Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Romantický

Recenze (338)

plakát

Anatomie pádu (2023) 

Jedenáctileté citlivě se projevující dítě by nic nedonutilo k vědomému ohrožení svého asistenčního psa (navíc takto pragmaticky) - je to přece nejvěrnější člen jeho rodiny, takže přes tuhle nesrovnalost se nepřenesu, ale jinak velmi dobré.

plakát

Dvě slova jako klíč (2023) odpad!

Od první do poslední minuty bezduchá pseudo "laskavá" slátanina, kterou snad vypravěč Švehlík už ani nemohl odvzdychat trapnějším výrazem. A ten cirkus okolo s povrchními vztahy a přearanžovanými postavami nebo s rádoby metaforami nezachrání ani letem světem záběry na Himálaje. Škoda času, ještěže ne v kině.

plakát

Invalida (2023) 

Neumím si představit, co vtipného by film nabídl bez Zdeňka Godly a jeho synovců.

plakát

Zdravotní sestra (2023) (seriál) 

Hodně povrchní, bez kontextu, dynamiky, napětí i bez emocí. Přitom realita musela být šílená - ty vtíravé otázky, pochybnosti, strach, panika... Navíc mi připadá nesmyslné, když nám film prezentuje v první fázi kamarádský vztah, v němž se nezkušená sestra nezeptá své profesně starší (obdivované) kolegyně: Kristýno, proč děláš to a proč tohle? Co stojí za to vidět: Pernille je k pacientům (vlastně ke všem i k bývalému) dobrá, empatická, ochotná, je stabilní, nezatížená vztekem, ani nenávistí, je racionální, je pevná a profesionální. Jestli taková Pernille někde pracuje, chci ji v nemocnici potkat, až mi bude blbě.

plakát

Střídavka (2022) 

Vezmu-li v potaz tematickou realitu, zas taková komedie to není, resp. děti ve střídavé péči by se asi moc nezasmály. Některé vyloženě ubohé scény vyvažují podařené formulace pravd o partnerství.

plakát

Ceny Anděl Coca-Cola 2022 (2023) (pořad) odpad!

Dopustíme-li, aby trapně moderovaná a nesledovatelná forma zvítězila nad obsahem, pak tu očekávanou kvalitu (pěkně prezidentem nazvanou "kulturní konstantu") - třeba ocenění Mekyho či odkazu Zdeňka Svěráka z rukou pana prezidenta - posléze jen vyzobeme ze záznamu. Škoda, nebo ne?

plakát

Modrý kaftan (2022) 

Oddaná láska, oddanost práci, oddávání se tajné vášni. A pak domácí paliativní péče, na jejímž konci je spása s oddaným hnědookým talismanem. Přesně podle mého vkusu, jak trefil jeden významnýužteďdostslavný FK.

plakát

Víly z Inisherinu (2022) 

Nepředvídatelnost a síla v kombinaci s fascinujícím charakterem Pádraica vedou 100% do filmového nebe a tahle morální transformace životních jistot mě zase postavila před pochybnosti o existenci absolutna v milosrdenství.

plakát

V prach se navrátíš (2022) 

Ma je oddaný, poslušný a pokorný vůči všemu, co nemůže změnit. Ožení se, jak je mu určeno. Je v souladu s vírou i s vypočítavou rodinou. Blahobytný divák zatíná zuby, když spravedlivý dobrák nevzdoruje politické manipulaci a nežehrá na přírodu, ani kdyby ho stokrát vytrestala. Ma je totiž altruista, který věří sobě, protože jen na to se může spoléhat. Jeho práce je těžká, ale má smysl. A jeho manželství taky. Povahu mu definuje nerozdílná laskavost - k zubožené ženě, nemocnému vydřiduchovi, budižkničemnému oslíkovi, vlaštovce nebo k pulcům v kyblíku... Drama spočívá na křehkosti absolutních priorit v kontrastu vztahů a života, kde nedostatkem neohroženi, abychom něco cítili, zkoušíme cokoliv. Pro silné zážitky ochotně riskujeme, pak třeba ani nežijeme, abychom hodně vydělali a mohli letět aspoň na druhou stranu zeměkoule a tam TO stejně nenajdeme. Přitom všichni dobře víme, že smysl není mimo, ale v pochopení svého místa. Že pocity štěstí existují jen v kontrastu s deficitem základních životních hodnot. Takže pak spokojenost znamená JEN domov a láskyplnou interakci. A to čtvrtý bratr se svou ženou měli. Proto se jim i v té bídě DOBŘE žilo, a proto se uměli upřímně radovat. Kuej-jing možná byla pro svého muže krásná. Možná krásnější než zavistivé ženské, jejichž manželé je nikdy neposadili na vůz, ani jim nevyprali počůrané kalhoty. Kuej-jing měla hrozný život, dokud nenašla domov mezi blátěnými cihlami a muže, který věděl, že štěstí znamená nemít koutky úst dolů.

plakát

Trojúhelník smutku (2022) 

Zážitek jedinečnosti prvních minut slibuje dvě a půl hodiny satiry na luxus. Předjachtová konverzačka je výživná, na jachtě má všechno skvělý spád, a to doslova. Na ostrově byla nuda, vtipy došly a co vznikne negací negace si lze snadno dopočítat.

Ovládací panel
4 body