Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Dokumentární
  • Akční

Oblíbené filmy (10)

Společnost mrtvých básníků

Společnost mrtvých básníků (1989)

Krásný, překrásný film, s takovým jsem už dlouho neměla čest. Zpočátku klidný, snad téměř obyčejný, nechává diváka jen pozorovat a splynout s hrdiny i vedlejšími postavami, nenápadně se vtírá do podvědomí, aby pak zasadil ránu a korunoval na konci. Líbila se mi atmosféra, obdivuji výkon Robina Williamse, ale taktéž mladého Roberta S. Leonarda. Zdejší výtky k upjatosti studentů jsou poměrně neoprávněné, soukromá střední škola 50. let 20. století skutečně netrpěla výstřelky, na které jsme v současnosti natolik zvyklí, že už je ani nepovažujeme za vadu, ale za běžný jev. Opravdu zážitek.

Kmotr

Kmotr (1972)

Óoo Kmotr. Pomalá vynikající trilogie, nenápadně a potichoučku se plížící do myslí mnoha diváků, kterým dovoluje, aby zírali s otevřenou pusou. Kruté způsoby (nejen) italské mafie, kryté rouškou přetvářky, fascinují a šokují zároveň. Dokonale klidný Don Corleone s kamennou tváří Marlona Branda se mi nesmazatelně vryl do paměti, ale ne však více než Al Pacino jako Michael, zprvu odbojný syn, později pod tlakem rodiny zbaven svých šlechetných cílů, připraven převzít břímě rodinného podniku. Trilogie nikam nespěchá, vše má svůj čas, vše má své místo. A ta hudba!

Ukradené Vánoce

Ukradené Vánoce (1993)

Jak paradoxní, že tato neburtonovka je Burtonovým nejlepším loutkovým filmem ... Halloween je nuda, proč nepořádat Vánoce? Jsou kouzelné, každý je má rád a navíc.. navíc je tu Satan Klaus! Nadělíme dětičkám rozkošné dárečky, no kdo by nechtěl zuřivé kousavé příšerky? Stylové loutky, halloweenskovánoční atmosféra, černý humor, styl Tima Burtona, výborné písně a hudba od Dannyho Elfmana. Bohužel to odnesl režisér Henry Selick, o kterém se v souvislosti s Ukradenými Vánoci příliš nemluví. Jednoznačně jeden z mých nejoblíbenějších filmů.

Temný rytíř

Temný rytíř (2008)

Žádný z dosavadních zfilmovaných komiksů ve mě tak neulpěl. Gotham v Temném rytíři totiž není zidealizovaný svět, kde dobro je napravo a zlo nalevo a mezi je velké prázdné nic. Není to typicky americky moralizující film se supersympatickým hrdinou, jeho překrásnou přítelkyní a nějakým tím záporákem, který to stejně nakonec prohraje, protože každé děcko ví, že dobro vždy vítězí nad zlem. Ne, Temný rytíř je jiný. Bourá stereotypy, je krutě syrový a nepotřebuje si hrát na víc, protože on je víc.To vše ještě podporují vynikající herecké výkony hlavních představitelů. Heath Ledger je nejlepší antihrdina jakého znám, Jokera by snad nikdo jiný lépe ztvárnit nemohl. Rozmáchlá gesta, opovržlivé chování, šílenství, ironický smích a ta krutost - Heath Jokera nehraje, on jím v Temném rytíři je. A vyměnit Kate Holmes za Maggie Gyllenhaal byl dobrý tah. Výkony ostatních, Christiana Baleho, Garyho Oldmana a Morgana Freemana, není třeba komentovat, ty byly jako vždy velmi dobré. Skvělé akce, kamera, scénář... Pro mě nejlepší film roku 2008.

Atlas mraků

Atlas mraků (2012)

Skoro mi po tom dlouhém sledování dochází slova. Atlas mraků mě nadchnul, jako jeden z mála nových velkofilmů, které jsem v poslední době viděla byl tak, tak... poctivý. Ano, asi tímto slovem by se dal celý film nejlépe shrnout, divákovi je naservírováno ze všeho, z čeho se film jako celek skládá, jen to nejlepší. Fascinující je, že se v několika minutách po sobě mine skvělá komedie, současná akční scéna a sci-fi a nejen, že to není nijak rušivé a zavádějící, naopak je to sestaveno tak, jako by to by to byl naprosto běžný postup, jen vyšperkovaný k dokonalosti. Malé příběhy se průběžně složí v jeden velkolepý a i když přiznávám, že mi to na konci nevzalo dech, jak jsem původně očekávala, nebyla jsem ani trochu zklamaná. Atlas mraků je totiž film, na jehož konec se nečeká, tady si divák může vychutnat každou minutu a i po třech hodinách nebýt otrávený nebo rozmrzelý, a to je poměrně unikátní. Možná i díky právě této vyváženosti se Atlasu mraků nedostalo ani jedné nominace na Oscara; američtí akademici přece jen upřednostňují velkolepé a nejlépe co nejméně avantgardní dojáky, avšak evropského diváka koncept tohoto filmu může jen příjemně potěšit. A ten soundtrack!

Piráti na vlnách

Piráti na vlnách (2009)

Neobyčejně vtipná a pohodová britská komedie. Jak to ten Curtis dělá nevím, ale na rtech mi zůstal úsměv od začátku do konce stejně jako u starší Lásky nebeské. Výborný námět, úžasní herci, a i když se zdá, že 2 hodiny můžou předlouhé, tady to nějak neplatí. Dobrá nálada prostupuje celým filmem stejně jako skvělé písničky. A co víc, nikde žádná křeč či přehrávání. Prostě paráda.

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů (2005)

Jako fanoušek celé série Star Wars se může zdát, že budu mít poněkud zaujaté hodnocení. Ale ať už se na to dívám jakkoli E 3 si plný počet hvězdiček zaslouží. George Lucas myslel dopředu a dokonale zakončil celou šestidílnou ságu prostředním dílem. Star Wars je projekt, který kinematografie nepamatuje. Začíná v sedmdesátých letech v budoucnosti a končí v novém tisíciletí v minulosti. Nejslabší díl podle mě byla E 1. Nejlepší díly byly epizody 4-6. Ale tím nejpůsobivějším dílem je právě epizoda 3. Epizoda, ve které dojde k očekávanému přerodu Anakina v roli krutého vládce Vadera. Díl, u nějž všichni víme, jak skončí. Pomsta Sithů zůstane v hlavě dlouho po shlédnutí a zvláště těm, kteří už viděli všechny předchozí epizody zůstane v srdci melancholický pocit. Tak a tady to končí...

Láska nebeská

Láska nebeská (2003)

Láska nebeská je nejkrásnější vánoční film, který znám. Jedna ze dvou romantických komedií, na které se můžu dívat pořád dokola. Se svou nesmazatelnou sváteční atmosférou, vynikajícími britskými herci, jemným humorem a krásným prostředím vánočního Londýna se zařazuje do mého žebříčku nejoblíbenějších filmů.