Uživatelská zóna Přihlásit Registrovat Ztracené heslo

Oblíbení režiséři
Oblíbení herci
Oblíbené herečky
Oblíbené seriály

od nejnovějších    podle abecedy    podle hodnocení    podle roku vzniku filmu

<<       >>

Boj o Řím II. (1969)  **** 14.03.2010

Jak jsem už psal u prvního dílu, kdo má rád romantické dobrodružství bojů a intriky dávných věků, které nejsou moc složité, nechť se nechá unášet obsahem romantického děje a poté si určitě přijde na své.
     Život Matoušův (1967)  **** 13.03.2010

Hlavní role se skvělým způsobem zhostil Franciszek Pieczka v postavě prostého člověka, který je ponořen do přírody a naivně prožívá něco mezi snem nebo reálným světem. Určitě to není ani téma o návratu člověka k přírodě, ač se to tak zprvu zdálo. Samotný děj mě velmi zaujal a na konci pohltil. Je to jedinečný až téměř básnicky hluboce procítěný příběh. Co říci závěrem? Skvělé dílo s důrazem na vizuální zpracování stylu poeticko smutné atmosféry, která by se doslova dala krájet.
     Boj o Řím I. (1968)  **** 12.03.2010

Příběh, který čerpá z dávných dob zániku východních Gótů, s opravdovou historií nemá nic společného, ale nutno podotknout, že film se povedl natočit nadmíru dobře a je spíše určen těm, kdo mají rádi dané období historických filmových románů. Asi nepřekvapí, že zde účinkuje i nebývalé množství lidí, až přes 100000 komparsistů. Nakonec co více si lze od takových příběhů přát? Tak se můžete těšit na dobrodružný děj včetně bohaté výpravy. Což asi mluví za vše.
     Něžná (1969)  **** 11.03.2010

Jednoznačnou předností filmu je nevšední děj, který asociuje hluboké nedorozumění, které zeje mezi dvojicí. Tvůrce Robert Bresson zde opět předvádí svoji mrazivě krásnou hru uprostřed beznaděje, noci a smrti. Je to zahrané s opravdovou graciézností bez laciných metafor.
     Otevřené moře (2003)  *** 08.03.2010

Zde vezmu v úvahu svoje vlastní zážitky, že o tom, co člověk prožívá, když se potápí, prožívá jakési dobrodružné opojení, které tě dovede ovládnout jako droga. Teprve po vynoření si uvědomím to hrozné nebezpečí. Ne nadarmo strkají lidi do klecí, aby je chránili před žraloky a je zcela jasné, že žralok samozřejmě není jediné zvíře, které je nebezpečné. To jak je ve filmu v náznacích, že žralok vráží hlavou třeba do nohou plovoucích lidí je naprosto reálné, nebo jeho tiché kroužení, které stále zmenšuje je přesně o tom, jak se chovají žraloci. Z tohoto hlediska je film natočen velmi realisticky. Stavba příběhu sice osciluje na hranici reality a fikce, ale to neubírá nic napínavému ději a pěkným záběrům pod hladinou moře křišťálově čisté vody. Nakonec nevidím důvod, proč by se to takhle nemohlo ve skutečnosti stát? Dobře natočený thriller s nečekaným, trochu sice zvláštním koncem, ale jinak fakt dobrý.
     Na vlky železa (2008)  *** 07.03.2010

Dramaturgie České televize a privatizační dobrodružství v českém podání, které se dotýká společenských témat a provokuje k otázkám nepříliš daleké minulosti. Není pochyb, že privatizace má svoje pravidla, ale také mnohá úskalí, třeba možná za kolik a komu co dát? S čímž jsme se v téhle zemi bohužel naučili žít. Protože proti některým gaunerům z prostředí privatizační mafie je Harry Jelínek s prodejem Karlštejna naprostý učedník. Načrtnutá postava ambiciózního primáře, který usiluje o férové jednání a věrohodnost má na začátku jakous takous logiku a trochu spád díky tématu, ale s přibývajícím časem a polopatickou naivně vykonstruovanou zápletkou to jde s věrohodností děje do kopru. Na druhou stranu si film nečiní nároky na intelektuální náročnost či hlubší sondu do zákulisí privatizace špinavých kšeftů, takže formu sdělení filmu vnímám sice s rozpaky a mohl bych připojit glosu, nelíbilo se mi to, ale neudělám to, protože i přes všechnu průhlednost jsem u toho vydržel až do konce.
     Po Tomášovi (2006)  **** 06.03.2010

Ano, přesně takovéto filmy přinášejí porozumění, moudrost a hodnoty. Přívětivě a smysluplně sděluje příběh, v němž skutečně o něco jde.
     Maigret et l'affaire Saint-Fiacre (1959)  **** 04.03.2010

Film lze charakterizovat několika málo slovy. Už sám fakt, že v tom hraje Jean Gabin, je zárukou inteligentní kriminálky, i když je to staré. Z kraje natáčení se Jeanu Gabinovi postava komisaře Maigreta vůbec nezamlouvala a odmítal ji dokonce přijmout. Připadala mu málo vtipná, nápaditá a ne moc vynalézavá. Duchovní otec postavy spisovatel Georges Simenon při setkání s ním povídá, Maigreta jsem vlastně vytvářel podle vaší fyziognomie a nevím o nikom jiném lepším, který by splňoval představu této role. A to u Jeana Gabina rozhodlo. Jeho postava Maigreta na filmovém plátně byla pro diváka spojena zejména s jeho charismatickou tváří.
     Faccia a faccia (1967)  **** 28.02.2010

Další z řady italských režisérů Sergio Sollima, který prokázal talent a schopnost natočit výborný western, který má všechny vlastnosti dobře natočené kovbojky.
     Marš na Drinu (1964)  **** 28.02.2010

Ústřední příběh sleduje osud jedné srbské dělostřelecké baterie. Jsou staré filmy, které jsou zapomenuté, ovšem při setkání s nimi pocítím malou radost. POCHOD NA DRINU je natočen podle autentických událostí z první světové války, které probíhaly na Drině v letech 1914 až 1915, šlo o tvrdé boje mezi mohutnou armádou rakousko-uherského mocnářství a královstvím malého Srbska. Upřímně řečeno v bývalé Jugoslávii v éře komunismu se natáčely vynikající válečné filmy. Kdybych měl stručně charakterizovat tento film, tak musím napsat, že je to filmová paráda. Nicméně se taky domnívám, že tohle patří k těm hodně dobrým skvostům válečných filmů. Dokonce mi to nedalo a zapřemýšlel jsem o té tragické vojně a zjistil jsem, že i Češi se zúčastnili těchto bojů, například přímý aktér spisovatel a novinář Jan Morávek napsal dokonce autobiografickou knihu Špatný voják (1930), ve které sám autor líčí boje na srbské frontě včetně velké bitvy na Drině. Nakonec Hašek o tom ve Švejkovi psal také.
     Léto s liškou (2007)  **** 27.02.2010

Tak tohle určitě potěší malé, velké, staré, mladé vlastně všechny, kdo mají vztah k němým přátelům z říše divokých zvířat a navíc je film doplněn o překrásné záběry francouzské krajiny
     Kochankowie mojej mamy (1986)  ***** 26.02.2010

Dojemný lidský příběh mě zcela pohltil. Brilantní herečka Krystyna Janda zde představuje dvě odlišné tváře, tu zlou plnou alkoholu a druhou, tu infantilní, navíc působí hodně realisticky. Příběh nepostrádá bolest, tragičnost, ale ani obsah štěstí. Dějem se také prolíná temná a pochmurná realita z dob socialismu. Doporučuji každému vnímavému divákovi, který touží po kvalitním filmu z polské tvorby.
     Dáma s psíčkem (1960)  ***** 25.02.2010

Banální milostný příběh ruské inteligence Anny Sergejevny a Dimitrije Gurova, který přerostl v hluboký cit hledající opravdové štěstí, má ve filmu švih. Domnívám se, že je málo pravděpodobné, aby kdokoli kromě Rusů uchopil Čechova tak, aby vystihl dokonale literu předlohy v jejím přepisu pro film a je ukázkou dobrého filmového řemesla pro mě naprosto neznámého režiséra Josifa Chejfic. Samozřejmou předností filmu jsou také nevtíravé herecké výkony. Co víc dodat, opravdu pozoruhodné pojetí Čechovovy tvorby a nádherný film. Závěrem snad jen napíši, že je možná škoda nevidět třeba i jiný film od tohoto zajímavého režiséra.
     Štěstí nepadá z nebe (1977)  *** 24.02.2010

Herecká osobnost typu Heinze Rühmanna obvykle zaručuje dobrou podívanou, takže jeho postavu omšelého tuláka nemá cenu rozebírat. Jde o příběh starého tuláka, který touží vidět slunnou Malorku.
     Tajemství Viléma Storitze (1967)  **** 23.02.2010

Tento téměř zapomenutý televizní film je zfilmován poutavě a dokáže vtáhnout do děje. V čem spočívá jeho atraktivita? Tedy v tom, že jsem se opět rád nechal přenést zdařilým příběhem do poloviny 18. století vědeckofantastických tajemství, které umí bezesporu tento televizní film navodit. Psát o J. Verne jakožto o fantastickém spisovateli je myslím úplně nadbytečné. Mohu bez obav doporučit každému, kdo má rád tohoto francouzského literáta.
     Soupeři (1977)  *** 22.02.2010

Líbí se mi, že režisér Ridley Scott hned na začátku kariery odmítl jít vyšlapanými cestami hollywoodské produkce a že i v tak jednoduché zápletce dovedl zajímavě vykreslit odvěkou touhu pomsty v pojetí oplývající nádhernou obrazovou malbou kamery, čímž dosahuje zvláštních neskutečně působících barev. Nesporným přínosem filmu je herec krutosti Harvey Keitel, který věrohodností zapadá do role napoleonského důstojníka Ferauda skvěle. Z tohoto hlediska bych připomenul, že ani protihráč Keith Carradine hrdina bez bázně a hany, který se umí postavit do všech důsledků na obranu cti, se nemusí stydět za svůj herecky nevšední výkon a možná i nejlepší životní roli v postavě důstojníka d'Huberta. Z filmu si určitě budu pamatovat úžasné záběry krajinných barev.
     Čertův švagr (1984)  *** 21.02.2010

Jedním z míst, kde se dá návratem do raného času dětství právě potěšit, je úžasný svět pohádek, který má být nepodbízivý, ale kouzelný a přitažlivý. Jinými slovy, pohádka pro děti musí být tak dobrá, aby se líbila i nám dospělým. Této pohádce nelze upřít pozoruhodnost v hlavních postavách. A pokud jde o styl úpravy, tak považuji navzdory studiovým kulisám pohádku za docela zdařilou.
     Co přináší řeka (1984)  ***** 19.02.2010

Především příjemné pokoukáníčko. Australané prostě filmovou i televizní romantiku umí a exotické scenerie efektních záběrů přírody opět dokázali vyloudit údiv. Ty jo, ta Austrálie je ale nádherná. Určitě televizní dílko, které převyšuje průměr současných mnohdy nic neříkajíc seriálů.
     Velikonoční ostrov (2009)  **** 18.02.2010

Určitě nejde o žádný suchopárný dokument, ale o velkorysé momenty seriozního bádání stále ještě panenských míst s exotickou brilancí, která nenechá člověka vydechnout. Nejenže nese špičkovou dokumentární propracovanost, ale některé záběry jsou vskutku fantastické, kde nejde o hrané šidítko filmové zábavy, ale téměř o dokonale oslňující krásu odlehlých krajin.
     Dobrodružství dalekého severu (1973)  **** 15.02.2010

Neskrývám obdiv k dobrodružným příběhům z dalekého severu a především k těm, které napsal Jack London.
     Petr Novák - Klaunova zpověď (2006)  ***** 14.02.2010

Bonus u přiloženého DVD mapuje život Petra Nováka opravdu poutavě a navíc jsem byl opravdu zajímavým dokumentem s jeho života potěšen. Jeho osoba byla upřímnost citů, a když se postavil před mikrofon, měl jeho příjemný zpěv jednu velkou přednost a tou byla lyrická schopnost bezprostředního vyjádření písně s důrazem na obsah textu. Chci jen připomenout, že ve srovnání s ostatními bigbeatovými zpěváky šedesátých let nepodlehl módnosti oslňovat publikum a zpívat převzaté písně, třeba od The Beatles a podobně, i když je miloval, ale šel svou vlastní cestou za svým hlasem lyriky a to bylo sympatické, protože jeho úspěch spočíval také v tom, že zpíval většinu skladeb jen s českými texty a znělo to báječně a to bylo hlavním těžištěm jeho umělecké dráhy a skvělého repertoáru hitů šedesátých let, POVÍDEJ, NÁHROBNÍ KÁMEN, KLAUNOVA ZPOVĚĎ a mnoho dalších. Jeho písničky prověřené časem mají i dnes melodický půvab a krásně se poslouchají. I když neměl Petr Novák už tolik štěstí výrazně se prosadit po sametové revoluci, zařazuje se k nejlepší historii bigbeatové hudby.
     Lobo - vlk, který změnil Ameriku (2006)  ***** 13.02.2010

Myslím, že každý, kdo se zajímá o život vlka, by měl tento opravdu nádherný dokument vidět, vlci jsou velmi zvláštní a podivuhodná zvířata, mají vlastní moudrost a v některých ohledech jsou lidem dokonce do jisté míry podobní, myslím, v těch lepších vlastnostech. Existence démonizování vlka, které stále ještě oživuje v představách pověr a mýtů především v dobrodružných knihách a filmech jsou hlouposti. Mám za to, že tento dokument dobře přiblížil život vlka, který má tajuplné smyslové schopnosti zvířecího světa.
     Vzdálené vrcholky hor (1984)  ***** 12.02.2010

Už ten název zní tajemně a romanticky. Nejdříve ale musím napsat, že tento seriál využil velmi citlivě tajuplnou krásu orientu, kde se odehrává hlavní příběh. Ostatně nelze pominout, že to je tak trochu pohádka, ale hezká, takže i zde statečnost a hrdinství nad zlem vítězí.
     Vzpomínky na budoucnost (1970)  **** 11.02.2010

Film se natáčel cca pět měsíců. Vidíme zde záhady egyptských pyramid, nebo Velikonočních ostrovů, které jsou součástí Chile. Jsou zde záběry mexické džungle, nebo Sahary, ale třeba i biblických krajin. Nelze upřít, že záhady čím jsou tajuplnější, mají své zvláštní půvaby a skoro v každém, kdo občas mysl svou ponoří do jejich hlubin, vzbuzují hodně představ a různých pocitů. Obzvlášť když podivný host sestoupí z nekonečných výšin na zem. Oficiální vědy považují Ericha von Dänikena částečně za šarlatána ba dokonce podvodníka. Já to vidím maličko jinak. Podle mého je pouze průvodcem, těm, kdo chce být pouze poutníkem hypotetických řešení všelijakých záhad. V zásadě všechny jeho teorie jsou jenom pouze domněnky možných variant a souvislosti, které jsou z valné části vlastně nepodložené žádným vědeckým faktem či odborným archeologickým vzděláním a proto se považují u vědecké veřejnosti za neseriózní. Nedá mi to, abych nezmínil aspoň jednu zajímavě možná vyřešenou teorii záhadu Velikonočních ostrovů kamenných obřích soch moai, o kterých Däniken ve své knize píše. Český inženýr Pavel Pavel jako člen expedice legendárního norského cestovatele a etnografa Thora Heyerdahla, dokázal rozpohybovat sochy za pomocí jednoduchých nástrojů a geniálního nápadu i na větší vzdálenost. Snad tam chybí jen odpověď, proč sochy moai vlastně vznikly? Kdo má rád jen ověřitelná fakta, pro toho film nebude přínosem ani zábavou, ale kdo má touhu a vlastní představivost záhady bádat, toho film uspokojí. Když někdo napíše či vytvoří něco neobvyklého, co nezapadá běžně do schémat vědy poznání, je považován mnohdy za cvoka. A netřeba dodávat, že občas v mém nazíraném pohledu již ne malého kluka, je stále nutkání přemýšlet o existenci dávných nebo dokonce mimozemských civilizací, které jsou tak nějak pro mě nevšední. Vlastně za to vděčím autoru Ludvíku Součkovi, který mne přivedl k zálibě této literatury. Ostatně, když si přečtu Součka nebo Dänikena, tak se opět stávám tím malým klukem a mohu napsat, že rád.
     Zálesák (1966)  ***** 10.02.2010

Jsou příběhy filmu, které si na stříbrném plátně oblíbili hlavně vyznavači trampingu a dobrodružné literatury. A tenhle film určitě patří do zlatého fondu jejich filmových evergreenů. Majestátně krásné scenerie kanadské divočiny hor Britské Kolumbie si musí podmanit každého kluka, včetně mě. Hlavní postava Oliver Reed asi nebude romantickým typem hrdiny ženských srdcí, protože místy působí až brutálně, ale přesto díky svému zjevu, ve kterém je pravdivý, byl určitě dobře vybrán pro tuto roli drsňáka. Na tomto místě je však třeba zdůraznit, že výjimečnost přírodního prostředí a netradiční vztah muže a ženy zcela odlišných povah se vymykají běžným schématům dobrodružného žánru. Jinými slovy tento film si nehraje na velké umělecké dílo, ale dovede chytit v některých obrazech k silnému citovému prožitku a nemalou měrou splňuje totiž všechny požadavky nenáročného diváka. Také si cením velmi dobrý výkon herečky Rity Tushingham v postavě němé dívky Eve. Nelze přehlédnout ani perfektní kameru, která těží vynikajícím způsobem z divočin přírodních krás Kanady. Pro úplnost ještě dodám, že jsem byl spokojen i s českým dabingem, který je zde výjimečně kvalitní.
     Sibiřský tygr (1995)  ***** 09.02.2010

Divoká zvířata jsou téměř vždy vděčným námětem nejen hraného, ale i dokumentárního filmu. Téma o sibiřských tygrech není úplně nové, ale určitě je hodně pozoruhodné. V této souvislosti je jistě zajímavé, že po rozpadu Sovětského svazu si opět Rusové uvědomili, jak je velice důležité v oblasti Sibiřské tajgy, která má ještě nesmírně krásnou přírodu, chránit zdejší divokou a možná největší kočkovitou šelmu na světě tygra sibiřského. Je to úžasný dokument, který strhne svou autentičností a hlavně místem kam se moje česká maličkost jen tak hned nedostane.
     V zámku a podzámčí (1981)  **** 08.02.2010

Kdybych chtěl vypsat vše, co se mi zde líbilo tak by to bylo dlouhé, takže jednoduše. Společenské poměry té doby uměla slavná spisovatelka Božena Němcová inspirovaná skutečnými vzpomínkami na tu dobu popsat velmi poeticky, a že uměla nahlédnout do života chudých i bohatých vrstev o tom není pochyb. Zde se povedlo režisérovi Ludvíku Rážovi pozoruhodně přenést do filmových obrazů dobovou atmosféru prostředí. Doporučuji všem, kdo si občas možná přečtou i starou českou literaturu, je to prostě dobré.
     Deváté srdce (1978)  *** 07.02.2010

Přestože se film považuje jako dílo pro děti, je noční můrou dětského spánku. Nicméně pro příznivce ponurých pohádek je největším kladem strašidelná atmosféra, která provází filmem. Moje malá úvaha, ale v žádném případě film nekritizuje, spíše jenom předkládá můj pocit. Ať chci nebo nechci, musím uznat, že Juraj Herz se pohádky zhostil dobře a umí dávkovat přísady tajemného napětí, stejně zručně jako třeba dobrý kuchař v prvotřídní restauraci, ale jisté je, že by se nějaká nedokonalost také našla, ale nechci se pouštět do nějakého hlubšího rozboru. Úsudek, ať si každý udělá sám.
     Na útěku (2006)  ** 07.02.2010

V slibném dramatickém začátku jsem si myslel, že mě čeká psychologicky napínavá podívaná, tento pocit nevzrůstal s dalším pokračováním děje, který se sice snaží upoutat možná zajímavým nápadem, ale na úkor nepravděpodobností. Netvrdím, že se tvůrce filmu nedotknul závažného problému lidí u dna, ale postavy pacientek psychiatrie na mně působily naprosto bezradně a vůbec žádná stopa nějaké hlubší výpovědi. Konec konců je to film, na který opravdu rychle zapomenu.
     Romulus a Remus (1961)  **** 05.02.2010

Příběh s vůní římské mytologické ingredience byl hezky natočen, vždyť kolorit legend či bájných pohádek ožívá ve filmech dodnes. V době kasovních trháků Pána prstenů a jiných možná pro někoho staromódní záležitost, ale ovšem pro mě hezký relaxační večer. Stáří filmu poněkud ubralo na rozletu a dramatičnosti děje, ale nelze upřít, že přes naivňoučký scénář to mělo grády a nápaditost.
<<       >>

Provozovatel, Reklama, Redakce  /  FAQ  /  Přidej obsah