Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Sci-Fi

Oblíbené seriály (10)

Fargo

Fargo (2014)

Trademark Farga znamená jedinečný kult, který naplno spustili Coeni v roce 96. Naprosto jedinečný mix grotesky, tragiky, filosofujících zabijáků, superobyčejných "nudných" hrdinů uprostřed zasněžené roviny. Brutalita smíchaná s melancholií, filosofie konformity navozující meditaci o štěstí obyčejného života, jedinečnosti detailu a bla bla další kecy. Je nutno vidět a ne popisovat. První série je exhibicí Billy Boba Thorntona a pro mne za 100%. Druhá série bez vyčnívající hvězdy, ale o to víc koncentrovaný nepopsatelný FARGO pocit, kde hvězdou je režie a pieta kultu. Pro mne za 150%. Životní srdcovka o které se stydím psát.

MINDHUNTER: Lovci myšlenek

MINDHUNTER: Lovci myšlenek (2017)

Serialová událost možná posledních 5-ti let. Zodiaca si pouštím jednou za čas a tohle je naprosto stejný level. Ze slavného Temného případu /který se mi mimochodem líbil/ tohle dělá afektovanou pseudomystickou břečku. Tam , kde si ostatní vypomáhají hloupě efektními zvraty, brutalitou, černou magií a pixelbordelem např., si Fincher a spol. vystačí s talentem, který jim umožňuje vytvořit neuvěřitelné postavy, dialogy, atmosféru a přitom máte pocit že sledujete velmi civilně vyprávěné proceduární "historické" krimi, mapující zrod profilování v USA. Můj šálek kávy a spokojenost na 110%. Snad jen ten lízací sex v každém z prvních třech dílů mi přišel trochu samoúčel.

Okresní přebor

Okresní přebor (2010)

Seriál - český kultovní /a to tohle slovo nesnáším pro jeho nadužívanost každým druhým reklamním přiblblíkem/. Humor je tu trapný , co je to ale platný, když rád ho mám a přiblble se usmívám. "Dal jsem jesle Messimu, ten čuměl, prcek."

Šílenci z Manhattanu

Šílenci z Manhattanu (2007)

Prostředí reklamní agentury a řešení vztahů v ní mě silně odrazovalo, byť jen seriál zkusit. Nakonec jsem to z nudy načal a téměř sto dílů mě už nepustilo. Brilantně napsané a zahrané postavy, do detailu vystavěná dobová atmosféra, humor i smutné drama zároveň a přitom vyprávěné v náznacích a nedoslovně, nečekaně moje srdcovka. Pokud vám pomalé tempo nesedne v několika prvních dílech, nemá cenu pokračovat, protože tak to bude až do konce.

Derek

Derek (2013)

Seriál předkládá silně zkreslený pohled na stáří a "jinakost" obecně. Zpochybňuje ustálený kult mládí, krásy a dravosti, který v konečném důsledku dělá většinu společnosti vyčerpaně nešťastnou. Gervais místy vypadává z autistické role a hlavními nenápadným hvězdami seriálu jsou pro mne Karl Pilkington a Kerry Godliman. Přes tyto výhrady se jedná o mojí srdcovku, kterou si pouštím opakovaně, tak trochu jako psychoterapeutickou pomůcku. Pokud občas cítím, že se mi v hlavě životní hodnoty rozpadávají, pouštím si právě Dereka. Zároveň je tahle TV řada důkazem, že kvalita není o penězích na realizaci, ale o talentu. Tím přestávám omlouvat průšvihy ČT.

Temný případ

Temný případ (2014)

Už ůvodní píseň s grafickým podkresem lecos naznačuje, že půjde o vyjímečný kriminální seriál. Dokonale a nejednoznačně prokreslené postavy, perfekcionistické navození hustotemné atmosféry, skvělé vedení prvotřídních herců , ústřední dvojice dvou zcela osobnostně rozdílných kriminalistů jejichž interakce nese celý příběh od začátku až do konce. Některé dialogy a monology jsem si pouštěl opakovaně, protože napoprvé jsem nestíhal anebo se mi tak líbily. Kdyby se trochu ubralo z okultismu a McConaughey tolik netlačil na pilu v některých svých vystoupeních, bylo by to na 5 *.

Bosch

Bosch (2014)

Nadrůměrný kriminální seriál, který v mnoha ohledech předčí i tolik adorovaný Temný případ. Nekoná se zde žádná filozofická exhibice, žádný okultismus, žádné nasílu navozované tajemno a rutinérsky předkládaná melancholie. Tohle vyprávění se většinu času drží při zemi, jsou zde uvěřitelné charaktery bez křečí, úsporné a nedoslovné dialogy, dobrý casting, perfektní vedení herců a v první řadě skvělý Titus Welliver v hlavní roli. Jen jedineční herci dokážou zahrát svou roli s takovým charismatem a přitom velmi civilně a uvěřitelně. Až do čtvrté epizody jsem nepochyboval o pěti hvězdách, tam ale přijde dost neuvěřitelný dějový zvrat, který mé nadšení nahlodal. Předposlední díl pak připomene béčkovou seriálovou konkurenci. Dost mi vadil i herec jedné sebevědomé grimasy jménem Lance Reddick. Seriálu by asi taky pomohlo osm epizod místo desíti. Přes tyto výhrady jde o naprostou špičku v žánru kriminálního seriálu. S01 -100%, S02 - 80%, S03 - 60%