Profil Hodnocení (1223) Komentáře (289) Filmotéka (30)
Oblíbené filmy Oblíbení režiséři Oblíbení herci Oblíbené herečky Oblíbené seriály
Moje komentáře |
Moonraker (1979)
20.03.2010 |
| |
Tři a půl hvězdy. Napíšu hned ze začátku, že na Moonrakeru mi vadí hlavně Richard Kiel. Jeho Jaws je tady prostě navíc, naprosto zbytečný a - přiznejme si to - trapný. Doslova nesnáším jeho scény s copatou vyprsenou blondýnkou, ať už jde o jejich setkání nebo o to, co se s nimi stane v závěru filmu. Brrr. Jaws tu zkrátka být neměl, ale znáte to - když se postava jednou divákům líbí, proč ji tam nenacpat znovu, že, páni filmaři? No nic. Zbytek filmu je absolutně bez výhrad. Bondovka je to nadsazená (podobně jako Brosnanova Dnes neumírej), má ze všech nejblíže k parodování sebe sama, a o to více pobaví. Jízda v Benátkách, honička na řece v Riu... Absolutní uznání si ale režisér Gilbert spolu se skladatelem Barrym zaslouží za scénu útěku sličné pilotky před dobrmany. Ačkoliv patří k těm krutějším, je neskutečně krásně natočená. Jo a Lois Chiles je jedna z nejkrásnějších bongirl vůbec. |
Království (2007)
19.03.2010 |
| |
Solidně natočený film, který ovšem může lidi očekávající akční nářez nudit. Mně se to naštěstí nestalo, a tak jsem spokojený. Co se herectví a sympatií týče, čtveřici amerických agentů sice válcuje "domorodec" Ashraf Barhom, ale to neznamená, že by Foxx nebo Jennifer Garner hráli mizerně. Naopak. Království je zahráno dost slušně. Ve scénáři jsem nenašel žádné podstatné chyby či boty, Bergova režie mě baví už dlouho (akční scény - ačkoliv skromné - pojal skvěle, klobouk dolů, stejně jako ty "příběhové"), hudba: Danny Elfman (slabší, ale neurážející). Nějaké to poselství nakonec, zamyšlení se... Jo, Království se mi líbilo. |
Ženy v pokušení (2009)
17.03.2010 |
| |
Zatím nejslabší Vejdělkův film, na české poměry přesto lepší průměr. Režie je příjemná a chvílemi i dost nápaditá (psycholožka Helena zpovídá sama sebe), herečky a herci doopravdy hrají (až na Jiřího Macháčka, který mě nevím proč rozčiloval). Musíte přijmout fakt, že postavy jsou vyjma hlavní hrdinky - skvělá Lenka Vlasáková - karikatury. Každá postava má jednu svoji základní vlastnost, a tu dává neustále na odiv. V praxi to vypadá tak, že Vilma Elišky Balzerové je představována pouze jako sexuální mašina (přičemž "genialita" Balzerové spočívá hlavně v tom, že hraje postavu, kterou by od ní nikdo nečekal). Laura, její vnučka, je zase prezentována jako aktivistka a zachránkyně všeho, až fanaticky zapálená do milionu věcí, Macháčkův "blb" zase věčně jen hází ramena a ohromuje, koho může, ovšem kdykoliv mluví, slyším šustit scénář až to bolí. Nejlépe ze všech na mě kromě Vlasákové působil Vojtěch Dyk... hrál příjemně, nenásilně, civilně. Film mi utekl rychle, jen posledních dvacet minut bylo příšerně natahovaných. Škoda, že v něm nebyly pořádné vtipy (doopravdy jsem se zasmál asi dvakrát - laciné narážky na pohlavní orgány mi fakt nestačily), když už to byla komedie. Nicméně je to pořád o dvě hvězdy lepší než Líbáš jako Bůh. |
Ashanti (1979)
07.03.2010 |
| |
Dávám 3,5 hvězdy, které zaokrouhluji nahoru (jo, matematika, to je věc). Ashanti má hvězdné obsazení, kvalitního režiséra, vcelku prostý příběh... a přepálenou délku. Film začne být doopravdy zajímavý až asi po půlhodině, kdy se Caineova postava potkává s Bediho Malikem a oba se vydávají na poušť. Být začátek kratší, jsou ty čtyři hvězdy čisté. Obešel bych se bez štěků pánů Holdena (ten je ve filmu zcela zbytečný) i Harrisona a bez celé části s helikoptérou. Kromě Cainea se mi velice líbil Ustinovův Suleiman, což je proradný záporák, který dovede bavit svými vytáčkami i být nemilosrdný a krutý. Jinak je film bez výhrad - na zpočátku tak trochu nevhodnou hudbu jsem si musel zvykat, ale zvykl jsem si. |
Chobotnička (1983)
06.03.2010 |
| |
I tomuhle Bondovi dávám ****... ALE: Předtitulková scéna s bombou a miniletadlem je sice vtipná, ovšem nijak zvlášť dechberoucí. Titulková píseň není špatná, ale to, co se při ní na plátně odehrává, je neskutečně nezajímavá přehlídka trapně tančících a poletujících siluet. Zbytek filmu je úplně jiné kafe. Scéna s klaunem-009 už spád má, ale film se pořádně rozjede až v Indii. Honička na rikšách je svižná, bitky v davu mezi fakíry zrovna tak... lov Bonda se slony je sice klasické uskakování před kulkami, ale nevadí to. Nejlepší dva momenty však ještě přijdou. 1) Scéna s vlakem (jeho stíhání "kolejovým mercedesem", šarvátky na střechách i ve vagonech a HLAVNĚ - Bond v gorilím kostýmu a jeho podívání se na hodinky, při kterém vyju smíchy). 2) Závěr s letadlem. Tady nezbývá než žasnout nad kaskadérskými výkony, prvotřídní ukázka! Škoda toho cirkusáckého přepadení paláce, které je zbytečné a film jen natahuje. Jo a oba palce a všechny prsty dávám nahoru za tu přehlídku krásných ženských. |
Vetřelci vs Predátor 2 (2007)
21.02.2010 |
| |
Rozjezd má tohle béčko béčkovaté skvělý. Začátek na predátorské lodi, havárie, vetřelčí "facehuggeři" řádící v lesích, planeta predátorů, predátor-borec, který se na Zemi vydává zjistit, co se stalo. Vážně, potud film nemá chybu. Jenže pak mu začne docházet dech, atmosféra přestane jakkoliv gradovat a hlavně - přijde noc a ve městě vypadne proud. Tma mě neskutečně štvala. Vše, co se v ní odehrávalo, bylo nepřehledné - hlavně souboje predátora s vetřelci, které byly i zmateně sestříhané. Následuje nuda občas proložená něčím sežráním, něčím prostřelením, něčím stažením z kůže (pravda, efektně to natočené je), která vyvrcholí vcelku slušnou scénou v nemocnici. Ke konci se film zase rozjede, ale popravdě už jsem na to po hodině a chvíli neměl ani moc náladu. Obě hvězdy tedy dávám parádnímu začátku a slušnému konci... |
Dech života (1987)
20.02.2010 |
| |
Bonda - Daltona mám sice ještě radši v pětihvězdičkovém Povolení zabíjet, ale to nic nemění na tom, že Dech života je dost povedená věc! Hodně dělá především Dalton osobně - ten chlap je prostě sympaťák. Vtipy sice vzaly za své (pár fórů tady je, ale víceméně jen k pousmání), zato napětí a vcelku živě podanou akci tu máme od začátku do konce, a hudba, kterou John Barry pro tenhle díl složil, je jedna z mých nejoblíbenějších. Filmaře bych chtěl pochválit za pečlivost, s jakou přeměnili Vídeň na Bratislavu. Slovenské nápisy všude, kam se podíváte, lidé mluví slovenštinou, která se ozývá z rádia i televize... pěkné. Moje nejoblíbenější část je stejně ale ta závěrečná afghánská. Že by odtud opisoval Rambo 3 natočený o rok později? |
Na hraně temnoty (2010)
18.02.2010 |
| |
Jsem... zklamaný. Na tenhle film jsem se totiž vážně těšil a ačkoliv jsem neočekával nářez ve stylu Odplaty, doufal jsem, že jí bude alespoň podobný. Ale bohužel. Kdyby v "Na hraně temnoty" nehrál můj oblíbený Mel Gibson, nechápal bych, jak se takový snímek vůbec mohl dostat do kin. Základní - několikrát viděná - kostra děje (táta jde pomstít smrt své dcery, vrahouni dostanou po držce) by mi ani nevadila. Vadila ale zřejmě scénáristům, a ti se na ni rozhodli nabalit spoustu dalších nepotřebných odboček a kliček, které z filmu akorát dělají zmatený guláš a slátaninu. Troufnu si říct, že polovina postav, která se v něm objevila, se v něm objevit vůbec nemusela. Více prostoru mohl zato dostat třeba zajímavý Ray Winstone. Celý film je i podivně nevyvážený. Má skvělý začátek (od prologu s jezerem až k výborné bitce Gibsona a přítele jeho dcery, která se Martinu Campbellovi opravdu povedla), zbytek chvílemi nudí (což režisér vždy včas pozná a hned nechá Mela mlátit do šmejdů nebo na ně alespoň mířit/střílet pistolí, na což se pravda dívá dobře). Poslední čtvrthodina je ovšem senzační - vypadá zase jako ten film, který jsem chtěl vidět! Na hraně temnoty je pro mě ukázka výborného Gibsonova herectví promarněného v rutinní, až nečekaně nezajímavé podívané. Vzkaz pro Melovy fanoušky: Jeho návrat před kameru to je, ale nijak zvlášť se na něj vzpomínat nebude. Škoda. |
Povolení zabíjet / Licence na vraždu (1989)
08.02.2010 |
| |
Je škoda, že Dalton natočil pouze dvě bondovky. S tím, co mu bylo vytýkáno (Bond není Bond, ale spíš Rambo s britským přízvukem), dnes slaví úspěchy Daniel Craig, a na Daltonovy kousky se pořád hledí jako na nejslabší z celé série. Povolení zabíjet za vidění určitě stojí - je to od začátku do konce akce, akce a zase akce. Najdete v ní ovšem také humor, napětí, pěkné ženy, vynálezy pana Q a jeho oddělení... no kruci, tak je to Bond nebo ne? Odpověď : Je. A určitě ne méněcenný! Přesně o takovám chlapíkovi Flemming psal! |
Sherlock Holmes (2009)
05.02.2010 |
| |
Čisté čtyři hvězdy s lehkým náběhem na pátou. Sherlock Holmes je prvotřídně zábavná věc, která od začátku do konce šlape jako hodinky, je napínavá a přitom hravá a nepolevuje ani na minutu. Downey a Law sehráli ústřední dvojici výborně, Strongův Blackwood je jako záporák velice dobrý, nicméně mohl dostat trochu více prostoru, Rachel McAdams si také ostudu nedělá. Vyzdvihnout je třeba Ritchieho režii, která v některých momentech (box, bitka Holmes+Watson proti "dvěma malým a jednomu fakt velkému", exploze v docích) vážně bere dech, Zimmerovu hudbu - jeden z nejnávykovějších soundtracků poslední doby - i zápletku, kterou by sice Arthur Conan Doyle (jsem prosím jeho VELKÝ fanoušek) vyplodil leda v horečce a těžké depresi, ale která urazit nemůže. Film je plný hlášek, ale bezkonkurenčně nejlepší ja Watsonova "Relax... I´m a doctor", pronášená zatímco rdousí těžko zničitelného bouchače:-) Těším se na druhý díl a na profesora Moriartyho! |
Jiří Schelinger - Holubí dům (2007)
31.01.2010 |
| |
K tomuto není moc co dodávat - hudba, texty, Jirka... to je klasika. DVD mě potěšilo tím, že nejde o žádnou narychlo splácnutou fórovku, ale o kvalitní vydání obrazově vyčištěných (ano, je to fakt poznat) videoklipů. Najdete na něm typické krávoviny jako Dělám hú!, bez nichž by to ovšem nebylo ono, stejně jako tvrdší (Nám se líbí) a přemýšlivější kousky. Pořád si ale myslím, že toho mohlo být více. No, uvidíme, možná časem, že se zase něco objeví;-) |
Anička s lískovými oříšky (1993)
31.01.2010 |
| |
Podle hodnocení ostatních uživatelů soudím, že jim tahle "pohádka" taky přivodila nejednu noční můru. Ne, prosím, děti by se měly bát u hororů... když už. |
Fanoušci (2008)
30.01.2010 |
| |
Smál jsem se méně, než jsem čekal, ale smál jsem se, což je u komedie celkem podstatná věc. U Fanboys je jedna základní otázka, kterou by si měli všichni, co se na film chystají podívat, položit: Mám opravdu dobře nakoukány Star Wars, původní epizody? Pokud si odpovíte "ano", Fanboys si určitě pusťte. A bavte se. Potěší vás odkazy na tyto filmy (a to nejen citování hlášek, ale rovnou celých scén - návštěva hospody, například), cameo výstupy "Lando Calrissiana" a "princezny Leiy" a dalších (kde je ale ksakru Mark Hammil?), potyčky s fandy Star Treku (objeví se i William "Kirk" Shatner)... je toho hodně, ale pořád toho mohlo být víc. Millenium "dodávka" Falcon je skvělá kára, Lucasův ranč je boží (vloupal bych se tam hned) a perla všeho, to je závěrečná hláška. Dostala mě do kolen, ačkoliv jsem seděl. 3,5 hvězdy. |