Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Krimi

Recenze (425)

plakát

Dr. No (1962) 

Od prvního filmu věhlasné série bych čekal trochu obšírnější uvedení Jamese Bonda do svého nového poslání. To však nesnižuje kvalitu filmu, ten jsem si náramně užil i přes jeho pokročilý věk. Jelikož se na sérii podívám znovu, můžu říct, že toto je počátek klasických bondovských stereotypů, bez kterých by snad bondovka nebyla tím, čím je - ženy, Bondova slabost pro ně, záporák s neskromnými plány, mnoho lokací, kde se děj odehrává, oblíbený nápoj i kuřivo. Na vynálezy od Q si ještě musíme počkat.

plakát

Útěk z Planety opic (1971) 

Říkal jsem si, jestli je dobře, že Kornelius a Zira uprchli s Milem v lodi opravené po Taylorovi z druhého dílu, přičemž viděli prakticky konec světa. Faktem ale je, že lidé se k nim zprvu chovali mile, aspoň chvíli. Což se o chování opic k lidem z prvních dvou dílů říct nedá. Jenže lidstvo se zalekne své děsivé budoucnosti a čelní představitelé tomu budou chtít zabránit. Opět povedený díl, který rozšiřuje další možnosti. A snad uzavírá celý okruh toho, jakým směrem se lidstvo ubírá.

plakát

Do nitra Planety opic (1970) 

Tenhle film docela obstojně zakončuje směřování té odporné lidské rasy. A té opičí taky. Docela se dá uvěřit tomu, že někde v ústranní přežívají v troskách inteligentní lidé, jiní než ti, které jsme viděli v prvním díle. Taky mě docela zajímalo, jak to dopadlo s Taylorem. Nemohl se přece jen tak nechat unést emocemi, když spatřil Sochu svobody jinak, než jak ji známe. Jeho putování zkázou, kterou si lidi sami přivodili, mělo pokračování i v tomto filmu. Závěr je opět šokující.

plakát

Mandragora (1997) 

Je docela těžké takovýto počin hodnotit. Vzbuzuje odpor a zároveň úžas. Zvlášť partner na něj po prvním zhlédnutí nemůže zapomenout a děsivé a tvrdě realistické scény se mu vybaví pokaždé, co slyší název filmu. Příběh je krutě syrový a popisuje devadesátá léta v Praze z té horší stránky. Čert vem nějaké podvody nebo mafiány. Mladí kluci se pod pasáky neváhají vrhnout do prostituce za vidinou balíku peněz a naprosto tím ztratili svoji důstojnost. Za klíčovou považuju scénu ve druhé polovině filmu, kdy se otec pokouší Marka hledat, ale osloví ho mladý kluk, který mu nabízí sex. Že ve filmu hrála spousta neherců, mi ani tak nevadí. O to víc působí film autentičtěji.

plakát

Muž na Měsíci (1999) 

Aby člověk mohl docenit kvalitu filmu, je třeba se nejdříve seznámit se životem samotného Andyho Kaufmana. Jakkoliv oceňuju Miloše Formana anebo Jima Carreyho, neznal jsem Andyho a nepřišel jsem jeho humoru na chuť přesně z těch důvodů, které popisuje film.

plakát

Bod obnovy (2023) 

Už jsem ani nedoufal, že se najde nějaký český odvážlivec a natočí zase nějaké tuzemské sci-fi. Není to čistě české, je to vzájemná spolupráce čtyř států, ale výsledek je přesto úchvatný. Budoucnost je zde vyobrazena zcela střízlivě - využití moderních technologií pokračuje logickým směrem vycházejícího ze současnosti a myšlenka zálohování života opět naráží na nesmrtelnost, po které mnoho lidí touží i dnes, a hrdinové filmu si prakticky odvykli na to, že mohou být smrtelní. Celá filozofie založená na zálohování a obnovování je promyšlená do mrtě tak, že jsem k budoucnosti trochu skeptický, protože co se dá zneužít, se zneužije, abych parafrázoval jeden z Murphyho zákonů. Hlavní roli má pro mě zatím neznámá herečka, ale to vůbec není na škodu, podle mého názoru začala skvěle. Ostatní známé tváře je zase dobré vidět v netypických rolích, zvláště třeba Václava Neužila. Kdo zná můj vkus na filmy, tak ví, že oceňuju především myšlenku, až poté zpracování, takže zde nemůžu hodnotit jinak než plným počtem.

plakát

Bohové se zase zbláznili (1993) odpad!

Zbláznit se musel nejspíš režisér a scénárista, protože něco tak trapného se jen tak nevidí. Opravdu nebylo čemu se smát, po 16 minutách, kdy už je na filmu znát, jestli mě bude bavit nebo ne, jsem to vypnul. Pokud je to komedie a musím více než čtvrt hodiny čekat na nějaký fór nebo humornou scénu, pak je to hodně slabé. Korunu tomu nasadilo i české znění, kdy z mlaskavého jazyka křováků udělali uječeného troubu.

plakát

Do nebíčka (1997) 

Na první pohled nenápadný dětský film o odkrývání tajemství podzemní kobky, který učaruje obsazením Petra Hapky. Není to herec, takže nelze očekávat světoborný výkon, ale i tak bylo milé ho vidět v jiné než skladatelské úloze, kterou zastoupil i v tomto filmu. Ovšem závěrečná pointa pro mě byla uchvacující a i nějaká slza ukápla.

plakát

Otesánek (2000) 

Nikdy bych si nepředstavil, že pohádka, kterou tak důvěrně od dětství znám, může být tak děsivá. Klasická švankmajerovina, která skládá poctu tradiční pohádce. Bylo zajímavé vidět Žilkovou v jiné než komediální roli. Rovněž i nápad zasadit tuhle klasickou pohádku do moderní doby je brilantní. Jak by asi uspěl Smolíček a jezinky v dnešní době?

plakát

Kyle XY (2006) (seriál) 

Škoda nedokončeného seriálu. Viděl jsem první tři série a už u té druhé se mi zdálo, že se to ubírá stylem Beverly Hills. Ale potenciál to mělo ohromný. Tři hvězdičky aspoň za sexy Matta.