Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor
  • Krátkometrážní

Recenze (1 871)

plakát

LOVEní (2019) 

Janák je u mě stabilní dvouhvězda, přičemž druhou hvězdičku dávám stejně stabilně z milosti. LOVEní je každopádně o ždibec sympatičtější než jeho někdejší pokusy o pubertální komedie, byť by bylo ještě lepší, kdyby nezůstalo u prvotních náčrtů trapných karikatur a stereotypů.

plakát

Domácí vězení (2014) 

Osvěžující domácí bubákování s bubákem nebubákem a příjemnou nadsázkou. Největší devízou jsou praštěné charaktery (hlavní hrdinka má do miloučké scream queen na míle daleko) a neméně praštěné zacházení s žánrovými součástkami. Johnstone jejich prostřednictvím vybudoval určitou nepředvídatelnost, aniž by byl trapný nebo samoúčelný. Navzdory solidní porci srandy se nejedná o HAHA komedii - spíše to divák sleduje s pobaveným šklebem; kupodivu ovšem funguje i napětí a gradace. Jeden by jinak neřekl, jak super zbraněmi může být xylofon, struhadlo nebo prádelní koš.

plakát

Jdi a dívej se (1985) 

Ne všechno se mi na první dobrou líbilo, ale i potenciální nedostatky tu mají nakonec svůj účel. Film je ohledně svého sdělení hodně názorný a rád využívá extrémy (včetně detailů, jakým je např. nacistický boss, mazlící se během masakru vesničanů s roztomilou opičkou), takže těžko např. Fljorův vyděšený, křečovitě strnulý výraz považovat za herecký přepal. Kravčenko tu nepředstavuje ani tak konkrétní roli, jako spíše přímou vizualizaci hrůzy, kterou do člověka nacistické peklo zasévá. Pátou hvězdu u mě nakonec vyhrála sekvence už z první půle. Když Fljora krátce po bombardování utíká do rodného domu a nachází ho opuštěný, přičemž všechno kolem naznačuje, že je něco silně v nepořádku, je celá scéna ve své přízračnosti a předtuše čehosi zlého neuvěřitelně sugestivní. Pak stačí to cosi na pár vteřin zahlédnout... Jeden z nejlepších (proti)válečných filmů a přesně ten typ zážitku, který je intenzivně brutální, aniž by byl přehnaně explicitní .

plakát

V deltě (2022) 

Do depky zabalená honba za nuzáckým pytlákem a posléze rovněž vrahem, jež ovšem vyjma "neokoukaného" rybářského prostředí a solidního herectví nestihne nic moc nabídnout. Materiál by zasloužil spíše seriál.

plakát

Její tělo (2023) 

pozn.: studené jako psí čumák, sterilní jako nemocniční pokoj; informačně OK

plakát

Bratři (2023) 

Adaptace povšechných hesel z Wikipedie se zdechlou dramaturgií. Film tak předposraný, že se přes dvě hodiny snaží nesejít z cesty sázky na jistotu a nabízejících se klišé. Za pozitivum by se možná dala považovat jistá nestrannost, ale co z toho, když se jedná o naprosto rutinní antikomouš thriller, na který se do roka zapomene. Největší koule měli ti, co si troufli tohle poslat na Oscary (kde se film zcela po zásluze ani neohřál).

plakát

Cable Guy (1996) 

V devadesátkách mi obsah tohohle filmu vyslepičilo Bravíčko a já už nikdy neměl potřebu ho vidět (LOL). Přitom je to docela bžunda, kterou od podprůměrnosti nezachraňuje faktor Carrey, nýbrž spíše faktor Stiller. Body plus za detaily a vtipně trefnou multimediální predikci.

plakát

Nad propastí (2023) 

Katastrofický film, v němž je největší katastrofa scénář. A to pořádná, protože přečíst si tuhle sračku skutečný důlní propad, hodí tam zpátečku a prošťouchne díru maximálně tak pod barákem autora. Zatímco pohromu interpretují houpající se lampa, ďoura v pískovišti a digitální mrak prachu, filmaři se věnují trablům nesnesitelné rodiny, která si i během pádů do propasti a propichování těl vyříkává nejotravnější klišé z příručky "Jak natočit průměrnou epizodu aktuálně korektní telenovely." Počínají si vskutku výborně, takže divákovi na konci ani nedojde, že příběh nemá žádnou pointu a nikdo se vůbec nepokusil o tak snadno se nabízející téma, jakým je třeba varovný prst nad lidskými zásahy do krajiny. Nekonají se ani akční nebo trikové sekvence, pokud pomineme burácející zával ve tmě a propadající se ulici v prašné mlze. Když se dostavilo nezbytné závěrečné zachraňování a obětování (které by předčila i nejhorší epizoda seriálu Medicopter 117), šilhal jsem silně po odpadu - a vlastně netuším, proč ho nakonec nedám. Možná proto, že se Skandinávci aspoň pokoušejí o žánrovou různorodost, která v našich končinách dost chybí.

plakát

Pobřežní hlídka (1989) (seriál) 

Zfilmovaný plavkový katalog 87-00 aneb seriál, který si skoro všichni pamatujou jako kozy a sixpacky na pláži. Havajský přídavek měl obálku jako pornokazeta, obsah bohužel neodpovídal (ach jo). Holky do rolí byly z pánského hlediska vybírány moc dobře - vtipné je, že nejméně atraktivní se z nich zpětně jeví "legendární" Pamela. Úvodní titulky kult.

plakát

Baywatch Nights (1995) (seriál) 

Jedna hvězda za těžko popsatelný bizár, který bez milosti profackoval každého, kdo sem zabloudil z kalifornských pláží. A ta směšná snaha o zapojení sci-fi prvků - já myslel, že chlastá jen Hasselhoff...