Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (2 320)

plakát

The Divide (2011) 

Když zavřete několik psychicky labilních lidí do jedné místnosti, tak se vsaďte, že to bude jedinečná podívaná. A když k tomu přidáte atomovou bombu a fakt, že nemůžou odejít… to je The Divide. Tenhle film opravdu není pěkný, to vám můžu zaručit. Po jeho zhlédnutí jsem si okamžitě vzpomněl na podobný film Once Were Warriors, ne proto, že by tyto filmy měly stejné téma, ale že po jejich zhlédnutí mi opravdu nebylo do zpěvu. Oba dva umí zapůsobit (Warriors o něco víc, ale to není tak podstatné). Čím si mě tímto film získal, byli herci - Lauren German hrála opravdu zvláštně, tak jakoby skoro nehrála a tím si mě podmanila, Rosanna mě přesvědčila, že není špatná herečka, jí jen stačí dát do ruky pořádný scénář a ona si s tím nějak poradí no a Milo byl ukázkový zmetek. Kdyby se film "obtěžoval" nám situaci trochu více vysvětlit a hlavně zodpovědět pár otázek, které každého napadnou během sledování filmu, neváhám a jdu na plný počet. Takhle "jen" hodně silných 80 % s tím, že pokud chcete vidět film, kde slovo "beznaděj" je prakticky vyryté ve vzduchu, pusťte si The Divide. Pokud jste ale slabší povaha, nedoporučoval bych to…

plakát

Kletba z temnot (2012) 

Zhlédnuto v kině. The Possession jednoznačně vede svou atmosférou. Kde moderní horory neumí navodit pořádnou atmosféru, tam tento film jede na plné obrátky. Lekačky jsou trošku slabší, ale pár slušných zde taky najdete. Obsazení se povedlo, Kyra a Jeffrey tvoří uvěřitelný (ex)pár a hlavně Natasha Calis umí být opravdu děsivá. A právě v těchto momentech, kdy vše ostatní klape, je vám celkem líto, že víte, co se stane příště, protože tento horor nepřichází s něčím ani trošičku originálním a tak divák, který už nějaký ten horor viděl, bude potěšen tím, že sice někdo umí pracovat s žánrovými pravidly, ale bude i trochu zklamán, že si je ani trochu neupraví. Peněz za film nelituju, film mě bavil a s čistým svědomím těch 80 % dám.

plakát

Nejlepší léta našeho života (1946) 

Nejvíc mě na tomto filmu dostal fakt, že herec, který hrál Homera, opravdu nemá ruce (viz. zajímavosti) a čím vším si poté prošel (viz. IMDb). Jinak co se týče filmu, chápu označení klasika a věřím, že Američany tento film opravdu zasáhl, ve své době. Má jediná výtka je stopáž - sem tam mi přišlo, že se něco dalo vystřihnout či zkrátit, ale jinak musím říct, že jsem mile překvapen. Tenhle film rozhodně není hloupý a ví, co chce říct a to se cení. 80 %.

plakát

Šťastný Nový rok (2011) 

Popravdě, od tohoto filmu jsem očekával poměrně dost, protože Valentine's Day (nepřiznaný první díl, v němž se objeví někteří herci, kteří si zahráli i zde) se mi opravdu líbil. A jsem celkem rád, že New Year's Eve není prakticky o nic horší. Já vím, je to jedno klišé vedle druhého, já vím, jen se to z nás snaží vymačkat emoce, peníze a nevím co ještě, ale k čertu s tím. Nebudu tu zapírat fakt, že se mi film líbil a hrát si na nějakého intelektuála. Já jsem dostal přesně to, co jsem chtěl - jednu hvězdu vedle druhé, skvělou atmosféru New Yorku na Silvestra a hlavně necelé dvě hodiny dobré nálady. Asi nejlepší příběh si ukradli dva páry - Michelle Pfeiffer a Zac Efron (který mi poprvé ve filmu nevadil a dokonce mi přišel jako sympaťák!) a Robert De Niro a… ne, to bych spoileroval. A že mě některé ty dějové linky překvapily, většina příjemně, ta poslední (s Joshem) nepříjemně, protože té jsem moc nevěřil. Myslím, že Garrymu nemůžu nic vyčítat, opět mě pobavil a sem tam i trošku dojal. ;-) Kdyby alespoň nějak takhle vypadaly komedie posledních let, byl bych hodně spokojený. 90 %.

plakát

Sex noci svatojánské (1982) 

Zpočátku jsem tomuto snímku moc nevěřil, ale jakmile se všichni dostali na farmu a začali vztahová "škatulata", tak jsem poznal Woodyho, jak ho mám rád. Trhlý, upřímný a hlavně vtipný. O něčem tak složitém, jako je láska, umí právě Woody natočit skvělý film a prakticky nezklamal. Sem tam se najdou hluché pasáže, ale nemám něco výrazného, co bych tomuto filmu vytkl. Navíc mě potěšilo, že jsem viděl mladou Julii Hagerty někde jinde než v bláznivých komediích Airplane! a Airplane II: The Sequel (byť je miluju, speciálně první díl). Ale vraťme se k Woodymu - 80 %.

plakát

Koupili jsme ZOO (2011) 

Krásný "feel good movie", kterému prakticky nic nechybí. Příběh je poutavý a uvěřitelný, herci jsou skvělí (i ti dětští, kteří jsou i přirození a nepřehrávají) no a taková ta roztomiloučká zvířátka berte jako bonus. We Bought a Zoo snese srovnání s filmem The Descendants, tematicky jsou si tyto snímky hodně podobné (když to "ostrouháte" dostanete dva různé příběhy na jedno téma - ztráta matky) a zatímco The Descendants má jednoho Oscara a čtyři nominace, Zoo nemá ani jednu. Proč, divíte se? Zatímco se u prvního zmiňovaného snímku se akademici mohli ztotožnit s hlavním hrdinou (stárnoucí chlap, který má peněz na rozdávání a chce nás přesvědčit, že je na tom stejně, jako my všichni, samozřejmě s tím rozdílem, že my ty peníze nemáme a nežijeme na Havaji) tady není nic takového a možná proto se mi tento film líbil mnohem víc. Přišel mi tak nějak upřímnější, tak nějak lepší a hlavně jsem si z něj něco odnesl. Opravdu někdy stačí 20 vteřin šílené odvahy… 95 %.

plakát

Vzpomínky na hvězdný prach (1980) 

Člověk by si řekl, že to je vděčné téma - když nepřichází inspirace, natočím film o tom, jak mi nepřichází inspirace. A člověk by si taky řekl, že když to natočí Woody, bude to sranda nebo naopak pořádné drámo. Bohužel to není ani jedno, spíše je to mé první opravdové zklamání z filmu Woodyho Allena. Stardust Memories je film zmatený, nevtipný, nezáživný… zkrátka takový nijaký. A to mě celkem mrzelo, těšil jsem se, jak si Woody s tímto tématem poradí a spíše mi přišlo, že se trápil jak v reálu, tak ve snímku. Film jede odnikud nikam, sem tam se objeví nějaká vtipná hláška či lepší scéna, ale výsledný dojem to nijak nezachrání. Doufám, že tohle je mé jediné podprůměrné hodnocení u tohoto zajímavého režiséra. 40 %.

plakát

Havran (2012) 

Od Poea jsem četl pouze jeho nejslavnější báseň Havran a o něm samotném jsem toho moc nevěděl. A možná o to víc jsem se těšil na tento film. The Raven může někoho zklamat tím, že nemá hororovou atmosféru, která by odpovídala jeho dílům (tohle právě zklamalo mou spolubydlící, která od Poea něco málo četla, a proto se jí tento film moc nelíbil) ale mně ta atmosféra nepřišla špatná. Stejně jako kostýmy či herecké výkony vše pasovalo a film ubíhal svižně. Bohužel, ke konci to jde solidně do… háje a úplný konec je velké WTF, které přičítám režisérovi, který chtěl být cool za každou cenu. Nicméně 3/4 stopáže mě film opravdu bavil, myslím, že Cusack se této role zhostil skvěle, ale přehrál ho Luke Evans. Alice Eve taky mile překvapila, zdaleka není jen pěkná tvářička s luxusním tělem… The Raven mohl být mnohem lepším filmem, to bez debat. Ale ani tato verze není špatná… 70 %.

plakát

Super 8 (2011) 

Nálepka "E.T. pro dnešní generaci" je přesná. J.J. je opravdu skvělý režisér, takže film šlape jako hodinky, o tom žádná. Ale už nemá to něco navíc, co měl kdysi E.T.. Za to ale má Elle Fanning. Ta mi jen potvrdila, že její výkon ve filmu Somewhere nebyl náhodný a že z ní opravdu bude velká herečka. Jinak, když se vrátím k Abramsovi, jsem zvědavý na jeho "vlastní" film. Když se totiž podíváte, co zatím natočil, jsou to buď pokračování či filmy, které už předtím byly natočeny a to počítám i Super 8, byť by se tento film měl brát spíše jako pocta Spielbergovi. Opravdu se těším, až Abramsovi dá někdo originální scénář a jsem zvědavý, jak si s nějakou neznámou látkou poradí. Už dokázal, že umí ukočírovat film a vytvořit patřičné tajemno kolem něj, takže myslím, že se máme ještě na co těšit… 80 %.

plakát

Princezna Mononoke (1997) 

S asijskou kinematografii nemám moc dobré zkušenosti (pokud nekoukám na filmy od Kurosawy, tak jsem většinou zklamán) a u asijských animáku to (bohužel) platí dvojnásob. Proto jsem se tohoto filmu docela bál. Ale ukázalo se, že není důvod. Mononoke hime je vskutku epické dílo, které mě bavilo po (téměř) celou jeho délku. Jo, epické, to je to správné slovo. Film hraje všemi barvami, má dobrý příběh s ekologickým poselstvím, ale co je nejdůležitější, tohle je první asijský animák, který si rád pustím i někdy jindy. A to se mi zatím nestalo. Takže, pokud jste na tom jako já a občas nechápete nadhodnocenost některých snímků z dálného východu, zkuste tento film. Nejen, že to je něco, co jste nikdy neviděli, ale má to v sobě něco, díky čemu z toho nebudete schopni strhnout oči. 80 %.