Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (91)

plakát

Byl jsem mladistvým intelektuálem (1999) 

Major Zeman v úvodu byl dokonalý, ale vrchol filmu byl Michal David jako Deus ex machina. Bravo maestro! Michal David na hrad!

plakát

Americký gangster (2007) 

Příběh muže, kterému se splnil jeho americký sen. Člověka, který se z malých poměrů dokázal dostat k stamiliónovému majetku. Černošského Henryho Forda (nám by byl srozumitelnější příměr k Tomáši Baťovi), který se dokázal díky vlastní píli a vytrvalosti stát úspěšným podnikatelem v době, kdy mezi černými bylo jen velmi málo skutečně úspěšných podnikatelů, kdy bílí mezi sebe černého hned tak nepustili, a když, tak v podřízené pozici. Díky své vizi a schopnosti kráčet za svým americkým snem dokázal vytvořit a zavést na trh novou značku, která se stala symbolem kombinace mimořádně vysoké kvality a mimořádně nízké ceny. Je to film o černochovi, který dokázal pokořit bílé a vládnout jim. Je to film o jednom úspěšném podnikatelském záměru. Je to film o americkém snu a jeho naplnění. Americký sen je samozřejmě lež. Je to pohádka. Chce-li člověk v Americe patřit mezi opravdu bohaté, musí se bohatý narodit. Kdysi, v 19. století to tak nebylo a tehdy se zrodil mýtus amerického snu,ale nyní jsou již celé USA civilizací obdělány, všechny nicky obsazeny a karty rozdány. Člověk žije a umírá ve společenské a ekonomické vrstvě, do níž se narodil. Existuje však odvětví ekonomiky, kde to ještě neplatí, nebo aspoň to neplatilo v době Franka Lucase, kde je, nebo tehdy ještě bylo možné,skutečně zbohatnout a posunout se nahoru o mnoho příček ve společenském žebříčku. Tím odvětvím je organizovaný zločin. Hrdina filmu podniká v oblasti distribuce drog. Je vzorem dobrého podnikatele, rozvážného a zodpovědného muže,férového člověka, skutečného gentlemana, dobrého syna a manžela, je také dobrým bratrem svým bratrům, pro něž je vzorem a jakýmsi otcem. Tvrdý a nemilosrdný je pouze ke svým konkurentům a těm, kdo ho podrazí. Zajímavé je, jak dosahuje snižování nákladů, jak dokáže budovat značku, jak rozumí intuitivně marketingu, jak hlídá kvalitu a dokáže úspěšně bojovat proti případné nepoctivosti personálu (nahé operátorky). Policista představovaný Russelem Crowem proti němu vypadá tak trochu jako nesympatický trouba, skoro ztroskotanec,který vrší neúspěchy v osobním životě a v práci se díky své poctivosti stane vyvrhelem, možná dokonce má ta jeho poctivost i podíl na smrti jeho parťáka a kámoše. No, jako výchovný film, bych to dětem nepustil. Je to oslava zločinu, o tom žádná. Filmů, které gangstery glorifikují, je mnoho a ještě jich mnoho bude. Zločinci imponují, jsou sexy. Navíc samozřejmě gangsteři nelegálně vydělané peníze investují do legálního bussinesu( např. do filmového průmyslu) a zřejmě i do marketingu a PR. Ale podstatné není, kdo byl nebo nebyl mezi investory do filmu ani kolik je v něm product placementu a PR,ale jaký ten film je. A tohle je opravdu kvalitní film i díky skvělému Denzelu Washingtonovi v hlavní roli. Trochu mám výhrady k možná až moc pomalému rozjezdu. Váhal jsem mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami. Myslím, že film zaslouží tak čtyři a půl. Dal jsem nakonec čtyři, protože myslím, že Kmotr na podobné téma byl přece jen o chloupek lepší.

plakát

Dnes v jednom domě (1980) (seriál) 

Další seriál, co se nepovedl. Trapnost, šeď a nuda. Stejně šedivý a fádní jako tehdy ty paneláky.

plakát

Svatá hora (1973) 

Velmi krásný film plný úchvatných výjevů a překrásné hudby.

plakát

Případy bratra Cadfaela (1994) (seriál) 

I když tam hraje vynikající herec Derek Jacobi, seriál jako celek mě moc neoslovil Průměr.

plakát

Já, Claudius (1976) (seriál) 

Vynikající seriál postavený na dokonalých hereckých výkonech.

plakát

Oldřich a Božena (1984) 

Oproti jiným Vávrovým filmům ze 70. a 80. vcelku kvalitní film, dobře zpracované historické téma, celkem ucházející herecké výkony, napodiv žádná viditelná propaganda.Dokonce i vcelku realistický pohled na život,což se projeví např. když Oldřich začne zpívat písničku:"Nalokám se s lokajem čisté vody u potoka, ale víno piju sám" a lokajové kolem něho se podlézavě smějí.Ještě víc pak, když svému přicmrndávači, který jako jediný přežil, když Přemyslovci vyvraždili jeho rod a jeho samého nechali vykastrovat řekne: Potom, co můj rod udělal tvému rodu, ti nemůžu věřit. A vysmívá se mu do ksichtu. Arogance,samolibost, suverenita a živočišná síla z tohohle Oldřicha sálá.

plakát

Černá punčocha (1986) 

Milan Karpíšek prokázal, že se rozhodl správně,když se stal operním zpěvákem. Jako herec by se neuživil.Je mu ale třeba přiznat, že po vzhledové stránce nebyl špatně vybrán. Jako úchyl skutečně vypadal.

plakát

Rodinná pouta (2004) (seriál) 

Slabý seriál, ale mně se tam líbila ta vila.

plakát

Dobří holubi se vracejí (1988) 

Je to jen průměrný film. Ale za Rudolfa Hrušínského v roli sadistického vychovatele dávám o jednu hvězdičku navíc. To byl velký herec.