tehdejších mladých - bílých - žen z očividně poněkud lepší společnosti (aneb když děti mají děti), scházejících se na pravidelné partičky bridže, případně pořádajících "charitativní" večírky na pomoc africkým dětem, nebo jak to tam bylo, které s každou možnou příležitostí dávají najevo svoji nadřazenost nad černými služkami. Od začátku bylo vidět, že postava Emmy Stone na ty bridžové dýchánky až tak nepatří a jako jediná vždycky černým služkám poděkovala za každou drobnost. To byl jen jeden z mnoha detailů, kterými si mně tenhle film získal na celé čáře. Já osobně si Černobílý svět řadím na podobnou úroveň oblíbenosti a vydařenosti jako Zápisník jedné lásky, ač jsou obsahem a tématen neporovnávatelné. EDIT 2.1.2016 Po další shlédnutí na DVD jenom den po dočtení knížky jsem si jen utvrdil svoje hodnocení. I když v knize je několik pasáží, které jsou do filmu začleněny buď jen okrajově nebo vůbec, a kniha je tak poněkud obsáhlejší, nemění to nic na hodnocení filmu. Snad jediné, co bych nepatrně vytknul, je vyústění dějové linky kolem Constantine, služebné rodiny Phelanových. Ve filmu je její odchod sice taky vysvětlen, ale v knize je tato část poněkud jinak, a právě tahle pasáž dodává v knižní podobě další jakousi "přidanou hodnotu" tomu, co Skeeter páchala se služebnými při psaní knihy. Ve filmové podobě to je poněkud "odbyté" a celkem překroucené výstupem dcery Constantine tím, že vlezla ve špatnou chvíli na špatné místo a ztropila tam lehce nevhodnou scénu. Ale i přes to zůstává film na výsluní mých hodnocení.

P.S. Miluji Tě

P.S. Miluji Tě (2007)

P.S. Miluji Tě se u mě okamžitě zařadil mezi jeden z nejhezčích filmů za poslední zhruba půlrok. Bez přemýšlení dávám plný počet. Parádní herecké výkony i ve vedlejších rolích, skvělá hudba, zajímavě udělaný scénář (knižní předlohu neznám), celým filmem se prolínají i výborné hlášky, i když jsou tam i vážnější momenty a vlastně se to nedá tak úplně brát jako komedie, celkově je to takové netradiční zpracování poměrně neveselého tématu, prostě neobyčejně zručně namíchaný koktejl. A Hilary? Jednoduše k sežrání:). Mám nebo lépe řečeno měl jsem ji zaškatulkovanou spíš jako představitelku vážnějších až vážných, ne zrovna typicky ženských rolí, o rolích do romantických filmů nemluvě, ale tady zase ukázala, že umí zahrát asi opravdu cokoliv. Tu a tam se tu objevil názor, že se do role nehodila,že někomu nesedla. Já si myslím, že jí role sedla a moc jí to slušelo od začátku až do konce. Na slzy to určitě nebylo, to se mi nestává:), ale rozhodně jeden z filmů, který řadím hodně vysoko a rád si ho zopakuju.

Million Dollar Baby

Million Dollar Baby (2004)

Před časem jsem Million Dollar Baby měl půjčený, teď jsem si ho pořídil na DVD. Před časem jsem hodnotil 4*. Omlouvám se všem tvůrcům, především ale Hilary Swank a pokorně přidávám na pět. V tomhle filmu Hilary předvedla asi jeden z nejlepších ženských hereckých výkonů historie. Je neuvěřitelné, jak se na tu roli připravila a co jí obětovala. Ona je vůbec herečkou, která má minimum rolí, které se nepovedly. V souvislosti se zdejším žebříčkem oblíbenosti tak nějak úplně nerozumím tomu, proč se tenhle film pohybuje "až" někde kolem 100. místa. Mě třeba absolutně nazaujal vítěz tohoto klání, všemi obdivovaný Forrest Gump...

Big Lebowski

Big Lebowski (1998)

Má cenu tady něco psát? Bude řečeno něco nového? Asi těžko, takhle to zkrátka vypadá, když všechno klapne a hlavní postava svoji roli nehraje, ale žije. Docela věřím tomu, že Jeff je takovej "buran" i v civilu:)). A taky bych si jen tak nenechal pochcat tepich od nějakýho Číňana:)).

První dáma country music

První dáma country music (1980)

Mám tyhle filmy rád, a tohle je skvělý film o jedné z prvních dam country, i když tohle přízvisko by si zasloužilo hned několik zpěvaček. Ale o to nejde, tady jde o vynikající výkon jak Sissy Spacek, tak T.L. Jonese, o dle mého názoru výborně vystiženou atmosféru doby, v níž Loretta vyrůstala a začala zpívat. U mě za *****. Nepřestává mě fascinovat, jak Sissy Spacek dokázala v 31 letech zahrát tu čtrnáctiletou holku.

Fair Play

Fair Play (2014)

Už nějakou dobu jsem měl tenhle film v hledáčku, nějak moc jsem si od toho nesliboval, o to víc mě to překvapilo - příjemně, i když je pravda, že moc pozitivního na tom vlastně není. Řekl bych, že tvůrci se skvostně trefili do role hlavní představitelky, u nás neokoukaná (nebo aspoň pro mě neznámá) tvář Judit Bárdos filmu rozhodně prospěla, v některých stěžejních pasážích měla takový zajímavě nepřítomný výraz... Myslím si, že to zahrála výborně, tak přirozeně, až z toho mrazí. Ona je takový typ holky, která nemá úplně obličej modelky, její fyzická krása se ukáže až na druhý pohled. Co je na tom docela děsivé, je to, jak to ukázalo, jak se za minulého režimu likvidovaly talenty, a to nejen ve sportu. Mladá nadějná sportovkyně, která nebyla ochotná do sebe cpát doping v rámci toho, aby se dostala na OH a tvrdě si stála za svým rozhodnutím; sice slušně odmaturovala, ale tatínka má v emigraci, takže o vysoké škole si mohla nechat jen zdát, maminka nakonec zavřená za "protistátní činnost" nebo jak to tam nazvali, přítel s rodiči taky nakonec v emigraci, jak to mohlo dopadnout? Mladý talent, který nebyl ochoten spolupracovat s Stb sedí ve fabrice a obrušuje otřepy na pružinách... Asi nejvíc mě dostala jedna z jejích posledních vět ve filmu, kdy jí nezlomila ani závěrečná rozmluva s trenérem a funkcionářem: "Já na žádnou olympiádu nepojedu! Já tenhle systém reprezentovat nebudu"! A korunu tomu dává závěrečná scéna s rádiem... Kupodivu jsem tu neměl problém ani s A. Geislerovou, která rozhodně nepatří k mým favoritkám. Jen s výslovností R. Luknára jsem měl trochu problém, několikrát jsem se musel vracet, abych dešifroval, co vlastně řekl a jednou pomohly až titulky. Všechny komentáře jsem nepročítal, ale za ty, co jsem přečet, naprosto souhlasím třeba s Hugo1999 Za mě pro tentokrát plný počet, tenhle film se výrazně vymyká současné tuzemské produkci Troškovských a jiných sr***k, rozhodně jsem to neviděl naposled.

Velké vítězství

Velké vítězství (1992)

Tenhle film se mi hodně líbil. Výborné výkony hlavních představitelů, ať už G. Davis, Madonny, ale především trenér v podání T. Hankse nemá chybu:), větší než malé množství výborných hlášek prostupujících celý film. Jen škoda toho dabingu, kvalita zvukové stopy staženého souboru je natolik špatná, že na první podívání se leckterá z těch hlášek přeslechne.

Maverick

Maverick (1994)

Výborná westernová komedie, na kterou se dá dívat i opakovaně. Jodie, Mel, ale i Jamesové Garner a Coburn jsou tu výborní.