Zápletka hodně primitivní. Jako komedie je dobrá jen krátká sekvence, kdy si Josef Dvořák vylomí zub a jeho následné dialogy s manželkou. Jinak není čemu se zasmát.
Myslím, že toto se zrovna nepovedlo. Zbytečně mnohomluvný a zdlouhavý úvod ve vězení. A hlavně pak Luděk Sobota tu roli zloděje-hlupáka přece jen neúnosně přehnal. To nebyl inteligentní humor, na nějž jsme u Smoljaka zvyklí. Jinak všechny ostatní postavy bez námitek, Jiří Císler výborně!
Gérard Philipe dobře hrál knížete Myškina a výrazná Edwige Feuillerová výborně Nastasju Filipovnu. Jinak samotný příběh Dostojevského románu nemám moc rád, a tak prostě plný počet dát nemohu.
Protestantsko - liberální variace na starozákonní postavu Joba. Nechápu, jak je možné nazvat tento žánr komedií. Hodně brutálního násilí (STV to měla pro diváky nad 15 let, měl by být od 18 let). Velmi umělý a za vlasy přitažený příběh s farářem-Jobem, arabským teroristou, holou lebkou a kleptomanem, všechno možné, jenom ne dobrý film...Nezastírám, že dánské filmy nemám rád.
Sice odporně komunistická pointa krátké bakalářské povídky, ale zároveň jedna z nejlepších rolí Jiřího Císlera. Pamatuji si na to matně, viděl jsem to před 30 lety (!) a vzpomínám, že Císler jako lehkomyslný a mazaný vykuk - "lovec žen" neměl chybu. Z Matyáše ovšem ta stranická svědomitost zrovna čišela.
Na rozdíl od "Morricone diriguje" toto nebylo úplně nejlepší. Jednak hudebně se mi nezdálo provedení výrazné a kontrastní, a obrazově bych uvítal raději sekvence z filmů než rádoby náladové záběry z Benátek. Ne všechna hudba Morriconeho je geniální, ale mnoho z ní určitě ano. 93% (k dnešnímu dni 31.1.12) považuji za přehnané.
Místy vtipné, místy trapné, zbytečně dlouhá stopáž. Podle mého názoru role neseděla u těchto herců: Iva Janžurová (!), Jiří Císler (který je nejlepší v roli drzého šmejda, nikoliv zbabělého intoše), Jiří Kodet bohužel nedostal prostor. Naopak seděla Vladimíru Brabcovi a Haně Maciuchové.
V době výročí sv. Anežky jistě záslužný a zajímavý dokument. Poměrně mnohomluvné s prezentací spousty současných osob (jak jinak, nemůže chybět všeználek Halík). Myslím, že kdyby těch slov bylo méně, ale o to více systematičtějšího pojednání, bylo by to lepší. Není tu zmíněna existence Anežčina ostatku, uchovávaná jedním z křižovníků v jižních Čechách, který se pak přes Vídeň zase vrátil zpět. Ale jinak jako "úvod do problematiky" určitě dobré.
Sociálně-kritické filmy z 60. let (např. Kes) proti tomu jsou slabý čajíček. Sviňky (Prasata) jsou syrový, kvalitní "dokumentárně naturalisticky" (naštěstí bez detailů) pojatý film, z něhož je člověku opravdu úzko. Bohužel, nenabízí řešení a nedává žádnou naději.
Asi nejpůsobivější film, který jsem za posledních 5 let viděl. Pravý opak kýčovitého barvotisku. Vlastně mu nemám, co vytknout. Podáno s takovou přesvědčivostí, že jsem měl pocit, že je to skutečnost, jako bych byl u toho. Sylvie Testudová v hlavní roli ochrnuté dívky naprosto skvělá! Ten film je o tajemství života, o tajemství člověka, o tajemství smyslu jeho bytí. Jednoduchý příběh jedné z poutnic a současně průhled do každodenního života Lurd, které tu Jessica Hausnerová podává, jsou jako nádoba, do níž si divák může nalít víru nebo skepsi. Divák je tu spoluautorem...
Předně: se sebevraždou i za jakýmkoliv sebeušlechtilejším cílem nelze souhlasit a nelze ji dávat za příklad. Sebeupálení je způsob boje či protestu budhistických mnichů. Ale pokud bych hodnotil formální úroveň dokumentu: pro historiky bude určitě přínosný; nejcennější je asi ve svědectví Palachových současníků (bratra, ale např. i psychiatričky, která pro StB vyzvídala u lože umírajícího atd.). A ještě si neodpustím poznámku: zvláštní, že se nevěnuje taková pozornost Janu Zajícovi či Evženu Plockovi. A hlavně Zdeňku Adamcovi, který se upálil v Praze roku 2003.
Na tento film jsem se dlouho těšil. Fregonese mne velmi zaujal svým pseudo-mayovkovým westernem "Old Shatterhand" a tušil jsem, že to určitě nebude nezajímavé. A nezklamal jsem se, jde vlastně o kavalerie-western smíšený s chorizo westernem, vybavený výbornou kamerou (Manuel Berenguera) a výbornými herci (Robert Taylor v roli kapitán naprosto perfektní!). Když to vyjádřím s nadsázkou, tak většina záběrů na krajinu pamp s mohutnými oblaky připomínala v tomto smyslu barokní obrazy holandských krajinářů, žádné kopce, lesy ani skály. Škoda, že slabší byl bandita Padrón (Ron Randell), který vypadal až moc upraveně -na rozdíl od vojáků v koloně, doprovázející dostavník s prostitutkami.
Výtvarné efekty jsou velmi zdařilé, většina záběrů vytváří dojem barokních obrazů! Barvy, světla stíny, modelace drapérie, to vše umocňuje estetický zážitek z této jinak skromné inscenace. Ovšem scénář je slabší a neustálé prolínání s rozpomínajícím se starým umělcem je spíše na škodu.
V pořadu hovoří zakladatel speciální námětové fialatelie - bohemosloveniky Jan Kostelka, objeví se tam i rytec L. Jirka aj. Celkem dobrý dokument v době socialistické šedi, kdy známky pomáhaly překročit hranice totality.
Zápletka příběhu psychologizující dle amerického vzoru (a´la Strurges), ale natočeno španělským způsobem, neuměle, se spoustou nepravděpodobných situačních vyústění. Ačkoliv fanoušci žánru hodnotí tento chorizo-western poměrně vysoko, já nemohu dát více než tři. Chybějí zajímaví herci (a herečky!), výjimkou je pouze Anthony Steffen v roli poručíka Garringa, který praktický táhne celý film.
Celkem zábavný horor průměrné kvality se zajímavou kombinací současnosti (70.let) a gotizujícího prostředí opuštěného městečka, v němž se zjevuje skupina upírů. Typický brakový žánr s charakteristickým španělským kontrastem hrubého mužského prvku ke křehké kysličníkové blondýnce, kterou představuje zajímavá herečka Dyanik Zurakowska. Přesněji: tři a půl hvězdičky.
Tak to bylo fakt hustý! Pustil jsem si to jen z povinnosti, abych se seznámil s historií tarzanovských sérií, ale už po pár minutách jsem začal být zvědavý, co film z roku 1941 ještě dál ukáže. Z dnešního hlediska nedokonalé triky, příběh nesmírně naivní, ale ten spád, bohatost akce a přitom mravně nezávadné, se správnými principy. Znal jsem Tarzana s Lexem Barkerem, který si mi jako herec líbí mnohem víc než Weissmuller, ale tady byla spousta dobrých nápadů,kterými se inspirovali tvůrci dobrodružných filmů v 60.letech. Ta závěrečná scéna, kdy kmen domorodců na kanoích napadá stádo slonů a roj krokodýlů, a do toho Tarzan - to je teda akce!
Velmi inteligentně udělaný dokument o "Moravských bratrech" optikou jejich příslušníků, kteří mluví vždy k věci. Vizuální rekonstrukce 18. století a historických postav byla udělána vkusně v náznacích, tady bych úroveň též ocenil. Dokument počítá s divákem seznámeným s obecnými dějinami a s dějinami protestantismu, což asi nebude zrovna masová záležitost. Na rozdíl od předchozího Šandíkova názoru si však myslím, že je dobře, že tvůrci zvolili zrovna tuto formu bez školometských základů církevních dějin (jejichž interpretace se může dle světonázoru propastně lišit!) a nemám proti průvodnímu slovu -respektuji-li, že je to dokument ochranovských o jejich víře- vůbec nic. Tu pátou hvězdičku jsem nedal jen a jen z věroučných důvodů, po formální stránce to ovšem na pět hvězdiček je!
Zvláštní, komedie u které jsem se ani jednou nezasmál. Ponižování lidské důstojnosti ze školního kolektivu adolescentů pro mne není vhodným námětem k pobavení.
Dosti dobré zpracování, věrné Homérově předloze. Není to naštěstí tak akční a přetrikované jako Souboj titanů, ale přesto bych dal přednost obyčejně televizní inscenaci (na úrovni nedělní pohádky pro děti) s důrazem na mluvené slovo.
Příběh dušičkový (1964)
Nádherný starosvětský jazyk, zvláště Pivec - Marvan. "Ve vší počestnosti přišly další dušičky" apod.
Bohyně krásy (TV film) (1984)
Červená Karkulka (1962)
Ale ano, vizuálně velmi pěkné. A malé děti z toho mohly mít skutečný horor.
Inzerát (TV film) (1983)
Nebojte se na Česnečce (TV film) (1980)
Není to špatná komediální pohádka, ale ve všem se mi zdála tak nějak nedotažená, na půl cesty, průměrná.
Černá punčocha (1986)
Stanislava Bartošová je hezká ženská.
Uctivá poklona, pane Kohn (TV seriál) (1992)
Zvláštní, že ti čeští herci jsou v rolích Židů tak věrohodní...
Kamera na cestách (TV seriál) (2009)
Dne 9.2.12 na ČT-2 téměř hodinový dokument o Portugalsku a nezmíní Fatimu?! (takhle dělali u nás pořady komunisté...).
Ecce ach maco (2009)
Aha, podle oficiálního textu distributora je Macocha v Čechách...
Idiot, L' (1946)
Adamova jablka (2005)
Školení (TV film) (1981)
Ennio Morricone v Benátkách (koncert) (2008)
Jestli jednou odejdu (TV film) (1985)
Anežka Česká (TV film) (2011)
Sviňky (2009)
Krásný ztráty (TV pořad) (2000)
Umělecká stylizace, hudba a obrazové efekty na mne působí nepříjemně. Rozhovory pak nekoncepčně, roztříštěně a často až snobsky.
Lurdy (2009)
Poselství Jana Palacha (TV film) (2008)
Savage Pampas (1966)
Život a smrt malíře Petra Jana B. (TV film) (1986)
Čechy – země stovek rybníků (TV film) (2009)
Naprosto dokonalé záběry na krajinu Třeboňska i záběry detailů fauny, zvláště ptactva. Bravo!
Tajemství poštovní známky (TV film) (1983)
Garringo (1970)
Orgía nocturna de los vampiros, La (1973)
Tarzan's Secret Treasure (1941)
Slzy Gazy (2010)
Pro většinu z nás, v době silné mediální manipulace, asi naprosto neobvyklý dokument o Palestincích, okupovaných Izraelem.
Hrabě Zinzendorf - síla přesvědčení (TV film) (2010)
Nadměrné maličkosti: Hypnóza (TV film) (2004)
Odysseus (TV film) (1997)