LOVE HARD...OR HARDY. Film se castecne odehrava v Hongkongu. Hlavni hrdinka je blondynka, ktera miluje Hitchcocka. Dialogy jsou huste protkany referencemi na Patriot Act, Glorii Steinem, Gustava Klimta a gymnastiku. Napadnici jsou agenti CIA. Jeden z nich ma britsky prizvuk, druhy modre oci. Pokud stale jeste nechapete, proc nemuzu jit niz, tak me osobne neznate. Lucky you. :) 7/10
Tajné služby sedmdesátých let: byrokracie, zaprášené archivy, klotové rukávy, nemoderní účesy. Gary Oldman ve své životní roli tvoří jakousi civilní všední protiváhu k Bondovi a staví diváka do nejisté situace a paranoidní atmosféry, ale možná právě proto je T-S-T-S jedním z nejnapínavějších a nejzajímavějších filmů poslední doby. 90%
Paradoxy vládnou. David Cronenberg se stal šampionem v klouzání po povrchu. S filmem o psychoanalýze. (sic!) Freudovo a Jungovo dílo je o několik řádů zábavnější než hysterické výbuchy s falešným ruským přízvukem.
UNLOCK SHERLOCK:) Ritchie se vydal do dadaistické cestě tisíce a jedné akční scény. Sherlock zapomíná pátrat a vyšetřovat, ba dokonce hrát na housle a nořit se do drogového opojení. Šachová partie Holmes versus profesor Moriarty se odehrává na šachovnici kanónů a bodyčeků, spíše než o souboj neuronových závitů vidíme duel akčních zákrut, které obstarávají jimi postrkované figurky. Holmesovské propriety visí ve skříni a na Sherlocka zbyla role choreografa akčních scén, zatímco na plátně defiluje jedna zpomalovačka za druhou. Jakoby Holmese nepsal Arthur Conan Doyle, ale Barbar Conan. Situaci zachraňuje buddy chemie Jude Law- Robert Downey, mezi kterými to jiskří tak, až plátno doutná. Ženy jsou tu zbytečné. Ale důstojná zápletka by asi ničemu neuškodila, n´est cest pas? 70%
Mozna je Tintin prilis vernou poctou predloze, nez aby dokazal prorazit komiksovou stenu svyho charakteru. Tam, kde je Indy muz z masa a kosti, je Tintin jen nevyraznym zrzavym chlapcem z papiru. Spielberg je stale ten hravy vizualni kejklir a bravurne prolamuje dalsi technologicke hranice, ale pod povrchem napadite prace s filmovou reci se skryva detsky prosta latka, ktere chybi podvratny humor, narazky pro dospele i emoce, ktere nas nuti zatinat prsty do sedacky a trast se strachy o naseho hrdinu, ktery uz-uz pada do propasti. O necem svedci, ze jsem se z apatie probouzela vyhradne na sceny se psem, ptakem zaporakem nebo (T)kadlecem na druhou. 6/10
Válka Severu proti Jihu neskončila v roce 1865. Na jihu totiž tahle vojna neskončila nikdy. V mixu mezi Doktorem z hor a Sweet home Alabama přichází Rachel Bilson, aby jako sofistikovaná Newyorčanka obrátila jižanské tradice vzhůru nohama. Střet civilizací, trocha krotké romantiky a něco málo ze zdravotnictví pro začátečníky.
Johny Rubbish Reborn aneb Obtěžoval jsem anglickou královnu:) Chvílemi to připomíná parodii na Bonda, chvílemi nepovedený sequel Kung-fu Pandy, ve zbytku je to beztvará hmota grimas a gagů, pro niž beze zbytku platí, že opakovaný vtip není vtipem. Být anglickou královnou, šlápnu producentům Bonda na krk, aby si s dalším kouskem pospíšili, jinak to s její ochranou a našemi filmovými zážitky vypadá zatraceně bledě. A Bondovo povolení zabíjet bych rozšířila i na Rowana Atkinsona. 4/10
MUCH LESS THAN MEETS THE EYS. Reflexe Ameriky po 9/11 povrchní, představa práce armádních složek a tajných služeb naivní, triky s flashbacky a prolínačkami laciné. Premisa je zajímavá, postava Carrie výborně napsaná, ale jinak to takovému West Wingu nesahá ani po kotníky. (pilot plus 2. díl) Hype sezony. 5/10
Spielbergovější než současný Spielberg, ale něco z esence hravosti a humanismu E.T Abramsovi stále chybí. 75 % P.S. Zombie film ve filmu byl dokonalý a vytvořil onen potřebný přesah jinak průzračné sci-fi flákoty. Elle Fanning roste v nejslibnější herečku posledního desetiletí, připomíná graciézní ledovou blondýnku Grace Kelly.
Plátno pohaslo, brýlatý chlapec s jizvou na čele zmizel a moje dětství pravověrného potterhlíka po sedmi knížkách a osmi filmech skončilo. Bez triumfální fanfáry, s pachutí na jazyku po nechtěně komickém epilogu. Harry Potter vyrostl, příběh se završil, ale jeho filmová podoba trochu zakrněla. Finále kouzelnické ságy bylo předurčeno k válce světů, k ostrému střetu mezi liberálním viděním světa a učením o nadvládě rasy, ale nakonec jsme přes velké sliby dostali pyrotechnickou přehlídku, několik parádních scén (Gringottovic banka s drakem, Komnata nejvyšší potřeby) a povinnou bitvu o polorozbořený hrad. Přesahy a vrstvy kamsi zmizely, příběh chlapce, který přežil, a jeho Nemesis Voldemorta se zcvrkl v prostinkou pohádku, v níž obzvláště zamrzí odfláknutá koncovka klíčové postavy posledního dílu, Severuse Snapea. Když film skončil, přála jsem si jediné: obraceč času a talentovaného scenáristu, který by předlohu zručně osekal podobně jako Michael Goldenberg v pětce. Takto zbývá poslední kouzlo. Obliviate. Ale jako mudlovi mi to není nic platné. Takže mne omluvte, jdu si do knihovničky pro svůj oblíbený díl Harryho.
Good guys finish last? Not always. This one comes first.
70% (UK)
Půjčit si kameramana a emulovat záběry? Pro Američany "no problem". Okopírovat nápady z britského originálu? Hračka. Ale Top Gear stojí a padá se třemi zlobivými kluky. Ti se naklonovat nedají. P.S. Pokud by to jednou s tím klonováním vyšlo, chci Jeremyho domů. I saw him first:)
Něco mezi high school reunion a besídkou žáků zvláštní školy. Celé je to vystavěné na principu koncentrace: pro všechny hlavní postavy se něco osudově změní jednoho osudového večera. Dopadne to jako scenáristický kotlík na buřtguláš, kam naházeli geeky, freaky a blondýnky, zamíchali a zadoufali, že chemie mezi postavami a dobré vtipy se objeví samy. Chyba lávky. Bohužel chybí i chytré přesahy o tom, jak je těžké být absolventem a vybrat si z milionu cest tu pravou. Ostatně generace 80s to měla díky šlapající reagonomics rozhodně jednodušší než dnešní absolvent, příslušník generace Ninja.
Horké období studené války, úsvit superschopností a dva muži, které spojuje přátelství a rozdělují ideály. X-Men First Class se zdánlivě pohybuje někde mezi freudovsky motivovanou bondovkou a Schindlerovým seznamem, ale ve skutečnosti vypráví zcela univerzálně o tom, co to znamená být odlišný nebo výjimečný- a jakou cenu takovou bytost nutí většinová společnost platit. Ideologie, které násilně potlačují práva menšin, jsou si ve své zrůdnosti podobné, ať jde o nacistickou nenávist k židům nebo nevraživost rasy homo sapiens sapiens k mutantům. Vaughn tyhle nuance vnímá a zručně je ilustruje, ale primárně jej fascinuje vztah mezi Erikem a Charlesem, formování jejich osobností a střet jejich světonázorů, zatímco ostatní postavy s výjimkou arcizáporáka macešsky zanedbává....Paradoxně právě proto je mi Vaughův počátek z xmenovského vesmíru nejbližší.
Tohle je válka! (2012)
Kronika (2012)
To není found-footage, to je fan-fetish. :)
Jeden musí z kola ven (2011)
Nebezpečná metoda (2011)
Castle na zabití (TV seriál) (2009)
Queen Agatha is dead, long live the King.
Sherlock Holmes: Hra stínů (2011)
Ocelová pěst (2011)
Rozkošně staromódní pohádka o humanitě, která se čirou náhodou odehrává v robotické budoucnosti.
Šťastný Nový rok (2011)
Romantická kocovina, v níž nejlépe hraje New York a v závěsu za ním Jon Bon Jobi.
Den zrady (2011)
Více Caesara a méně naivity, prosím.
Spy Kids 4D: Stroj času (2011)
Smradi se smradem.
Vyměřený čas (2011)
Timing is everything.
Margin Call (2011)
It´s a mon/k/ey business:)
Tintinova dobrodružství (2011)
Chalet Girl (2011)
Čtyři slova omluvy: Ed Westwick + Bill Nighy.
Hart of Dixie (TV seriál) (2011)
Terra Nova (TV seriál) (2011)
Spielbergovi se stýská po dinosaurech s malým mozkem, mně po chytrém scénáři s jakýmkoli mozkem.
Kulový blesk (1978)
Jsem z toho víc vykulená, než kdyby do mě uhodil blesk. Kam se hrabe operace Barbarossa na den D. :)
Johnny English se vrací (2011)
Homeland (TV seriál) (2011)
Green Lantern (2011)
Je to zelené a točí se to, a žába v mixéru to není. I když by klidně mohla, nikdo by ten rozdíl nepoznal.
Zrození Planety opic (2011)
Co by na to asi řekl Charles Darwin? Upravil by evoluční teorii, nebo by si pořídil mládě šimpanze? :) 75%
Kamarád taky rád (2011)
Nevim, co je vtipnejsi, jestli kontrast mezi idealistickým biochlapcem z L.A. a newyorskou headhunterkou, nebo naivita, ze by koncept friends with benefits mohl dlouhodobe fungovat. Nicmene poctive priznavam, ze uz ve tretim filmu v rade Justin N´Sync Timberlake velmi dobre HRAJE. Mozna to ma neco spolecneho s tim, ze vsechny jeho postavy do jedine jsou na mlaskavou hollywoodskou facku. P.S. Zapletku otcem a podobne melodramaticke (=citovevyderacske) linie priste vynechat.
Super 8 (2011)
Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 (2011)
Captain America: První Avenger (2011)
Good guys finish last? Not always. This one comes first. Drazdive vnadidlo na Avengers? Nejen to. Kapitan Amerika, alias Indiana Jones zahaleny do pruhu a hvezd, je v propagandistickych i valecnych sluzbach strycka Sama rozmarnou i reflexivni postavou. Tu stouchnuti do Indyho, tu odkaz na dalsi marvelovske postavy, tu historicke reminiscence a spionska klise, jinde zase sebeironie, kterou film pouziva jako ochranny stit. Budoucnost pry nepatri narodum, ale tenhle obycejny hrdina je ukazkovym artiklem americkeho imperia a vlasteneckych casu, kdy se pro blaho naroda vydaly miliony vojinu z Brooklynu na smrt. A dnes? Era americke supervelmoci pomalu konci, ale prave proto je filmovy Kapitan Amerika prilehavym nahrobnim kamenem. Na hrbitove, kde je presne v marvelacke tradici neobycejna sranda. 75%
Zkažená úča (2011)
Tam, kde Škola rocku končí, Zkažená úča teprve začíná. Amorálnost bývá zábavná, pravda krutá a Cameron Diaz si Komenského stezku v pouti za silikonovým grálem náležitě užívá. 70% (UK)
Transformers 3 (2011)
70%. Under Bay´s command, even the word awesome seems like a huge understatement.
Top Gear USA (TV pořad) (2010)
Noc je ještě mladá (2011)
X-Men: První třída (2011)