Uživatelská zóna Přihlásit Registrovat Ztracené heslo

Oblíbení režiséři
Oblíbení herci
Oblíbené herečky
Oblíbené seriály

od nejnovějších    podle abecedy    podle hodnocení    podle roku vzniku filmu

<<       >>

Návrh (2009)  *** 21.03.2010

Méně zábavná a méně romantická variace na Zelenou kartu, kde je sice Sandra jako nesnesitelná šéfka ukrývající citlivou dušičku občas zábavná i kouzelná, ale kazí jí to řada scén, které by byly vtipné kdyby měly poloviční délku. Navíc příliš nezafungovala vztahová chemie a chybí tu ona jemná nit drobností vedoucí nezadržitelně k citovému vzplanutí, které tak bylo scénáristy dodáno pouze jako povinná součást standardního závěrečného klisé. To vše bohužel odsouvá film do kategorie "jednou se to dá, ale nic víc".
     L' Am-Stram-Gram (1999)  **** 19.03.2010

Další ze stylizovaných příběhových klipů, tentokrát využívající řady typických, poetických i bizarních, prvků asijské kinematografie. Minipříběh plný utrpení, smrti, ale tentokrát i magie a nadpřirozena, který vizuálně doplňuje jednu z povedených skladeb alba Innamoramento.
     Zloději času (2002)  ** 18.03.2010

Vysmátí teenageři to natřou ultrapadouchům a zachrání svět. Na to, že se tak stalo v hyperčase, se to docela vleklo a nakonec se to vlastně ani nikam nedovleklo. Není divu, ono z tak ošoupaných prefabrikátů se těžko montuje něco originálního a když navíc montéři scénáře zapomenou na logiku a polovinu filmu jim zabere rozjezd, pak to těch pár triků nezachrání.
     Hrabě Monte Cristo (1998)  ***** 18.03.2010

Velmi volná, přesto velmi zdařilá, možná zatím vůbec nejlepší, adaptace. Přes rozsáhlou plochu se pochopitelně nevešlo vše (soud s Benedettem, Morrelova rodina) a mnohé z pasáží doznaly radikálního krácení (Dantesovo věznění) nebo změn (celý závěr). Stejně tak některé postavy zcela vypadly (Eduard, Evženie) což je pochopitelné a jiné byly redukovány na nezbytně nutné minimum, což je ovšem třeba v případě Haydé naopak nepochopitelné, protože její roli pak do značné míry supluje zcela nově připsaná postava Camille De La Richardais, která se v románu vůbec nevyskytuje. Nicméně přes všechny tyto drobné výtky od ctitele románu jde o skvělou adaptaci, které dodává úžasnou sílu nejen drtivý důraz na rovinu Dantesovy pomsty, ale především charismatický Depardieu v titulní roli (ačkoli, upřímně řečeno, nevypadá jako člověk trpící půldruhé dekády hladem), kterému mimořádně zdařile sekunduje od základu přepsaná postava Bertucia. I díky němu Depardieu dokázal zastínit nejen Maraise v klasické romantické verzi z padesátých let, ale také všechny ostatní představitele Dantese, včetně chladně bledého Chamberlaina.
     California (1996)  ***** 12.03.2010

Tak rozdílný a přece tak pododný osud dvou žen z rozdílných společenských vrstev. Bohatá manželka úspěšného muže a chudá šlapka. Každá ve své kleci, obě zbavené svobody a důstojnosti. Klipy Mylene Farmer vždy pluly proti proudu žánru, o to silněji její neutěšená, sociálně kritická miniatura vynikne vedle všech těch vesele rozjuchaných popových videoklipů.
     Klub vyděračů (2007)  *** 12.03.2010

Pokud tomu člověk odpustí těch pár nesmyslů, které tam jsou jen proto, aby to bylo filmovější, a přistoupí na hru, že by někdo mohl z takového důvodu udělat něco takového a takovým způsobem, pak si člověk užije celkem svižnou komorní akční jízdu z několika napínavými okamžiky a překvapivými zvraty. Brosnan navíc svého "psychopata" hraje občas až nepříjemně reálným dojmem.
     Agentky D.E.B.S. (2004)  **** 10.03.2010

Tuhle blbinku samozřejmě nikdo nemohl myslet vážně a jako komedie parodující dokonale prostoduchým "bravíčkovským" stylem středoškolské komedie stejně jako špionské filmy je prostě kouzelná. Ne, že by se u toho člověk válel smíchy, ale spokojeně usmívat jsem se nepřestal od první do poslení minuty. Bavil jsem se nejen zápletkou mladé lesbické sexy varianty Blofelda, která se zamiluje do nejlepší agentky ve škole agentek, ale snad každým jednotlivým okamžikem a detailem. Ať už to byly plány na potopení Austrálie, červené přísavky s nimiž Lucy šplhá po stěně internátu, sledovací akce v "diskrétním podniku" kdy agentky na sledovaném objektu zajímá především úžasný svetřík, trezorová scéna, vedení školy, které se startrekovsky teleportuje z místa na místo nebo za sebe posílá hologramy a také řadou skvěle pitomoučkých dialogů ( "Já jsem jako malá nechtěla být zločinec. Chtěla jsem být pirát." - "To je taky zločinec." - "Aha.").. zkrátka hodně dobrá, vtipná a pořádně odlehčená zábava, na kterou se rád podívám znovu. a navíc, jako třešnička na dortu, Jordana Brewster, na kterou už samu o sobě je radost pohledět. :-))
     Křižovatka osudu (2007)  **** 09.03.2010

Dojemný a citlivě natočený příběh o bolesti, ztrátě a naději, o tom jak je život křehký a plný neobvyklostí. Díky výborným hereckým výkonům, zejména Kevina Bacona, dobře napsaným dialogům, a také díky citlivé režii, která se nesnažila vydírat ani exhibovat, ale spíš nenápadně vést emocemi jednotlivých postav, jsem se v každý moment dokázal nejen do kterékoli postavy vcítit, ale současně také o jejích pocitech s odstupem uvažovat. Když se vyšetřovatel ptá Toma: "Kdybyste to celé mohl udělat znovu, udělal byste to jinak?" a on po chvilce váhání odpoví "Znovu to udělat nemůžu." není to jen o kontrétní situaci na kolejích, je to o celém jeho životě, je to o životě nás všech, je to o tom, co mnozí pochopí až příliš pozdě. Pokud někdo tomuto filmu, plnému drobných a nenápadně roztroušených myšlenek nejen o životě, smrti a vztazích, vyčítá předvídatelnost nebo nedostatek překvapivých zvratů, pak je poněkud mimo a zjevně nepochopil co a proč se před ním odehrává.
     Růžový panter 2 (2009)  **** 08.03.2010

Po všech stránkách příjemné překvapení. Oproštěn od nutkání srovnávat s původní sérií, mohl jsem si v klidu vychutnat jiného, typicky "martinovského" Clouseaua, který se ve svém druhém dobrodružství posunul od dementa spíš k sympatickému podivínovi, ubral na ztřeštěnosti, přidal na svižnosti, a zaplnil plochu příběhu řadou bizarních dialogů (výborná deduktivní přestřelka), vtipných momentů (scéna s vínem) a úsměvných blbinek ("chochoba").
     Muž a jeho pes (2009)  **** 25.02.2010

Nenápadně hořký příběh o stáří. Ačkoli se tu zdanlivě nic moc nestane a na první pohled se zdá, že se tvůrci jen snaží lacinými filmařskými metodami dojmout, velmi nenápadně se jim daří podstrčit divákovu podvědomí pečlivě budovaný pocit frustrace a prázdnoty, dokonale odpovídající pocitům hlavní postavy, kdysi silného muže, který skončí nemocný, bez prostředků a opuštěný. Svou zásluhu na výsledku má také Jean-Paul Belmondo v roli starce, ve kterém jako v uhasínajícím ohni jen občas mezi zčernalými uhlíky problikne jiskřička bývalé síly, šarmu a rošťáctví.
     Vdaná snoubenka (2008)  ** 25.02.2010

Zápletka slibovala mnohem víc než z ní nakonec bylo vymáčknuto. Navíc protivný primitiv a protivná blondýnka věru nevytvořili pár, kterému by člověk držel palce, zejména když se sešli v tak nezábavné a neromantické romantické komedii. I ten Colin v roli kultivovaného dobráka, který se bez boje nechá vyšoupnout ze hry, působil dojmem, že už je podobnými rolemi unavený.
     VALL-I (2008)  *** 25.02.2010

Překvapivě ne tak záživný a zábavný film jak si člověk u Pixarů zvykl, u něhož jsem měl navíc poprvé pocit, že je nejen natahovaný, ale poté co děj opustí zasviněnou planetu dokonce i místy hloupý. Jistě, animace je famózní, hrdina roztomilý, několik scén velmi povedených, ale nakonec stejně nejvíc pobavily trable robota-údržbáře, přiložené v podobě svižného bonusového krátkého filmečku.
     Dům u jezera (2006)  *** 22.02.2010

Pokud bych měl srovnávat s originálem, pak by Dům u jezera vyhořel do základů jako zcela nezdařená ukázka naprostého nepochopení předlohy. Bohužel. Pokud ho však budu brát spíš jako volnou variaci daného tématu, tak jak ji lze vyskládat z dostupných hollywoodských propriet, nebo ještě lépe, zcela zapomenu, že existuje kouzelné Siworae, pak lze Dům u jezera uznat za docela příjemnou romantickou pohodovku.
     Chceš mě, chci tě (2009)  *** 22.02.2010

Jasně... co se škádlívá, rádo se mívá.. a dokud se škádlili, byla to švanda plná peprných vtípků a místiy oslnivého jiskření. Jakmile se však začali mít rádi, jiskry vyhasly, kouzlo se vytratilo a znovu se ho vykřesat nepovedlo. Ať už vinou nezvládnuté režie nebo Katherine Heigl, která v sobě má hodně z Marylin, bohužel také pokud jde o toporné herecké výkony. Takže po skvelé první půli s několika opravdu zábavnými scénami, nakonec převládly spíš rozpaky.
     Růžový panter (2006)  *** 13.02.2010

Určitě to není taková katastrofa, jakou bych podle dosavadního ohlasu čekal a to přesto, že řada forků byla trapných, řada jich nefungovala a některé byly poněkud přetažené nebo naopak nedotažené. Dokonce i přesto, že Steve Martin není Peter Sellers. Mělo to švih, několik vydařených momentů, několik výborných hlášek, a Martinova variace Clouseaua byla přes na první pohled shodné pojetí překvapivě odlišná a v některým momentecvh se mi dokonce zamlouvala víc než originál.
     Případ Pelikán (1993)  **** 11.02.2010

I po letech stále nejlepší "grishamovka". Beze spěchu a zbytečně laciných efektů budované napětí, poctivé vyprávění s téměř detektivním rozkrýváním vztahů, motivů a intrik, působivě gradující atmofséra strachu a znechucení nad bezohlednostní mocných, sympatická Julia, charismaticky působivý Denzel, a navrch jako třešnička geniální Stanley Tucci jako zabiják.
     Čtyři svatby a jeden pohřeb (1994)  *** 04.02.2010

Nepříliš romantická a nepříliš veselá romantická komedie, jejíž klady lehce převyšují zápory. Poprvé se sice zasmějete náhradním prstýnkům, ale při dalších reprízách už zaujmou spíš ty poněkud hořké, přesto s jemně laskavým nadhledem rozehrané momenty, vztahy a situace.
     Babička (1940)  **** 04.02.2010

I když jde spíše jen o průřez literární předlohou, je to průřez v mnoha ohledech zdařilý. Atmosféra venkova je zachycena nádherným téměř dokumentárním způsobem a postava babičky v podání Terezie Brzkové jako by doslova vystoupila ze stránek knihy. Ten kdo zná předlohu však bude mít pocit, že se příliš chvátá a mnohé z motivů jsou jen tak v rychlosti zmíněny a už se spěchá jinam, což je poněkud v rozporu s neuspěchaným tempem předlohy. Řada motivů navíc krácením ztratila základy na nichž je v knize postupně budována. Na druhou stranu však kniha patří k základnímu vzdělání každého Čecha a tudíž snad nebude problém si tyto základy základy dosadit přímo z paměti. Pokud mi něco nesedlo, je to možná až zbytečně velký prostor pro Viktorku, která je v knize jen vedlejší postavou, často jen dokreslující atmosféru doby a místa, i když chápu, že jako jediná má potenciál přidat příběhu dramatický náboj.
     Tristana (1987)  ***** 01.02.2010

Další geinální miniatura s francouzskou divou. Svérázná variace klasické pohádky o Sněhurce a sedmi trpaslících, zasazená do revolucí zmítaného Ruska, ve kterém nechybí kozáci, šílený pop, Lenin, masakr hladových demonstrantů ani démonická čarodějnice a krvavá smrt, kterou žádný polibek nezvrátí.
     Libertine (1986)  ***** 01.02.2010

Kam se hrabe Madonna se svými lacinými erotickými provokacemi, kam se hrabe Jackson se svými nudnými videoklipy, zvolal jsem v roce 1987, kdy jsem Libertine viděl poprvé a celou noc jsem tehdy čekal u obrazovbky, jestli se klip objeví znovu, abych zjistil jméno interpretky. Dekadentní, smyslná, krvavá a přece svým způsobem snová podívaná, s mistrovskou kamerou, skvělým propojením hudby a obrazu a doknale vygradovanými emocemi.
     Pourvu qu'elles soient douces (Libertine II) (1989)  ***** 01.02.2010

Mylene Farmer se vrací jako Libertine v krátkém hudebním filmu (opravdu si netroufám označit ho za videoklip) a začíná přesně tam, kde původní příběh skončil, na louce, kde i se svým milencem padla zasažena smrtící salvou. Do nejmenších detailů propracovaný vizuál skvěle propojený s hudbou, charismatická Mylene v příběhu, který je vzrušujícím koktejlem erotiky, dekadence, krve a smrti. Když jsem ho před dvaceti lety poprvé viděl, působil v záplavě všech těch fádních videoklipů jako dechberoucí zjevení. A onu magii neztratil dodnes, stejně jako řada dalších klipů této velmi originální zpěvačky.
     Láska na druhém konci (2008)  ** 31.01.2010

Nudná romantika jejíž bezmocné postavy, vydány na pospas děsivému scénáři, jsou nuceny k nelogickým a často zcela nesmyslným krokům, potáceje se přitom mezi podivnými vedlejšími figurkami, které asi měly být komickým prvkem.
     Dvanáct do tuctu (2003)  ** 31.01.2010

Neurazí,ale ani nenadchne.. scénáristicky impotentní rodinná komedie složená z žánrových prefabrikátů, kterou pár vtípků a několik hodně přijemných momentů příliš nezachrání a co mu na kladných bodech přidá sympaťák Steve Martin, to mu sebere banda nevychovaných fracků.. ale jednou se to přežít dá..
     Kantor Ideál (1932)  **** 29.01.2010

Naivní ale mile rozverné, prostinké přesto zábavné, a to zejména díky Lamačovi a jeho geniální figurce nepraktického učitele (i když závěrečnou proměnou, poněkud ztrácí kouzlo).. film, ke kterému se "pamětník" rád vrací nejen kvůli nestárnoucí scéně divadelního představení či Suchého první vyučovací hodině ("ve druhé lavici dozajista sedí...")...
     Nějak se to komplikuje (2009)  ***** 29.01.2010

Velmi příjemné překvapení! Přes jednoduchou zápletku a nevelkou originalitu (mnohé scény připomenou jiné filmy od Madisonských mostů až po Notting Hill) nesmírně pohodový a zábavný a přitom dospělý film, který nepůsobí vlezle a není v něm snad jediná minuta, kde by se člověk nudil. Naopak, už dlouho jsme se tak dobře nepobavili, zejména díky spoustě výborných dialogů, řadě povedených scén (plastický chirurg) a také nenápadnějších vtípků ukrytých v gestech či některých poznámkách.. a navíc skvělá Meryl Streep, okouzlující, přirozená, krásná, předvádějící další nezapomenutelný herecký koncert. přijemný byl i Steve Martin v civilnější rovině citlivého galantního muže a kupodivu nevadil protivný Baldwin, ideálně obsazený do role vlezlého hajzlíka..
     Klídek, Scooby-Doo! (2007)  * 12.11.2009

Marně hledám důvod zdejšího vysokého hodnocení.. Podprůměrná animace, nudný příběh, poněkud infantilní humor, jehož výskyt je stejně vzácný jako výskyt sněžného muže.
     Oko dravce (2008)  *** 09.11.2009

Svižná akční jízda na jedno použití, která na první pohled působí mnohem akčněji než na ten druhý, a patří u ní k povinné výbavě především zcela vypnutý mozek. Jen tak si lze podívanou užít, aniž by se pozornost zasekávala pod náporem naivity a řady drobných nesmyslů a současně nezkolabovala úvahami nad nesmyslem velkým, který celou akci uvedl do pohybu a v pohybu ji udržuje.
     Big Hit (1998)  **** 31.10.2009

Skvělá akční komedie, ve které sice není té akce zase tolik jak se na první pohled zdá, ovšem bohatě to dohání ujetým humorem, kterým je vyplněn snad kažý záběr, každá scéna. Počínaje úvodní akční scénou, přes postavu nájemného vraha, který nesnese představu, že by ho někdo neměl rád, až po vedlejší podpodzápletku s nevrácenou videokazetou. A jedním z nezapomenutelných momentů, možná vůbec nejlepší scenou je ta, kde se Cisco snaží donutit Keiko, aby do diktafonu přečetla vzkaz pro otce.
     X-Men Origins: Wolverine (2009)  **** 30.10.2009

Hugh Jackman prostě je Wolverine! Jen by si zasloužil lepší zpracování svého příběhu. První půlhodina, počínaje retrospektivou pod titulky, je výtečná, potom to však začíná zadrhávat a otázky jako "proč?" "jaktože?" se začínají vršit v hromadu, která pod sebou nakonec film plný nesmyslných lapsů pohřbí. Vykoukne z ní už jen závěrečným skvěle ujetým soubojem na chladící věži, který nenápadně připomíná závěrečný souboj ve Star Wars 1. Dal bych 3*, ale Wolverine jako můj už téměř tři desítky let nejoblíbenější z mutantů, si tu jednu protekční navíc zaslouží..
     Panika v ulicích (1950)  *** 30.10.2009

Drsňák Jack Palance hledá to, co do New Orleansu přivezl imigrant, kterého předchozí noci zabil. Musí to být něco extra, když kvůli tomu policie obrací celé město naruby. Netuší, chudák, že už to dávno má, a že je to smrtelně nebezpečná a děsivě nakažlivá forma plicního moru. Přes řadu velmi dobrých momentů, přes zasazení do výborně zvolených exteriérů, film, na kterém už se zub času podepsal a tak dobrý dojem zachraňuje především Palance ve své roli padoucha, který rozhodne není jen nějakou černobílou figurkou, ale svým způsobem tragickou postavou. Nabízí se také zajímavá možnost srovnání například s tematicky podobným filmem Smrtící epidemie (1995), která ukazuje jak a kam se za těch pětačtyřicet let posunula kinematografie..
<<       >>

Provozovatel, Reklama, Redakce  /  FAQ  /  Přidej obsah