Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Absolvent

Absolvent (1967)

Film na mě nesmírně zapůsobil, měl bych jeho shlédnutí povinně naordinovat svý famílii, aby konečně pochopili, proč nesnáším rodinné velkonávštěvy, kde se musím idiotsky tvářit jako reklama na štěstí a předstírat, že všechny ty strýčky a tetičky vlastně vidím velice rád (ňu ňu ňu, Tomíku ty už si tak vyrost... A kolik ti vlastně je? Třicet? Óóóó). Mike Nichols tímto filmem spáchal revoluci ve filmové tvorbě, srovnatelnou s Wellesovým Občanem Kanem! Když si uvědomím, že pouhou dekádu před natočením Absolventa v Hollywoodu točily takové bizarní figurky jako Ed Wood jr... Nicholsův film je starý skoro půlstoletí, ale absolutně to na něm není poznat, tak nadčasově je natočen! Neoddělitelnou součástí filmu jsou písně dua Simon & Garfunkel. The Sound of Silence, píseň, kterou je podmalována úvodní scéna, se zřejmě navždy zapsala do filmových dějin. A Mrs.Robinson jakbysmet.

Amadeus

Amadeus (1984)

Každý z nás má nějaký svůj film filmů, někdo Tenkrát na západě, druhý Vesmírnou odyseu, další Kmotra... Mým filmem filmů je právě Amadeus, mimořádné drama, skvělé herecké výkony, překrásná výprava a... Mozartova přenádherná hudba. Pochybuji že kdy uvidím lepší film. PS: vrcholnou scénu filmu, kdy se nebohý Salieri beznadějně topí v Confutatis Maledictis a nestíhá chudák zapisovat partituru, můžu vidět pořád.

Angel Heart

Angel Heart (1987)

Zhruba v půlce filmu jsem tušil, ve třech čtvrtinách si byl poměrně jist, ke konci jsem věděl.... ale přesto mě závěr totálně odrovnal. Mickey Rourke nikdy nebyl lepší, a pokud máte rádi Roberta DeNira, budete slintat blahem při každé jeho scéně. Snímek navíc rozhodně stojí za znovuzhlédnutí, až napodruhé si plně vychutnáte tu spoustu náznaků a nápověd, čímž se vám to v hlavě definitivně poskládá. Můj Top10

Ed Wood

Ed Wood (1994)

Genialitu tohoto snímku jsem schopen plně docenit až nyní, pár hodin po shlédnutí nejproslulejších děl Eda Wooda. Tim Burton si s formou neskutečně vyhrál, bravo!! Johny Depp předvádí výborný výkon, ale to co dokázal Martin Landau, z toho mi jde až mráz po zádech, neskutečné herectví a jeden z nejzaslouženějších Oscarů vůbec!

Hugo a jeho velký objev

Hugo a jeho velký objev (2011)

Stává se to jednou za mnoho let - člověk si jen tak naslepo vyrazí do kina na film, o kterém ví jen to, že ho natočil oblíbený tvůrce. Do sedačky usedne neznaje jediného záběru, neb trailerům se poslední dobou snaží důsledně vyhýbat... a pak to příjde - stane se svědkem filmového zázraku! Martyho niterné vyznání lásky k filmu mě v kině šokovalo natolik, že jsem druhý den vyrazil do kina znovu. Ač se jedná spíše o jednoduchý komorní příběh, výprava filmu je prostě velkolepá. Když se k tomu přičte parádně využité 3D, je pro SKUTEČNÉHO filmového fanouška návštěva kina jasnou povinností! Potěšující je i skutečnost, že za vizuální stránkou filmu nezaostávají ani ostatní složky - herecké výkony či hudba. K hercům nezbývá než dodat, že casting se mimořádně povedl - dětští herci jsou opravdu skvěle vybraní. Výtečná Chloë samozřejmě nikterak nepřekvapila, ostatně skvělá byla už v Kick-Ass, ovšem senzační Asa Butterfield je pro mě objevem roku a velkým příslibem do budoucna! Dospělí herci jim báječně sekundovali, ať už jde o Bena Kingsleyho (který hrál jako o život a upřímně mě mrzí, že si toho nevšimli akademici), Sachu Baron Cohena v nezvykle civilní roli, tak i ostatní ansámbl typově nádherně vybraných postaviček pařížského nádraží - květinářka, kavárnice, trafikant a... knihkupec Cristophera Lee, který na plátně přímo zářil! Atmosféru filmu výtečně doplňuje nevšední hudební kompozice, kterou má na svědomí Howard Shore, jenž je plná líbivých motivů, které si s chutí v duchu pobrukuji. Shrnutí - Marty natočil brilantní film a pokud s mým tvrzením někdo náhodou nesouhlasí a bude tvrdit že Hugo a jeho velký objev je jedna velká nuda (jak čtu v řadě místních komentářů), věřte že chyba není v Martym, jenž filmy umí točit, chyba je v těch divácích, kteří se na filmy neumí koukat. Zajímalo by mě totiž, jestli někdo z těch co dali nízké hodnocení, třeba vůbec zná tuhle součástku a její význam v dějinách kinematografie. Přečetl jsem si poctivě všechny, opravdu všechny komentáře a některé výkřiky typu nuda, nuda a zase nuda mě nepřestávají udivovat. Ano, věřím tomu že popkornožrouti se u Huga mohou nudit, divák se slušným filmovým přehledem se však nebude nudit ani sekundu - promakaný vizuál, krásné kamerové jízdy v dokonalém 3D provedení, špičkoví herci i v malých rolích a k tomu i občasné pomrkávání na diváky se širokým filmovým a kulturním přehledem, od začátku do konce prostě JE na co koukat. Závěrem mi nezbývá než souhlasit s uživatelem starbrejkrem, který to ve svém komentáři shrul do jediné výstižné věty - kdo nemá rád Huga, nemůže mít rád film jako takový. Amen! (Pozn. pokud někdo ze čtenářů netuší o jakou klíčovou součástku všech mechanických kamer a promítaček se jedná, odpověď najde zde)

Mafiáni

Mafiáni (1990)

Nechutně dokonalá gangsterka! Mistr Scorsese si postavil pomník. Nepochopím, jak je možné, že pánové akademici přisoudili filmu jen jedinou zlatou sošku? Kromě excelentního Joe Pesciho měli být minimálně oceněni i rejža a kameraman. Jeden z nejlepších filmů všech dob!

Mise

Mise (1986)

Když mi bylo nějakých 14, šli jsme se školou do kina na nějaký film Čas probuzení, a já jsem přes počáteční velkou averzi ke snímku, ve kterém nehraje žádný svalovec pochopil, že nejlepšími herci nejsou Arnold a Sylvester, nýbrž úplně jiní... De Niro mě šokoval a ukázal mi skutečné herectví. O pár měsíců později dávali v televizi jakýsi film Misie, už už chtěla máti přepnout, když se v úvodních titulcích objevilo jméno Robert De Niro. Přepnut jsem kategoricky zakázal, byť se to matce zrovna dvakrát nelíbilo.... a na konci filmu jsme bečeli celá rodina. K Misii mám sentimentální vztah, je to můj nejoblíbenější historický snímek, za který se budu rvát. Co nezapomenu do konce života, jsou De Nirovy oči - když na lupičské výpravě musel, už jako kněz, zabít strážce, aby nedošlo k jejich prozrazení. Ten strnulý pohled, kdy si uvědomil, že právě v tom okamžiku, v zájmu vyššího dobra, musel hodit přes palubu svoji čerstvě nabytou víru a stát se opět tím, kým už nikdy nechtěl být, vrahem Mendozou. Ale zároveň z těch očí vyzařovalo přesvědčení, že jiné cesty nebylo a že tak to zřejmě chtěl Bůh. Před Robertem De Nirem smekám, stejně jako před výkonem Jeremyho Ironse, ale i Liama Neesona, Raye McAnnalyho a dalších. Pozn.: jsem ateista.

Nelítostný souboj

Nelítostný souboj (1995)

Mám obrovský problém tento film žánrově zařadit. Soukromě mu proto říkám nejlepší akční krimithriller všech dob. Přes tříhodinovou stopáž ani chvíli nenudí, charaktery postav jsou promyšlené do nejmenších detailů, herecké výkony Roberta De Nira a Al Pacina mimořádné (a v menších rolích zazářili i ostatní zůčastnění, mně se třeba do paměti zapsala malá, nicméně důležitá role Jona Voighta, se kterou si mistr poradil skvěle!), akční scény jsou natočeny tak fenomenálním způsobem, že si troufám se vší vážností tvrdit, že Nelítostný souboj je nejlépe zrežírovaný film všech dob. Jestli Michael Mann jednou neobdrží alespoň čestného Oscara za celoživotní přínos, tak snad pojedu do Hollywoodu někoho ukamenovat! Ať už proboha tento skutečný Megafilm vyjde na Blu-Ray!!

Psí odpoledne

Psí odpoledne (1975)

Je mi upřímně líto, že z oscarového souboje s Formanovým Přeletem odešlo Psí odpoledne na hlavu poraženo. Lumetovo drama (či spíše tragikomedie) díky tomu nezaslouženě upadlo v zapomění. To je ovšem obrovská škoda, protože sledovat Pacinův excelentní herecký koncert je fantastický zážitek! A co víc, Pacinovi skvostně sekundují i ostatní parťáci na place, z nichž především chladný projev Johna Cazalea se vám zažere pod kůži (jeho nezaměnitelná kštice přímo děsí), ovšem ani takový Charles Durning se za svou kreaci poněkud tupého policisty stydět rozhodně nemusí. Sydney Lumet natočil vynikající film, který si místo v mé topce vždy uhájí. A pane Formane, nehněvejte se na mě, ale já mám z vaší tvorby daleko raději Amadea :-)

Život Briana

Život Briana (1979)

Tímto veledílem si u mě šestice Monty Pythonů zajistila nehynoucí slávu. Crucifixion? Good. Out of the door, line on the left, one cross each :-D