Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Rodinný
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Krátkometrážní

Poslední recenze (223)

plakát

Skazka o Malčiše-Kibalčiše (1964) 

„Jaké je tajemství Rudé armády?“ to je otázka která trápí buržuje celé Evropy po velké válce. Nebýt toho, neodehrál by se náš příběh. --- Skončila válka, nastal mír, kluci si hráli, dobře se žilo. Ale brzy se objevil buržujský agent a hledal mezi chlapci toho, jež by mohl prozradit tajemství úspěchu Rudé armády. Nalezl Malčiše-Plochiše, pohostil ho dobrotami a sliboval hory doly. Brzy byl odhalen a na čas zneškodněn. Ale to už se valily hordy cizích vojsk na mladou sovětskou republiku. Všichni muži odešli na frontu, pak i jinoši a zbyli jen chlapci, kterých uznávaným vůdcem byl Malčiš-Kibalčiš. A ten, když viděl, že je zle, svolal všechny chlapce a vydal se s nimi vstříc nepříteli. To je rámec příběhu-pohádky o síle ruského lidu, který se nikdy nevzdal a jehož mohl zničit pouze vnitřní nepřítel. A ten se objevil v osobě Malčiše-Plochiše, který později přeběhl k buržujům, byl veleben a udělili mu nejvyšší vyznamenání. Chlapci nepřítele zahnali, ale Malčiš-Kibalčiš byl zajat. Zkoušeli to s ním napřed po dobrém, on však mlčel a nic neprozradil. A tehdy do sídla kapitálu přicházely zvěsti že Rudá armáda postupuje na všech frontách – na sever, jihu i ve středu. Kibalčiše uvrhli do nejhlubšího vězení. Důstojníci a buržujové pobrali kufry s penězi a zlatem a prchli na Západ. Malčiš-Plochiš prosil ať ho vezmou s sebou, ale každému byl lhostejný, zůstal v paláci sám a ten se na něj po zásahu Rudých zřítil. Zahynul ale i hrdinný Malčiš-Kibalčiš. Jeho památka však bude navždy všem ruským chlapcům zářným vzorem lásky k vlasti, kterou nikdy nezradí. --- Emotivní, výpravný a obrazově velice působivý snímek podle příběhu slavného spisovatele pro mládež Arkadije Gajdara, který mne uchvátil. Hlavní roli charismatického Kibalčiše stvárnil Serjoža Ostapenko, Plochiše pak Serjoža Tichonov. Dále hráli hlavní chlapecké role Rafek Sabirov, Šurik Charitonov, Voloďa Kvjatko, Vasja Galko, Kojla Kostěnko a Jura Kuzněcov. Působivý film, kterému nemohu dát než plný počet hvězdiček a rád se k němu znovu budu vracet.

plakát

Ztracené prázdniny (1963) 

Tak hezkou vpravdě ryze klukovskou komedii jsem již dlouho neviděl, však režisérem nebyl nikdo menší než Roland Bykov. Je to příběh dvou kamarádů Valerky a Žorky, kteří jedou na hlavní prázdniny na venkov poprvé ke třem tetám. Valerka je jejich synovec a zároveň je i cyklistický šampión Moskvy. Chlapcům je čtrnáct let a dokážou si představit zajímavější prázdniny, než u starých tet. Když se naskytne možnost, Valerka i Žorka se tajně nalodí na parník, Žorka je ale objeven a poslán na břeh a nezbývá mu, než dojít k tetám, jimž se prohlásí jejich synovcem Valerijem. Na lodi je mezitím objeven i pravý Valerka a je též vysazen na břeh – přibyde i on k tetám, ale ukryje se na půdě, kam mu Źorka nosí jídlo, a koupání si odbývá za děstě u okna z půdy. A tím počne eskapáda veselých příhod a vše skončí, jak jinak, než dobře. Ony totiž ty tety jsou sportovní a hodné a tak nakonec prázdniny nebudou zkažené a kluky čeká rybaření, koupání, výlety do lesa, jeskyň, ale hlavně vesničtí kluci, u nichž si získali respekt, a více než dva měsíce prázdnin jsou ještě před nimi ! (nezapomeňte, že ruští hoši mají 3 měsíce prázdnin) Vynikající herecké výkony, spád a spousta humorných scén se prolíná celým filmem a tak rád hodnotím plným počtem bodů.

plakát

Samyj krasivyj koň (1976) 

Film o lásce třináctiletého chlapce Igora ke koním. Díky učiteli se Igor dostane do stájí jízdárny a zamiluje se do koní. Zpočátku se mu nic nedaří, ale silná vůle a hlavně cit pro koně a jejich duši mu nakonec pomůžou stát se dobrým jezdcem a nakonec získá i koně milovaného učitele, který kvůli zranění se již nemlže věnovat špičkovému jezdectví. Hezký příběh o vytrvalosti a silné vůli, kterému i z sympatické herecké výkony dávám 4 hvězdičky.

Poslední hodnocení (1 613)

The Kings of Appletown (2009)

17.04.2024

Poplach v skautském táboře (1997)

10.02.2024

Liverpoolský brankář (2010)

10.02.2024

Dvenadtsatoe leto (2008)

27.12.2023

Poezd so stantsii detstva (1986)

27.12.2023

Manžel kadeřnice (1990)

27.12.2023

El sacerdote (1978)

27.12.2023

L'École est finie (1979)

27.12.2023

Lost in the Sun (2016)

21.12.2023

Reklama

Poslední deníček (21)

Teenagers (2009)

Tento film jsem sháněl již od doby co jsem se o něm dozvěděl, tedy asi od roku 2015. Je to pozoruhodný povídkový film, pojednávající o dospívajících chlapcích a jejich problémech, ať je to osamění, nemoc, vyčlenění z kolektivu. Zvláště v druhém příběhu je ukázáno kam až může zajít chlapec, na kterého rodiče nemají příliš času a raději uspokojují své vlastní potřeby. Musí dojít málem až k tragédii, aby si Erwan uvědomil, kde jsou hranice a že největším štěstím je, když ho má někdo rád. Toto poznání přichází bohužel pozdě, Lucas mu odpouští, ale nezapomene, co mu prováděl a necítí potřebu se k němu na prázdniny už nikdy vracet, snad jen ta pohlednice k vánocům... Ve třetím příběhu je vyzvednuta idea - pokud máte možnost někoho mít rádi, nikdy ji nepropásněte. Divím se, že tento film, který získal několik ocenění v několika zemích světa, není zařazen ve filmografii známého režiséra Paula Verhoevena. Já dávám plný počet hvězdiček.

Teenagers (2009)