Profil Hodnocení (5200) Komentáře (843) Zajímavosti (7) Biografie (5) Obsahy (8) Kšefty (4) Filmotéka (1278)
Oblíbené filmy Oblíbení režiséři Oblíbení herci Oblíbené herečky Oblíbené seriály
Moje komentáře |
Rambo: Do pekla a zpět (2008)
06.07.2008 |
| |
MASAKER!!!!! Po vskutku melancholickom vzkriesení Rockyho som na takúto "pálku" absolútne nebol pripravený... Zámerne som prehliadal akékoľvek trailery, či obrázky a nehltal som žiadne nové informácie ohľadom filmu, len som si skromne počkal a... nechal sa odrovnať.:) Mierne ma sklamala len jediná vec - a to dĺžka filmu, inak som samozrejme v každom ohľade odrovnaný aj naďalej a priznám sa, že (takmer) došlo aj na ono "chrochtanie blahom". S najväčšou pravdepodobnosťou ide o najlepší akčný film tretieho tisícročia, s tým, že John Rambo hravo strčil do vrecka aj ďalšieho "harcovníka" z 80s Johna McClanea, ktorého minuloročný PG-čkový comeback neponúkol ani z polovice takú dynamickú a kryštalicky čistú akčnú a jazdu ako akcia "málovravného dedka", ktorý trhá "ohryzky" na počkanie. Štvrtý RAMBO je živočíšny, brutálny, strhujúci, proste skvelý. Sly rozhodne nepatrí do starého železa! |
Saw 4 (2007)
27.04.2008 |
| |
Úvodná pitva je (rozhodne) zaujímavá a niektoré pasce sú (rozhodne) originálne, lenže... tu sa už (evidentne) varí z hodne prevarenej vody a práve to, čo robilo výnimočnou, povedzme, prvý diel, tu (zreteľne) chýba. Po atmosfére a nápade (teda okrem spomínaných "chuťoviek") tu nie je ani stopy. Dá sa povedať, že od trojky séria kvalitatívne ani nepokročila, ani neupadla, obávam sa ale, že už to bude len horšie a horšie. Áno, aj ja už prestávam mať chuť hrať ďalej. Možno keby to nebolo celé tak zbytočne zmätené a keby tak zúfalo (opäť) neabsentovali charizmatickejší hrdinovia, bol by som zhovievavejší. Vizuálne je to stále (ne)pekné, ale čo z toho?! 2 a 1/2*... |
Koyaanisqatsi (1983)
23.04.2008 |
| |
Pôvodne som chcel hodnotiť a komentovať bezprostredne po zhliadnutí filmu, ale k počítaču som sa dostal až teraz. Nerobil som si žiadne ilúzie, nečakal som, že ma film, bez jediného slova strhne a zaujme a mal som pravdu. Nech je ako chce, takýto film ani zďaleka nie je mojou šálkou kávy. Oceňujem snahu režiséra Godfreya Reggioa, to, že sa pustil do takéhoto projektu, ktorý možno v histórii kinematografie nemá obdobu je obdivuhodné. Rovnako je v jeho pozoruhodnom diele badateľná ukážková harmónia medzi obrazom a zvukom, pričom každý zo záberov je úžasný a podfarbený hypnotickou hudbou Philipa Glassa. Film zo sebou nesie veľké posolstvo, to áno, prečo sa ma ale po skončení filmu zmohol pocit, že som pozeral "len" takmer poldruhahodinový sled záberov prírody, priemyslu a civilizácie sprevádzaný netradičnou hudbou? Prečo sa mi to posolstvo nevrylo pod kožu a neprinútilo ma popremýšľať nad zmyslom tejto neokázalej, umelecky ladenej dokumentaristicky-experimentálnej vízii? Prečo ma neprinútila popremýšľať si nad naším "Koyaanisqatsi = šialeným a zmäteným životom"? Alebo som len ja taký ľahostajný a je mi úprimne jedno kam sa naša civilizácia bezhlavo rúti? Jedno je isté, Koyaanisqatsi nie je film pre každého, to však neznamená, že nemá každému čo, to povedať. Poznám ľudí, pre ktorých by bolo Koyaanisqatsi spoľahlivým mučiacim nástrojom a poznám ľudí, ktorých zmýšľanie by Koyaanisqatsi ovplyvnilo na hodne dlhý čas. To, že sa ku Koyaanisqatsi staviam akosi neutrálne je len čisto môj subjektívny postoj. |
Pokoj 1408 (2007)
21.04.2008 |
| |
Bohužiaľ len ďalšia z (pod)priemerných Kingových adaptácií... Horrorová "one man show" Johna Cusacka s efektným obrazom a vážne dobrou prvou polovicou, zato s monotónnou a ťažkopádnou druhou. Začiatok ako vyšitý z výbornej Identity, ale to však trvá len chvíľočku. Nasleduje tiež vcelku zaujímavé oboznamovanie sa s hlavnou postavou cynického spisovateľa a niekoľkominútové "šteky" chlapíkov ako Samuel L. Jackson, či Tony "Monk" Shalhoub. Po tom, ako sa zatvoria dvere izby č. 1408, v ktorej už päťdesiatšesť zákazníkov našlo miesto posledného odpočinku, ostáva Cusack na všetko sám. Spustí sa rádio, pokazí sa termostat a začne to, čomu sa hovorí "strašenie". Všeobecne nie sú "duchárske horrory" mojou presnou šálkou kávy, pokiaľ ale majú dobrú atmosféru, nebránim sa im. Nepopieram, že Håfströmova Izba 1408 ju má a rovnako mala aj potenciál stať sa jedným z najlepších žánrových filmov za posledné roky, utápa sa ale v lacných a často aj predvídateľných a opakujúcich sa ľakačkách. Uznávam ale, že sfilmovať námet o "vraždiacej izbe" nie je príliš ľahké, už len vzhľadom na to, že sa po väčšinu času odohráva výhradne v nej a stojí v podstate na jednej jedinej postave. Niektoré scény sú "ovšem" aspoň ako tak desivé, jedna z nich je aj prekvapivo nápaditá, veľmi rýchlo to ale prejde do "púheho" stereotypu a ku koncu už je film čím ďalej, tým viac nudný. Potešili ma rôzne maličkosti (úmrtia, Jackson...), potešil ma John Cusack, ktorý hral priam "o dušu", ale v konečnom dôsledku ma Håfströmov film nepotešil tak, ako som čakal. Na jedno pozretie fajn, apropo ako mnoho ostatných majstrových adaptácií. 60% |
Boat (2007) odpad!
| |
www.youtube.com/watch - Six Figures Getting Sick, The Alphabet, The Amputee, Dumbland, Darkened Room... a nakoniec aj Boat. Eh, teraz som si už istý, že cestu ku krátkometrážnej tvorbe Davida Lyncha som si hľadal úplne zbytočne. Akokoľvek sa snažím sústrediť sa a vnímať to, čo sa deje predo mnou na obrazovke... Opakujem, skutočne som nemal v úmysle len k*rviť hodnotenia Lynchových filmov odpad!mi, ale jednoducho, hodnotím podľa toho, ako to cítim, hoci je pravda, že pri Lynchovi väčšinou necítim nič, alebo len neviem identifikovať to, čo cítim a nikdy nebudem môcť byť v tomto smere objektívny. Mal som, čo robiť, aby som to dopozeral. Ak mám ale pravdu povedať, tie tunajšie hodnotenia mi vôbec nejdú do hlavy - mám silný pocit, že z mena David Lynch sa stala už akási "nálepka" a väčšina "hodnotiteľov" len ide s trendom. Zábery na prírodu, loď, sprevádzané tajuplným ženským voice-overom, potom sa objaví sám Lynch a zrazu je akosi koniec. Brrr, tento "film s nesmierne hlbokou myšlienkou" má asi taký zmysel ako môj komentár. Ďakujem.:) |
Darkened Room (2002) odpad!
| |
Áno, áno, jasné, pravdaže, David Lynch je Boh, akoby o tom len niekto mohol pochybovať. Už by som bol rád, keby si Dávidko konečne zobral digitálnu kamerku, išiel na verejné toalety, tam si vyhliadol chlapíka sediaceho na záchode, nenápadne ho natočil, doplnil nejakú tajomnú hudbu, prípadne tajomný voice-over... Ale k "filmu" - platí to isté, čo u ostatných Lynchových "kraťasov", ale rozhodne sa mi to niekde v podvedomí páčilo a nesmierne to na mňa zapôsobilo. Veľmi, veľmi, hlboko, o mnoho hlbšie ako u náruživých "päťhviezdičkových" hodnotiteľov. Brrr, tento "film s nesmierne hlbokou myšlienkou" má asi taký zmysel ako môj komentár.:) Ďakujem. |
Storm Warning (2007)
| |
Prekvapivo dobrý horor režiséra Jamieho Blanksa (URBAN LEGEND, VALENTINE), od ktorého by ste zrejme opäť čakali lacnú teenagerskú vyvražďovačku... No, originálnym nápadom teda STORM WARNING taktiež neoplýva, ale film to je hodne napínavý, solídne spracovaný a aj samotní herci, hoci je ich počet vskutku nízky, sú o poznanie lepší. Milovníci "filmovej krvi" si prídu na svoje minimálne po tom, ako sa Nadia Farès rozhodne, surovo & brutálne, zakročiť, na druhú stranu sa príliš neuspokoja tí, čo čakajú hustú atmosféru. Ja však tvrdím, že s tým, čo mal Jamie Blanks k dispozícii, sa s tým vysporiadal veľmi dobre, predovšetkým je fajn, že nepoužil žiadne prvoplánové ľakačky á la VALENTINE. Podľa môjho (skromného) názoru vysoký nadpriemer v rámci dnešnej horrorovej tvorby. A krátka stopáž tiež nie je na škodu... Môžem povedať, že na nasledujúci režisérov film Long Weekend som hodne zvedavý. |
Aljaška (1996)
21.03.2008 |
| |
"Nasleduj medveďa." Podobných "aljašských" dobrodružných filmov je, povedzme, neúrekom, tento Hestonov počin s príznačným názvom Aljaška patrí, myslím, medzi tie vydarenejšie. Prostredie je nádherné, herci "včetne" mladučkej Thory Birch, či oscarového pytliaka Charltona Hestona vskutku príjemní, a hoci je to skôr rodinný ako dobrodružný film, občas podobná ľahká rodinná zábavka nezaškodí. A prirodzene nesmie chýbať ani typický americký "happyend". Na víkendové, prípadne sviatočné poobedie viac než vhodné. |