Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (2 320)

plakát

Čekej do tmy (1967) 

Přijde mi, že tenhle film by měl povinně zhlédnout každý režisér, který chce v dnešní době točit thrillery. Protože Wait Until Dark je hlavně díky té neskutečné práci s atmosférou opravdu skvělý thriller, který dokáže obstát i dnes (respektive čas tomuto filmu neublížil tak, jak jiným thrillerům/hororům z let minulých) a nenudí, i přesto, že se film z 90 % odehrává na jednom místě. A k tomu mi nezbývá než smeknout můj neexistující klobouk. O herectví dokonalé Audrey Hepburn snad nemá ani cenu mluvit. Prostě velká filmová klasika. 100 %.

plakát

Tučňáci z Madagaskaru (2014) 

U tohohle filmu chápu, proč vznikl. Tučňáci byli vždy nejlepší části jakéhokoliv filmu z (prozatím) trilogie Madagascar. Nicméně zde je krásně vidět, že co může fungovat na ploše 15 minut skvěle, bude na ploše 90 minut fungovat při nejlepším průměrně. Tedy tak, že děti se zabaví, ale dospělí budou spíše pospávat a sem tam ocení vtípek. Škoda, film potenciál určitě měl… 60 %.

plakát

48 hodin (1982) 

Spíše než pro vtípky či akci si tuto průměrnou komedii budu pamatovat za rasistické poznámky, které by dneska (speciálně kdyby je stejně jako zde říkal nějaký běloch) neprošly ani náhodou. 48 Hrs. je v tomto smyslu opravdu nevšední komedie, která ukazuje, jak se časy mění. Bohužel, to je opravdu jediná věc, kterou si v souvislosti s tímto filmem zapamatuju. Jinak to je totiž veskrze průměrný film, který stačí vidět jednou. Speciálně Eddie Murphy má svém repertoáru mnohem lepší akční komedie, ale chápu, každý nějak začínal… 50 %.

plakát

Dar (2009) 

Nedá se říct, že by mě tenhle film nějak obzvlášť zklamal, protože co se týče tématu, tak vše bylo uděláno/natočeno dobře, herci byli sympatičtí a uvěřitelní (speciálně Carey Mulligan) ale co mě naštvalo a proč dávám o něco nižší hodnocení, je nedořešená linie se Zoë Kravitz. Když už do filmu dosadíte takový zajímavý charakter, který má něco za sebou, tak je snad necháte alespoň povyprávět, co přesně mají za sebou a proč se chovají tak, jak se chovají, ne jim nedat šanci... Nechci tuctový happy end, to fakt ne, ale spíše jsem celou dobu čekal na nějaké ukončení jejího příběhu a tím se zároveň mohl uzavřít příběh mladšího bratra… Nebýt toho, pravděpodobně bych šel po plném hodnocení. Škoda. 80 %.

plakát

Ztracená (2001) 

Polozapomenutý film, který sice není dokonalý a potřeboval by místy "dotáhnout" či vyprávět trošku jinak, ale zato má Piper Perabo, která dokazuje, že umí hrát. Je škoda, že podobnou větší příležitost nedostala v nějakém komerčně větším filmu, mohla by z ní být jedna z lepších současných hereček… 75 %.

plakát

Sex, lži a video (1989) 

Takhle nějak si představuju, že by vypadal film od Woodyho Allena, kdyby se nesoustředil na neurotické postavy a více se zaměřil na zvláštně obyčejné lidi. 80 %.

plakát

Bláznivá, zatracená láska (2011) 

No vida, že není zas tak těžké natočit romantickou komedii, u které se s chutí zasmějete a která funguje i co se týče té romantické stránky… Crazy, Stupid Love je film, o kterém jsem už něco málo slyšel a naprostá většina ohlasů byla více než pozitivní, k tomu zde máme hodně působivý casting. I přesto všechno jsem do filmu šel bez nějakých větších očekávání a výsledek mě hodně potěšil. Celou dobu je tento film opravdu fajn romantická komedie, kde věci fungují a vy si ji postupně vychutnáváte a pak najednou přijde poslední půlhodina a to, co už předtím bylo skvělé, se najednou stane téměř geniálním. Je to jako když si vychutnáváte skvělý oběd a hned po hlavním chodě, kdy už je všemu konec, náhle přijde dezert, který jste nečekali a který dokonale pasuje k tomu, co jste měli předtím. Pokud vám tohle jako doporučení nestačí, tak snad ještě můžu napsat, že si nepamatuju, kdy jsem naposledy o romantické komedii napsal, že se těším, až si ji pustím znovu. To už totiž nějaká doba bude… 100 %.

plakát

Nymfomanka, část II. (2013) 

Zhlédnuta DC (180minutová) verze. Víte, vedle kterého filmu vypadá snímek Nymph()maniac jako poměrná fajn a veselý film? Vedle jeho pokračování… Nymph()maniac: Volume II je hodně, hodně, hodně temné pokračování ne zrovna veselého příběhu jisté Joe, jejíž život je ovládán nymfomanií. Tentokrát to ale Lars posouvá ještě o pár stupínků výš, což některé slabší povahy opravdu nemusí vydýchat (všichni, kdo viděli prodlouženou verzi ví, o které scéně mluvím) a ukazuje nám něco, na co se opravdu hodně těžce dívá. Ale i to tam prostě patří. A to hodně oceňuju na Larsovi, že když se ponoří do jednoho tématu, tak nám ukáže prakticky vše, co lze, byť některé věci prostě nejsou příjemné na pohled. Neumím říct, který díl se mi "líbil" více, protože já, až si někdy za hodně dlouho dobu budu chtít tuhle specifickou záležitost připomenout, tak si budu muset pustit oba díly hned po sobě, protože já tyto filmy vnímám jako jeden hodně komplexní příběh o člověku, který není nutně tak zlý, jak vypadá. Věřím, že za takových 10 let v těchto filmech najdu ještě více, než jsem v nich našel teď a takovéhle filmy zkrátka a jednoduše mám rád, byť a musím to znova napsat, nemusí být zrovna příjemné na pohled. 100 %.

plakát

Don Jon (2013) 

Tenhle film má co říct a ví, jak to chce udělat, je ale škoda, že se ty věci dozvídáme od více méně nesympatických postav, s kterýma jsem se měl problém ztotožnit. Nicméně na to, že tohle je debut talentovaného Gordon-Levitta a faktu, že jinou výtku k tomu filmu nemám, jsem spokojen a těším se, s čím dalším nás Joseph překvapí. 80 %. P. S. Zřejmě první film, kde jsem opravdu nesnášel Scarlett Johansson (lépe řečeno postavu, kterou hraje), kterou normálně miluju. :-)

plakát

Nymfomanka, část I. (2013) 

Zhlédnuta DC (145minutová) verze. Tenhle film není o sexu a kdo si to myslí, nepochopil jej. Tenhle film je o lidské duši, kterou ovládá a do jisté míry definuje sex. Lars to udělal chytře, opět vzal jednu věc, kterou brutálně zakomponuje do života jedné osoby a my, diváci, pak sledujeme její totální odhalení (nejen fyzické) a zároveň proces toho, jak ta věc (v tomto případě nymfomanie) ovlivňuje nejen tu osobu, která je tou věcí "postižena", ale zároveň její okolí. V tomto filmu to je ještě více zřetelné, když sledujeme Joe už od maličké holčičky až po její střední věk. Tenhle film je (a nebojím se to napsat) momentálně nepochopené mistrovské dílo, které jednoho dne bude mít své místo ve filmové historii. A nebude to kvůli sexu. Lars se mi jako tvůrce líbí čím dál tím víc, protože se nebojí posunovat hranice a zároveň tvoří něco, co sice může působit jako póza, ale není. Nymphomaniac je ten typ filmu, u kterého chápu, že se někomu nelíbí. 100 %.