Komorní televizní drama o předvečeru osudové neřkuli osudné Napoleonovy bitvy. Hrušínský byl jako slavný Korsičan sice realistický, ale příběh byl ža moc komorní, až moc konverzační a hlavně nelogicky provázaný. Ke konci života byl Buonaparte životem unavený a hypoaktivní, přesto mi děj přišel málo akční.
Vážil bych si tohoto provokativního snímku ještě víc, kdyby vznikl před rokem 1989. Tím nechci snižovat vzdor a nekonformní postoje členů kapely Pražský výběr během socialistického realismu, ale takovéto bláznivé filmové fantasy by tehdejší režimní cenzura asi těžko rozdejchávala. Kromě výše uvedených jste v jedné roličce mohli poznat dnešního porotce v superstar M.Horáčka.
Velmi zašmodrchaný příběh, scénárista si s dějovými liniemi pohrává, aby byl co nejzajímavější - evidentně měl hodně času nad tím přemýšlet...já jsem na to měl jen necelé dvě hodinky :-). Čtyři hvězdičky navzdory tomu, že filmy z oblasti Pyrenejského poloostrova, ač jsou sebevíc inteligentní ;-), nejsou mojí doménou.
Typický Kachyňa... Jeho expresivní kamera je pro jeho filmy tak charakteristická, že nelze nepoznat, kdože to vedl ruku kameramanovu. Oslava života, oslava obyčejných lidí, ať už kopálistů, notoriků nebo normální vesničanů, vyznívá v jeho snímcích (a scénářích) ohromně poeticky a ethéricky, což je s odkazem na zmiňovanou kameru až s podivem. I tu největší člověčenskou mizérii dokázal vyjádřit velmi citlivými prostředky a naopak i největší okamžiky štěstí racionálně střízlivým pohledem. V jeho snímcích je příroda především kulisa, ...vlastně hlavní a jediná kulisa. Tímto televizním filmem znovu potvrdil, kam celý život vedly nitky jeho srdce (fotbal byl jen záminkou :-).
Sinatrovy modré oči a (na svou dobu) shic kostýmy a účesy jsou hlavní doménou této konverzační komedie o jednom záletném agentovi. Škoda, příběh odehrávající se jenom v několika málo interiérech (v pozadí na plátně Manhattanský most:) mi nepřišel příliš konzistentní a nedokázal mne zaujmout až do konce, pořád někdo přicházel nebo odcházel, chlapi se dvořili a ženský cvrlikaly...
Vcelku inteligentní filmeček s mnoha vtipnými momenty, kupodivu bez patiny kýčovitosti a naivity běžné u filmů té doby. Na druhou stranu také tragický, když si uvědomíme, že byl asi poslední, kdy se většina "zlatých" republikových herců mohla sejít na jednom place. Výborný František Hanus v roli manžela Hany Vítové. Tři a třičtvrtě hvězdičky.
Jan Kačer jako Pavel: "ĎELAT CHYBY JE LIDSKÉ, NELIDSKÉ JE TO AŽ KDYŽ JDE O LIDI". Jedno z nejúchvatnějších děl čs. kinematografie. Děkuji za pochopení.
Americká akademie mne už v ničem nepřekvapí, proto i ocenění toho dílka beru s nadhledem. Dokoukal jsem jen kvůli jímavému scénáři, tedy nikoli kvůli hlavním představitelům. Nejtragičtější byl jak jinak Cruise, jehož prototyp beztvarého chodícího panáka "perlí" i v tomto romantickém dramatu. Konec příliš ubrečený, narcistický, až jsem čekal, kdy si začnou herci sami sobě aplaudovat.
Statická kamera s netradičním zoomem, poklidná atmosféra s neustále se zubícím Ebenem, vzdělaní hosté - většinou z řad avantgardních umělců nebo slavných non-bulvárních osobností, fundované otázky a zajímavé odpovědi. Zkrátka, něco pro intelektuály, to je něco pro mne:)
Tři a půl hvězdičky.
Skutečná bláznivina nabytá mnohými dobrými nápady, jak soustavně ale plíživě vokrádat hypermarket a eliminovat tak konkurenci malému obchodu v sousedství. Les Charlots se zase jednou vyznamenali. Téma, které je u nás v Česku pořád aktuální.
Ale no tak, to přece nebyl liberecký aquapark... Naneštěstí to nebyl ani dobrý horor. Tfuj, německá kimetografie "der brak" ovládá naše TV čím dál tím víc.
Navzdory vysokému hodnocení a referencím, pro mě určitě zklamání. Nějak mně to nechytlo za srdce ani jinou část těla. Adina Mandlová zcela nezvykle v dramatické poloze - přece jenom ji známe více jako rozvernou dívenku v rolích čistě komediálních nebo později jako vznešenou dámu z filmů salónních...
Nějak se mi nechce věřit, že to tolik lidí tak uchvátilo. Mne tedy ne, a to i přesto, že jsem patriot a českému, v Česku se odehrávajícím nebo českými herci obsazenému filmu fandím. Přes urputnou Formanovu erudici a snahu vyznít co nejautentičněji, modénnost a zkreslenost z jeho výtvoru tryskala jak z fontány. A to je evidentně chyba, obzvlášť když jde o drama s rekonstrukcí jedné historické události. Někdo zde vychvaloval excelentní kameru... Film jsem sledoval pouze 20 minut, ale kamera mi přišla hodně tragická, příliš insenační a elektická, stejně jako dabing, který snad neprošel ani postsynchrony...hmm, nevim, nevím.
Jeden nejkvalitnějších českých snímků z éry "pro pamětníky", zároveň z mých nejoblíbenějších. Vtipná nadčasová komedie s velkým ponaučením pro lidi holdující hazardu. Ferenc Futurista v jedné ze svých největší rolích, jako vždy dokázal děj okořenit - tentokráte s opileckou vložkou. Půvabný ďiblik - Any Ondráková ve svém posledním působení v českém filmu, ovšem jako vždy nejlepší byl Jára Kohout v roli tajného agenta - očka.
Prohnilí až do morku kosti, korupce, jánabrachismus, drobná zlodějina, zneužití pravomovci veřejného činitele, a tak dále - pro morálku naší policie je to velmi nebezpečný film... Začátek geniální, konec trochu uhozenější, takže celkově za pět hvězdiček :) Perlička na závěr: Všiml si někdo, že si Claude Zidi pro scény při stravování vybral stejnou pařížskou restauraci jako ve filmu Zvíře s J.P.Belmondem?
Waterloo (TV film) (1967)
Pražákům, těm je hej (1990)
Mluv s ní (2002)
Zámecký hotel Orth (TV seriál) (1996)
odpad!Když na ČT1 dávaj Kostičky, na ČT2 AZ kvíz pro děti a na Nově nějakou ubulenou mexickou teleblbinu, nedivte se, že vám "Zámecký hotel Orth" na Primě přijde vhod. Mezi slepými, jednooký králem, řekl bych... Pokud na něj někdy narazíte, všimněte si ultraškaredých hereček, jež v tomto rakouském seriálu učinkují. Né nadarmo se říká, že švýcarské ženy jsou nejošklivější na světě...Rakousko je hned vedle ;-)
Kožené slunce (TV film) (2002)
Cha cha cha (1998)
Caramba! Obyčejná romantická komedie s banální shakespearovskou zápletkou. Que lo pase bien!
Něžná past (1955)
Ponorka U-571 (2000)
To jenom za to, že ta ponorka vypadala z vnějšku jako skutečná. Příběh a zápletka naprosto ošumtělá.
Sobota (1944)
Smrt si říká Engelchen (1963)
Jerry Maguire (1996)
V.I.P. (TV seriál) (1998)
...jedna hvězdička, ale jen o prsa:)
Nedívej se dolů (TV film) (1998)
odpad!Nedívej se dolů, je to odpad.
Na plovárně (TV pořad) (1998)
Všechno je relativní (TV seriál) (2003)
odpad!Tristní jako všechny televizní (převážně U.S.) sitcomy, premisa z které vycházím, když slyším ten frenetický umělý smích. Je mi na blití z té dnešní popkultury.
Síť (1995)
odpad!Plochá Sandra ve velmi plochém příběhu. V hlavní roli bych si daleko více dokázal představit typického IT nadšence, tj. sedmnáctiletého brýlatého klučinu s problematickou pletí a baťochem na zádech...
Ve spárech yakuzy (2000)
odpad!"Cim vic krve tim vic hvezdicek..." jakoby si řekl režisér a vyplácal všechnu barvu... žel, na mně to jak vidno neplatí. Pro Mariuse: Děkuji Ti za názor. Od Tebe, jako požírače různých blboidních Killbillů, Fightklubů a Pulpfikšnů, to vyznívá velmi rozumně a racionálně.
Co je doma, to se počítá, pánové... (1980)
Ergo, na první díl s Kopeckým to vskutku nemá, ale proč to hned zatracovat, že? Tento typ komedie, humoru a satiry obecně ocení jen ten, kdo vyrůstal době jejího vzniku a pominu-li tehdejší politicko-společenské poměry, nebyla ta doba na filmové výtvory až tak zlá. Současní čeští tvůrci se do podobných projektů raději moc nepouštějí a i to málo co po 89' vzniklo mi bohatě stačí, abych si Schulffovy počiny vážil čím dál tím víc. Tento pán je jeden z mých nejoblíbenějších režisérů. Tři a půl hvězdičky.
Velký bazar (1973)
Bazén (2001)
Kouzelný dům (1939)
John Q. (2002)
odpad!Zase jsem nedokoukal. Kdypak nás američané přestanou krmit těmito falešně dojemnými sračkami? To si zase budu muset odpovědět sám...
Rocky (1976)
odpad!Odpad za naprosté degradování boxu jako sportu, který je maximálně otevřený a nefalšovaný. Nula bodů za nesmyslně a nerealisticky zahrané boxerské souboje, jež spíše připomínaly wrestlingové šou pro pubertální týpky. Kdo se někdy tomtuto nebo jinému úpolovému sportu věnoval, ví o čem píšu. Asi bych hodnotil střídměji, kdyby právě box nebyl "media res" celé filmové série.
Mexická jízda (2001)
Mexická ostře řezaná jízda. Pálí jak čertova feferonka, přesto vám udělá dobře. Doporučuji zapíjet vlažnou vodou.
Mumie (1999)
odpad!Představte si nedozírné dálky, konec civilizace, sem tam nějaká ta pyramida, nekonečné jeskyně, tajemné štoly, nikdy nekončící sucho a poušť, všude jen písek a všespalující žár... Tu se najednou vynoří partička shic-egyptologů, jakoby právě vyšla z nejluxusnějšího módního salónu v New Yorku, s vždy čistými a vyžehlenými oblečky (alá Bushman) s napudrovanou, avšak uhlazenou pletí. Záběr na krásnou členku výpravy: ale né, to musí být nějaká modelka....černé linky, peeling, permanentní makeup a hluboký dekolt. Po velkém duševním a fyzickém náporu stále ve stejné kráse.... Takovéto arcibraky a ultrahovadiny využívám maximálně jako kulisu k plnohodnotnější práci nebo zábavě.
Amadeus (1984)
Hodina pravdy (2002)
odpad!Není to zklamání De Nira. Na vině byl tentokrát scénář.
Sedm (1995)
odpad!Jsem snad v Jiříkově vidění?! Kombinace akce a napětí ve stylu německých primáckých kriminálek, romantická vsuvka nebo co to bylo, jakoby současným milostným romancím francouzské televizní tvorby z očka vypadla. Děj uměle vyšroubovaný až hanba, velký deficit scénáře byl znát především v dialozích. Nevěrohodné a prázdné (ne)herectví obou hlavních aktérů - jejich postavám policajtů uvěří snad jedině naše teta Máňa. Navzdory tomu uznávám, že si todle dílo svou cílovou skupinu diváků jistě najde, tipoval bych to na děti mezi 14-ti až 18-ti lety, jenom mně trochu mate zdejší vysoké hodnocení...ale to nic...uf
Důvod k rozvodu (1937)
Prohnilí (1984)