Nakoľko by sa moje hodnotenie tohto filmu pohybovalo kdesi medzi 2 - 4 *, radšej to nechám tak. Aj keď sa film v niektorých pasážach pohybuje na hranici znesiteľnosti, nemožno mu uprieť originalitu, keďže som nič podobné skutočne ešte nevidel. Vo filme ma veľmi zaujalo aj obsadenie. Paris Hilton podala už tradične katastrofálny výkon, veľmi ma však prekvapila mladá Alexa Vega, ktorej rola Shilo sadla na 100%. Taktiež som bol prekvapený z obsadenia Sarah Brightman, ktorá ma charizmy na rozdávanie a pre mňa bola výraznejšou postavou ako samotný Repoman. Soundtrack má gule a tvrdé gitarové riffy perfektne zapadajú do atmosféry celého filmu. Otvorený koniec ma preto celkom potešil avšak fakt, že film sa stal diváckym prepadákom šancu na pokračovanie veľmi nedáva.
ARE YOU SERIOUS, MAN?? Coenovcov mám naozaj veľmi rád ale toto išlo okolo mňa na míľe ďaleko. Pre mňa osobne tam nebola ani jedna jediná vtipná scéna, ktorá by mi zostala v pamäti. Prakticky od samého začiatku som vo mne prevládal len jediný pocit a to strašná nuda. Nevypol som to v polovici len kvôli tomu, že som čakal, že sa to celé nejako rozhýbe a pohne určitým smerom ale nestalo sa. Pre mňa jedno veľké sklamanie a naozaj som už dlho tak často pri filme nekontroloval, kedy to už konečne skončí. Podľa mňa by ale filmu nepomohla ani kratšia minutáž, film je pre mňa celkovo veľmi zlý. Možno by som mu mal dať ešte jednu šancu v blízkej budúcnosti, len neviem, či budem mať na to nervy (a hlavne trpezlivosť). Aj tie dve hviezdičky dávam len s prižmúrením oka za to, že sú to Coenovci, inak by som to ani nedopozeral...
Taký mix Grindhouse-u, Baywatch-u a Mad Max-a. Keby namiesto týchto slečien vystupovali chlapi, viac ako jednu hviezdičku by som istotne nedal. Bohužiaľ som len obyčajný chlap :)
To že z tohto filmu sršal amterizmus by mi až tak nevadilo, lebo aj za málo peňazí sa dá spraviť kopec muziky. Táto vyvraždovačka však mala kopec iných múch, čo jej podrážalo nohy od začiatku až do konca. Hlavný slaughterman bol vychrlý debilček a s tou maskou bol skôr na smiech, ako by sa ho mal niekto báť. Jednotlivé postavy jednali ako retardovaní vypatlanci, ktorí tak či tak mali dosť roboty popasovať sa so šialeným scenárom (v najhoršom zmysle slova). Čo sa audio-vizuálnej stránky týka, nevadila mi tá amatérska roztrasená kamera, ale žily mi trhali zvuky rezania mäsa, vytrhávania vnútorností alebo škípania nechtu medzi zubami. Jediné, čo sa dá vyzdvihnúť a čo nezapadá do absolútneho sivého priemeru je hracia skrinka a melódia, ktorá mi bude ešte dlho vŕtať v hlave ;)
ONE MAN SHOW!!! Tom Hardy je vo svojej úlohe najznámejšieho britského väzňa naprosto dokonalý a dokonca mám pocit, že ani sám Bronson by to lepšie nezahral :) To jeho "Shut the fuck up, cunt!!!" človeka riadne zasadí do stoličky a nepochybujem o tom, že tento výkon je ešte presvedčivejší ako napr. výkon M.Rourkea vo Wrestlerovi. Jeho bitky na pozadí skvelého soundtracku vypadajú dosť dobre, čo je však bohužiaľ všetko, čo môže tento film ponúknuť. Jednotlivé postavy sa mihajú okolo neho strašnou rýchlosťou a Bronson si preto ani k jednej nedokáže vybudovať poriadny vzťah (čo ma mrzí najviac v spojitosti s jednou zo strýkových "slečiniek"). A tak dej neustále prešľapuje na jednom mieste, čo začne po 40tich minútach docela nudiť. Keby sa excelentný herecký výkon Toma Hardyho oprel o poriadny scenár, mohlo ísť hodnotenie oveľa vyššie, takto bohužiaľ len za 3.
Na môj vkus málo brutálne, lacné a príliš amatérske. Nekvalitný scenár podtrhnutý vyfetovanými hereckými výkonmi a katastrofálnymi zvukovými efektmi (striekanie krvi, kĺzanie čepele po tvári...) nedokáže udržať pocit strachu ani 10 minút. Banda debilných poľovníkov snažiacich sa o hru na mačku a myš aj napriek krátkej stopáži po chvíli začne nudiť a absolútna absencia lakačiek ma raz a navždy presvedčila o tom, že najlepšie (ako aj najhoršie) horory sa točia za veľkou mlákou. Ak si budem chcieť najbližšie pozrieť nejakú vyvražďovačku z prostredia hôr, určite zvolím radšej Wrong Turn (1/2). Slabšie 2*
Dokonalý príklad toho, ako sa to nemá robiť. Tento film sa tvári na niečo, čo nie je a absolútne nič v ňom nefunguje. Hercov stiahli asi z ulice a myslím, že aj Robocop by vedel dávať lepšie najavo pocity strachu, zúfalstva a túžbu po pomste. Katastrofálne herecké výkony podtrhnuté šialeným (v tom najhoršom význame slova) strihom a debilným hudobným doprovodom ponárajú tento "kult" medzi absolútne céčkové bahno. A banda dvoch tupých policajtov je len čerešnička na torte.
Áno, je pravda, že Spirit je film, ktorému chýba poriadna myšlienka, že postavy niekedy tliachajú dve na tri a že chabý dej nezachránia ani ladné krivky Evy Mendes, stále sa však utvrdzujem v tom, že Frank Miller je jeden z najoriginálnejších scenáristov / režisérov súčasnosti. Aj keď všetky jeho filmy vypadajú po vizuálnej stránke takmer na vlas rovnako, jeho filmy sa mi nikdy nezunujú ani keby točil večerníček pre deti predškolského veku. Ale tak či tak, je Spirit doteraz jeho najväčšou slabinou(popri 5*kovej 300vke a Sin City) a do budúcnosti by už skutočne nemal experimentovať s režisérskou stoličkou a mal by ju prenechať niekomu skúsenejšiemu. Takže keby hodnotím Spirita po dejovej stránke 2*, po vizuálnej lepšie 4.
Príbeh o veľkej opici z exotickej džungle ma nikdy neuchvátil a verzie z 1973, resp. z 2005 sa mi zdala skôr ľahko podpriemerné. Včera som sa však dostal k originálnej verzii z 1933 a bol som skutočne ohromený. Myslím, že sa im podarilo vytvoriť skutočne nadčasové dielo, ktoré muselo v dobe svojho vzniku spôsobiť obrovskú senzáciu. Jediné čo sa z dnešného pohľadu javí v niektorých scénach ako zaostalé, je samotný Kong, na ktorom je najlepšie vidieť, ako sa v tej dobe robilil trikové scény pomocou stop-motion, keďže je na jeho srsti vidieť každý dotyk. Jeho zápasy s T-Rexom a inou háveďou ako aj posledná scéna na Empire State Building vypadajú úžasne a práve to je dôvod, prečo má tento monster movie aj po vyše 70tich rokoch tak vysoké hodnotenia.
Pri pohľade na filmy ako The Exorcist, The Thing alebo The Shining sa človek jednoducho musí zamyslieť nad tým, kde nastala chyba, že takéto žánrové klasiky jednoducho vymreli a vystriedali ich lacné teenagerské vyvražďovačky. The Omen je taktiež skvelý príklad takejto žánrovky, kde sa viac ako na litre preliatej krvi dbá na vytvorenie pôsobivej atmosféry, ktorá nepoľavuje až do záverečných titulkov. Jedine ten Damien mohol byť trošku hrôzostrašnejší, vo filme to vypadalo ako všetky "nešťastné náhody" išli mimo neho. Každopádne sa však jedná o nadpriemerné dielo, ktoré si miesto medzi najlepšími horormi jednoznačne zaslúži.
Tento film mal viac múch ako čokoládové hovienko od Lindta. Ako môže upír pracovať v nemocnici? Čo je to za kravinu, že upíri nemôžu ísť na svetlo, lebo by sa "ligotali ako reklama na Swarovski?" Prečo mali len dvaja členovia ich rodiny zvláštne schopnosti a ostatní nie? Prečo jej nedokázal čítať myšlienky? Prečo išiel hlavný záporák práve po nej, keď sú na svete milióny iných žien, ktoré neochraňuje celá upírska família? Keď k tomu prirátam fakt, že hlavný bad-guy je úplný loser, že pozerať sa na "utrápené" ksichty hlavných "hrdinov" je utrpenie a že na upírsky film je tam minimum krvi, konečne začínam chápať, prečo sa to páčilo mojej 13ročnej sesternici. So švédskym Let The Right One In sa to nedá ani porovnať.
Už strašne dlho som sa chystal na tento film, odraďovalo ma však tých vražedných 212 minút. Nakoniec som sa na to predsa len odhodlal a spravil som dobre. Ben Hur je veľkofilm, ktorý by mala problém natočiť väčšina súčasných filmových štúdii a tak si viem predstaviť, do akého veľkého risku sa pustila MGM Company v päťdesiatych rokoch, keď tento film vznikal. Ben Hur má prakticky všetko, čo sa od veľkofilmu čaká: úžasnú výpravu, kopec komparzistov a azda najväčšie herecké hviezdy svojej doby. Niektoré scény sú doslova nadčasové ("skúška" galejníkov, poprípade Záprahy), nájdu sa však aj aké, ktoré by som nemilosrdne vystrihol. Nemyslím si, že bol dobrý nápad zosúladiť dejovú líniu s Ježišovým osudom (čo by dostalo celkovú stopáž pod únosnejšiu hranicu troch hodín) a celý koniec, keď "Ježiš berie na seba naše hriechy" a z ničoho nič vylieči malomocných ma núti ubrať jednu hviezdičku z celkového hodnotenia. Tak či tak, Ben Hur je skutočny skvost svetovej kinematografie a "povinná jazda" každého filmového nadšenca :)
Eden Lake nie je klasická vyvražďovačka v štýle The Hills Have Eyes, alebo Wrong Turn. Hlavní zaporáci nie sú žiadni zmutovaní kanibali a ani psychopat s motorovou pílou. Sú to "len" pubertálni adolescenti, na ktorých sa neúplné rodinné zázemie podpísalo na 110%, kvôli čomu je ich jednanie možno niekedy až prehnane brutálne. Psychika hlavných postáv je vyobrazená do najmenších detailov a niektoré scény človeku doslova vyrazia dych. Pocity strachu, nenávisti a beznádeje som prežíval spolu s hlavnou dvojkou a naozaj ma zalial pocit blaženosti, keď to nejaký zasran poriadne schytal. Dokonalý záver (aj keď mu predchádzala veľmi veľká náhoda) robia z tohto nenápadného diela jeden z najlepších thrillerov roka.
Film, ktorý nepatrí zrovna k Hitchcockovým najznámejším ma doslova dostal na kolená. Skvelá réžia podtrhnutá vynikajúcimi hereckými výkonmi (najmä môjho obľúbeného Jamesa Stewarta) robia z tohto nenápadného filmu nezabudnuteľný zážitok. Každopádne, je obrovské umenie natočiť film, ktorý by sa odohrával len v jednej miestnosti a neupadal by po krátkom čase do jednoliatej nudy a snáď jediný film, ktorému sa to predtým podarilo bolo 12 Rozhnevaných Mužov. A musím sa priznať, že až pokým som si neprečítal zopár recenzií som dumal nad tým, ako je možné natočiť film bez jediného strihu :))
Ďalší rok je za nami a ja som sa opäť rozhodol nastaviť si budík na 01:45, aby som mohol stráviť takmer 4 hodinky v spoločnosti tých najväčších filmových hviezd súčasnosti. A neoľutoval som! Tento ročník bol pre mňa výnimočný aj tým, že po prvý krát sa mi podarilo vidieť všetky filmy nominované v hlavných kategóriách ešte pred udeľovaním. Samotný ceremoniál bol perfektne zvládnutý do najmenšieho detailu, výprava bola úchvatná a veľmi sa mi páčili zostrihy filmov z minulého roku. Najviac ma však pravdepodobne potešila novinka v podobe odovzdávania sošiek pre herecké výkony bývalými držiteľmi tohto ocenenia. Vidieť na jednom pódiu hviezdy ako Douglas, Brody, De Niro alebo Hopkins sa veru nepodarí každý deň a preto verím, že sa z toho stane tradícia. Trošku ma mrzí, že nominované skladby nemali viac priestoru (producenti to pravdepodobne nechceli priveľmi naťahovať) a úprimne si myslím, že tancujúci a spievajúci Jackman nebola práve najšťastnejšia voľba. Do úlohy hostiteľa sa mi oveľa viac hodí napr. Jon Stewart z minulých ročníkov, ktorý pôsobí prirodzenejšie, skromnejšie a je rozhodne vtipnejší. Potešil ma aj fakt, že si herci odpustili srdcervúce politické prejavy a posolstvá (díky Bohu za Obamu :)), na ktoré sme boli zvyknutý po minulé roky. S výsledkami som absolútne spokojný a tak môžem s kľudným svedomím prehlásiť, že už teraz sa teším na to, ako si budem nastavovať budík na 01:45 aj o rok :)
Vizuálny orgazmus! To sú dve slová, ktoré ma napadli bezpostredne po zhliadnutí Speed Racera. Ak sa niekomu nepozdávalo, že Matrix je úplne mimo realitu, nech sa do Wachovských posledného filmu radšej ani nepúšťa. Podľa mňa je to však čo sa špeciálnych efektov týka podobne prelomový film akým bol svojho času Jurský Park. A to nehovorím len o vyobrazezení akčných scén, ale aj o originálnom strihu a celkovom rozprávaní príbehu. Speed Racer má však veľkú slabinu v scenári, ktorý si v niektorých scénach ako keby uťahoval sám zo seba a menil sa na trápnu grotesku (napadnutie ninjami...). Aj výber niektorých hercov mi neprišiel zrovna najšťastnejší (ten jeho malý brat ma neskutočne sral už od začiatku filmu, dokonca aj opica mi bola sympatickejšia!). Speed Racer je veľmi originálny film, ktorý je však bohužiaľ dosť podceňovaný a vďaka neúspechu u divákov a kritikov, ani otvorený koniec nedáva príliš veľké šance na ďalšie pokračovanie.
V poslednom čase zisťujem, že ma čoraz viac fascinujú filmy z drsného prostredia slumov a chudobných štvrtí rôznych Megalopolisov, kde je každý deň boj o holý život. Začalo to Man on Fire, pokračovalo Mestom Bohov a cez Slumdog Millionaire som sa dostal až k Tropa De Elite. Film by sme kľudne mohli porovnať s americkým SWAT, čo je oproti tomuto komerčná sračka. Možno mi chýbalo viac leteckých záberov na chudobné favely, ktoré by len zvýraznili už i tak perfektnú atmosféru, ktorú sa podarilo budovať celý film vďaka klipovitému strihu a roztrasenej kamere. Aj keď si myslím, že v niektorých miestach to bolo dosť prehnané, Elite Squad rozhodne patrí k tým lepším filmom z policajného prostredia
Clint Eastwood opäť dokazuje, že ešte nepatrí do starého železa! Po prečítaní niekoľkých recenzii na tento film som sa začal obávať, že Clint už stráca dych, keď chcel upútať takýmto triviálnym príbehom, výsledok ma však veľmi milo prekvapil. A nebolo to len jednotlivými zvratmi vo filme ale hlavne (neočakávane) dobrými hereckými výkonmi Jolie a Malkovicha. Aj keď Angelinu moc nemusím a aj keď vypadala v tom klobúku ako strašidlo s veľkými očami a ešte väčšími perami, úlohu bojujúcej matky stvárnila priam dokonale. Jediné, čo mi trošku škrípalo medzi zubami bol Jeffrey Donovan ako kapitán LAPD (ktorý sa mi zdal na danú postavu príliš mäkký a mladý) a trošku natiahnutý koniec. Každopádne je to však pre mňa jeden z najlepších filmov roku 2008 a véľmi dlho by som sa musel rozhodovať či sa mi viac páčilo Gran Torino, alebo práve Changeling. Tak či tak, Clint sa (aj vďaka týmto filmom) radí u mňa do TOP 5 obľúbených režisérov.
"Vyhodiť" 60 miliónov dolárov za nejakú "púťovú" atrakciu dokážu naozaj len američania. Hodnotiť nejaký príbeh, alebo herecké výkony samozrejme nemá význam, každopádne si myslím, že táto 12 minútovka splnila do bodky, čo sa od nej očakávalo. Len škoda, že som nemal možnosť vychutnať si to s dvojfarebnými okuliarmi, hodnotenie by určite išlo ešte vyššie.
Až pri tomto filme som si uvedomil, že dobrí herci ešte nerobia dobrý film.4 oscarové nominácie za herecké výkony hovoria samé za seba, tak som si povedal, že si to nemôžem nechať ujsť. Hoffman - Streep už tradične podávajú excelentné výkony a naozaj neviem, kto by sa do týchto postáv prevtelil lepšie. Záverečné "účtovanie" medzi nimi dvomi mi doslova vyrazilo dych. Amy Adams v úlohe naivnej sestry akceptujem, ale nominácia pre Violu Davis za tých pár štekov sa mi zdá prinajmenšom prehnaná. Každopádne keby film hodnotím len z hereckej stránky, tak neváham nad najvyšším hodnotením, kameňom úrazu (aj keď mnohí so mnou nebudú súhlasiť) bol však podľa môjho názoru scenár, ktorý bol príliš mäkký, aby sa poriadne "obul" do tejto témy a len sucho prešlapoval na mieste, čo sa prejavilo niekoľkými hluchými miestami vo filme. Záver filmu mohol vylepšiť celkové hodnotenie, ale namiesto odpovedí ponúkol ešte viac otázok, takže dávam také slabšie 4*
Sally Hawkins v úlohe Poppy bola po celý čas tak neskutočne nad vecou, plná entuziazmu a šírila dobrú náladu na všetkých... až sa mi z toho nožík vo vačku otváral!!! Film som si pozrel viacmenej len preto, aby som dokončil svoju Golden Globe zbierku víťazov a aj keď som tušil, že to asi nebude nič moc pre mňa, niečo tak nudné a nezáživné som naozaj nečakal. Už dlho sa mi nestalo, žeby mi bol niekto tak strašne nesympatický, ako práve hlavná predstaviteľka, ktorá (ako spomenuli už niektorí užívatelia) by si zaslúžila nakopať riť. Tie jej silené vtípky nemali gule a čo bol vrchol, ani na jednom som sa nepousmial (o nejakom smiechu nemôže byť ani reči!). Kam sa podel suchý britský humor a lá Simon Pegg a spol??? Film som dopozeral do konca, pretože som stále čakal, že sa to konečne nejako rozbehne a ono nič. Jednu hviezdičku dávam automaticky za britský film a druhú za úlohu cholerického učiteľa v autoškole. Každopádne si meno Sally Hawkins veľmi dobre zapamätám... aby som vedel, čomu sa mám v budúcnosti vyhnúť na 100 honov!!!
Príbeh o meste z budúcnosti kde lietajú dvojplošníky a behajú autá z bakelitu sa veľmi ťažko hodnotí. Keď sa na to človek pozrie po 80tich rokoch vidí kopec chýb v scenári, "efekty" sa zdajú v niektorých miestach až smiešne a keďže všetci herci (ako to bolo zvykom v prvých desaťročiach 20teho storočia) hrajú až nepríjemne afektovane a neprirodzene, ťažko hodnotiť aj nejaké herecké výkony. Nepochybujem však o tom, že v 20tych rokoch to musela byť obrovská senzácia vďaka použitým trikom a novátorským technológiám, ktoré neprekonal žiaden film ešte dlhú dobu po jeho premiére. Absolútne nadčasové sa mi zdalo zmanipulovanie celej robotníckej triedy jedným človekom, čo bohužiaľ vídať v rôznych podobách aj dnes. A aj vďaka perfektnému smrťákovi s kosou, ktorého by sa bála aj zubatá dávam predsalen lepší priemer ;)
Guy Ritchie je späť vo veľkom štýle a opäť sa vracia k tomu, čo mu ide najlepšie - drsné čierne komédie z londýnskeho podsvetia. Šialený strih a kamera, zamotaný príbeh a kopec vedľajších postáv s nenormálnym cockney dialektom - jeho rukopis je jednoducho rozpoznateľný už od úvodných titulkov. Guy skutočne aj teraz stavil na overenú istotu a aj keď som si viackrát povedal, že toto som už niekde videl, vyšlo mu to minimálne na 85%(a vďaka Thandie Newton by som hádam ešte tých 5% pridal ;)). Každopádne odporúčam nielen jeho fanúšikom, lebo toto je ozajstný Rock N' Roll!!
Jediné plus celého filmu je fakt, že som sa počas celých 172 minút trvania veľmi nenudil. Dej však utrpel najviac deravým scenárom, ktorý pokazil celkový dojem z inak zaujímavého snímku. Prvú hodinu som nechápal, či si tvorcovia robili srandu, keď toto prirovnávali k zajateckému táboru. Chlast, cigarety, baseball, okopávanie záhradky, teplá strava a strecha nad hlavou... Nejako mi uniká pointa, prečo vlastne chceli utiecť, keď veľa ľudí nemalo počas vojny ani zďaleka takéto podmienky na život. Scenár sa snažil vo viacerých prípadoch zachraňovať hluché miesta, ale spraviť z chlapíka, ktorý vlastnoručne vykopal 17 tunelov histerického klaustrofobika a dokázať, že zrak sa môže stratiť za pár dní sa mi zdá trochu silné kafe. Ďalšie negatívum je fakt, že tu chýbala vyslovene hlavná postava. Steve McQueen nezahral zle, ale nedostal dostatočný priestor na to, aby sa jeho rola stala taká slávna ako napr. Newmanova v Cool Hand Luke-ovi. A keby som si mal opäť vybrať film o úniku z väzenia, zvolím si jednoznačne Newmana (alebo rovno The Shawshank Redemption :)).
Filmík, ktorý stojí a padá na postave (myslím ako doslova :)) Christiny Ricci pripútanej na reťazi nesklamal, ale ani neprekvapil. Samuel sa do úlohy bývalého Bluesmana hodí priam dokonale, (niektoré jeho kázne mi dokonca pripomenuli Julesa z Pulp Fiction), po dejovej stránke je to už slabšie a film má viacero hluchých momentov. No a Justin sa iba hral na herca, úloha drsného chlapca sa mu určite viac hodila v Alpha Dogu (čo však je dobré znamenie, pretože sa očividne zlepšuje).3*
Coenovci už vo svojej prvotine jasne ukázali, akým smerom by sa chceli uberať a s menšími či väčšími odchýlkami je ich rukopis cítiť v každom ich filme. Blood Simple je opäť film o obyčajných ľuďoch a o mileneckom trojuholníku, ktorý sa skončí už tradične masakrom tak, ako to v ich tvorbe býva zvykom. Joel a Ethan natočili veľa filmov, ktoré sú lepšie a zábavnejšie (vo všetkých smeroch) ako Zbytočná Krutosť, vzhľadom na to, že to je ich prvý film mierne prižmúrim očko a dám 4*.
Príbeh o chlapcovi, ktorý vyrastal v slume a stal sa z neho milionár znie na prvý pohľad ako rozprávka o sprostom Honzíkovi, ktorý sa stal kráľom. Nie však, keď scenár vezme do rúk Danny Boyle, ktorý pretavil predlohu indického románu v zlato a zaslúžene zaradil Slumdog Millionaire medzi najlepšie filmy roku. Z indickej kinematografie sa mi zatiaľ dostal do rúk len neskutočne gýčový Dhoom 2, s perfektne nastyleovanými hercami v hlavnej úlohe a spomalenými zábermi na polonahé telá. Keby aj túto predlohu vzal do rúk nejaký neschopný indický režisér, teraz by som tu o tomto filme nepísal. Danny dokázal cez jednotlivé prestrihy počas celého filmu perfektne skĺbiť príbeh lásky, zrady a nenávisti so surovými pohľadmi na bombajský slum, ktoré mi v niektorých momentoch pripomínali dokonca legendárne Mesto Bohov. Jediné, čo mi evokovalo už spomínaných indických autorov, bol muzikálový záver, čo mi však aj tak nemôže pokaziť dojem z tejto filmovej lahôdky. 90%
Prvú hodinu ma neskutočne rozčulovala postava Evy v úlohe "vlezdoprdelky," druhú hodinu už aj zbytočne natiahnutý dej a postavy, ktoré ho nikam neposúvali a posledná polhodina sa mi zas zdala akoby zrýchlika. Hlavne prerod Evy zo starostlivej obdivovateľky na intrigánsku mrchu sa mi zdal prirýchly a vďaka slabému výkonu som jej to neuveril. Zato Bette Davis v úlohe Margo ma doslova šokovala (v tom najlepšom zmysle slova) a myslím, že si zaslúžila Oscara už len za ten jej arogantný pohľad. Myslím, že dnes by som len ťažko hľadal herečku, ktorá by sa vedela vžiť do svojej úlohy tak, ako práve ona. A malá rola pre Marilyn Monroe bola veľmi príjemným spestrením celého snímku, (aj) vďaka ktorému zvyšujem svoje hodnotenie na 4 hviezdičky.
Nemám slov. Keby ho mám hodnotiť po odbornej stránke, tak nápad natočiť film o výprave, ktorá sa vybrala medzi kanibalov a už nikdy sa nevrátili je veľmi atraktívny a strašne sa mi páčili aj dokumentárne zábery s obrovskou dávkou autentičnosti (kľudne prirovnania hodné k Blair WItch). Z tohto pohľadu dávam 4* a menej si tento film ani nezaslúži. Keby som ho však chcel hodnotiť z ľudskej stránky, tak je to nesmierne surový, brutálny a nechutný film a zábery znásilnenia, mrzačenia, usekávania (nielen) ľudských končatín skutočne zachádzajú do zbytočných extrémov a z tohto pohľadu je to jasný odpad. Najradšej by som pre tentokrát nehodnotil, ale keď už musím, volím zlatú strednú cestu.
Irreversible sa snaží byť kontroverznejší, ako v skutočnosti je. Prvá scéna v gayclube a samotné znásilnenie pôsobia až neskutočne realisticky, všetko ostatné sú len prahsprosté kecy, ktoré nezachránia ani Cassel v úlohe pomstychtivého milenca a ani polonahá Monica. To je aj dôvod, prečo druhá polovica upadá do strašnej nudy. Celkovo film hodnotím ako šedý priemer, keď sa však nad tým zamyslím, len málo filmov mi zostalo v pamäti tak dlho ako práve tento, čo mi pripomína filmy ako Saló aned 120 dní sodomy, alebo Cannibal Apocalypse. Je to však dôvod na to, aby som zvyšoval hodnotenie?
Repo: Genetická opera! (2008)
Seriózní muž (2009)
Bitch Slap (2009)
Gnaw (2008)
Bronson (2008)
Lovci lidí (2008)
Last House on the Left, The (1972)
Spirit (2008)
King Kong (1933)
Přichází Satan! (1976)
Stmívání (2008)
Ben Hur (1959)
Jezero smrti (2008)
Provaz (1948)
81st Annual Academy Awards, The (TV pořad) (2009)
Speed Racer (2008)
Elitní jednotka (2007)
Výměna (2008)
T2 3-D: Battle Across Time (1996)
Pochyby (2008)
Happy-Go-Lucky (2008)
Metropolis (1927)
RocknRolla (2008)
Velký útěk (1963)
V řetězech (2006)
Zbytečná krutost (1984)
Milionář z chatrče (2008)
Vše o Evě (1950)
Kanibalové (1980)