TeeAge
Tomáš Hundža
okres Košice
Řeknete mi: Bude letos opravdu konec světa? Napište mi do pošty prosím! Ale jenom v případě, že znáte správnou odpověď! :)
homepage
email pozpátku: azdnuhsamot (a) gmail.com
116 bodů
Ocelová pěst (2011)
|| Scenár: John Gatins / Story by Dan Gilroy, Jeremy Leven | Hudba: Danny Elfman | Produkcia: Shawn Levy, Susam Montford, Don Murphy | Distribúcia: Touchstone Pictures | Štúdio: Dreamworks Pictures, Reliance Entertainment, 21 Laps Entertainment | Rozpočet: 110 miliónov $ | Tržby: 295,120,796 $ || Hugh Jackman zase trochu inak, a to je dobre. Ukazuje svôj ďalší rozmer, podobne ako Shawn Levy, ktorý konečne dostal pod ruku námet, ktorý má hlavu a pätu. V podstate tomu filmu nič nechýba, má ohromný vizuál, skvelé herecké obsadenie, nenápadnú, ale trafne dokreslujúcu hudbu a hlavne fungujúci scenár. Ajkeď je vidieť snaha o zmiernenie amerických potrieb, preexponovaný happyend rujnuje ako vždy celkový zážitok. I tak mainstreemový nadpriemer.
Across the Universe (2007)
|| Scenár: Julie Taymor, Dick Clement, Ian La Frenais | Hudba: The Beatles, Elliot Goldenthal | Produkcia: Jennifer Todd, Suzanne Todd, Charles Newirth | Distribúcia: Columbia Pictures | Štúdio: Revolution Studios | Rozpočet: 45 miliónov $ | Tržby: 29,367,143 $ || Na mňa trochu až príliž abstraktné pojatie, ale ako vidieť na tržbách, asi som s tým nebol sám. Ale ako zo všetkého, aj z tohoto kusu som si niečo odniesol, a to výborné jednotlivé čísla (len niektoré) np Steal my guitar. Spevácke výkony nezapierateľne slušné, problém je s režiserským celkom.
Porn Rental (2011)
Ikonka z toho, ako ľahko sa môže človek ocitnúť v putách. Je jedno, aký režím panuje, moc si s vami ajtak urobí, čo chce.
Dvanáct rozhněvaných mužů (1957)
|| Scenár: Reginald Rose | Hudba: Kenyon Hopkins | Produkcia: Henry Fonda, Reginald Rose | Distribúcia: United Artists | Rozpočet: 350,000 $ || Pozor: Silne subjektívne: Ukážkový film o tom, že najdôležitejším prvkom je scenár! V tomto prípade je to otázka života a smrti v rukách 12 odlišných ľudí na šachovnici argumentov a dobre položených otázok. Ďalej je to príklad toho, aký je svet malý - Voskovec medzi hereckou elitou HW. A hlavne dôkaz o tom, aký neefektívny a nespravodlivý je justičný systém v Amerike, a tiež v celom svete. Až mráz lezie po chrbte...
New York, New York (1977)
|| Scenár: Earl MacRauch, Mardik Martin | Hudba: John Kander, Fred Ebb | Produkcia: Robert Chartoff, Irwin Winkler | Distribúcia: United Artists | Štúdio: Chartoff-Winkler Productions | Rozpočet: 14 miliónov $ | Tržby: 13,800,000 $ || Ťažký film od Scorseseho, vsádzajúci všetko na fenomenálnu hudbu a na dvoch neodolatelných hlavných predstaviteľov a ich herecký koncert. Jediným problémom, ktorý zaručil neúspech tohoto diela je nasadenie príbehu na príliž depresívny pár a ich nešťastný vzťah. Je to ale reálnym odzrkadlením vývoja sólových hviezd v zajatosti kariéri, ktorá im postupne znemožní kompatibilnosť s normálnym rodinným životom. Nebyť tej presilenej drámy, bol by to zážitok za 5 možných...
Rebelové (2001)
|| Scenár: Filip Renč, Zdeněk Zelenka, Jan Drbohlav | Hudba: Kolektiv autorů | Distribúcia: Bontonfilm | Rozpočet: 35 miliónov Kč | Tržby: 626,051 $ || Nadštandardný talent Filipa Renča vidieť svet cez ružové okuliare, no zároveň realisticky je v Rebeloch nepopieratelným faktom. Námet je krute krutý, presne ten, na ktorý sme už od československých tvorcov zvyknutý - pretože vedia, že pohne dušou každého človeka, ktorí chcel byť slobodným. Renč zobral túto formulu, naiplantoval pár vizionárskych, ťažko amerických muzikálových čísiel, a vznikol hit, ktorý sa teší úspechu medzi milovníkmi muzikálu i nemuzikálu až dodnes. Niekomu sa to ale môže zdať miestami gýčovité, vtom vidím jediný dôvod nato, prečo sa z Rebelov nestal kult.
Kniha džunglí (1967)
|| Scenár: Larry Clemmons, Ralph Wright, Ken Anderson, Vance Gerry / Based on The Jungle Book by Rudyard Kipling | Hudba: George Bruns (Score), Terry Gilkyson, Richard M. Sherman, Robert B. Sherman (Songs) | Produkcia: Walt Disney | Distribúcia: Buena Vista Distribution | Štúdio: Walt Disney Pictures | Tržby: 205,843,612 $ || Krásna rozprávka s príjemnými pesníčkami na dokonalý námet. Animácia je skvelá, no tempo a rytmus celku ma nijak neoslovili. Pre dieťa ale dokonalá, pomalá a hlavne čistá rozprávka na zahryznutie.
Trhák (1980)
|| Scenár: Ladislav Smoliak, Zdeněk Svěrák | Hudba: Jaroslav Uhlíř, Petr Skoumal, Karel Vágner, Vítězslav Hádl | Produkcia: Karel Vejřík | Distribúcia: Ústřední půjčovna filmů || Celkom odvážny počin, s miestami až ťažkou obrazovou psychózou trpiaci snímok. Hudobné čísla sú však podarené, a tak by bola škoda zahadzovať Trhák len preto, že je divný a úplne iný, než všetko ostatné okolo :)
Borgiové (TV seriál) (2011)
|| Scenár: Neil Jordan | Hudba: Trevor Morris | Produkcia: Niel Jordan, Michael Hirst | Distribúcia: Showtime, CTV, Take 5 Productions || Ako pre neznalca historickej predlohy som bol milo prekvapený detailnosťou jednotlivých epizód, ktoré diváka zavedú do doposial neznámých zákulisných procesov pápežského dvora, a samozrejme, oboznámia ako s historickými postavami reálnymi, tak i pridanými charakterovými. Hĺbka zkazenosti rodu Borgiov a tiež ostatných zámožných rodov tej doby dosahovala tú najvyššiu úroveň, a The Borgias vystihuje a odôvodnuje konanie každej osoby, niet prvoplánovej brutálnosti alebo nechutnosti. Jeremy Irons tu vládne nie len Rímu, ale celému seriálu. Najčastejším slovom je narozdiel od dnešných seriálov kultivované slovo: perhaps. Ale že prečo je až tak častým okrem toho, že dobre znie, som ešte neodhalil. Symbolizuje pravdepodobne neistotu a šachovú hru medzi životom a smrťou... Pre mňa o to silnejším zážitkom a významom vidieť tento seriál je účinkovanie v pripravovanom muzikály Lucrezia Borgia v Prahe, na ktorý Vás srdečne pozývam, hlavne v prípade, keď sa Vám seriál páči :)
Úsměvem ke štěstí (2007)
Niekedy stačí aj 15 minút na to, aby bol človek dojatý k slzám. Vo Validation sa to stane asi väčšine.
Válka Bohů (2011)
|| Scenár: Vlas Parlapanides, Charley Parlapanides | Hudba: Trevor Morris | Produkcia: Mark Canton, Tzan Kavanaugh, Gianni Nunnari | Distribúcia: Relativity Media, Universal Pictures | Štúdio: Relativity Media, Virgin Produced, Rogoue Pictures | Rozpočet: 75 miliónov $ | Tržby: 215,784,603 $ || Krásny film, ťažiaci z vizuálu a audia 300. Antický bohovia ešte nikdy neboli tak úchvatne spracovaný v nebesiach, čo sa priestoru, i postáv a ich kostýmov týče. Na zemi je to už o kapánek slabšie, no akčné scény sú snáď najprehladnejšie, čo som kedy videl. Absencia prehĺbenia postáv je jediným dôvodom, prečo tento kus nemôže ztrhnúť diváka do úplnej katarzie.
Twilight sága: Rozbřesk - 1. část (2011)
|| Scenár: Melissa Rosenberg / Based on Breaking Dawn by Stephenie Meyer | Hudba: Carter Burwell | Produkcia: Wyck Godfrey, Karen Rosenfelt, Stephenie Meyer | Distribúcia: Summit Entertainment | Štúdio: Summit Entertainment, Temple Hill Entertainment, Sunswept Entertainment | Rozpočet: 110 miliónov $ | Tržby: 651,900,000 $ || Paradoxne prvý Twilight, ktorý sa dá brať vážne, a tým pádom stráca svojú schopnosť nechcenej komédie - schopnosť, ktorá z nej robila jedinečný, pre mňa extra zábavný fenomén :)
Česko Slovensko má talent 2 (TV pořad) (2011)
I tento krát sa v talentovej súťaži objavili moji spolužiaci a školný kolegovia: Evička Burešová a Monika Povýšilová s formáciou Uncles and Papas. Ich výkoný boli hudobne na už štandardne vysokej úrovni, a týmto by som im chcel popriať veľa úspechov aj do budúcna :) Dve hviezdičky pre dve kvetúce hviezdy!
Notre Dame de Paris - Live Arena di Verona (TV film) (2002)
|| Scenár: Victor Hugo's novel The Hunchback of Notre-Dame | Hudba: Riccardo Cocciante | Produkcie: 1998 Paris, 2000 London, 2010 Belgium, Canada, Russia, Switzerland, Italy, Spain, China, South Korea, Haiti, Taiwan || Všetko, čo sa pôvodného diela týka, som už napísal u Francúzkého naštudovania. Talianská verzia je vernou kôpiou tej francúzkej, nie pre to, že by bola italská produkcia bez nápadu, ale skôr je to spôsobené zmluvnými povinnosťami k autorom. Prevedenie je skvelé, preklad je tiež slušný - a ako jediný z mnoha prekladou znie príjemne. Ale podobne ako ani preklad románu Victora Huga nebude nikdy tým pôvodným francúzkym, tak ani tento muzikál nebude v žiadnom inom jazyku tak krásne fungovať, ako práve v jazyku, pre ktorý bol napísaný...
Notre-Dame de Paris (TV film) (1999)
|| Scenár: Victor Hugo's novel The Hunchback of Notre-Dame | Hudba: Riccardo Cocciante | Produkcie: 1998 Paris, 2000 London, 2010 Belgium, Canada, Russia, Switzerland, Italy, Spain, China, South Korea, Haiti, Taiwan || Ak existuje láska na prvé počutie, tak u mňa sa stala skutočnosťou u pôvodného naštudovania Notre Dame de Paris z roku 1998. Tento záznam je z roku 1999, a našťastie obsahuje pôvodné obsadenie u všetkých postáv. Je úžasne nastríhaný s kvalitnými zábermi, čo je u divadelných predstaveniach minimálnym požiadavkom, aby cez obrazovku dielo pôsobilo dôstojne a aspoň trochu dôverihodne. Tento muzikál obsahuje takmer všetko, čo má divadelný (nie filmový) muzikál obsahovať. Spevácka, herecká i tanečná složka tu funguje bezchybne a všetci zúčastnený podávajú výkon priam bez výnimky nadštandardne. Garou je svojou hlasovou zafarbenosťou jednoznačne najzaujímavejším Quasimodom pod slnkom, a Bruno Pelletier je najuniverzálnejším muzikálovým spevo-herecko-tanečníkom vôbec. Pesníčky z pera Riccarda Coccianteho sú dychberúce od začiatku do konca, medzi moje obľúbené party patrý určte Overtúra, Le Temps de Cathédrales, Bohémienne, La Cour de Miracles, Belle, Lune, Danse mon Esmeralda. Notre Dame de Paris je pre mňa splneným snom. Ešte ho vidieť na živo, a môžem snáď i umrieť :)
Trainspotting (1996)
|| Scenár: John Hodge / Based on Trainspotting by Irvine Welsh | Hudba: Trainspotting Soundtrack - Various Artists | Produkcia: Andrew Macdonald | Distribúcia: PolyGram Filmed Entertainment | Rozpočet: 3,5 miliónov $ | Tržby: 72,000,000 $ || Čo je dôvodom hlavnej postavy brať drogy? Toto mi vrtá hlavou každým jedným videním. A možno je to aj zámer, neodpovedať na všetko. Trainspotting je dobrý tak, ako je. Hlavne vďaka jeho neľútostnej audiovizuálnej schopnosti odzrkadliť des a hrôzu spôsobenú drogami. Dokonalé. Koniec s balíkom penazí už menej.
The Runaways (2010)
|| Scenár: Floria Sigismondi | Hudba: Lillian Berlin | Produkcia: Bill Pohlad, Art Linson, John Linson, Joan Jett, Keny Laguna | Distribúcia: Appartition | Rozpočet: 10 miliónov $ | Tržby: 4,678,222 $ || Esenciálna biografia skupiny Runaways, ktorá halucinačným videoklipovým obrazovým stvárnením vyplnuje fragmenty faktov od vzniku až do pádu kapely. Prehĺbenie postáv neexistuje, je to len krásna pocta zosnulej pamiatke mimochodom drsnej dievčenskej formácie, z ktorej to dotiahla do výšin neumierajúcich rockových legiend len jej samotná zakladateľka, Joan Jett. Jedine z nej je vo filmu cítiť, že "I love Rock'n'Roll". Jej postava háji hodnotu hudby ako takej: - Ide o muziku, nie o chlast!
Vyměřený čas (2011)
|| Scenár: Andrew Niccol | Hudba: Craig Amstrong | Produkcia: Andrew Niccol, Marc Abraham, Amy Israel, Kristen Laiblin, Eric Newman | Distribúcia: 20th Century Fox | Štúdio: Regency Enterprises, New Regency, Strike Entertainment | Rozpočet: 40 miliónov $ | Tržby: 133,456,625 $ || Tak premárnený potenciál zo základného nápadu sme tu už dávno nemali. Začiatočné nadšenie a napätie vyhasínalo každou jednou scénou od druhej polovice kôli nelogickosti a neschopnosti deja gradovať. Je mi až ľúto dávať za 3, pretože herci, výprava a i réžia ma bavila svojou skromnosťou a nepotrebou megaakčných scén, no scenár je v druhej pôlke až neuveriteľne tupý - postavy konajú nesmierne nelogicky a majú krátku pamäť, ďalej sami nevedia, čo je pre nich vlastne dôležité... (...) Je tu cítiť bojazlivosť (alebo neschopnosť) autora prehĺbiť vlastnú základnú myšlienku pre film, pretože zistil, že načal niečo, čo je filozoficky viac, než čo by dokázal s touto kostrou scenára vysvetliť. A to je veru, obrovská škoda. Chcelo by to natočiť ešte raz... - A že sa tak nestane, o to sa v recyklačnom Hollywoode nemusíme obávať.
Únos (2006)
Silne zábavný multinápad, z ktorého čerpalo v posledných rokoch viacero celovečerňákov, hlavne tie, v ktorých sa objavil mimozemský element. Hudba s obrazom si tu bezchybne dopomáhajú a sú neuveriteľne zladenými složkami, a tým pádom jedinou chybou diela je paradoxne to, že je len krátkometrákom :)
Pro ptáčky (2000)
Predvídateľnost je častým javom u krátkometrákov, tu sa totiž jedná skôr o animačnú exebíciu než o príbehovú váhu.
Geriho hra (1997)
Len málokrát sa podarí do štyroch minút napchať toľko nálad, charakterov, a ľudskej vymoženosti. Tu sa to podarilo, a nie len v obraze toho, že ide o jedinú hrajúcu postavu, ale hlavne, pretože je to animák.
Na pokraji slávy (2000)
|| Scenár: Cameron Crowe | Hudba: Nancy Wilson | Produkcia: Cameron Crowe, Ian Bryce | Distribúcia: DreamWorks, Columbia | Štúdio: Vinyl Films | Rozpočet: 60 miliónov $ | Tržby: 47,383,689 $ || Vypravujúci film mimo zvyknutých kolají. To je jeho najväčšia ťahová sila smerom do predu od začiatku do konca. Kvalitných filmov s hudobnou tematikou je naozaj málo, pretože sú veľmi ťažko vystavateľné, pretože hudobná vložka často rozbíja gradačnú tendenciu celku v posunu príbehovej linky. Almost Famous je jedným z podarenejších kusov, no práve ku koncu mu dochádza dych. I tak výnimočný kus.
Tarzan (1999)
|| Scenár: Tab Murphy, Bob Tzudiker, Noni White | Hudba: Mark Mancina, Phil Collins | Produkcia: Bonnie Arnold | Distribúcia: Walt Disney Pictures, Buena Vista Distribution | Štúdio: Walt Disney Feature Animations | Rozpočet: 130 miliónov $ | Tržby: 448,191,819 $ || Temperamentný, rýchlo plynúci film, ktorý má všetko k tomu, aby sa stal kultom. Animácia mi ale prišla dosť divná, a ani príbeh ničím neprekvapí. Raz sa to ale vidieť určite oplatí.
Bratři (2009)
|| Scenár: David Benioff / Based on Brødre by Susanne Bier and Andres Thomas Jensen | Hudba: Thomas Newman | Produkcia: Michael DeLuca, Sigurjon Sighvatsson, Ryan Kavanaugh | Distribúcia: Lionsgate, Relativity Media | Štúdio: Michael De Luca Productions, Relativity Media, Sighvatsson Films | Rozpočet: 26 miliónov $ | Tržby: 43,318,349 $ || Opäť herecky neprekonateľný Gyllenhall, ktorý si kradne celý film pre seba. Natalie hraje obyčajku neobyčajne dobre, a Maguire sa tiež veľmi snaží, ajkeď v jeho tvári ešte stále občas vidím pavučieho muža - to tak s komixovými hrdinami býva - prirástu k jeho osobnosti. Dej veľmi neprekvapí, skôr len kvalitne a silno potvrdí, čo si o vojne človek myslí... a správne: Vo voje nie je víťaz, sú len dvaja porazení...
Tři mušketýři (2011)
|| Scenár: Andrew Davies, Alex Litvak / Based on The Three Musketeers by Alexandre Dumas | Hudba: Paul Haslinger | Produkcia: Paul W. S. Anderson, Scott Rudin, Jeremy Bolt, Robert Kulzer, Samuel Hadida, Stephen Margolis | Distribúcia: Constantin Film (Ger), Entertainment One (UK), Summet Entertainment (US) | Štúdio: Imapct Pictures, NEF Productions, New Legacy Film | Rozpočet: 90 miliónov $ | Tržby: 98,856,150 $ || Neuveriteľne tupý dej rujnuje celý potenciál výpravy, technickej vymoženosti, a príjemného obsadenia. Žial, mušketieri ešte nikdy neboli tak nezábavný. Domnievam sa, že je to z časti spôsobené oným preefektovaným a supermegaakčným spôsobom vypravovania, na ktorý divák už fakt nemá potrebu, chuť a ani silu... Ps: Ray Stevenson je vynikajúci herec pre charakterové postavy!
Tupíři (2010)
|| Scenár: Jason Friedberg, Aaron Seltzer | Hudba: Christopher Lennertz | Produkcia: Peter Safran | Distribúcia: 20th Centurty Fox | Štúdio: Regency Enterprises | Rozpočet: 20 miliónov $ | Tržby: 80,727,019 $ || Veľmi podarená a trafná komédia na ešte väčšiu komédiu zvanú Twilight. Len vypnúť kolieska, zo začiatku sa dobre baviť a ku koncu zaspať. V hore uvedených nárokoch na jedničku.
Team America: Světovej policajt (2004)
|| Scenár: Trey Parker, Matt Stone, Pam Brady | Hudba: Harry Gregson-Williams | Produkcia: Scott Rudin, Trey Parker, Matt Stone, Pam Brady, Frank C. Agnone II, Amine Tay, Anne Garefino, Michael Polaire | Distribúcia: Paramount Pictures | Štúdio: Scott Rudin Productions | Rozpočet: 30 miliónov $ | Tržby: 50,907,422 $ || Sú určité témy, ktoré by sa nemali parodizovať a ironizovať. V Team America je takých tém viac než dosť, a navzdor skvelému technickému a obrazovému prevedeniu som sa trápil počas celého filmu. Škoda.
Red (2010)
|| Scenár: Joe Hoeber, Erich Hoeber / Based on Warren Ellis, Cully Hammer | Hudba: Christophe Beck | Produkcia: Lorenzo di Bonaventura, Mark Vahraidan | Distribúcia: Summit Entertainment | Štúdio: di Bonaventura Pictures, DC Comics | Rozpočet: 58 miliónov $ | Tržby: 199,006,387 $ || Nadmerné množstvo bláznivosti mi celkový zážitok trochu skosil, a tak musím označiť RED len ako 70%-ný ako-tak nadpriemer, i to len vďaka skvostným hercom, ktorý si svoje role berú smrťeľne vážne a lahodia si vnich, jak v starých "dobrých" časoch...
Short Love Story In Stop Motion, A (2008)
Keby sa človek rozhodol natočiť svôj vlastný animovaný krátkometrák o živote, vyzeral by asi veľmi podobne. Harmonicky, zvukomalebe, s ingredienciou osobnej tragédie a špecifiského kríža, ktorý musíme niesť. Na otázku, či sa to oplatí, je odpoveď jednoznačne áno... takže všetci mazajte točiť krátkometrák, ak sa páči, či nie! :)
Řím (TV seriál) (2005)
|| Scenár: Bruno Heller | Hudba: Jeff Beal | Produkcia: Bruno Heller, John Milius, William J. MacDonald, Frank Doelger, Anne Thomopoulos, John Melfi | Distribúcia: HBO, BBC | Štúdio: RAI, Cinecittà Studios | Rozpočet: 110 miliónov $ || Po zhliadnutí všetkých častí: Pre mňa jednoznačne najlepší seriál všetkých čias s historickou tematikou. Dejová linka je strhujúca a výprava nemá obdoby. Je to samozrejme zapríčinené aj monstróznym rozpočtom, ktorý bol do doby výroby absolútnym vrcholom v histórií televíznej tvorby. Herci sú magický a ich charakterové prehĺbnenie ešte nikdy nebolo tak precízne a silné. Ako pre fanúšika všetkého, čo s Rímskou ríšou súvisí, absolútny klenot a slasť.