Můj oblíbený Wolf to nenatočil špatně, problém je v tom, že s tímto scénářem v podstatě nebylo v čem vyniknout. Egypt ale nezklame, netočilo se rozhodně ve studiu.
Komedie až příliš bláznivá, lehce roztahaná, přinesla velké sólo pro Bourvila. Pochvalme výborný český dabing (ČT 1995, Jiří Bruder, Ivan Trojan, Miroslava Pleštilová, Jiří Štěpnička, Michal Pavlata, Helena Friedrichová ad.). Potěšila i naznačená erotika v podání Sary Franchetti (té mohlo být víc).
Dovedu pochopit, že rozbor vztahu dvou předních psychiatrů okořeněný hysterickou masochistkou v podání Keiry Knightley není pro každé, ono ani Keira už není takový sexsymbol, jakým byla například tady, a ani fakt že se ve filmu objevuje "topless", každého nenaláká (určitě by si zasloužila trochu přibrat, jasně). Ovšem A Dangerous Method je výborný film, a pro mě tak trochu fenomén - jedná se o koprodukci (navíc i kanadskou), kterou si David Cronenberg řekl o nominace na Oscara (nedostal je), jen nevím, v které kategorii (kategoriích) by to mělo být. Herecky nejkontroverzněji (a tedy nejblíž ale možná i nejdál) k tomu má Keira - je její hraní jen lacinou stylizací a přehráváním nebo se skutečně jedná o výjimečný výkon? V Last Night jsem o tom byl přesvědčený, tady ale charakter její postavy a možnosti pro zahrání mohou být i podbízivé, nedokážu se rozhodnout. Asi by to k rozlousknutí chtělo přizvat psychologa. Silný zážitek, hudebně i obrazově velmi zdařilý.
Našláplá krimi komedie, které chybí (třeba jen) maličká porce erotiky. Tři letušky v nádherném hotelovém apartmá, bestarostnost. Začátek je zábavnější, a určitě si všimněte velmi originálních úvodních titulků, hlášených letištním rozhlasem (skvělý nápad), závěr už přeci jen těžkopádnější, jakoby scénář podle románu Jacques Roberta nevěděl kudy z toho ven. Kolik jen známe filmů z francouzské Riviéry, kabriolety svištící zatáčkami v kopcích nedaleko Nice.... Funguje to i tady, dokonce černobíle. Tip na filmový klub ČT.
Rozhodně nejnudnější film ze všech letos Akademií nominovaných (ve všech kategoriích), co jsem měl zatím možnost vidět. Kromě závěrečné francouzsky zpívané písně se mi nelíbilo nic, ani ťuk.
Problém není ve filmu, ale v Irvingově námětu. Dělá si většinu svého vyprávění legraci, nebo je to myšleno smrtelně vážně? Odporná zdechlina psa, bizarní události v rodině včetně znásilnění a tragédie v letadle, snaha nebránit potomkům v sexuálním vzdělávání se byť s kýmkoliv, rakouská "odbočka", naplnění vytouženého incestu... Irving už je prostě takový, a vy se musíte rozhodnout, jestli tohle přijmete anebo to není nic pro vás. Mimochodem, tu knihu jsem četl dlouho před filmem. Dobrý český dabing (Zedníček, Postlerová, Steinmasslová, Michal Dlouhý...) pro ČT 1994.
Docela dobrý počin a moje první možnost setkat se s tímto románem Julese Vernea. Maďarský seriál z 1979 totiž pro nepřekonatelnou jazykovou bariéru posoudit nedovedu. Začátek filmu se topí v přehršli jmen a politických minimotivů, kde snadno zabloudíte, zbytek je však i přes lehce naivní posuny v ději docela zábavný. Užijete si i zdařilý český dabing, u kterého však není znám rok výroby a dokonce ani nikdo z herců hlasově nevyčnívá (tudíž není rozpoznatelný).
Chybí tah na branku, motiv odplaty sice vždy funguje spolehlivě, ale dvojitá snaha o pomstu zápletku dost komplikuje, obtížná angličtina není výhrou. Není to příliš dramatické, film se prý však natáčel v hlubokém utajení na americkém jihu v době, kdy hodně místních ještě rasovou rovnoprávnost plně nevstřebalo.
Nebojte se, není to žádnej doják, jak tady vyhrožují nejvíce obodovaní uživatelé. Clément Mathieu je dokonalý vychovatel, který podobně jako Mark Thackeray či Igor Hnízdo dokáže, že ho jeho třída sígrů začne milovat. Konec si můžete tipnout ale taky nemusíte, protože nakonec co z toho, tady jde přeci o úplně něco jinýho.
Skvělý příběh, šokující. Glenn Close má asi smůlu, že se tohle točilo v roce Železné lady či životopisného filmu o Marilyn Monroe, jinak by si asi sošku plešatce potěžkala. Líbila se mi Mia Wasikowska, jejíž postava nebyla zlá ani hloupá, byla prostě lidská. Protože hlavní pointu jsem znal dopředu, šok se povedl jen Janet McTeer, a stál za to. Možná kdyby se víc zdůraznila kritická sociální situace té doby, Albert Nobbs mohl být svům dopadem ještě silnější.
Svým způsobem vlastně smutný film, nádherně poetický, vonící létem a zároveň chladivý jak krasová jeskyně. Tak nějak cítím, že se z takhle skvělého námětu dalo vytřískat ještě víc, třeba ta pasáž kdy Gaspard provádí pana knikhupce po svém "skromném" apartmá tam být nemusela. Záměna plynu, vody a telefonu je ovšem geniální, stejně jako původní dabing (Filmové studio Barrandov dabing 1975, Petr Haničinec, Miroslav Moravec, Soběslav Sejk, Martin Růžek, Alfréd Strejček a další).
Výborné, místy strhující. Čekal jsem povinné životopisné trápení, ale způsob jakým se tvůrci s náročnou látkou popasovali, moc mile překvapil. Vhodné prolínání několika časových rovin dokáže udržet pozornost, dost bych ubral z té současné a taky Denise bylo až moc, nicméně především "střední" období MT datující se nástupem do funkce a situací kolem války o Falklandy je vynikající a kupodivu platí přímá úměra že čím víc politiky, tím je to lepší. Ačkoliv jsem ještě neviděl Michelle Williams v Marilyn, od dneška jsem přesvědčen, že Meryl má Oscara jistého a byla by velká nespravedlnost, pokud by akademici rozhodli jinak. Stejně tak tuším, že film zaboduje i v maskách, takže stoprocentní úspěšnost v proměňování nominací. A právem, Železná lady je vůbec nejlepší ze všech letos nominovaných filmů a je proto typické, že v hlavní kategorii vybrán nebyl.
První část připomene Dům Usherů a podobné sklepní příběhy, druhá je daleko víc čapkovským sci-fi než hororem, třetí s téměř hitchcockovským námětem vraždícího klavíru a čtvrtá, nejvíce mysteriózní, o sběratelské posedlosti. Nelíbilo se mi, jak Cuching hrál opilého.
Ani v pořadí ostudně už třetí dabing nepřidá téhle ulítlé rádobykomedii lesk. Bridges je k nepoznání mladý, Basinger rozvrkočená, a několik zabijáků neschopných. Dost málo na nějakou akci, napětí i vydařenější gag.
Letošní oscarové nominace dopadly dost podle přímé úměrnosti "čím delší stopáž, tím větší šance na nominaci". Hugo si zaslouží zhlédnout v kině, a dost možná i ve 3D, ale dvě hodiny by mít nemusel, nebyl k nim důvod. Vizuálně propočítačované, fanoušci historie filmu vzdychnou nadšením, ovšem mně spíš připadá, že Scorsese nejvíc ze všeho odkazuje (technikou natáčení, i tou Eifellovkou) k Moulin Rouge.
Trošku slabší námět, ze kterého by se jistě dalo vytěžit víc. Indiáni jsou tu zase jednou vykresleni jako banda nahluchlých imbecilů, co se nechá oklamat vatrou, neumí stopovat ani zacházet s tomahawky. Největší předností tohoto filmu je nádherná Jocelyn Lane, která je v roli zavržené Memphis sexy jako nikdy nikdo v historii westernu.
První polovina dost dobrá, druhá hrozně otravná. Syndrom 9/11 zůstane navždy v srdcích Ameriky, ale určitě tak půjde činit méně uslzeně, jímavě a pateticky. Výborná kamera i hudba, moc dobrý výkon mladičkého Thomase Horna i jeho mlčenlivého průvodce Maxe von Sydowa. Klidně bych EL&IC nominoval za kameru, hudbu, střih i nejlepší mix a střih zvuku, ale film získal zářezy v hlavní kategorii (podle mě na úkor Martha Marcy May Marlene) a vedlejší herec…
Ugo je výborný, Claudia překrásná (a téměř nahá) a kupodivu film i utíká. V rychlé italské mluvě zaniká množství drobných vtípků, kterými je film naditý jak masopustní jitrnice. Mít tak původní český dabing, to by teprve byly hody.
Neurážlivých českých komedií je poslední dobou jako šafránu, takže JIří Vejdělku, díky za vaše zidealizované báchorky o lidském soužití. Jsou alespoň vtipné. Všimněte si, že v tomhle filmu hrají jen samé půvabné dívky, a to dokonce i komparzistky v pozadí (restaurace, více explicitně pak úvodní skupinka procházející ulicemi). Pokud se ale zeptáte, jestli je víc sexy Petra nebo Vica, tak já hlasuju pro Petru (a to přesto, že tentokrát ukáže víc půvabná Slovenka). Macháček a jeho Nestyda číslo dva.
Úžasná kamera, o jejímž oskarovém ohodnocení snad nemůže být sporu. A ano, báječná Vltava Bedřicha Smetany, nejlepší skladba celého OST. Jako celek je ovšem Strom života nestravitelný, a pokud nestudujete filmovou režii nebo nejste kameramani amatéři, pak tohle horko těžko rozdýcháte. Můj respekt všem externím kritikům, kteří film (asi) viděli a neusnuli u něj a co víc, dokázali mu nadělit vysoké body. Protože kromě skvěle sestříhaných a natočených záběrů je to setsakramentská nuda, která nemá v nominaci hlavní kategorie (Film roku) vůbec co dělat.
Zvláštní projekt, který podle mého názoru nezaslouží zatracení. Dělat si šoufky z nenáviděné národní klasiky je náhodou záslužný čin. Přes rozpaky budící scény jsou tu i vysloveně silné momenty, například když "babička" znalecky ochutnává pečínky. Souhlasím s tím, že Martin Procházka film zachraňuje, podle mě ale odklon od románu mohl být ještě výraznější a "babičkovy" hlášky mohly být hutnější. Jenom jsem nepochopil, proč filmová kněžna a její dcera jsou od sebe asi tři roky....
Tarzani jsou si vždy více či méně podobní. Tenhle britský a zároveň poslední Scottův zaujme rázným nástupem hned v úvodu, pak už je ale přes všechny útrapy a nástrahy dlouhé cesty víceméně jasné, jak to dopadne, a čeká se jen, kdo u toho zařve. Kromě lva, levharta a krokodýla, samozřemě. Obě ženy ve filmu vystupující by ve své době stály za hřích. Tarzanovy pěstní souboje v závěru ale nebaví, jeden by se po pádu na skálu přerazil, ale ti dva tam se sebou mlátí jak do peří.
Vážně slabota. Zezačátku film kaží režie a kamera. Všimněte si, jak nevhodně jsou některé scény nasnímány, rituální pochod se odehrává za větvemi stromů, větve se účastníkům pletou do tváře a ti je tak musí odstrkovat, vypadá to směšně. Když se ocitneme v novověku a spíše pak ještě v Anglii, film zase táhne ke dnu nesmyslný scénář, kouskující napětí na malé drobky.
Rozumět tomuhle znamená přestat být chlapem. Ale je pravda, že třeba témata svatby, svatební šatů a zásnub u našich drahých poloviček mají klíčovou důležitost, takže se dá čekat, že se na ně dostane i na dabljůsí. Kraťas je součástí bonusů na disku skandálního filmu Some Like It Sexy.
Cairo (1963)
Mur de l'Atlantique, Le (1970)
Nebezpečná metoda (2011)
Appartement des filles, L' (1963)
Jeden musí z kola ven (2011)
Hotel New Hampshire (1984)
Mathias Sandorf (1962)
Black Klansman, The (1966)
Slavíci v kleci (2004)
Albert Nobbs (2011)
Krysy z temnot (1973)
Železná lady (2011)
Doba ledová: Mamutí Vánoce (2011)
Film dělaný s vědomím, že pod vánoční dekorací a o téhle stopáži nelze nic zkazit. Určitě lepší než vánoční Shrek před několika lety.
Torture Garden (1967)
Nadine (1987)
Hugo a jeho velký objev (2011)
Carry On Again Doctor (1969)
18. Carry On Again Doctor (1969)
Incident at Phantom Hill (1966)
Neuvěřitelně hlasitě & nesmírně blízko (2011)
Báječný paroháč (1964)
Carry On Camping (1969)
17. Carry On Camping (1969)
Pregnancy Pact (TV film) (2010)
Nápad v pořádku, ale zpracování tak déčkové. Ke konci se z toho stává opravdu nesnesitelná blbost.
Muži v naději (2011)
Carry On... Up the Khyber (1968)
16. Carry On... Up the Khyber (1968)
Carry on Doctor (1967)
15. Carry On Doctor (1967)
Strom života (2011)
Babička aneb Jak to bylo doopravdy (2009)
Tarzan the Magnificent (1960)
Devils of Darkness (1965)
Penny for your Thoughts or 'Birds, Dolls & Scratch' English Style, A (1965)