Uživatelská zóna Přihlásit Registrovat Ztracené heslo

Hledat uživatele:

Nejoblíbenější uživatelé Podrobnější přehledy uživatelů

giblma

Markéta Giblová
okres Uherské Hradiště (ČR)
5 bodů e-mail

Komentáře (183)

Oblíbené filmy
Oblíbení režiséři
Oblíbené seriály

od nejnovějších    podle abecedy    podle hodnocení    podle roku vzniku filmu

<<       >>

Moulin Rouge (2001)  ** 07.03.2010

Kvanta psychadelie a kýče. Bazi, přestaň žrát ty drogy!
     Batman začíná (2005)  **** 07.03.2010

Rozhodně bych se nezlobila, kdyby Tom Cruise zakázal své ženě hrát a přikoval ji k plotně jejich haciendy. No, vlastně i Tom by se už na to mohl vykašlat...
     Želvy mohou létat (2004)  *** 03.03.2010

Jo, život v Íráku zřejmě stojí za hovno. Ale ukazovat to na jen příkladu zmrzačených a umírajících dětí, to mi příjde trošinku prvoplánové, nehledě na to, že optiku "děti odhalují svou čistotou nedokonalosti světa dospělých" z duše nesnáším.
     Terminátor 2: Den zúčtování (1991)  ** 28.02.2010

Je mi líto, potřebuju Blade Runnerskou hloubku. Akční scény, z dnešního pohledu už úsměv vzbuzující triky, decentní humanistická zápletka a za zvuku houslí umírající děti, to není nic pro mě.
     Harold a Maude (1971)  *** 27.02.2010

Moc hřejivé.
     Blade Runner (1982)  ***** 21.02.2010

Star Wars pro dospělé.
     Manhattan (1979)  **** 20.02.2010

"Co na to říká tvůj analytik?" "Danny leží v kómatu. Špatně snáší LSD..."
     Sunset Blvd. / Sunset Boulevard (1950)  ***** 13.02.2010

Zapomenutá hacienta skrytá mezi kopci Sunset Boulevardu. V ní v přepychu stovek fotografií starší žena, snící o návratu starých dobrých časů; muž, který se všeho vzdal jen kvůli ní; a taky jeden mladík, který se chystá na naivitě prvně jmenované něco vydělat. __________Hell, yeah!
     Hluboký spánek (1946)  ***** 13.02.2010

Přestože jsem ten den nic nenaspala a při závěru byla zmatená jak u Lynche, nemohu jinak. Jakkoliv chandlerovky nemám moc ráda, tady se člověk ani na okamžik nenudí, Humprey je týpek jak sviň, Lauren Bacall neuvěřtelně krásná a jejich slovní přestřelky jsou kouzelné.
     Garth Marenghi's Darkplace / Darkplace (2004)  ***** 07.02.2010

Někdy je člověku líto, že neprožil nejlepší léta svého života "back in the 1980".
     Moje borůvkové noci (2007)  ** 07.02.2010

Nehorázný sranec. Norah bych nejraději půlku filmu vzala cihlou přes hlavu. Její filozofování v různých koutech amerického zapadákova je neuvěřitelně nudné. Co je ale ještě nudnější a klišovitější jsou osudy lidí, se kterýma se hrdinka během cesty setká. Přidejme snahu o artový dojem filmu dlouhými záběry bez dialogů a 90 minut královské nudy je na světě. Ve snaze o poeticky-filozofickou americkou road movie dávám přednost americké tvorbě Wima Wenderse.
     Barton Fink (1991)  *** 26.01.2010

Za neprozrazení fígle s krabicí.
     Ex Drummer (2007)  **** 25.01.2010

Jeden z nich je feťák, žijící se svou přítelkyní a dcerkou v bytě zavaleném odpadem. Druhý z nich málokdy souloží tak, aby netekla krev, udružuje poměr s plešatou matkou toho posledního, zatímco za zamčenými dveřmi je ve svěrací kazajce přikurtovaný k posteli už bůhvíjak dlouho otec. Třetí je gay, dříve terorizován a nyní terorizující rodiče. No a ten čtvrtý vše cynicky pozoruje z povzdálí a zkouší, jak až daleko může zajít. Tolik a ještě víc dobře natočené, negace, hnusu, agrese a punku se do stopáže Ex Drummera vejde.
     Nechoď klepat na dveře (2005)  ***** 25.01.2010

Trošku se mi nabízí paralela se Zlomenými květinami. Tady ale hlavní hrdina dosáhne katarze až v okamžiku setkání, které je dostatečně odklišované a vůbec si zaslouží mé ohodnocení.
     Jako v zrcadle (1961)  **** 24.01.2010

I když se celým filmem táhne jako nit, nemoc Karin je jen katalyzátor na rozehrání Bergmanových klasických témat. Rodinného odcizení - otec se zajímá jen o sebe a o svůj "pošetilý" ostrůvek umění; dceřinu nemoc, jakkoliv nerad, bere jen jako další literární námět ke zkoumání. Bratr se i přes své vlastní problémy snaží Karin pomoct a porozumět, ona mu to ale (možná i vinou nemoci) ztěžuje. Hledání Boha se hlavní hrdinka nakonec vzdává, mezi otcem a synem ale možná vytvoří první skutečné pouto, ve kterém nelze nevidět autobiografický prvek.
     Březový háj (1970)  ***** 23.01.2010

Nevím proč, několikrát mi během sledování vytanula na mysl spojitost s Jakubiskem: Díky folklóru venkova těžko definovatelné bezčasé období. Silná estetičnost čišící z každého záběru. Provázanost člověka s přírodou. Nešetření s erotičnem. A hlavně poetika a lyrika.
     Krátký film o lásce (1988)  ***** 23.01.2010

Krzysztofe, dostal si mě!
     Krátký film o zabíjení (1987)  **** 20.01.2010

Rozbahněná zimní Warszawa je škaredá. Sledované postavy (až na právníka) jsou hrozně nesympatické. Zacloňování částí obrazů mě taky štvalo. Ale zhruba v půlce filmu, konkrétně po soudním přelíčení se počátečné nespokojení a nadávání na Kieslowského (kterého i pře mou fascinaci polským filmem nemám moc ráda) láme. U rozhovoru právníka se soudcem dokonce poprvé zpozorním. A tempo závěrečné půlhodiny je doslova vražedné. Snad jen vysvětlování funkce lavorku na dně propadliště bylo moc polopatické... 6:1 ne pro Krzysztofa.
     Modrý samet (1986)  ***** 19.01.2010

Lynch je ďábel! Narvat do jednoho filmu absurdno, horor, romantiku, noir, erotično, pocity hnusu, poetiku, mysteriózno, detektivku, psychologično! A hlavně ta atmoška, ta atmoška!
     Řím (2005)  ***** 13.01.2010

Přestože nejsem v historii vzdělaná zdaleka tak, jak bych chtěla, něco mi říká, že přesně tak nějak Řím vypadal. Smrad, bordel, krev, hlast, souložení, intriky. Navíc historické zasazení kolem triuvriátů a jim následujícího století je z celých sáhodlouhých dějin Říma asi divácky nejvděčnější a nejatraktivnější.
     Sledování (1998)  **** 11.01.2010

Celkem by mě zajímalo, zda Nolan taky sem tam točí i něco, co nerozkouskuje. Musím ale uznat, že černobílá kamera vytváří sympatickou noirovou atmosféru minuty rychle odsípají a konec je scénaristicky rafinovaný.
     Ptáci (1963)  ***** 28.12.2009

Pamatuju si první setkání s tímto filmem a vlastně i s Hitchcockem. Mohlo mi být asi deset a povědomí o filmu jsem měla, nikdy jsem ale nevěřila v jeho proklamovanou působivost. O to větší bylo mé překvapení, když jsem se pár dnů po zhlédnutí přistihla vyhýbat velkým obloukem hejnu ptáků. Po deseti letech je efekt stejný. Jakkoliv už z dnešního hlediska vypadají skládané záběry lacině, skvělá psychologie postav, napětí a atmosféra dělá z Ptáků jeden z nejlepších hororů všech dob.
     Casino (1995)  ***** 27.12.2009

Jízda. 98% stopáže filmu je nabito dějem a akcí. Zbylé 2% jsem ve chvilkách slabosti nebyla schopna sledovat neustále plynoucí informace. Už se nemohu dočkat, až si to dám ještě jednou, nadopovaná několika kávami. Ještě nutno vyzvihnout hudební stránku. Tolik mých oblíbených písní se v jednom filmu jen tak nevidí.
     Toxický mstitel 4: Masakr ve městě (2000)  * 26.12.2009

To bude vyžadovat hodně Bergmanů, aby bylo všechno zase jako dřív.
     Trhák pana Bowfingera (1999)  **** 26.12.2009

Není to film, který změní život, který odkryje novou filosofii, který něčím duchovním obohatí. Je to prostě jen film, který vzdává holt filmařině. A je to prdel.
     Srdcová sedma (1998)  *** 26.12.2009

Rádoby originální nápad několika možností osudu, odvislých od nějakého banálního úkonu, to už tady párkrát bylo. (Kieslowskému to v politicky - lidské Náhodě vyšlo líp.) Jediné pozitivum tedy vidím pouze v nepravidelném střídání jednotlivých fází a zdánlivé nejistotě, kterou linii právě sledujeme (i když i toto zábavné "tápání" nám tvůrci ušetřili tím, že Gwyneth v úvodu jedné paralely změnili účes). Přidala bych jednu hvězdičku navíc. Jenže to bych si po skončení filmu nesměla uvědomit, že nebyl zamýšlen nápad, že jde o dva po sobě jdoucí děje.
     Kamenný most (1996)  **** 24.12.2009

Sedlo mi to. Jednak hlavního hrdinu plně chápu a jednak paní profesorka Chytilová je zde převedena kouzelně. A taky mi přišlo celkem stylové vidět Milenu Dvorskou v den úmrtí. Teda den po.
     Rozvod po italsku (1961)  ***** 23.12.2009

Příjemná oddychovka. Děj je svižný, dostatečně nadsazený. A Marčelo úžasný!
     V jako Vendeta (2005)  ** 13.12.2009

Nelíbí se mi nepromyšlená současná výprava. Nelíbí se mi klišoidnost přípěhu. Nelíbí se mi Natalie. Nelíbí se mi chabost příběhu (podobenství s beznadějí by tomu slušelo víc). Nelíbí se mi snadná náprava hlavního hrdiny a vůbec celá černobílost postav. Nelíbí se mi absence informací o hlacním hrdinovi. Nelíbí se mi ten patos. Ech..
     Punk jako životní postoj (2005)  **** 07.12.2009

Já se nedozvěděla nového nic, ale to je vzhledem k záběru dokumentu úlně v poho. Kéž by se ke mně něco takového dostalo v patnácti.
<<       >>

Provozovatel, Reklama, Redakce  /  FAQ  /  Přidej obsah