Profil Hodnocení (1650) Komentáře (1019) Filmotéka (371)
Oblíbené filmy Oblíbení režiséři Oblíbení herci Oblíbené herečky Oblíbené seriály
Moje komentáře |
Kyûketsu Shôjo tai Shôjo Furanken (2009)
17.03.2010 |
| |
Naposledy jsem si podobnou asijskou divočinu dopřál již před více než rokem. A tak jsem si řekl, že jsem za tu dobu možná divácky "dospěl" a že tedy nastal čas zkusit nějakou východní splatter komedii znovu. Kyûketsu Shôjo tai Shôjo Furanken se pro své červené hodnocení zdálo být ideální volbou. Ale kdepak, já to fakt vůbec nedávám. Strašný, příšerný zážitek. Minimálně na rok jsem se opět vyléčil... |
Final, The (2010)
15.03.2010 |
| |
Achjo, čekal jsem to mnohem lepší, mám problém udělit i pouhé tři hvězdy. Nápad šikanovaných studentů, kteří se jedné noci namaskují, zmocní se svých agresorů a provedou na nich krvavou mstu, nezněl vůbec špatně. Ze začátku to vypadalo přesně tak, jak jsem chtěl a doufal. Ale posléze je ten film zabit svými postavami. Ty se totiž absolutně nechovají racionálně, ale co hůř - ani iracionálně. Ony se v podstatě nechovají vůbec nijak. Jako by se jich dění okolo vůbec netýkalo. Naprostá apatie a ignorace. A navíc tam ti lidé zázračně ožívají! Opravdu, poprvé jsem si myslel, že jsem se jenom přehlédl, podruhé, že jsem si ty přeživší špatně spočítal, ale potřetí jsem nabyl jistoty - zabité postavy se v dalších scénách obejvují. Tak trochu jsem doufal v šokující pointu, která odhalí nějaké nechronologické vyprávění... ale kdepak. Je to prostě a jenom brutální filmová chyba. Edit: Snižuju na dvě ... |
Descent: Part 2, The (2009)
06.03.2010 |
| |
The Descent: Part 2 je poměrně silný v určitých jednotlivých scénách, ale celkově mě příliš nenadchnul. Zpočátku jsem byl spokojen - klaustrofobický pocit (tak dobře známý z prvního dílu) se dostavil, jeskynní zrůdy na sebe také nenechaly dlouho čekat a kdybych řekl, že mě to chvílema nepostrašilo, tak bych lhal. Ale několik momentů scénáři neodpustím a chování postav mě doslova ubíjelo. Tak extra pošahaný šerif, jako je v tomto filmu, na světě prostě nemůže existovat, protože by neprošel psychologickými testy (předpokládám že něco takového Amíci taky mají). Závěr se mi nelíbil, nečekaný objev na začátku třetí třetiny se mi nelíbil, navázání na první díl se mi taky nelíbilo (vždyť by to šlo i bez té Sarah - a nepůsobilo by to tak divně). Bez znalosti Marshallovy pecky bych měl z filmu pozitivní pocit... ale já ji znám! 6/10 |
Cursed, The (2010)
02.03.2010 |
| |
Sakra, měl bych si už konečně vyvinout ten podmíněnej reflex "Vidím logo SyFy" -> "Vypínám film". |
Blood Night (2009)
01.03.2010 |
| |
V podstatě existují dva typy poct oldschoolovým hororům. Buď si za (před) kameru stoupne neschopný fanoušek amatér či stará vyhaslá hororová ikona, přičemž je výsledný film sledovatelný jen pro minimum nadšenců, kteří pochválí všechno, z čeho je prý cítit mystická "láska k žánru" (a ono nazývání "poctou starým filmům" je de facto smyšlená a zcestná omlouva jeho bídných kvalit). Blood Night naštěstí patří do druhé, méně početné skupiny takových filmů, jež jsou dílem citem obdařených tvůrců, kteří tyto žánrové snímky nejenom sledují, ale také jim rozumí. Ti si pak mohou dovolit odkazovat, napodobovat, vzdávat hold a parafrázovat, aniž by jejich produkt působil nechtěně směšně. Blood Night je zručně natočené béčko, které si na nic nehraje a 90 minut baví diváka, který takříkajíc "ví, na čem je a co má čekat". Ale pozor, není to jen dobře odvedená rutinní práce, nýbrž svým způsobem překvapivě kvalitní práce tvůrčí (tak dobře a zajímavě použitý rychlý střih v úvodní sekvenci není zdaleka pravidlem!). Tenhle film mě zkrátka neuvěřitelně mile překvapil (zvlášť vzhledem k tomu, že jsem o něm předem neměl ani tušení) a můžu ho s klidem doporučit. Aktuálně z něj mám tak dobrej pocit, že kdybych zejtra nemusel brzo vstávat, zkouknu ho hned ještě jednou. |
[Rec] 2 (2009)
25.02.2010 |
| |
Když jsem se před nějakou dobou ze spoilerů dozvěděl, jakej příběhovej veletoč tvůrci s mým oblíbeným hororem udělali, začal jsem se poměrně dost strachovat. Zbytečně. Zaprvé se ta informace ani nedá považovat za spoiler (že zombie nejsou zombie se dozvíme hned po pár minutách), zadruhé ten zvrat vůbec nepůsobí křečovitě, vývoj děje je hladký, a vlastně celej scénář vyhlíží tak propracovaně a cílevědomě, že bych byl ochotnej uvěřit, že tvůrci s tímto sequelem počítali ještě před natočením prvního dílu. U něj jsem v posledních patnácti minutách zažíval opravdový vtíravý strach, což se mi u dílu druhého sice nestalo (adrenalinová jízda je pro něj velmi trefné označení), nicméně i přesto si mě získal. Získal si mě svým spádem, krvavostí, zajímavějším příběhem (hlavně jeho nadpřirozenými momenty) a závěrem, kterej ten příběh posouvá zase někam úplně jinam. Když se na to dívám zpětně, tak jsem (přes prvotní obavy) rád, že se tvůrci nebáli a subžánr sequelu změnili. Jeden perfektní strašidelný zombie horor už jsme tu měli, teď tu máme perfektní akční (censored) horor. Zkrátka návrat do barcelonského domu hrůzy jsem si užil a těším se, až se do něj budu moci podívat znova. |
Prokletý ostrov (2010)
25.02.2010 |
| |
Podobný pocit nadšení z dokonalé filmařiny jsem u nových filmů zažil naposled u Inglourious Basterds. Už u úvodního příjezdu na ostrov mi bylo jasné, že tohle bude výjimečný film, naladěný na stejnou notu jako já. Někdy to prostě člověk pozná hned podle první scény. Scorsese mistrně buduje atmosféru (záběry na detaily, údernou hudbou, vizuálními vychytávkami - různé svinstvo poletující vzduchem), přičemž jsem nezaznamenal snad ani jeden atmosféricky slabší úsek - Shutter Island je nasycený stotřicetiminutový roztok deprese, mystéria a šílenství. K naříkání některých diváků nad neoriginální, respektive předvídatelnou pointou se sluší poznamenat, že to, co oni pokládají za pointu, není pointa, nýbrž pouze vyřešení klasické dějové mystifikace (v tomto ohledu ten film nutně může mít jen dva způsoby řešení - takže není žádná machrovina tu jednu správnou "odhalit"), které následně poslouží jako půda pro pointu skutečnou, nenápadnou, originální a velmi chytrou. Když to shrnu, tak je pro mě Shutter Island zajímavějším filmem než všechny Martyho slavné gangsterky. |
Hora (2009)
20.02.2010 |
| |
Když jsem sledoval Horu, probleskla mi hlavou myšlenka, že to tehdy u I Spit on your Grave nemuselo pouze začít, ale rovnou taky i skončit... |
Surviving Evil (2009)
20.02.2010 |
| |
Vážíte-li si svého času, a přesto se chcete na Surviving Evil podívat, doporučuju přeskočit celou první polovinu filmu. To je takovej ten klasickej úvod, kdy skupina lidí (tentokrát televizní štáb) přijede na určité místo (ostrov), kde jim hrozí nebezpečí, o kterém oni netuší, ale divák ano (jacísi zkrvavení humanoidní démoni), postupem času začnou nacházet zneklidňující artefakty (vyvražděnou domorodou vesničku), a rozhodují se, zda-li odjet, či zůstat. Bohužel to v Surviving Evil není nijak zvlášť oslnivě zahrané ani natočené, takže těch 45 minut můžete opravdu s kllidem vynechat. Potom už je to celkem zábavná pralesní vyvražďovačka, nikterak nevybočující z řad béčkového průměru (srovnatelná třeba s tímhle). PS: Chci, aby se tématu návštěvníků ostrova obydleného krvežíznivými monstry, konečně chopil někdo schopnej! :-( |
Vlkodlak (2010)
18.02.2010 |
| |
Výpravný historický horor s vymazlenou atmosférou, pěknými maskami a kvalitními herci v hlavních rolích. To je pro horor celkem dobrá vizitka, bohužel několik klíčových vlastností Vlkodlakovi schází. Nedokáže vyvolat strach, nedokáže strhnout a napnout, nepobaví, nezhnusí, nešokuje. Jen si tak klidně a jakoby mimochodem proplyne okolo, že jej sotva zvládnete zaregistrovat, natož si jej nějak víc zapamatovat. Není to špatný film, jen mě tak nějak mrzí, že spousta mladých skromějších tvůrců by za peníze vražené do Vlkodlaka dokázala natočit hned desítky lepších hororů. |
Lake Mungo (2008)
16.02.2010 |
| |
Současný trend natáčení hororů tak, aby vyhlížely co nejrealističněji, zde dosáhl svého vrcholu. Být Lake Mungo ještě o chlup realističtější a civilnější, tak už by to byl opravdový dokument. Tato podoba filmu s sebou samozřejmě přináší pozitivní i negativní důsledky. Na jednu stranu to není špatně natočené, zahrané, a už vůbec ne hloupé, ale že by člověk při projekci prožíval filmové hody, to teda určitě ne. Prostě sleduje rekonstrukci "skutečných událostí". Dokumentarita Blair Witch a REC (natáčí přímí účastníci děje) mi vyhovuje, ale přehnaná dokumentarita Lake Mungo a Poughkeepsie Tapes (rozhovor s účastníky, použití "archivních záběrů") se mi pomalu ale jistě zajídá a upřímně doufám, že toto zlo filmaře brzo přestane bavit. |
Graves, The (2010) odpad!
15.02.2010 |
| |
Už poměrně dlouhou dobu se vyhýbám těm hororům, u nichž je již od pohledu naprosto jasné, že jejich kvalita klesá do záporných hodnot, nicméně u The Graves jsem se nechal napálit. AD Horrorfest sice nikdy nebyl přehlídkou vynikajících filmů, nicméně pořád se držel v rozmezí dvou až tří (čtyř) hvězdiček, což je koukatelné. The Graves však bohužel koukatelné nejsou, ba co víc, společně s Hercules 3D jsou nejhorším dílem, které jsem od začátku roku zhlédnul. Opuštěné hornické městečko kdesi v poušti je fajnová hororová destinace (jak dokazuje například The Hills Have Eyes, či Disappearance), takže člověk až nevychází z údivu, jak je možné to tak pokazit. |
I trpaslíci začínali jako malí (1970)
11.02.2010 |
| |
Veškeré dobro umřelo, ať žijí trpaslíci. Tato Herzogova vize na mne zapůsobila víc než drtivá většina jiných snímků, ale přesto vyšší hodnocení nedám. Ten film mě totiž skoro zabil. Neskutečně depresivní a neradostný pohled zblízka na něco, co má možná představovat lidi. Je postižení všech postav jen prostředkem pro navození stísněnější atmosféry, anebo přesvědčením, že takoví jsme všichni? Postiženi, nikoliv však fyzickým, nýbrž duševním, liliputánstvím. Být ty postavy "normální", měly bychom tendence brát film jako velkolepou oslavu boje o nezávislost nad utlačovatelem (místo útoku monster na bezbraného pečovatele)? Záleží na úhlu pohledu. A na tom, co člověku bude příjemnější. Není to špatný film, není to hloupý film, ale to, co jsem při sledování prožíval, mu neodpustím. |