Uživatelská zóna
601-628
Velký žal
(1966)
12.03.2010
Zajímavé, jak někteří v hodnocení filmu akcentují především svůj politický názor- takže abych to trochu vyvážil: dodávky zbraní a techniky Izraelcům v této kritické době považuju za jednu z mála věcí (a možná jedinou), na kterou můžeme být jako stát po roce 1945 hrdí. A nic na tom nemění fakt, že za tím stáli Rusové se svou (naštěstí mylnou) vidinou nového státu indoktrinovaného bolševismem.
Motýl vzlétl k září
11.03.2010
Film sice láká především na K.Hepburnovou, ale ukradla si jej pro sebe (aspoň první půlku) G.Rogersová, které scénář předepisuje víc sarkastických hlášek než se jich najde v několika (povedenějších) epizodách seriálu MASH najednou.
Převozník
(1970)
10.03.2010
Trochu natahovaná historka o majiteli prámu (L. Van Cleef- hlavní deviza filmu), který "převeze" bandu lupičů a vrahů...
Stateční kapitáni
08.03.2010
Dokonalý příklad hollywoodského dětského filmu (humor, napětí, poučení, sentiment) přináší nejpozoruhodnější moment hned na začátku- učitel a ředitel (ve vzácné shodě!) navštíví bohatého papínka a sponzora školy, který si je předvolá "na kobereček". Po několikaminutovém rozhovoru magnát sezná, že má doma nevychovaného spratka a dá oběma pedagogům za pravdu. Neuvěřitelné...
Dvojí výzva
(2004)
04.03.2010
Zajímavě pojatý dokument o ženách- kaskadérkách, v němž se proplétají osudy stárnoucí legendy J.Epperové a mladé Z. Bellové z Nového Zélandu, která po ukončení práce na seriálu Xena hledá příležitost v Hollywoodu. Jak to dopadlo, všichni (Tarantinovi fandové) vědí...
Kung-fu krotitel duchů / Sedm pěstí
(1978)
04.03.2010
Prvních 40 minut je k nepřečkání nudných, takže jsem měl cukání ukončit projekci- pak sice snímek nabere na tempu i akčních scénách, ale na čtyři hvězdičky to už nevytáhne.
Svítání Zuluů / Svítání Zulů
(1979)
03.03.2010
Domníval jsem se, že další filmový příspěvek k tématu po skvělém velkofilmu Zulu už může být jen odvarem, ale mýlil jsem se. Zatímco v prvním filmu se urputně bojuje o pevnost, zde sledujeme bitvu na savaně, při níž se masa ebenových válečníků nezadržitelně přelévá přes britské koloniální jednotky. A když je vše ztraceno (kromě cti), zbývá aspoň zachránit zástavu. Působivé dění na plátně žene dopředu hudba E.Bernsteina, která má daleko do vláčného (ale skvělého!) tématu J.Barryho z prvního filmu.
Van Helsing: Londýnská mise
(2004)
01.03.2010
Animace jasně odkazující k jihokorejskému manga comicsu Kazatel, který je zase inspirovaný prací M. Mignoly- mimochodem, obzvlášť mignolovští jsou zde zástupy krvelačných "alžbětinců". Akční, dynamické, se stopáží tak akorát...bavil jsem se. Komu se líbilo, doporučuji myšlenkově hlubší japonský animák Vampire Hunter D: Bloodlust.
Poručík Alexander Rjepkin
21.02.2010
V první polovině filmu z prostředí vojenské nemocnice dominuje Pištěkovo švejkování a soustavné naschvály, které provádí J.Plachtovi, kořeněné Kreuzmanovým rýpáním do rozpadající se habsburské monarchie (píseň Jedna, dva, tři, čtyři na nápěv Hej, Slované), druhá část patří zejména postavě lékaře F.Smolíka a jeho profesním a lidským dilematům.
Last Templar, The
18.02.2010
Už tak dost přepálenou knižní předlohu tvůrci ještě "vyšperkovali" (dalšími) akčními scénami, hvězdička navíc za odkvétající M.Sorvino.
Děvčata, nedejte se!
18.02.2010
Spíše než roztomilou Haasovu bezradnost si z tohoto filmu divák zapamatuje vlezlou ústřední píseň a plamennou výzvu A.Mandlové ke spolužačkám: „Děvčata, zahájíme pasivní rezistenci“, načež se celá třída aktivně zabarikáduje v jednom z pokojů.
USA versus John Lennon
(2006)
17.02.2010
Nevím, jak vy, ale mnohem raději mám záběry Johna Lennona s Paulem, Georgem a Ringem než s Yoko Ono a zakladatelem Černých panterů Bobbym Sealem, mnohem raději než (možná poněkud naivní) hlas revoluce jej mám jako autora geniálně jednoduchých písní či kontroverzních výroků z éry Beatles (tím známým o Ježíši a popularitě a hysterické reakci, jakou vyvolal, snímek začíná). A to si rozhodně nemyslím, že by Nixon s Hooverem byli správní hoši a dvě funkční období George Bushe (na něhož dokument míří především) přinesla Spojeným státům (a potažmo světu) kdovíjaké požehnání.
Ďábelská brigáda
(1968)
11.02.2010
Očekávatelnou dějovou linii- výcvik, soupeření jednotlivých skupin, následné sbratření, snaha jednotku rozpustit a ukázka akceschopnosti- okoření v závěrečné dvacetiminutovce řemeslně dobře zvládnutá bitevní scéna v horách. Jako velitel by ovšem L.Marvin (Tucet špinavců) dal W.Holdenovi (přes všechny ty chlapácké řeči) pěkně na zadek...
Marie Stuartovna / Marie, královna Skotska
(1936)
01.02.2010
Ačkoli klasický Hollywood miluju, tohle je příliš roztahané a příliš divadelní, prostě jen málo inspirující scénář, s nímž se nedalo nic moc dělat vzdor talentu Forda i Hepburnové.
Genevieve
(1953)
01.02.2010
Čím je pro letecké fandy snímek Báječní muži na létajících strojích, tím je pro milovníky automobilových veteránů Genevieve- a zatímco prvně jmenovaná komedie se trefuje do národních stereotypů, tato zase propírá partnerské vztahy. V obou případech jde o báječnou (nestárnoucí) legraci.
Clint Eastwood: Dokument
(2000)
21.01.2010
Pochybuji, že by se někdo půldruhé hodiny vydržel dívat na dokumentární film o někom, ke komu nemá kladný vztah. Tento film navíc vyniká několika působivými montážemi- ikonické záběry Clinta jako osamělého střelce, proměny tváře na filmových plakátech a sestřih štěků z počátků kariéry u Universalu. A hádejte, jaké jméno jsem nechal dát do papírů svému psovi (německá doga)?
Pravidla hry
(1939)
20.01.2010
"Corneille, ukončete už tu frašku!" "A kterou, pane?" Narozdíl od zámeckého pána, který má na mysli bezhlavě střílejícího hajného, si vrchní komorník dobře uvědomuje fraškovitost celé honební sleziny společenské smetánky, fraška se ovšem v závěru vyostří do tragédie toho, jenž nerespektoval "pravidla hry"- výtečný film, v němž Renoir dle vlastních slov vyšel zvnějšku (herečky ztvárňující hlavní ženskou postavu), aby se dobral k "sobě", tedy podstatě společnosti v rozkladu.
Sherlock Holmes
18.01.2010
Všechno, co se naučil o filmařině, nám G.Ritchie ukázal už ve Sbal prachy a vypadni a podfu(c)ku, Sherlock Holmes tedy není příliš zajímavý z hlediska stylu. Co pobaví, je fakt, že režisér, který neumí ženské postavy, udělal z jejich permanentního odsouvání na vedlejší kolej jedno z témat celého filmu.
Faktor strachu
(2001)
14.01.2010
Voda, výšky, ostří hlídací psi, pojídání nechutností (případně chůze po střepech a pobyt v komoře plné slzného plynu) plus vzájemné "hecování" se soutěžících: reality show jsou poněkud úchylné a ti, kteří do nich z nejrůznějších důvodů vstupují, rovněž. Třetí hvězdička za ten nápad zaparkovat osobní auto na jedoucím tahači s návěsem plným aut.
Boa - V sevření hrúzy
(2006)
11.01.2010
Tahle legračně animovaná potvora měla sežrat nejen všechny naprosto nezajímavé postavy, ale také tvůrčí štáb, střihače zejména. Ztráta času.
Krása na zabití
(1999)
11.01.2010
Dal bych pětku, ale ve snaze dohrát (předvídatelně) příběh Amber (K.Dunstová), natahují tvůrci film o 20 minut, přičemž neoslabená, vynikající satira měla skončit scénou na hřbitově.
Četař York
(1941)
08.01.2010
Propaganda připravující USA na vystoupení z izolacionismu a zapojení se do II.světové války. Z příběhu venkovského prosťáčka (a fenomenálního střelce), jeho náboženského znovuzrození a následného hrdinství ve francouzských zákopech vytřískali tvůrci (Hawks, kameramani S.Polito a A.Edeson a skladatel M.Steiner) maximum, výsledkem je řemeslně perfektní film s několika vzrušujícími akčními scénami. Kdyby někdo natočil Forresta Gumpa před 70 lety, hrál by ho G.Cooper.
Chuck
(2007)
07.01.2010
Jsem rád, že jsem se nechal upoutávkou nalákat hned od první epizody, protože koncept sympatického hrdiny zataženého proti své vůli do špionážních hrátek a obklopeného dalšími výraznými vedlejšími figurami, okořeněný humorem a spoustou popkulturních odkazů a citací, mi sedí. Jen u kopacích scén blonďaté Sarah je vidět, jak hodně práce měl střihač, aby to vypadalo, že na to její představitelka má.
Satisfakce
(2007)
06.01.2010
Seriál, který narozdíl od Sexu ve městě nebo Zoufalých manželek nezastírá, že je o děvkách. Ty mají v jednotlivých epizodách svoje vlastní příběhy, traumata či domácí mezihry. V některých periodikách (Týdeník televize) je legračně anoncováno, že jde o seriál akční. A vlastně, proč ne...
Story of G.I. Joe, The
(1945)
04.01.2010
Jen málo známy, ale o to více ceněný válečný film W.A.Wellmana ukazuje bez patosu tažení jednotky amerických pěšáků Itálií. V realistickém líčení (vhodně a nerušivě doplněném dokumentárními záběry) exceluje R.Mitchum a B.Meredith, který hraje skutečnou postavu empatického válečného dopisovatele Ernieho Pylea.
Passage to Marseille
(1944)
31.12.2009
Během války byl H.Bogart na plátně ve službách vlasteneckého úsilí tankistou (Sahara), lodním důstojníkem (Konvoj do Murmanska) i tajným agentem (Dobrodružství v Panamě), zde konečně také jako palubní střelec bombardéru. Film ovšem není o náletech na Německo (i když jednoho se v úvodu dočkáme), nýbrž retrospektivním vyprávěním (vypravěčem je C.Rains s fešáckým klípcem přes oko) o statečnosti Bogartovy postavy při útěku z francouzské trestanecké kolonie.
District 9
30.12.2009
Když si Blízká setkání třetího druhu podají ruku s Kafkovou Proměnou, přisype se alegorie apartheidu, natočí se to dokumentárním stylem Monstra s intenzitou Černý jestřáb sestřelen, vznikne velmi originální a působivé dílo. K ohromeným komentářům typu: Co jsme to vlastně viděli? bych dodal ono Hitchcockovo: „Ale vždyť je to jenom film.“
Odhalená stopa
(1953)
23.12.2009
Ukázkově exteriérový western patří k těm nejlepším, které spolu A.Mann a J.Stewart natočili. Nádhera a zároveň drsnost horské krajiny a psychologické napětí mezi všemi pěti postavami (víc jich tam opravdu není) dramatického příběhu tvoří dokonalou jednotu a mistrovský kousek filmařiny.
Zorro mstitel
(1920)
19.12.2009
Má to švih, spád (verze 90 min.), slušný scénář, překvapivý nadhled a oduševnělé "mezititulky"- povinná klasika, ke které ostatní Zorrové s úctou vzhlížejí.
Hannah Montana
15.12.2009
Úspěšnost školního filmového představení se odvíjí od počtu žáků courajících během projekce na WC. U tohoto filmu to byli pouze tři- což znamená, že cílovou skupinu tvůrci svým opusem o těžkém životě popové hvězdy (legračně vzkazuje cosi o tom, že život je boj, přičemž jedinou skutečnou bitvu vybojuje o pár luxusních bot) bezpečně trefili.
1-30
31-60