_-0-_

Martin Wothan

Česká republika
*** DON`T PANIC! ***

3 body

od nejnovějšíchpodle abecedypodle hodnocenípodle roku vzniku filmu
<< předchozí 1 2 3
    • 11.8.2010  23:54
    Ondine (2009)

Zdlouhavá nuda, takový fantasy-sociální kočkopes s hloupoučkým koncem.

• 18.7.2010  22:07
    War of the Worlds 2: The Next Wave (video film) (2008)

Nuda - není co dodat.

• 28.4.2010  13:45
    Rec 2 (2009)

Atmosféra téměř jako v prvním dílu, přibylo akce a scén, které mají vylekat. Navíc film pokračuje přesně tam, kde skončil předchozí - jako by to byla druhá polovina tříhodinového filmu. Potud skvěle, sice o něco hůže, nežli první díl, ale něco jiného by nikdo nečekal. Jenže - první díl byl klasický horror s latentním tajemnem, ale v druhém to režisér se scénáristou rozbalili naplno. Splácali dohromady motiv fatálního infektu s náboženskou tematikou - zatáhli tam křesťanského pánbíčka, padlé anděly, boj mezi dobrem a zlem v pojetí flanďáků, hrdinou se stává drsný kněz. Nablblé vysvětlení v duchu historek z nedělní školy pro mentálně retardované křesťany (v prvním dílu byl jen snesitelný náznak) mě značně popudilo. Zkrátka hnus.

• 6.4.2010  00:04
    Confucius (2010)

Natočit o nejvýznamější postavě čínských dějin takovouto sračku. to je vskutku trestuhodné. Herecké výkony jsou hodné bolševického filmu padesátých let. Význam Confuciova humanistického náhledu na svět, jeho přístupu ke vdělání bez ohledu na původ, jeho shrnutí a zaznamenání myšlenek předchůdců zredukované na nedomrlé zmínky a jako vrchol všeho odbytí jeho nejslavnější knihy (Lun Yu) několika nablblými větami na konci, to je zločin nejen na jedné z nejvýznamějších postav světových dějin, ale i na čínské kultuře. Vřele nedoporučuji.

• 8.3.2010  22:48
    Percy Jackson: Zloděj blesku (2010)

Hezké obrázky, stupidní děj vytvořený barbarským zprzněním antických příběhů šitý na míru nevzdělanému Američanovi s IQ>60.

• 12.1.2010  23:34
    Sleep Dealer (2008)

Orwelovsky pojatá vize blízké přetechniozované budoucnosti, pokryteckého a nelidského přístupu "bohatého světa" k třetímu světu, oddělenému střeženou hranicí, který je nemilostrdně vykořisťovaný, ale tak, aby to neviděly oči vykořisťovatelů, násilná "ochrana zájmů" ekonomicky silných skupin v zahraničí bez ohledu na životy tamních obyvatel... Nabízí se paralela Evropa / Afrika, nebo částečně Čechy / Ukrajina. Vlastní příběh, o který vlastně vůbec nejde, se odehrává v prostředí nejsurovějšího a beznadějného sociálního bahna - Zola by měl radost. Epika není podstatná, podstatný je silně depresivní pocit z reálně možné budoucnosti a uvědomení si faktu, že tímto směrem máme celkem obstojně našlápnuto. Pokud hledáte akci střídající akci, nebo strhující Sci-Fi thriler s fantasy scénami, pečlivě renderovanými výpočetními systémy, tak se podívejte na něco jiného, pokud chcete vidět film, který na Vás silně zapůsobí a dotkne se Vašeho svědomí (no ano, i my máme své Mexičany), potom se dívejte. Dal bych 5* (bez ohledu na chyby, kterí film obsahuje) pro pocit, jaký ve mě zanechal. Protože ale CSFD má jen pětihvězdičkový systém a nemá navíc cosi jako zvláštní ocenění pro zcela výjimečná kinematografická díla (kterým jsem 5* vyhradil), tak proto jen 4*.

• 22.6.2009  02:26
    Proroctví (2009)

Poněkud zdlouhavé, jednoduchoučká dějová linie, od poloviny filmu odhadnutelný konec... 3* (původně jsem váhal, zdali ne 2) za to, že se hrdina na konci nevrhne do lůna církve, ale že se scénárista uspokojil s pouhou náručí otce hrdiny - flanďáka a za to, že byla první třetina filmu celkem sledovatelná.

• 21.6.2009  10:35
    Cesta na Měsíc (1902)

Základní kámen vzdělání fana SCI-FI, kromě toho ukázka filmu, který lze dát beztrestně do share (vypršení autorských práv).

• 20.6.2009  00:59
    Obitaemyy ostrov (2008)

Nepříliš povedená předloha Strugatských (za bolševika sice mohla působit dojmem protirežimního dílka, ale románů s obdobnou tematikou jsou spousty) byla zcela znehodnocena nekvalitní prací scénáristy, délkou snímku, rádobyfilosofickými kecy v hollywoodském provedení a metrosexuálem v hlavní roli - zkrátka rozvláčná nuda. Alespoň že si Rusáci koupili výkonné počítače na animace (dvě hvězdičky za práci grafiků a animátorů, jinak bych hodnotil ještě níže).

• 12.12.2008  10:13
    Vévodkyně (2008)

Mám slabost pro historické filmy - pro jejich atmosféru, pro emulaci stroje času, pro lákavost náhledu do života jiných generací. Pokud se ovšem nejedná o zdlouhavou poloromantickou "srajdu", jakou se ukázal tento film. Kladem jsou některé exteriery, navozující atmosféru a la Bronteová.

• 12.12.2008  09:43
    Survivors (TV seriál) (2008)

Po shlédnutí prvních dvou dílů nejsem až tak nadšený, kdo by čekal postkatastrofický seriál v duchu merleho Malevilu, tak bude zklamaný. Přílišné zjednodušení možného, akce a reálie většinově odtržené od globálního náhledu vyvářejí atmosféru typu Jericho (tak strašné to ale není).

• 29.11.2008  00:38
    Šakal (1997)

Remake, který se neměl natočit. Atmosfera originálu je pryč, částečně zachovaná dějová linie, zasazená do jiných reálií a poněkud zakčnělá je ve srovnání s původním filmem (neřku-li knihou) pouhým trapným omylem.

• 26.11.2008  21:04
    Most (1959)

Opět aktuální tema - v době počínajících nacionalistických trendů u části českých adolescentů. Za to, že umožňuje divákovi pozorovat realistické fatální situace s nadhledem a z pohodlí křesla, za to, že ukazuje, že žádný ideál (ano, i náckové měli ideály) nestojí za ztrátu lidského života a zejména za to, že jasně demonstruje, proč by člověk neměl v životě dělat nic osudového do věku, kdy se stane z odůvodnění "věřím" odůvodnění "na základě znalosti a úvah jsem přesvědčen o" - za to vše 5*

• 24.11.2008  23:12
    Stmívání (2008)

Neuvěřitelně nudný film zcela bez nápadu, zaměřený na duševně méně obdařené teens ženského pohlaví. Nablbloučká romantická zápletka, hodná červené knihovny... Srdce blbek jistě plesá nad nudnými a zdlouhavými záběry počátečních fází pářících rituálů druhu homo sapiens a vampíra. Bohužel jsem dostal lístek na premieru a byl jsem donucen dosledovat do konce partnerkou, které bylo trapné odejít. Film nejen že nestojí za návštěvu kina, ale ani za stažení z NETu.

• 1.10.2008  12:44
    Flash Gordon (TV seriál) (2007)

Nenechte se zmýlit, s Flash Gordon 1980, natož s Queen to nemá VŮBEC NIC společného. Zoufalé zpracování, herecké výkony a scénář stvořený pubescentním mozečkem - to vše vytvořilo dílo zkázy. Viděl jsem cca 1/3 pilotu a potom (abych přece jen nekřivdil) jsem se podíval na kousky dalších dílů. Je až nepochopitelné, že produkce dokázala obhájit stvoření jedné řady. Na tento seriál se nedívejte, pokud nejste masochisti.

• 30.9.2008  16:40
    Traveler (TV seriál) (2007)

Dobře, že nemá seriál pokračování/dokončení. Divák si odnese pocit, že je to škoda, místo obvyklé zloby nad tím, v co se jeho oblíbený seriál vyvinul. Někdo to zde srovnával s Prison Breakem, to lze, ale tak s druhou - ne-li třetí řadou.

• 28.9.2008  11:25
    Kronika rodu Spiderwicků (2008)

Pokud jste četli literární předlohu, tak si v žádném případě nezkažte dojem.

• 28.9.2008  11:22
    Mrtvá zóna (1983)

Romány Stephena Kinga se dobře čtou, jsou řemeslně dobře provedené, ale většinou z nich nakonec nezůstane řádný dojem - jako když se člověk podrbe (výjimkou je Zelená míle). Film je jako obvykle horší než předloha, spousta událostí je predikovatelná, charaktery příliš černobílé. Ke sledování doporučuji pouze jako zabitá času při chřipce, která omezuje cerebrální funkce.

• 28.9.2008  11:15
    Lovci draků (2008)

Jeden z mnoha dalších zbytečných filmů. 2* jen za kombinaci fantasy obrázků a soundtracku (zmínil novoten). Infantilní humor jen podtrhuje celkový negativní dojem.

• 28.9.2008  10:29
    Mumie: Hrob Dračího císaře (2008)

Prvních 30 minut je sledovatelných, potom vypnout... Nablblé vtípky za každou cenu, scény natahované natolik, že nervy rozzuřeného diváka hrozí prasknutím... Sledování tohoto výtvoru je naprostá ztráta času i pro mentálně retardované jedince.

• 25.9.2008  12:12
    Babylon A.D. (2008)

Viděl jsem DVD rip o délce 1:21, takže patrně jednu z nejkratších verzí. Stejně, jako někteří další doufám, že se dostanu k director`s cut, protože film působí dojmem, že jej necitlivý střih znehodnotil. Proto dávám 3* v naději, že uvidím lepší verzi a hodnocení ještě zlepším. Pojem SCI-FI neznamená = akce, ani to, že by musel být příběh polopaticky odvyprávěný za každou cenu, nebo že by musel vykazovat průhlednou srozumitelnost i pro dítko školou povinné. Pokud někomu vadí fakt, že k prvnímu skutečnému násilí dojde "až" v polovině filmu, tak by se mohl zaměřit na jiný žánr... Tarkovského Solaris (na rozdíl od jejího nevydařeného remake) měla podobně tíživou atmosféru (nesrovnávám - to nelze) a podobně implementovaný prvek neznámé, nepochopené, nepochopitelné a neobjasněné síly. Hodnocený fil má šanci při citlivém střihu působit obdobně, při lépe zvládnutém konci a zjevném neodstranění pasáží, které by patrně americkému divákovi přišly nudné a nepochopitelná, pravděpodobně zaujme téměř každého diváka SCI-FI. Navíc mnohé záběry potěší oko diváka... Pozn.: zorro tento film neviděl, nebo si spletl filmy, stejně jako na po-tichu.blogspot.com/2008/09/babylon-ad.html, kde je z filmu pouze fotografie.

• 6.8.2008  01:06
    Kdo může za globální oteplování? (TV film) (2007)

Konečně protipól zeleného fanatismu, který se na nás hrne ze všech sdělovacích prostředků. Zaslepující víra v environmentalistické božstvo se projevuje všude okolo nás (viz např. text - obsah - od charlosina) a tak je příjemné vidět něco z druhé strany. Chytřejší se zamyslí a ti, na kterých příroda šetřila, vytáhnou plamenné meče.

• 5.8.2008  13:23
    Stalo se (2008)

Nuda, která si hraje na Sci-Fi horror, zatížená módně ekologicko-stupidním náhledem na možné (ač krajně nepravděpodobné) dopady působení člověka na přírodu. Nablbloučký příběh beze stopy gradace a zjevně nízký rozpočet - to je jediné, co si má smysl zapamatovat - pokud vůbec něco. Po důkladné práci střihače a několika dotáčkách by z tohoto výtvoru mohl být podprůměrný díl Outer Limits.

• 5.8.2008  09:12
    Dexter (TV seriál) (2006)

Neotřelý nápad, slušně propracované postavy, většinově neslepovaný příběh (na rozdíl od typických seriálových slepenců) - dalo by se napsat ještě mnohé kladné. Nebýt následujících řádků, tak bych dal 4*. ALE: Po shlédnutí 2nd řady mi bylo špatně nikoliv od žaludku, ale od duše. Nevím, jaký jsem podvědomě čekal konec, ale stav, kdy hrdina - psychotický maniak, vraždící dle jeho vlastního mravního kodexu - ustojí všechny počiny a nástrahy okolí za opakovanou cenu lidských životů (bytostí většinově mnohem cennějších), ve mě nevzbudil velké nadšení. Už jsme si zvykli, že se umíme identifikovat s válečným hrdinou (i když není ničím jiným, nežli obyčejným vrahem, vraždícím na základě odpustku jeho vlády nepřátele - tedy bytosti z opačné strany, vybavené týž odpustkem. Letitý brainwashing (po staletí prováděný) nám vnitřně nastavil normy tak, že vraha - idiota se zbraní v ruce - jsme ochotni akceptovat jako "jednoho z nás". Masového vraha tak ZATÍM nevnímáme. Druhá řada Dextera představuje značný posun ve smyslu změny normy, podle které hodnotíme počiny ostatních. Nejsem rigidní křesťan, ani mravokárce, ale snad poprvé při sledování filmu (seriálu) jsem pocítil, že to není správné. V poslední době jsou plné sdělovací prostředky keců o tom, co a jak může negativně ovlivnit mladistvé, dokonce na to existuje paragraf. V naprosté většině případů se jedná o stupidní emotivní reakce nevzdělaných matek a psychologů, připosraných (prosím případného cenzora, aby NEupravil expresivní výraz) z případné odpovědnosti - svému potomkovi jsem nechal volné pole působnosti při výběru toho, co chce sledovat. Hodnocený seriál je ale dalece za hranicí, kdy bych si mohl myslet, že je "bezpečný". Profesionálně dokonale vytvořený VZOR anetického jedince, který úspěšně překonává překážky a nakonec se stává součástí "amerického snu", to je opravdu k zblití. Doslova.

• 28.6.2008  22:05
    Hvězdná brána: Návrat (video film) (2008)

Trochu autokanibalistické (ale který seriál, neřku-li film, na seriál navazující hojně nepoužívá již uvedené náměty), málo Andersona, tak trochu infantilní, ale - potěšilo. Doufejme, že se snad dočkáme ještě nějakého dalšího filmu (byť i po letech - jako v Babylonu 5).

• 19.6.2008  15:08
    Casshern (2004)

Nejrozporuplnější 3*, které jsem kdy dal. Úžasné animace na pomezí SciFi a fantasy, primitivní pateticko-romantický symbolismus, děj, skládaný z fragmentů a retrospektiv způsobem, který se vynkl autorům z ruky, to vše podmalované poměrně bezduchou hudbou a ruchy v perfektním DTS. K tomu odlišný kulturní původ tvůrců... Scény a nápady, vykradené z mnoha předloh, jsou poměrně násilně spojeny tisíckrát obehraným protiválečným klišé a jednoduchoučkým přímočarým příběhem. K tomu jako třešnička na dortu nepřekonané trauma ze zničení Hirošimy a Nagasaki. Pravděpodobně bych musel vidět film celý znovu, aby se mi poskládaly všechny střípky, ale na to nemám sálu, ani čas. Film rozhodně za shlédnutí stojí, ale jen za to jedno první.

• 7.6.2008  00:25
    Monstrum (2008)

Několikrát jsem se setkal s tím, že je to údajně srovnatelné movie s Blair Witch. Není. Jediné, co je spojujícím prvkem je způsob použití kamery. Děj je prostnký - americká Gappa se prohání NY, ničí na co přijde, chabí vojáčci na ni nemají... atd... atd... Pohled objektivem kamery, kterou drží člen skupinky, která se blboučce pohybuje "bitevním polem", od počátečního mejdanu až po konec pod sesypaným mostíkem - to není atribut, který by film zachránil. Sledování je ztráta času.

• 5.6.2008  14:58
    Kdo přežije (TV pořad) (2000)

Jedna z mnoha stupidních "soutěží" typu Reality Show. Co chybí ve scénáři, gradaci, nebo v "hereckých výkonech", je nahrazeno během (jako u TV reklamních show, kde "předváděči" na podium přibíhají) a dalšími rychlými pohyby.

• 3.6.2008  09:38
    Kmen Andromeda (TV film) (2008)

Jako obvykle pociťuji zklamání nad filmovým zpracováním oblíbené knihy. Tenký Crichtonův svazek je nabitý přesně dávkovaným napětím s přirozenou gradací až do konce, u hodnoceného TV filmu se v druhém dílu zvrátí gradace do degradace. Jak se již stalo zvykem, tak byla předloha "aktualisována", zasazena do rámce současnosti a nakonec doplněna o SCI-FI prvek - tedy o motiv časové smyčky, který je natolik nelogický a nablble zpracovaný, že bych tvůrcům utrhl uši. Jako vždy je většina kladných komentářů psána těmi, kteří neměli možnost číst literární předlohu... Divák toho pravděpodobně snese víc než čtenář...

• 29.5.2008  22:26
    Indiana Jones a Království křišťálové lebky (2008)

Spielberg by měl jít do důchodu. Za jeden z největších zločinů v oblasti kinematografie považuji autokanibalismus, kterého se dopouští ve velké míře. Stupiditu děje nezachraňuje ani léty vyčichlý způsob humoru, ani efekty, které poskytuje technika 21. století, natož nesmyslně navršené akce jedna na druhou.

<< předchozí 1 2 3