Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (372)

plakát

Život v oblouznění (1995) 

Kdybych si filmy vybíral podle fotky na obalu, nikdy bych si tohle nepustil, protože to vypadá na slušný psycho. Naštěstí tohle nikdy nedělám a jsem rád, protože jsem si tuhle zvláštnost fakt užil. U filmů s netradičním námětem jako je tenhle, je strašně tenká hranice mezi super filmem a totální sračkou. Život v oblouznění se ale náramně povedl.

plakát

Muž, který zastřelil Liberty Valance (1962) 

Protnutí hereckých linií dvou filmových hvězd té doby je opravdu zajímavý zážitek. Wayne je westernový mazák, ale i Stewart, kterého divák zná spíše z dramatických filmů, si s rolí čerstvého absolventa práv poradil na výbornou. Právem se o tomto netradičním westernu říká, že je jedním z nejlepších.

plakát

Krvavé léto v New Yorku (1999) 

Atraktivitu filmu zvyšuje jeho reálný základ. Ale příběh Joeyho příliš přebíjí vrahovu linii. Vlastně vraždy Samova syna jsou vyobrazeny v několika minutách a zbytek filmu je s nadsázkou o tom, že Joey řeší, zda má nebo nemá podvádět manželku. To v Zodiakovi si s tím poradili mnohem líp, protože se na to dívají z pohledu vyšetřovatelů, což mně přišlo o dost lepší.

plakát

Radiohead: Live in Praha (2010) (koncert) 

Aby bylo jasno, tenhle dokument jsme neviděl. Přesto si s klidným svědomím troufnu tohle obodovat jako samotný návštěvník koncertu. Takže spíš hodnotím samotnou událost, než práci toho, kdo tohle vytvořil. Je škoda, že nezahráli některé ještě větší pecky. V Rakousku hráli např. i Karmu Police. Naopak některé méně známé songy jsem nedokázal ocenit. Pecka byla, když se mně v noci cestou zpět do Brna posralo v novým autě rádio a já si musel s manželkou zpívat, abych neusnul.

plakát

Škola života (2009) 

Na tohle drama jsem narazil mezi 1000 a jeden film, které musíte vidět než zemřete. Já teda s klidným svědomím můžu říct, že bych bez něj umřít mohl. Příběh mě nezaujal a přehané sebedůvěře a drzosti Carey Mulligan při rozhovorech s učiteli, ale i rodiči, jsem neuvěřil.

plakát

Vymítač ďábla (1973) 

Verze Director's cut nemá chybu. Poctivý, efekty nabitý horor, u kterého mě tak trochu nesedl až příliš odlehčenej konec. Laškovné řeči o kině bych čekal spíš v nějaké kriminálce.

plakát

Hořící Mississippi (1988) 

Stačí pár minut filmu a slovní spojení typu "Martin Luther Negr" a člověk hned ví, jakým směrem se to bude ubírat. Vyšetřování vražd a tyranizování černochů se ujímá hodnej, ale značně připrclej agent Dafoe a jeho drsnější kolega Hackman, který taky dle mého získá sympatie většiny diváků. Protože co nejde silou, jde ještě větší silou a problémy se nemají řešit v rukavičkách. Já se ale při sledování pozastavil spíš nad tím, že zatímco na jihu USA v 60' letech neměla tlupa neandrtálních idiotů v maskách na práci nic jiného, než útoky na černoškou populaci, Československem zatím projížděly rusácké tanky. Mně to přijde, jak vystřižený z úplně jinýho světa.

plakát

V přístavu (1954) 

Člověk by od toho mohl čekat modré z nebe, když vidí to vysoké hodnocení. Jediný, co mě tady ale zaujalo, byl divně nalíčenej Marlon a kněz, kterej si klidně zapálí cígo a čas od času někomu rozbije hubu. Mafiánský chování odborů v té době mně přijde jako samozřejmost a vadila mně přemíra náboženských řečí. Navíc, kdo by chtěl sledovat film o bordelu a mafiánství ve vyšších řadách, když toho máme plné zprávy z průřezu našeho politického spektra.

plakát

Nebe a peklo (1963) 

Do teď jsem věděl, že Kurosawa je expert na samurajské filmy. Skvěle mu padnul i dobrodružný Děrsu Uzala. Že mě ale do kolen dostane tenhle krimi-thriller, to by mě nenapadlo ani ve snu. Začátek je výtečné drama, které si pohrává s lidskými pocity a názory na to, zda zaplatit výkupné za cizí dítě, pokud vás to má finančně totálně zruinovat. Zbytek filmu je precizně vykreslená detektivní práce, kdy se krůček po krůčku vyšetřovatelé dopátrávají k únosci. Kdyby někdo neměl dost a chtěl nášup z tohoto námětu, podívejte se na francouzský film Prožít si své peklo. Ten je ale emotivně mnohem těžší a vypjatější.

plakát

Smoke (1995) 

Už podle názvu se dá očekávat, že film bude takový lehárko. Málo přemýšlení, žádné složité zápletky, hodně tabáku. Jen mě mrzí, že jako bývalý kuřák jsem nedostal chuť na cigárko.