Uživatelská zóna Přihlásit Registrovat Ztracené heslo

Oblíbení režiséři
Oblíbení herci
Oblíbené herečky
Oblíbené seriály

od nejnovějších    podle abecedy    podle hodnocení    podle roku vzniku filmu

<<       >>

Possession (1981)  ***** 12.03.2010

Toto je TEN vlivný film, který vám zapře každý druhý, kdo ho viděl. I téměř každý, kdo ho neviděl. Nicméně ovlivnil všechny. Aniž by o tom mnozí věděli. (Herectvé Divadla Sklep nevyjímaje; Chytilovou nevyjímaje; Tarkovského zhnusené odsouzení nevyjímaje.) Šílená naturalistická exploativní bizarerie může být někdy víc ze života než soucitný časosběrný civilní občansko-právně dokumentární dokument. THIS HORROR IS FOR REAL.
     Zrelá mladosť (1983)  odpad! 08.03.2010

Perverzně-bizarní kanál CSfilm mi nikoli poprvé naservíroval něco neuvěřitelného: komoušskou masnu plnou kýt, jelit, moudrých dělníků a česko-slovenských zkurvených bolševiků, co jsou zde vydáváni za mučedníky (viz efektní zastavená scéna v titulcích, kdy ženy nesoucí jakési dlouhé klacky vypadají jako tři ukřižovaní na Golgotě). Hrůzné filmové panoptikum, o jehož existenci jsem doteď neměl ani tušení, a to už jsem viděl ledacos... Ale Kléma v rubášce.... Kam se hrabe Štepnička! Kolik lidí na tu zhůvěřilost v tom úžasném roce 1983 přišlo do kin? Leda chudáci žáci a studenti základních a středních škol, co je na show nahnali posraní pedagogové. Pánbůh s náma a zlý pryč. Jenom mě napadá -- proč tu není Daniel Dítě napsaný, přestože hraje hlavní úžasnou rudohvězdnou roli? A taky -- hláška "Vedem vám súdruha K. G. z Bytrice" ve mně budí pochybnost, zda ono zřetelné "K.G.B." sem bylo propašováno s tupým, anebo spíš velmi vědomým požehnáním komoušských bafuňářů při schvalovačce. Námět pro budoucí filmové historiky a podobné rejpaly.
     Vím, že jsi vrah... (1971)  ** 08.03.2010

Sterilní panelákový noir, kde Moučka vypadá jako americký policajt -- anebo americký gangster -- ze staré školy, kde je při "hrůzných" scénách používán veleširoký objektiv, snad i rybí oko, tak jak to dělal Herz ve Spalovači mrtvol, a kde je vanový záběr na utopenou Vránovou tak nějak podobný tomu v Sei donne per l'assassino. Akorát že tady jsou dámy jen tři... Nejoriginálnější na celém dílku jsou opravdu ty umakartové interiéry a exteriér pražského sídliště, ty šustivě-papírové hlášky, ten dementně vyhlížející vrah Adamec.
     Dotek zla (1958)  ** 28.02.2010

Viděl jsem verzi, kde na začátku psali, že to není ta sestříhaná studiem, ale pokus o rekonstrukci Wellesovy vize, podle jeho poznámek, než se se studiem pohádal. Pokud to tedy byl pokus, nedá se říct, že uspěl. V každém noiru lze zajisté leccos vystříhnout. Tady v té verzi se ovšem stříhalo poněkud málo, anebo na nesprávných místech. Zbytečných scén a dialogů přespříliš.
     Ragtime (1981)  ***** 25.02.2010

Základní zásadní záležitost. Nepochopitelně opomíjená. Román na plátně par excelence. Cagney ve svém neuvěřitelném, téměř předsmrtném comebacku. Jak se jen Milošovi podařilo přesvědčit ho, aby to vzal??
     Bílý žár (1949)  ***** 25.02.2010

Klasika žánru noir, kde gangsteři chcípaj jak mouchy a zlá ženská se zpozvdálí směje, než na ni taky dojde. Pár nesmyslů ve scénři -- který jinak, věrný žánru, poslouchá jako kůň na uzdě -- vlastně ani nevadí. Cagney byl ďábelskej prcek a asi se pro tyhle role narodil. Ikona zlaté éry žánrového filmu. Kéž by se urodilo zas nějaké "politicky nekorektní" retro. Viděno ve vzácné původní bw verzi -- long live!
     Serious Man, A (2009)  **** 23.02.2010

Vynikající vážná klubovka, při níž se místy zasmějeme, ale pak abstrahujeme ke svému životu a jeho nedostatkům a bídám, a už nám trne... veselý strýček Woody Allen ne a ne přijít. Bůh nám zanechal svá četná znamení, ale pak zmizel a my jeho zprávy neumíme číst. Jak si s ním můžeme vystačit? Máme jen povinnosti a odpovědnost, a to nejenom za sebe, bohužel -- jso tu děti, příbuzní, další blízcí. Snažíme se jak můžeme, a pořád to nestačí. Can we be serious enough?
     Bílá stuha (2009)  ***** 16.02.2010

Poslušní a zlí. Potlačená přirozenost. Možné podtituly filmu desetiletí. Tahle divácká zkušenost bolí každého citlivého člověka, a taky bolet má -- jako pravda sama.
     Downloading Nancy (2008)  *** 11.02.2010

Psycholigický film (zde kupodivu označovaný též jako thriller) pracuje s podobným motivem jako Sekretářka, i když tamní důvod k sebepoškozování je poněkud jinde. Na Sekretářce je obdivuhodná lehkost, přístupnost, zkratka a komediální nadsázka, tady něco takového chybí, proto je divácká zkušenost méně příjemná, ba naopak, chvílemi se na to už ani nechce dívat. Ovšem je-li ta zkušenost intenzivnější, o tom lze pochybovat, a nepřesvědčila mě ani "realistická syrovost", či jak to nazvat, kterou se tvůrci snaží sugerovat. To, co pro mě obrazově příliš nefunguje, je "modrošedý filtr" (to ostatně v žádném filmu), programová neútulnost všech prostředí, kde se děj odehrává -- my se přece nedíváme optikou depresivní hrdinky --, a opravdu mám věřit tomu, že světlo v téměř všech interiérech má podobu vražedně agresivních zářivek, jako v nějakém přiblblém seriálu z prostředí soudní patologie? Už jenom z tohohle všudypřítomného nasvícení by si člověk hodil mašli, a to nemusí mít ani žádné sexuální trauma z dětství... Taky tahle prapříčina traumatu (dávné zneužívání strýcem) je příliš daná, příliš jasná, směřující jasně k psychoterapii, ale pak měla být látka zpracována jinak. Žena, která si něčím takovým prošla, by si podle mého názoru nikdy nevzala za muže necitlivého ignoranta. Pokud se ovšem její muž nestal necitlivým ignorantem až v průběhu manželství -- ale to by myslím byl opět námět na další film. Přesto dopopručuji ke zhlédnutí. Aspoň pak člověk těmito problémy nedotčený trochu nahlédne, jakou fušku někdy mají s pacienty psychologové a psychiatři...
     House of the Devil, The (2009)  * 07.02.2010

Nuda, napětí, nuda, napětí, napětí, nuda, napětí, napětí, napětí, nuda, nuda, napětí, napětí, napětí, sakra zlom! a zklamání, nuda, ztrapnělost, berlička, klišé, nesmysl, jěště větší nesmysl, nuda, zklamání, konec, ještě že už. Jedna hvězda za začátek -- jako bych se opravdu propadl do šťastnější filmové minulosti. Pak už ale jen smutná přítomnost. Horor v prdeli. Eklipticky temný.
     Plán 9 / Plán 9 z vesmíru (1959)  * 04.02.2010

Nejsem kultovní divák, proto mě ani kultovní mimoň a ňouma Wood neomráčil, anebo možná ano -- uspal. Prokoukat se tímto nedlouhým celovečerákem (i když v Drive-Ins se obvykle dávaly dva za sebou, ne?) bylo téměř nad mé síly. Ale Lugosiho toporné senilní strašení za to stojí, mám rád mistry po sezóně, a Vampira opravdu budí posvátnou úctu minimálně svým pasem a pařáty -- jak by asi vypadala nestažená, nahá? Ostatně že je tohle dílko inspirativní, o tom žádná, kdybych ho viděl v dětství, patrně bych zahořel a nechal se mohutně inspirovat. Napadá mě -- nezahořel takový Spielberg, někdy v dětství? Jeho Close Encounters vykazují řadu společných motivů s 9. Plánem... Každopádně ten, kdo to spáchal, měl duši a imaginaci dítěte, které co nedodělá, to si prostě domyslí. Možná měl točit právě pro děti.
     Černá výprava (1973)  **** 03.02.2010

Výborný námět, horší scénář a nevyrovnané ztvárnění. Slušná žánrovka, která mohla být mnohem lepší -- snad. Občas trpí pomalostí a nedotažeností postav a jejich osudů. Ve skutečnosti jen za tři, ale kvůli těm autům, rvačkám a bleskovým střílečkám samozřejmě výš. Duvall ztělesněním umanutého realismu. A vyšší hodnocení také kvůli Karen Black -- jedna z těch kvalitních tváří, které pro mě znamenají americký biograf pozdně 60. a hlavně 70. let.
     Pařba ve Vegas (2009)  *** 01.02.2010

Slušná, i když dost neslušná komedie s podivným chováním nepříliš sympatických postav (maso není tygrovi v koupeně hozeno, ale přineseno pod čenich, což by udělal jen perverzní sebevrah) a občasně chatrnou a nevěrohodnou "logikou" děje. Oceňuju to, že jsem se u toho několikrát zasmál (vzácnost) a vůbec netušil, jak to dopadne. Shrnuto: nenáročná řachanda pro nenáročného diváka (mužského pohlaví).
     Lady Chatterley (2006)  ***** 26.01.2010

Není to bez chyb, ale že je to vysoký nadprůměr mezi adaptacemi, o tom žádná. Ale hleďme na zdejší reakce: ode zdi ke zdi! Pro mě je ale paradox spíš v tom, že tohle je nejlepší filmová Lady Chatterleyová, jakou jsem viděl, přestože vychází z méně známé verze slavné, kdysi zakázané a pronásledované knihy. Jejího ducha vystihuje přesně (a D.H.L.. se zajisté v hrobě neobrací, naopak radostí tancuje kozáčka.) Ano, takto byly britské vyšší vrstvy zbavovány zbytků viktoriánství, když většinu už z nich strahala I. světová válka. Skvělý, citlivý, smutný, ne úplně tragicky vyznívající film.
     Svět za sto let (1936)  ***** 22.01.2010

Neuvěřitelně působivé vizionářské dílo, které snese s Metropolí plné srovnání. Jak přesně je tu odhadnuta a vylíčena 2. světová válka a dopad leteckých útoků na Anglii, to nikdy nepochopím, stejně jako rozmach fantazie a realizační dovednost tvůrců při líčení daleké budoucnosti. Rok vzniku 1936? Proboha, vždyť to možná ještě viděl Wellsův souputník Karel Čapek! Argumentovat tím (jak tu někdo dělá), jakl by to Menziesovi natřel Karel Zeman, zdá se mi hloupé. Naopak právě tady se Karel Zeman nejspíš učil. A nejen on. Můj milovaný "seriál za pár pencí" Dr Who by nebyl, nebýt tohohle filmu, nebyl by Logan´s Run, nebyly by ani Hvězdné války -- nebo by to všecko vypadalo jinak, chuději. Things to Come jsou mým filmovým objevem roku 2010. Je teprve leden, tak jsem zvědav, jestli ho letos něco překoná...
     Kdopak by se vlka bál (2008)  ***** 20.01.2010

Hodnocení nejvyšší snad ani ne, ale... Ne že bych toho viděl z naší produkce posledních let nějak moc, ale tohle se mi líbilo ohromně a stavím to mezi počiny nejlepší. Posunutý svět dětského vnímání a vyděšená přecitlivělost na jakékoli možné změny v rodině, kdo z nás by si to nepamatoval z vlastního dětství? Myslím si, že tohle je velmi těžko zfilmovatelné téma. Paní Procházková se ho chopila s invencí, inspirací a snad i velkým štěstím na některé herce, hlavně na Dorotku Dědkovou. Výborný byl i Pavel Řezníček.
     Sherlock Holmes (2009)  *** 19.01.2010

Film sviští tak rychle (až na dvě tři místa spíš hluchá než pomalá), že ho lze jen těžko prožít. To, co je na Conanu Doyleovi přitažlivé, právě jistá pomalost, ale i temnota, do níž brilantní detektivův úsudek vnáší trochu světla(aby se po skončení případu znova všudypřítomně rozlezla), a v neposlední řadě romantičnost a samozřejmě neznámý pachatel, tak právbě tyhle základní sherlockovské elementy v této veselé turbojízdě chybí. Je tu něco z Pirátů, něco z Bonda, něco z Batmana, ale hlavně je tu těkavost a prchavost, jako by film byl vyroben z lehkých plynů, které udělají pffrrrt, bouchnou a jsou pryč. I Downey je takový, proto se do Ritchieho verze tak hodí, a Law je samozřejmě dobrý Watson, jeden z těch, co nejsou zrovna tupí a neohrabaní, ale nebýt Downeyho, on by to (třeba v jeho roli) těžko zachránil. Možná jsem příliš přísný, ale čekal jsem, že při filmu "vypnu" a budu se jen bavit. To ovšem nešlo, tahle verze to nedovolí, je příliš vlezlá. A co mi vadilo nejvíc? Viktoriánský badguy vyštaficírovaný jako přerostlý Goebbels, včetně ulízaných vlasů a koženýho kabátu. Díky, už nebudu. Jdu si radši pustit jednu českou, trochu bláznivou variaci na staré dobré detektivky. Jmenuje se Adéla ještě nevečeřela...
     Dorian Gray (2009)  *** 18.01.2010

Zpočátku slušná adaptace literární klasiky všech klasik se ke konci čím dál víc hollywoodsky ztrapňuje a podbízí (zbytečné počítačové triky, manýristická kamera, neuvěřitelné ďoury ve scénáři, scénář vůbec padající od deseti k nule...), přestože vznikla v sympatických Ealing Studios. Promarněná šance, řekl bych, ale pokud to nějakého teenagera přiměje přečíst si román, tak se snad i dobrá věc podařila... S hodně odřenýma ušima. A nyní trochu literátské agitace: vy, kdož zde čtete můj nicotný komentář, přečtěte si Wildeův román. Dá vám víc -- i vás víc pobaví -- než desítka filmů, které jste viděli v poslední době.
     Loganův útěk (1976)  **** 14.01.2010

To byly časy, kdy si scifárny vystačily bez počítačové animace... Jasně, trochu se to táhne a dramatickým scénám se tu spíše usmíváme, ale, ruku na srdce, pánové: Jenny Agutter od začátku do konce v superktátkých šatečkách a chvilku i bez nich? Její nohy měly za tu roli dostat Oscara!
     Děkujeme, že kouříte (2005)  **** 14.01.2010

Tak jako řada jiných hříšníků, kteří to neviděli v kině, ale doma, musel jsem si v půlce zajít, mráz nemráz, na balkon na modrou chesterfieldku... Jen mi bylo líto, že není červená. ... ... Tato komedie je velmi chytrá a mile podvratná. Co mě nepřesvědčilo, byla proradná postelová novinářka Katie Holmes... Jistěže je hezká, ale myslím si, že každý chlap má tak nějak potřebu ji zabalit do deky a napájet teplým čajem, spíš než ji sbalit a pak si to s ní rozdávat mezi hrnci a pánvičkami...
     Sledování (1998)  ***** 11.01.2010

Ha ha, generační souputnictví se trefilo do generačního vkusu. Díky, ČT 2, že jste uvedli tohle těžko uchopitelné, ďábelsky vymyšlené komorní dílko, prozrazující leccos o nadání svého scenáristy, režiséra, kameramana... . Sakra, proč právě takovéhle psaní chybí českému filmu, české literatuře, českému divadlu?
     Turkey Shoot (1982)  * 07.01.2010

Proč ne, když je to tak inspirativní, třeba pro Tarantina (i když... kdyby jeho nebylo, byla by to taková škoda?), ale na druhou stranu: má být divoký australský film chápán v kontextu i takových pitomin, jako je tahle záchranně ironická, ovšem zoufale toporná posunčina? Doufám, že ne...
     Faktótum (2005)  *** 07.01.2010

Pár Bukowského próziček jsem měl tu čest redigovat pro české vydání, i proto jsem tomuto svéráznému, vynikajícímu autorovi s mnoha obdivovateli i napodobiteli přišel na chuť (přestože mám raději dějovější psaní). Film odpovídá duchu jeho semiautobiografických povídek vcelku přesně, bohužel i v tom, že je čím dál stejnější, čím déle se díváte (čtete). Tedy typický Bukowski? Skoro. Nenapodobitelnou "cudnou sprostotu" jeho výraziva samozřejmě markýrovat nemůže a jako vizuální médium musí nutně více či méně selhat (odhalená dámská i pánská -- ale především dámská, že -- přirození stále zůstávají, a taky nejspíš zůstanou, uvězněna v pornu). Ale dobrý pokus to je, o to nic. Kdybych u toho tolik nenasával (což se ovšem při Bukowském musí), možná bych byl ke konci neusnul.
     Samec (2009)  ***** 04.01.2010

Ha ha! Velmi slušná čtyřka (stojí za vidění), ale závěrečné titulky, skvělá hudba, podvratný charakter, ohromná vizualita (ano, o tom film JE a BUDE -- doufám) a odkazy na Petera Bogdanovitche ji povyšují na pět hvězd, i když v rytmu a logice vyprávění občas něco hapruje. No a co? Tohle je komorní látka vyprávěná s velkorysým gustem, s odvahou a bez postranních myšlenek (nanejvýš s jednou, dvěma, ha ha). Pravda, je tam něco víceméně cudné nahoty, ale sem se fakt hodí; kam jinam, taky, sakra. Nezávislák pro dnešní den? Tady ho máte. K absolutní dokonalosti by to ovšem musel zahrát někdo jiný. Pan Kutcher českému divákovi občas evokoval pseudokuchaře Babicu, jak asi mohl vypadat před dvaceti lety... Ale já tohle můžu těžko hodnotit, i když se zároveň směju zdejším československým puritánům, co hodnotí tak nízko. Proč, proboha? Kdy s něčím tak dobrým konečně přijde český nebo slovenský filmař? Dočkáme se?
     Venkovský učitel (2007)  ** 03.01.2010

Ale holky řikaly... že punk je jinde... Píseň použitá ve filmu jako by to stručně hodnotila sama. Kdyby tahle látka byla zfilmována před dvaceti lety, snad by nějakou výpověď měla. Teď t vyznívá jako plácnutí vesla do vody mělkého jihočeského rybníka. Říkal jsem si při sledování televizní inscenace Slámova velebeného dílka, že mi to připomíná obdobně nepochopitelně chválené Tajnosti Alice Nellis. Hra na skutečnost je i tady úplně levá a nepravdivá, a jestli někoho přesvědčuje, pak to musí být divák buď oblouzněný, podvedený, anebo pramálo kritický. Dal bych spíš jednu hvězdu, a asi jen Bůh ví, proč dávám dvě. Asi za snahu -- to je jedna hvězda. A ta druhá... Ano, taky za snahu. Snažení o něco je v tomto úmorném, jednotvárném, nesmyslně nataženém melodramatu opravdu jedinou hodnotou. Je to smutné a strašné stejně jako snaživé herectví pořád stejných herců. Kolikrát že paní Bydžovská během filmu plakala -- na seníku, na Slámě, na dvoře i ve světnici? Kolikrát že se pan Liška tvářil jako nesmělý stárnoucí jinoch se střevní kolikou, završující svou upachtěnou kreaci hluboko ve studni, nalézající svůj útěšlivý, avšak ach tak ledový pramínek pravdy? Brrr.
     Gun Crazy / Deadly Is the Female (1950)  **** 03.01.2010

Velké malé téma, béčkové zpracování, na béčkové (tedy té správné) úrovni. Potěšení z filmu? Velké. Přesah filmu? Malý. No a co? Od začátku do konce je na co se dívat, moula je sympatický, člověk by mu dvacku dal na potknání, a ta jeho vražedkyně je fakt fatální. Co chtít od filmu víc? Je to jen film, přece. A má oblíbená hláška: "You´re the only thing there is, Laurie. The rest is a nightmare." (Nepřipomíná mi to Wild at Heart? Doufám, že ne.)
     Ježíš je normální! (2008)  ***** 23.12.2009

Nejlepší dokument poslední doby. Nedává odpovědi, neodsuzuje, jen ukazuje a dává subjektivní důraz tam, kde cítí tu potřebu, nutí se ptát a zamýšlet se nad duchovním úhorem nás, tedy těch, jejichž karmou je bloudit po těchto polobarbarských končinách... Je lépe zůstat nedotčen? Projít si katechezí a udělat si vlastní názor? Přimknout se k víře jako nepostradatelnému průvodci životem? Bravo, Terezko! PS. Trochu se směju nad zdejšími výlevy těch, co zklamaně hlásí: tak tenhle dokument mě neoslovil... Až se chce zlomyslně poznamenat: Ale milánkové, jak by VÁS mohl oslovit?
     Apocalypto (2006)  ** 11.12.2009

Pokus o (alegorický) obraz zanikající, sebe sama požírající civilizace, ovšem myšlenku tu supluje spíš akce v pralese a všechno to vrcholí v rambovském úniku do srdce temnoty. Ten film měl být velkolepý, ale není. Měl být vážný, ale divák se až příliš často zlomyslně pochechtává a vrtí hlavou. Scénu, kdy k břehům Yucatánu připlouvají španělské galéry, dokázal předpovědět hned po první půlhodině tohoto natahovaného rádobyspektáklu, a pak už jen čekal, až Mayové začnou kromě vyrejpávání srdíček s nějakou jinačí exotickou zábavou -- třeba že si zazávodí v pšoukání na cíl. Ehm, jestli si nějaký film říká o krutou parodii, pak tenhle.
     Cizinci ve vlaku (1951)  *** 10.12.2009

Hitchock nebyl žádný král hororu, přestaňte už opakovat tenhle zažraný blábol. Byl mistr komorního, ale veskrze civilního napětí -- to ano. Cizinci ve vlaku jsou v jeho filmografii důležití, ale průměrní, přestože uznávám, že mají po světě spoustu nadšených příznivců (patrně mají rádi tenis...). S geniálními majstrštyky jako Psycho, Vertigo, Birds nebo Frenzy se to nedá srovnat (a asi ani s o něco slabšími, ale přesto mimořádnými díly, jako je Marnie nebo starší Spellbound), ve své době šlo jistě o úspěšný, mohutně navštěvovaný film. Ale salonní mondénnost čtyřicátých let z toho trčí fakt neústrojně (nehledě na to, že předloha je FAKT lepší) , film jako umění se začne brzy velice měnit a přesouvat jinam, a sám Hitch půjde s dobou, předběhne ji a udělá obrovité kroky mimo všechny kategorie... Tohle je jenom jeden z dobových krůčků a nemá smysl ho opakovat.
     Petrovi přátelé (1992)  ** 10.12.2009

Bohužel to nějak zestárlo -- můj osobní pocit. Tři hvězdy pro mě znamenají "stojí za vidění" -- ale s čistým svědomím bych to o Peter´s Friends říci nemohl. Motiv AIDS je zvetšelý -- budiž, kdysi nás však strašil víc než Freddy Kruger. Divím se ale tomu, kolik lidí zde oceňuje herecké výkony. Ti herci jsou jistě dobří (až na jednu výjimku), jenomže zde hrají ne jako ve filmu, ale jako v divadle. Divadelní hra, kterou přepsali pro film a obsadili původními herci -- takhle to působí. Branagh a Laurie ještě balancují na hraně civilního a expresivního projevu, ale třeba Emma Thompson nebo Imelda Staunton občas spadnou do vyloženě divadelních šarží. Ovšem Alphonsia Emmanuel je skutečně špatná -- špatná by byla i na divadle, to přehrávání rve divákovi oči z hlavy a kroutí mu uši do elfovita. Brrr. Jediný, kdo tu herectví skutečně zachraňuje, je Stephen Fry. Civilní, dojemný, nenápadný, ostýchavý, přesný a brilantní. Roli nešťastného šlechtice s obrovským zámkem a ještě větším problémem mu nelze než věřit. A velmi dobrá je i Phyllida Law v roli jeho hospodyně. Takže přece jen tři hvězdy, kvůli Fryovi? Možná.
<<       >>

Provozovatel, Reklama, Redakce  /  FAQ  /  Přidej obsah