Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (2 224)

plakát

Krajinou domova - Série 1 (2014) (série) 

Moc krásné záběry, kdy v mnohém pomohly drony a udělaly něco, co by jinak nevzniklo, zajímavé povídání, nevtíravá a do záběrů a krajiny padnoucí grafika a povětšinou skutečně výborná hudba Jana Maxiána doprovázející slova páně Švehlíka a právě Maxiána - který má ale poněkud jemnější hlas a není moc dobře, oproti Švehlíkovi, slyšet. Povedlo se, hezké :)

plakát

Koruna - Série 1 (2016) (série) 

HBO, Netflix, Amazon a spousty dalších "televizí" jednoduše přebírají, ne-li už úplně přebraly otěže kvalitních projektů způsobem, který klasické filmy prostě nabídnout nedokáží (dlouhé filmy s nutností smrsknout děj do dvou hodin, případně s čekáním na další díl rok i několik let). Tohle je navíc skutečně velmi kvalitně zpracované s výborným hudebním podkresem dění. "Palec hore" Claire Foy (která ho u mě má už od Wolf Hall) a Johnu Lithgow za Winstona, ale neméně i všem ostatním postavám. Těším se na S02.

plakát

Stranger Things - Season 1 (2016) (série) 

Teda, čumím. Tohle mě fakt překvapilo a znovu mi připomnělo kdesi kýmsi nadhozenou myšlenku, že o kolik méně kvalitních a zajímavých filmů na úkor hollywoodsky přepopkornovaných tupých kousků je cpáno do kin, o to komornější, ale kvalitnější a zajímavější produkce se objevuje na "televizních obrazovkách". A i když to není pravidlo, tak poslední dobou je to znatelně častější nepsané pravidlo potvrzující výjimka. V tomhle případě se to jednoznačně povedlo. Nechtěl jsem, tu už v komentářích tolikrát otřepaná jména používat, ale během sledování vás prostě napadnout musí - kapka Spielberga (E.T., derivát Super8 ponechám u ledu bez další zmínky), kapka Kinga, kapka Carpentera, kapka del Tora, kapka Silent Hill, kapka F.E.A.R, jedna kuří nožka, jazyk ropuchy :) a výsledný osmdesátkový lektvar funguje překvapivě dobře. Atmosféře dopomáhala i chytře zvolená hudba a herci, což u dětí bylo o to více mile překvapující. Sice bych poslední epizody klidně snesl i protahovanější o jeden, možná i dva celé díly, ale i tak bez debat poklona Netflixu. Trochu doufám, že se s titulkem "The Duffer Brothers" setkáme i u dalších podobně kvalitních projektů, než jen u kraťasů. --- PS: Asi ať nevznikají raději žádná případná pokračování nevytvářel, i přes kvalitní začátek bych se bál případného pokračování. I kvalitních jednohubek se dá přežrat a pak už moc nechutnají ;) --- PPS: Filmové odkazy a reference :)

plakát

Miliardy - Série 1 (2016) (série) 

Skvělé. Moc jsem o tom dopředu nevěděl, nečetl a viděl jen trailer, ale jakmile se v něm objevila egoistická postava Bobbyho a zakousnutého pitbulla Chucka, bylo jasné, že tohle budu chtít vidět a nebyl jsem ani v nejmenším zklamán. Svět finančníků je mí vzdálen, ale tady to nehrálo moc roli, max. pár prvních dílů, a byla to jen kostřička kolem které se stavělo tělo celé atmosféry a souboje dvou titánů. A tělo je to stavěné bravurně. Obě manželky a další postavy a herci blízké ústředním postavám jsou také výborné, ale Lewis i Giamatti nezklamali ani v nejmenším, až je mi trochu líto, že se Giamatti většinou objevuje jinde jen v menších rolích a nebo větších ve filmech, které mě zase míjejí, protože hraje výborně a roli politického pleticháře na úzce vyvedené cestičce za tím, po čem prahne, si užíval. Podobně jako Lewis, který to s množstvím projektů také zrovna nepřehání a ne vždy TO musím vidět, ale ten jeho vypočítavý sociopatismus byl někdy až mrazivý. Rozhodně plus také režii a scénáři, protože to prostě má drajv a dokáže stále překvapovat zvraty i myšlenkovými pochody. Jeden z mála seriálů, kdy jsem se skutečně na další díly těšil a doufám, že pokračování, nezazdí-li se, bude přinejmenším stejně tak dobré. --- PS: Mimochodem velké díky za titulky KevSpa, LuAn, Lucifrid

plakát

Nebe a led (2015) 

Aneb Příběh badatele, dobrodruha jemu šťastnou náhodou. A ani nemusí být pravda, že vás musí problematika zajímat, tohle je to totiž vážně zajímavé dokumentární pokoukání i jen co by vyprávění fascinovaného vědce zamilovaného do zimy, sněhu, ledu, nehostinného zmrzlého konce světa, člena i vedoucího expedic, jež se pokusil poukázat na to, co té své šišce, na níž žije, lidstvo po generace působí. Podobných upozorňovacích dokumentů už bylo natočeno mraky, ale tohle spojení s badatelsky-dobrodružným životopisem Claudea Loriuse to posunul ještě o nějaký ten stupínek výš. Doporučuji zkouknout. 90 minut zajímavých poznatků, informací a záběrů. --- Je teplo, jdu si dát něco k pití, hodím si do toho pár kostek ledu a budu zírat na bublinky :)

plakát

Hvězdný prach (2007) 

Stardust rozhodně není dětská štědrovečerní pohádka, po které by si děcka hrála na svrhávání bratříčků a sestřiček z oken panelákových bytů při honbě za královským titulem, vraždění zvířátek ve své zvědavosti, zda Ježíšek přinese to, co si přála, nebo si namísto dělání andělíčků v těch pár milimetrech sněhu hrála na zmrzačeného utopeného zombie Septima. Přesto je to snad... asi jediná zahraniční pohádka (prý se tomu říká fantasy), která se nejen že dá vidět, ale dá se vidět opakovaně a nemá možnost se okoukat, díky tomu množství naprosto trhlých nápadů, které jsou tu ale tak dobře zakomponované, že z toho nedokáží udělat nevkusnou šarádu a furt je to moc milé pokoukání se skvělou hudbou, výbornými záběry (většinou UK a místy Island) a výborně zvoleným castingem vč. Ianova vypravěčského hlasu. A koukám, že Gainman má na krku i předlohu ke skvělé Koralíně - malé bezvýznamné plus už k těm výborným pěti hvězdám :)

plakát

Případy 1. oddělení - Série 1 (2014) (série) 

Velké české překvapení, které bych od ČT snad ani nečekal, nicméně to vypadá (a musím zaťukat na dřevo), že by se mohly některé českotelevizácké mozky probudit. Celkem ne nezajímavý, ale ke konci odfláknutá první série Cirkus Bukowsky dala naději, České století s výhradami jakbysmet, poněkud sci-fi růžovková První republika nadšení pak zmírnila, ale 1. oddělení ukázalo, že když se chce, tak to jde! A jsem rád, na české poměry skutečně vzpruha. Jednotlivé díly mě bavily zbytečným nepřikrášlováním a celkem uvěřitelnými postavami (až na poněkud lehce přestřeleného trdloidního ale hezky zahraného Vladykova Víťu), kde tedy, přiznávám, překvapil i Bolek, i inspirací reálnými případy. Pátou * ale nedám. Jsem zlý :) Ne, je to spíše propto, že ačkoliv se mi to líbilo a budu se těšit na případná pokračování, nějak mě nic neláká na to, podívat se na jednotlivé díly znovu. To není ani tak výtka, jako skutečnost. Ale měl-li bych dát Palec, tak rozhodně nahoru :)

plakát

Kulový blesk (1978) 

Některý filmy a obzvláště ty Smoljak+Svěrák (+Podskalský) se dají vidět furt a čím víckrát je vidíte, tím jsou lepší. Navíc s takovým hereckým ansámblem :) ~~~ "Vy si teď možná myslíte, že jsem byl nějaký proutník, ale to mělo všechno čistě umělecký a platonický ráz, pane Knotek. Anička... Ta měla na zadečku takovou velkou roztomilou pihu."

plakát

Zabijáci (2014) 

Tak tohle mě přikovalo do křesla a já jen hltal to, co bylo jasné od začátku, ale přesto zpracované tak, že nešlo přeskočit ani minutu, aby neunikla ani nitka příběhu nebo jen pohled krví podlitým okem. Oproti prvnímu dílu jsem se tu v ničem nenudil a to seversky sychravé podání příběhu prostě hltal jako v poslední době žádný jiný film. Ano, netvrdím, že to bylo něco neskutečně inovativního, nebo že jsem prostě teď jen měl větší náladu na krimi detektivku než jindy, ale tohle mi sedlo, možná i kvůli tomu, že tentokráte to bylo trochu osobní. Vygradované perfektně. Plných pět hvězd nedám skutečně jen za to, že film odhalí pachatele tak brzo, postupně ale odhaluje další a další části minulosti, které doplňují celkový obrázek... Kašlu na to, dávám pět :) ~~~ PS: Chci další, kde je další film, další! ~ PPS: A tohle do našich kin nikdy nepřijde...

plakát

Star Trek: Prelude to Axanar (2014) 

Tak, na dvacetiminutový úvod k něčemu, na čem se stále ještě pracuje, je to... BOŽÍ :) jsem si vědom, že "celovečerní" Axanar může být značně fanfilmově hloupější (amatérštější projevem, nikoliv zpracováním), nicméně po téhle dvacetiminutovce si může J.J vzít svoje Into Darknes a strčit ho Naboo do... rybníčku. Jako upoutávka tohle totiž působí fakt drsně a na Axanar se tak díky poměrně dost oficiálně opomíjenému Star Trek univerzu dost těším. Původně jsem tomu chtěl dát ****, protože je to jednak jen upoutávka, druhak to pronášení názvu Klingonské strategie si nejsem jist, zda byl metahumor nebo ne a mělo to pár drobných mušek, ale nakonec plný počet - protože jako fandovská StarTrekařina je to snad prozatím bezkonkurenční, i když jen jako upoutávka :)