Profil Hodnocení (6807) Komentáře (1212) Obsahy (7) Kšefty (71) Filmotéka (1057)
Oblíbené filmy Oblíbení režiséři Oblíbení herci Oblíbené herečky Oblíbené seriály
Moje komentáře |
Supervoják SS / Za hranicí smrti (2006) odpad!
27.02.2010 |
| |
Krystalicky čistá esence filmového kreténismu. Dialogy jsou naprosté bláboly, stejně stupidní jako jednání postav a vlastně celý děj, který je vykrádačkou různých filmů a počítačových her a ve kterém divák marně hledá špetku soudržnosti nebo dokonce logiky. Kapitolou která zasluhuje zvláštní pozornost je výprava. Podle jmen převažujících v titulcích vznikl tento snímek ve spolupráci s bulharským (?) koproducentem - odtud patrně i lokace, které rozhodně neevokují okupovanou Francii 40. let, ale spíš válku v bývalé Jugoslávii nebo rumunskou revoluci v roce 1989. Podobné je to s "dobovou" výzbrojí - němečtí tankisté se projíždějí v tanku T-34 a údajní francouzští odbojáři jsou zase kromě loveckých pušek vybaveni samopaly Špagin sovětské provenience. To jsou však už jenom podružné detaily, které na celkové ubohosti tohoto škváru mnoho nezmění, stejně jako směšné a laciné digitální triky. Zkrátka tu máme další z výtvorů neblaze proslulé Sci-fi Pictures Production, která se specializuje na výrobu materiálu pro filmové masochisty. |
Ils (2006)
23.02.2010 |
| |
POZOR SPOILERY! "Ils", stejně jako třeba "Jezero smrti" nebo (v poněkud sofistikovanější podobě) proslulé "Funny Games", patří do kategorie filmů, podle kterých nezná určitá část současné mládeže žádnou lepší zábavu, než hrát perverzní hry, spočívající v terorizování spořádaných spoluobčanů a končící téměř vždycky stejně - fyzickou likvidací "hraček". A stejně jako u ostatních výše zmíněných titulů se i v případě tohoto rumunsko-francouzského počinu jedná o docela slušný snímek. Pár věcí je tu sice trochu přitažených za vlasy - u mladistvých násilníků zaráží naprosto dokonalá znalost prostředí, ve kterém se oběti pohybují (včetně jejich domu, kde se pachatelé vyznají lépe než než jeho obyvatelé) a až absurdně přesná předvídavost jejich chování - ale jinak snímek disponuje skvělou dramaturgií, dobrou atmosférou a vydatnou dávkou napětí, které je navozeno hned v prvních minutách a vydrží až do samého konce. 3,5*. |
Pekelná kuchyně (2005) odpad!
21.02.2010 |
| |
Pořad který není ani příliš o vaření, ale spíš o ponižování dvou skupin chudáků, kteří kvůli mlhavé vidině zisku se sebou nechávají nakládat jako s hadrem. Ramsay se nevěnuje kuchyni, ale hlavně řevu a nadávkám a také obratné manipulaci s lidmi, které proti sobě nepokrytě štve. Přitom přehrává natolik, že chvílemi působí jako smyslů zbavený, v každém případě však neskonale arogantní nadutec. Skutečně "pekelná" reality show, kterou strčí do kapsy nejen "Big Brother", ale i "Babicovy dobroty" - tam se alespoň vaření obejde bez hysterického jekotu samolibého tyrana a pláče vyhazovaných kuchtíků. |
Princezny (2005)
06.02.2010 |
| |
Ano, jsou ženy, které k prostituci nenutí organizovaný zločin, ale nemožnost získat legálně jinou práci, nebo prostě jen nechuť kvůli nevalnému výdělku sedět denně 10 hodin za pokladnou v supermarketu nebo stát u montážní linky. A rozhodně to neznamená, že by to měli tyhle lehké holky lehké :-). "Princezny" nabízejí velice působivý, citlivý pohled do světa dvou z nich. Jejich představitelky jsou pro své role jako stvořené, hrají naprosto přirozeně a obě ve svých postavách dokáží vyváženě skloubit naivitu, křehkost a touhu po lásce s pragmatičností a schopností čelit ranám osudu. Příběh Caye a Zulemy není asi nijak vyjímečný, ale myslím, že nejenom mne si tahle děvčata získala a já jim celou dobu držel palce. |
Malá Velká Británie (2003)
02.01.2010 |
| |
"Dívej se mi do očí, dívej se mi do čí, ne vedle - do očí, už spíš! Tenhle seriál se ti bude líbit, nebude ti vadit že si utahuje z tlouštíků, postižených, seniorů, barevných , homosexuálů a vůbec ze všeho na co si jen vzpomeneš a politická korektnost je tu neznámý pojem. Zkrátka je to hlavně neskutečná prdel, jasný? Probouzíš se, tři dva jedna - teď." "Jo, já vim". |
Sauna (2008)
22.12.2009 |
| |
Opravdová "infuze hrůzy", jejíž atmosféra je stejně těžká, temná a mrazivá jako bahno močálu, jež skrývá cosi bez tváře, cosi, co číhá uprostřed slatin, uvnitř sklepení a saun či na březích řek, aby si vás to odvedlo... Skvělá práce s kamerou i se zvukem, dokonalé lokace a výborné herecké výkony, zejména ten Virtanenův, mají lví podíl na vzniku snímku skrznaskrz ponurého, který zůstane vězet v hlavě ještě dlouho potom, co dozní řev poslední oběti. Nechá za sebou pocit úzkosti a beznaděje... (Poznámka gjjm o Tarkovském je zde zcela na místě - při sledování "Sauny" jsem si několikrát vzpoměl nejen na "Stalkera", ale i na "Andreje Rubleva"). |
Tři pohřby (2005)
15.12.2009 |
| |
Po herecké stránce Tommy Lee Jones zraje jako víno a jak vidno, na režisérském postu to nebude o nic horší. V trochu bizarním příběhu z americko-mexického pomezí se mu podařilo vystihnout společné i úplně odlišné problémy lidí žijících na obou stranách hranice. Arriaga se jako scénárista nezapře - stejně jako v jeho předchozích filmech (21 gramů, Amores Perros, Babel) se, zejména v prvních dvou částech snímku rychle střídají časové roviny vyprávění, což podstatně přispělo ke gradaci napětí a Jonesovi se je přitom podařilo skloubit natolik zručně, že se v nich divák neztrácí (ne nadarmo byl právě scénář oceněn na festivalu v Cannes). Po herecké stránce nelze "Třem pohřbům" vytknout vůbec nic, zejména Jones, Cedillo a Pepper podávají bravurní výkony, stejně jako jejich dvě partnerky. Za jedinou vadu lze snad považovat jen samotný konec, jehož nedořečenost mi tentokrát nebyla moc po chuti. Na druhou stranu, stejně jako Rob Roy (viz jeho komentář) jsem si coby milovník tvorby Sama Peckinpaha přišel na své - Petova pouť do Mexika ve společnosti mrtvoly a problémy s jejím uchováním mi silně připomíná trable barmana Bena s hlavou Alfreda Garcii. |
Podzemní pevnost (1973)
18.11.2009 |
| |
"The Blockhouse" byl natočen podle stejnojmenného románu Jeana Paula Cleberta (česky vyšel v roce 1958 v nakl. Svoboda - Melantrich pod názvem "Zajatci tmy"), který se pro jeho napsání nechal inspirovat případem šestice německých pěšáků zavalených v podzemním skladišti v Babích Dolech v Polsku, z nichž dva přeživší zde skutečně strávili více než 6 let. Snímek zdaleka nedosahuje mrazivé hrůznosti literární předlohy a jak zde upozorňují gudaulin nebo Šakal, o minulosti hrdinů se z něho také nedozvíme téměř nic. Kdybych nečetl knihu (téměř třetina jejího děje se odehrává v naprosté tmě), měl bych patrně značné problémy s chápáním motivace jednání postav, v románu je kromě jejich minulosti kladen daleko větší důraz na sexualitu a na to, čemu se říká "ponorková nemoc" - násilí tam nepůsobí téměř náhodně jako ve filmu, ale je logickým důsledkem vzájemných vztahů uvězněných. Přesto všechno se mi snímek jako takový líbil - Reesovi se podařilo vybudovat patřičně klaustrofobickou atmosféru a byť zůstává spíš na povrchu dění, postavení několika jedinců v bezvýchodné situaci vykresluje ve vší jeho tragice a zoufalství šesti nešťastníků dokáže divákovi účinně zprostředkovat. Ještě dodám, že zatímco film - docela pochopitelně - končí spolu se zhasnutím posledních svíček, v knize se dva přeživší dočkají záchrany - oba dva úplně slepí a jeden z nich navíc šílený. |
Utajený (2005)
17.11.2009 |
| |
SPOILERY. Snímek začíná dost podobnou zápletkou jako Lynchova "Lost Highway" a jak se ukáže, jedná se taktéž o - byť hodně odlišný a zcela jinými prostředky vyprávěný - filmový rébus, jehož řešení si divák nakonec musí najít sám. Chybějící pointa ani pomalé tempo vyprávění mi nevadily, ale výchozí situace - jakási pomsta za dětské "provinění" po více než čtyřiceti letech - mi připadá banální a vycucaná z prstu. Ústřední postavy mi také nebyly příliš sympatické - George svým přehnaným tajnůstkářstvím vůči nejbližším, jeho manželka zase neustálou podrážděností na pokraji histerie. Jejich představitelé naštěstí hrají - jak je u nich zvykem - opravdu výborně, líbilo se mi propojení děje filmu s aktuální společenskou situací a přiznávám, že scéna sebevraždy patří k těm, které diváka skutečně posadí na zadek. Celkem vzato dobrý snímek - 3,5*, zaokrouhleno dolů za zmiňovanou motivaci "pana X", které já prostě nevěřím. |