Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Krátkometrážní
  • Drama
  • Dobrodružný

Poslední recenze (17)

plakát

Hlídka (2021) (seriál) 

Je mi tohoto díla upřímně líto. Mělo vizi, mělo zápal pro věc. Tolik jsem se při jeho sledování bavila. A přesto schytalo nenávist ze všech stran a jedna řada posprejovaného pankáčského Ankh-Morporku mi asi bude muset stačit. Ach jo. Hele, nezbláznila jsem se. Zeměplochu znám velice dobře a Hlídku taky. Od prvního traileru bylo jasné, že od tohoto počinu můžeme čekat ledacos. Začala jsem se dívat s předsevzetím, že seriál důrazně distancuji od knih. Jenže - jak zjistili mnozí - to nejde, na to je tam příliš mnoho známých jmen, lokací, všeho. Takže jsem přišla s vlastní metodou, jak seriál sledovat a nezbláznit se přitom: začala jej brát jako zfilmovanou fanfikci. Všem důrazně doporučuji totéž. Kde je v pořádku vzít jména a charakteristiky postav a slepit z kusů knihy nový příběh? Ve fanfikci. Vymyslet si vlasní (modernější) verzi již zavedeného fiktivního světa? Fanfikce. Prohodit nějaká ta pohlaví? Ve fanfikci se tohle děje pořád. Samozřejmě, kdo chce vidět ožívat svou milovanou knihu a nestojí o nové výstřelky, bude zklamán. Jenže je tady ta další věc, kvůli které jsem si The Watch tolik užila. Zeměplocha ve filmu... málokdy funguje. Spíš nefunguje. Pokusy o doslovnou adaptaci knih (jmenovitě Otec prasátek a Barva kouzel) dopadly bídně a bohužel mám výhrady i k Dobrým znamením. Příliš mnoho kouzla Zeměplochy je v jazyku a film má příliš omezené možnosti, jak ho vyjádřit. Proto oceňuji, že se The Watch vydal jinou cestou, která je svěží, lehká, svižná a místy teda, ať zase nepěji jen chválu, trošku nablblá. Tvůrci věděli, co chtějí udělat a je zřejmé, že předlohu OPRAVDU znali.  Měli jasný záměr a dotáhli ho do konce. A oslovili asi tak pět diváků po celém světě a jedním z nich jsem já. Ne, nEnÍ To ZeMěplOChA. Je to její secondhandová, šílená, punková verze a já jsem za ni vděčná.

plakát

Než skončí léto (2019) 

Působí to jako adaptace knihy, kterou nikdo v kině nezná. (Ne, knižní předlohu film zřejmě nemá. Má divadelní hru.) Plochá, chladná, nevysvětlující, vydírající. Minimálně dvě scény nedávaly smysl. Pokud tohle vše byl záměr, tvůrci to neustáli. Přece jen jde o debut. V určitém momentu filmu jsem se rozhodla mezi dvěma nabízenými diváckými rolemi: buď se nechám strhnout city devastujícím klasickým soundtrackem a vypláču moře slz (jako většina lidí v kině), nebo se obrním a zvolím cestu tvrdého kritika, který bude od zahajujícího filmu přehlídky očekávat určitou funkčnost. A ta se nedostavila. Je to náhodně slepený mix vtipných, rádoby vtipných, smutných, trapných a smrtelnost připomínajících scén, který je zakončený doslova city vydírajícím finále. Velmi si uvědomuji sílu klasické hudby a to, jak velkou službu může udělat nizkorozpočtovému filmu. Díky klasice z diváků vyždímete emoce do poslední kapky a to téměř bez vlastní práce nebo starostí s autorskými právy (že, Smetano hrající při cestě autem). Stojím si za tím, že zejména poslední scéna na pláži by nebyla ničím právě bez devastujícího soundtracku. Obecně hlavně nechápu, proč je to tak řekněme jednorozměrné. Proč ve filmu celkově vystupuje jen asi sedm postav. Proč jsou všichni takové "fucked up" karikatury skutečných lidských bytostí. Nejvíc mě ovšem dráždila absence jakéhokoli vysvětlení pro to, co se stalo mezi Mosesem a jeho rodinou (jasně, takových příběhů je dost a dají se domyslet, ale stejně mi to ve filmu chybělo). Výsledný efekt byl pro mě takový, že jsem pochopila, proč Milla hystericky nebrečí ve strachu z vlastní neoddalitelné smrti. Proč je tak otravně nezemsky vyrovnaná. Ona fakt doslova a do písmene nemá pro co nebo pro koho žít. A nemá se komu svěřit, kdyby náhodou až tak vyrovnaná nebyla. Co mi na filmu zásadně vadí, je, že přestože se Shannon Murphy v úvodním videoprojevu oháněla "důležitou zprávou, kterou příběh předává"... já jsem tam žádnou podobnou zprávu neviděla. Jsou to dokumentárně zachycené poslední dny vůči smrti apatické puberťačky a pak je prostě konec. Pokud mělo jít o "memento mori", dalo se to zpracovat mnohem lépe. Jako oslava posledních okamžiků života to taky nefunguje, protože upřímně fakt není co slavit. Snímek dráždí, hraje na city a nenabízí žádnou katarzi, empatii, nic. Kino opustíte v slzách a deziluzi, o nic bohatší, než když jste přišli. PS: Pokud se můj komentář někomu nelíbí - takhle to dopadá, když na festivalovou přehlídku vpustíte průměrné diváky. Myšlenka "Tady Vary" mě nadchla, ale jsem celkem zvedavá, jakou bude mít festival dohru.

plakát

Artemis Fowl (2020) 

Film beru jako promarněnou příležitost. Z knižní předlohy se dalo vytěžit neskutečně víc, peníze podle úrovně efektů taky nechyběly... já nevím. Chování postav nedává smysl, chybí tomu nadhled a "šťáva", kterou v předloze vytvářelo právě to řekněme hajzlovské chování (nejen) hlavního hrdiny. Místo příběhu o geniálním mladém zločinci s bedlivě střeženým svědomím jsme dostali limonádu o rodinných vztazích s nepovedeným akcentem na sílu přátelství. Na přátelství, které na plátně nedostalo žádnou šanci na věrohodný vývoj. 3 hvězdy dávám za obsazení (Ferdia Shaw v mých očích rozhodně obstál, a nejen on), jednu naprosto úžasnou hlášku, kterou nebudu vyzrazovat, a sympatické irské prostředí. A za to, že tunelovací schopnosti Slámy Hraboše nepostihla cenzura, protože jsem popravdě čekala opak. Co se dá dělat, snad budoucnost přinese skutečně kvalitní filmovou/seriálovou adaptaci. Čekání pokračuje. (Pro zájemce, knížky opravdu doporučuji všemi deseti. Je to naprosto skvělá, napínavá a vtipná série nejen pro děti.)

Poslední hodnocení (239)

Úžasný Mauric (2022)

15.02.2023

Arcane (2021) (seriál)

06.01.2022

Zaklínač - Série 2 (2021) (série) (S02)

06.01.2022

Hlídka (2021) (seriál)

24.08.2021

Zaklínač: Vlčí sen (2021)

24.08.2021

Než skončí léto (2019)

07.07.2020

Artemis Fowl (2020)

21.06.2020

Zaklínač - Série 1 (2019) (série) (S01)

24.12.2019

Zaklínač (2019) (seriál)

24.12.2019

Reklama

Ovládací panel