dainio

Po-maturitník

homepage
ICQ: 439-983-409

9 bodů

od nejnovějšíchpodle abecedypodle hodnocenípodle roku vzniku filmu
<< předchozí 1 2 3 4 7 10 13
    • 10.2.2012  15:31
    Děti moje (2011)

Jeden z nekrásnějších filmů, který jsem, kdy viděl. George Clooney zraje jako víno. Čím je starší, tím více se objevuje v neskutečně náročných charakterních rolích. Zde, sehrává svůj zatím životní part. Snímek, který je velice těžký a a není určen pro diváky typu (Stmívání, Transformers, X-men apod.). The Descendants se totiž, dostává až na samou hranici, jedné z nejhorších a nejtěžších situací v životě. Muži, umírá manželka v kómatu, o které se dozvídá, že ho podváděla. A protože během manželství fungoval spíše jako záložní rodič, tak nyní má vše na bedrech sám. Výchovu svých dvou dcer a řešení problémů. Bez jakýchkoliv skrupulí je divákovi představeno silné emocionální drama, které je v některých momentech, řízlé s tak typickým jemným Paynovským humorem. Do toho všeho úžasná kamera, hudební doprovod a havajská destinace. George Clooney je v této roli nepřekonatelný. Toho Oscara prostě získat musí. Nejlepší herec, film, scénář. Všichni škarohlídi, ať se jdou bodnout. Jak s hodnocením, které je pro tento skvost na csfd, průměrné, tak s prognózami, ohledně ocenění. Výborná je také Shailene Woodley. Budu držet palce při předávání zlatých sošek.

• 27.11.2011  09:54
    Krvavé stopy (2004)

Horor, ve kterém teče toliko krve, jako z nějakého jatečního masakru dobytka. První půlhodinka je vcelku zajímavá. Upoutá a dodá jistý pocit ztísněnosti a napětí. Fakt, že jo. Když se v šerifově revíru začne poflakovat mladík, jenž je celý od krve -- zaujmutí je nasnadě. Nemluvě o docela zdařilých efektech (jak jinak než s krví). Kdyby se film v této pasáži dobře podchytil a udál podobným směrem, mohlo se jednat o velice solidní záležitost. Takhlens, se ale "jelo" do klasického průměru, kdy se rozjel karneval typických kýčů, hororových banalit či nelogických reakcí. Divák, pokud není idiot, uhádne, o co vlastně jde. Kdo je za tím vším a jak asi dopadne. A to je docela škoda. Slušně našlápnutý snímek, který se nepochopitelně, režisérovi vyvlíkl z udice, a už ji nedokázal chytit. Nemluvě o beznadějném a ubohém konci, kdy se smrtelně zraněný šerif snaží zachránit kolegyni/policistku (najednou je úplně čilý a plný energie) z auta a poté křečovitě padá při honu na vraha. Vybalancování na nule. Plasticita vyprávění na bodu mrazu. Další příklad, jak se dá velice jednoduše zmrvit horor.

• 27.11.2011  09:37
    Masakr v kopcích (video film) (2009)

Děsná blbost od syna slavného režiséra, zombie filmů. Nevím nevím, kam to dotáhne s podobnými snímky. Asi hodinu se totiž na plátně vůbec, ale vůbec nic neděje. Parta mladých jenom kecá, zkouší sexovat a chová se "nereálně". V momentu, kdy se dostanou na dalekou farmu, kde šéfuje snad 200 kg vážící matka, s babkou na vozíku a těžce postiženým synkem, se děj alespoň trochu posune. I když ruku na srdce. Už vidím, jak v reálu nějaká skupinka, bude ochotná se ubydlet u takové pošahané rodinky. Tudíž, logiku zde opravdu nenajdete. Nicméně, teda -- rodinka začne masakrovat jednoho po druhém. Zvláště pan "synátor" (jakožto vrchní jatkař). Tady bych rád napsal, že některé brutální scény jsou opravdu dosti nechutné. Usekávání končetin, svlékání kůže, vykrájení mozku, střev...to všechno a mnohých jiných sadistických pochutin, lze tady nalézti. A vlastně je to i paradoxně jediná věc, která je na tomto filmu zajímavá. Včetně ještě docela zajímavého zvratu (z kterého ale šlo vytěžit více). Takže, "Masakr v kopcích" je nic než, samoúčelná brutalitka, jenž se chce tvářit, jako komornější navázání slavného masakru v Texasu.

• 16.11.2011  20:58
    Terapie (TV seriál) (2011)

Z původních čtyř hvězd, jsem nucen hodnocení zvýšit na úplné maximum. Už dlouho se mi totiž nestalo, aby mě český seriál, tak zaujal a nadchl. Terapie se opravdu povedla. Je do sebemenšího detailu propracována. Rozpitvává i ty nejintimnější životní situace a nechává diváka stát se chtěným voyeurem. Cyklus devítí týdnů, během kterých, lze rozpoznat změny stavů, charakteru, odtajnění jistých tabu a šokujících zjištění všech postav (klientů / pacientů), je naprosto originální a exkluzivní. A to i přesto, že jsem viděl ceněnou US verzi, která se mi velice líbila, tak i český projekt z originální produkce HBO, mě také dostal. Nemluvě o neskutečně vyzrálým herectvím Karla Rodena. Ten, to celé vede a táhne všemi těmi týdny. Doslova "žeru" všechny jeho gesta, posunky ve tváři, repliky apod. To samé musím ocenit i na jeho pacientech. Víte, "Terapie" je opravdu výborná. Seriál se už dostal přes svoji polovinu a nabral obrovské grády. Napíná na tom nejvíce minimálním a komorním místě. A to vlastně v jedné místnosti. Rozehrává maximálně těžkou hru, kterou jen, ten silný vyhraje. Nabízí otevřenost a kontroverzi. Přesně to, co zde chybí. Přesně to, co potřebujeme. Přesně to, čím je fantastická HBO. Nároční diváci a ctitelé kvalitní tvorby, by si tento projekt, opravdu neměli nechat ujít.

• 11.11.2011  12:35
    Masakr na střední škole (2003)

To byl ale zase pořádný shit ! Trapné "céčko", u kterého nevíte, jestli se máte smát nebo plakat nad tou ubohostí. Dolph je sice herec, který většinu filmů dělá pro videa, ale i toto mi na něj přišlo moc. V celém snímku je taková řada nelogičností a trapných krkolomností, že by pro to nestačil ani formát A5. Už hlavní záporák, "nemá chybu". Hláškuje ultra-debilní kidy, divně se pitvoří, neustále se cucá s ženskou, která jakoby vypadla z nějaké sci-fi porno-parodie, grimasí se jako, nějaký zoufalý klaun bez angažmá. Jeho parťáci, rovněž nemají konkurenci. Pořád jen střílí a střílí. Ale, že by někoho zasáhli, to teda ne. Všechno neživé, trefí - lidský terč nikoli -- a to dokonce ani z jednoho metru. Panečku, to jsou "bandité". Nemluvě o tom, že mají neustále plné zásobníky. Velká otřesnost. Korunu celému filmu dávají poškoláci. Zvláště synek na vozíčku, který je nejdrsnější ze všech. Jak už zde bylo zmíněno, tak honička po škole, kdy se prohání elektrický vozík vs. chopper, se jen tak nevidí. Řekl bych, že se to musí zapsat do historie nejvíc trapných scén v dějinách filmu, jako takového. Připočtěte si nesmyslné zpomalené záběry (neznám jejich účel), urážku herectví, jako celku, mega-ubohé hlášky a happy end po americku.

• 31.10.2011  11:41
    Web Therapy (TV seriál) (2011)

Originální seriál z produkce Showtime. V hlavní úloze, Lisa Kudrow. Jak ho popsat ? Myslím, že by se hodil přívlastek "minimalistický". Cca 30-minutové epizody, které se odehrávají skrze webovou kameru a konekcí s druhým spojením, jsou vřelou originalitou na seriálovém poli. Když se k tomu, ještě navíc přičte pojem, "webová terapie", je jasné, že se jedná o absolutní novinku (jak tématem - tak zpracováním). Lisa Kudrow ztvárňuje terapeutku, která se chce stát průkopníčkou, v nově zavedeném tří-minutovém webovém sezení. Jak sama říká, klasické hodinové sezení, jsou spíše kontraproduktivní. Klient během té doby mluví o spoustě nedůležitých věcech, svěřuje se o nepodstatných pocitech a vše dohromady, dává jakýsi miš-maš. Během intervalu 3 minut, si naopak pacient může promluvit o podstatných záležitostech, soustředit se na probíráné témata a být věcný. Idea je to zajímává. Problém je ale ten, že sama terapeutka, je dost panovačná, arogantní a egoistická. To značí, že cíl a účel terapie je kdesi v nedohlednu. Má to tedy vůbec smysl ? To se dozvíte v novém a hodně netradičním seriálu.

• 31.10.2011  11:23
    True Horror with Anthony Head (TV seriál) (2004)

Chytám kanál "Discovery World" už nějaký ten pátek. Objevuje se na něm, široká škála zajímavých pořadů, které dokážou rozhodně zaujmout. Ale až nedávno jsem si povšiml, že v nočních hodinách "jede" zvláštní pořad "Opravdový horor". Ihned se mi zalíbil. Jednak formou, obsahem, průvodcem pořadu (Anthony Head z Buffy) a zpracováním. V tomto originálním projektu z produkce Discovery, můžeme nahlédnout, jak je to vlastně s těmi známými legendami a hrůzostrašnými mýty, které se stali předlohami ke známým hororům. Vyskytuje se zde, série cenných nahrávek a informací a také se k různým tématům vyjadřují světový odborníci. Rozšiřte si obzory !

• 15.10.2011  21:55
    Halloween II (2009)

Hrubě nepovedený Halloween, z restartové série. Rob Zombie je pro mě, otřesným režisérem. Jeho první remake měl aspoň velice solidní první hodinu. Líbilo se mi, jak detailně ukazoval dětství Michaela Myerse. V tom byla i jistá exkluzivita a orginálnost. Ve dvojce, zřejmě Robovi vyprahlo všechno -- a tak to i vypadá. Spolehl se jenom na brutalitu a propagaci svého hippies stylu, kterému vytvořil zdatné promo s hudební kapelou a různými tvory s "dekou" na hlavě. No a aby se neřeklo, tak tam opět vecpal svou ženu. Tentokráte, jako ducha s bílým koňem. Michael Myers už vůbec nevypadá jako "Michael Myers". Spíše, jako nějaký poutník, který prakticky bez logiky a jistého smyslu vraždí, všechny, kteří mu vejdou do cesty. Rob prakticky zneuctil originální pojetí slavné série a oblíbeného filmového zabijáka. Na všechno se vykašlal. Michael má na sobě kápi. Je zarostlý. Vypadá jako bezdomovec, který vylezl z posilovny. Ne, to opravdu ne. Halloween II, je dost průměrný film. Nenažene strach ani náhodou. Vše je předvídatelné. Nemluvě o dost podivném finále. Robe, netoč už filmy !

• 15.10.2011  21:41
    Muž na radnici (TV seriál) (1976)

Zvládnu dost. Myslím, že jsem otrlým divákem. Fakt, že jo. Tohle je ale fakt přes-příliš i na mně. Proboha, má to vůbec děj ? O co v tom seriálu vlastně jde ? Odpovědi:" Ne, nemá to děj a jde pouze o ideologickou agitaci". Něco tak příšerného, se jen tak nevidí. Postavy jsou nesympatické. Dělají zvláštní gesta a "hláškují", jak to jenom jde. Chovají se kreténsky. Víte, seriál "Žena za pultem", ač je také silně normalizační, tak lze aspoň zkouknout. Člověk se u něj zasměje a rád sleduje herecké umění osobností, jako pan Menšík, Řehoř apod. Zde, ale nejde vůbec nic. Šeď, šeď a šeď. Buchvaldek je snad nejnesnesitelnější herec, kterého jsem kdy viděl. Nemluvě o dalších hercích / komunistech. Prázdné, ničím zajímavé, trapné a dost ubohé dílo od pana Dietla. Muž na radnici je bezesporu nejhorší seriál v naší historii.

• 12.10.2011  11:55
    Terra Nova (TV seriál) (2011)

Jak již zde bylo několikrát zmíněno, jedná se o mixxer, všech možných filmů a seriálů s podobnou tématikou. Krajina jako z Avatara, dinosauři z Jurského parku, inspirací od Ztracených, časoprostorem ode Hvězdné brány a vztahy jakoby z typických teenagerovských seriálů, např. O.C., Dawsonův svět nebo snad i Gilmorových děvčat. Je to opravdu velký miš-maš. A to je na tom, ubíjejícím faktorem. Tvůrci chtějí vytěžit strašně "moc". Jenomže nechápou, že se jim to propadá mezi rukama. Nemají pod tímto projektem žádnou kontrolu. Nedokážou seriál nějakým způsobem vést. Sami v tom plavou. Pilotní dvojdíl nebyl špatný...respektive dal se dokoukat. Pak ale přišla epizoda, kde se asi půlku stopáže rozebírali jednotlivé vztahy hlavních i vedlejších hrdinů -- a šlo to z kopce. Byl vůbec problém to dodívat. Fakt netuším, jak chtějí dál pokračovat. Přijde mi to, jako klasický projekt, u kterého sedí slogan: "Kdo chce moc, nemá nakonec nic".

• 12.10.2011  11:40
    Občanský průkaz (2010)

Velice dobře zvládnuté retro. Trefně a s ironií ukázána doba 70.let, kdy se totalitní režim dostával do stále větší absurdy a jakési nevědomé grotesky. Tomu všemu napomáhá, zdařile nakombinovaná porce komedie a dramatu. To značí, že v našich tuzemský vodách se opět povedl žánr, který je nám nejbližší, tragikomedie. Ondřej Trojan se chtěl určitě vrátit k Hřebejkovým filmům jako Pelíšky či Pupendo. Povedlo se mu to. Mladé hrdiny, provokující svým zjevem a chováním hrajou neznámí herci -- a hrají je perfektně (casting se vyvedl). Co bych chtěl vypíchnout, je herecký výkon Martina Myšičky jako otce. Nebojím se tvrdit, že se jedná o jeho doposavaď nejlepší a nejvíc charakterní roli. S "Aňou" je to vždy sázka na jistotu. Ta, nezklame. A ani další herecké osobnosti ve vedlejších rolích nezahálejí (Macháček, Taclík, Vlach apod.).

• 7.10.2011  23:33
    Hačikó - příběh psa (2009)

Jeden z nejkrásnějších a nejdojemnějších filmů, který jsem kdy viděl. Příběh o nesmírně silném poutu člověka a věrného a oddaného psa. Říkám si, že Hačikó snad musí dojmout každého člověka, který má v sobě aspoň trošku citu. Mě to naprosto dostalo. Navíc, když jsem se posléze dozvěděl, že se jedná o příběh dle skutečné události, tak se to ještě více umocnilo. Richard Gere je charismatický, noblesní a vskutku grandiózní herec. Do své role se vžil. S hlavním aktérem psem "Akita" se sblížil opravdu tak, že jsem věřil, že je snad i v reálu jeho majitelem. No prostě něco neskutečného. No a v momentě, kdy umřel na jedné ze svých přednášek -- film se dostal do nádherné části, kterou vedl psí hrdina. Společně s dramatickou hudbou, se vytvořilo přenádherné dílo, které opět dokazuje, že nejvěrnějším přítelem člověka, je opravdu a jenom pes.

• 5.10.2011  16:18
    Odcházení (2011)

Slavná divadelní hra, jenž se výtečně převedla do filmové podoby. Václava Havla, respektuji nejen jako význačnou národní osobnost v naší historii, ale také jako výborného dramatika a spisovatele. Nyní (co bych fakt nečekal) i už i jako režiséra. Odcházení je přesně tím žánrem, který zde chyběl. V době, kdy do českých kin přicházejí neustále stereotypní a ničím neobvyklé tuzemské projekty, se konečně povedlo zaplnit mezeru, nečím, co zde nemá obdoby. Filmem, jenž vyžaduje velký smysl pro art a schopnost vstřebávat jednotlivé repliky, s dvojsmyslným významem a určitým poselstvím. Jasně, Odcházení není pro každého. Lze to vidět i na zdejším hodnocení. Přesto, určitě stojí za shlédnutí. Většina filmu se prakticky odehrává na jedné lokaci. V té se střídají jednotlivé postavy. Postavy, jenž se důmyslně stávají jakýmisi karikaturami, vytváří rozličná gesta a promlouvají přesnými replikami, dodávají Havlově, tak oblíbené absurdě, ten správný punc. Pan Havel si herce vybírál pečlivě. A je to viditelné. K obsazení, nelze říci než to, že je famózní. Všichni předvádějí skvělé výkony. K tomu všemu fantasticky zvolená hudba. Jak při úvodu, tak při závěrečných titulcích. Nemluvě o tragikomicky znějící hudbě, prolínané dějem. Už ta, jakoby "říkala", že všechno spěje do dramatu. Kamera je nepřekonatelná. Krásně snímá a "hraje si" s divákem. Vizuální a výpravná stránka, která je propracována do nejmenšího detailu se nejlépe ukazuje v nočních scénách a také při jedné z nejlepších expresivních scén, kterou jsem kdy viděl. Myšleno, "vodní máchání a nárazové úkony ošacením". To je mi exprese, panečku ! Tu scénu si pouštím pořád do-okola. Nemůžu se ji nabažit. Kolem a kolem. Je škoda, že hodně lidí hodnotí snímek neobjektivně s osobou pana Havla. Měli by se zamyslet. Odcházení je art film. To je bez debat. Kdo má rád absurdu a bizarno, přijde si na své.

• 27.9.2011  15:58
    Paintball (2009)

Až tak mizerné ohodnocení si španělský "Paintball", rozhodně nezaslouží. Jasně, potenciál byl veliký...chybičky a nelogičnosti by se také našly ale mít mírně nad 30% ? To se na mě nezlobte, ale to fakt ne ! Už za ten originální nápad, je potřeba mít trochu toho respektu. Paintballová střílečka, jenž se zvrtne v boj o přežití. To se málokdy vidí. Možná, v minimální souvislosti s Renčovým filmem "Válka barev". Jinak, ale nikoli. Dalším plusem je roztřesená kamera. Pro někoho naprostá zbytečnost, pro mě zase exkluzivita a způsob, jak být do děje vtažen. Nemluvě o záběrech z termální kamery a velice dobře zvládnutými scénami zabíjení. Navíc, to celé dává smysl a jakýsi odkaz, že dnešní společnost bohatých a zkorumpovaných lidí, se baví opravdu nechutnou zábavou, kdy jde opravdu o život. V tom vidím největší smysl tohoto filmu. Ukázat, jak povrchní a cyničtí můžou být lidé ze střední a vyšší vrstvy. Španělsko produkuje jeden zajímavý projekt za druhým. Stává se z něj, nová mekka pro originalitu v hororech.

• 27.9.2011  15:39
    Američan (2010)

V této době se jedná o velmi sporadický žánr, jenž má zakotvení v minulém století. Já osobně jsem to uvítal. Film "Američan" má své osobité kouzlo. Pomalu a jistě plyne. Nespěchá. Proč taky ? Libuje si ve vnitřních pocitech hlavního hrdiny a výtečně kombinuje umělecké scény v poklidné italské vesnici, s doprovodem nádherné hudby. To všechno dodává velice zajímavou a netradiční atmosféru, kterou bych srovnal s filmem "V Bruggách". Bez čeho by se ale "Američan" rozhodně neobešel, je fantastický výkon George Clooneyho. Jeho charisma, výrazové prostředky, minimalističnost -- jest, jakýmsi puncem či, jak chcete, třešničkou na dortu. Marná slova. George je rok co rok, vyzrálejší a charakterních rolí opravdu přibývá. Nominaci na Oscara za hl.roli, beru jako samozřejmost. Opravdu neočekávejte nějaké akční scény a strhující tempo. Musíte to prožít. To samotářství, to napětí, tu krásu. P.S.: Liboval jsem si při scénách skládání a vylepšování zbraně. Konec mě naprosto dostal.

• 24.9.2011  13:20
    The X Factor (TV pořad) (2011)

Taky jsem se díval na X Factor. Bylo to super. Konečně jsem viděl opravdové hvězdy, a né, ty trapné osoby z ČSMT. Jaro Slávik a Lucie Bílá by se měli konečně podívat, jak vypadají opravdoví talenti, a nemuseli by zbytečně 15x v jednom pořadu vstávat ze židle a říkat, že nic lepšího nikdy neviděli. Je to od nich trapné. X Factor US má temperament, skvělou porotu, akčnost a hlavně je v originále. Nemám co vytknout !

• 24.9.2011  12:41
    Hoď svišťom (TV seriál) (2011)

O-ou. Nestává se mi často, že i u tak krátké stopáže, jako je cca 30 minut (nepočítám reklamy), budu mít pocit, že je to až příliš dlouhé. "Hod svišťom" je právě takovýmto příkladem. Vláčné, nudné, táhlé, krkolomné, bez pointy, s minimem humoru a množstvím patosových teatrálností, s účelem vypadat jako USA sitcom. Ne, to opravdu ne. Tady se stala chyba, co chyba -- velké množství chyb. Scénář je pitomý, herci přehrávají, dialogy přiblblé a divákovi přijde, že než nějaká postava ze sebe vydá, nějakou větu, tak uběhne 5 minut. Přitom, kdyby se na tom více zapracovalo, zlepšilo by se nebo zeškrtalo několik herců (Vajda a Polnišová pryč !), mohlo by se jednat o slušnou komedii v sympatickém a příjemném prostředí. Takhlens, se ale jedná o jednoznačný podprůměr. Maštalír, Bárta, Hilmerová jsou dobří herci. Nicméně, v takovémto projektu se nemůžou moc ukázat. Dávám tedy hvězdičku za právě tuto trojku, kterou mám rád, a rád je sleduji, pak za dobře vybrané prostředí a koneckonců i za závěrečné přeřeky, které jsou paradoxně, to nejvtipnější z celého seriálu. Zlepšení po třech epizodách je v nedohlednu. Škoda.

• 21.9.2011  13:36
    Život po životě (2010)

Byl jsem naprosto úchvacen. Clint Eastwood nám hned ze začátku, naservíroval výborně zvládnutou a autentickou katastrofu v podobě vlny Tsunami. Z ní jako zázrakem přežije francouzská novinářka a redaktorka. Od té doby se ji změní celý život. Má vidiny. Zvláštní pocity. Zjišťuje, že vlastně zažila svou smrt. Na další straně zeměkoule, v Londýně, zase přijde mladý školák o svého bratra. Nejbližšího člena rodiny, bez kterého si nedokáže představit své další fungování. Navíc, matka je zavřena v léčebně pro alkoholiky. Nemá se o koho opřít, a tak si představuje imaginaci svého mrtvého sourozence. Na třetím místě, a to v Americe, je v hlavní roli obyčejný dělník. Hraje ho skvělý Matt Damon. Jako dítě prošel těžkou nemocí a byl podroben několika operacím. Po té poslední zjistil, že se mu něco stalo s mozkem. Vidí mrtvé lidi a dokáže s nimi promlouvat. Stává se z něj médium. Někdo by řekl, že je to dar. Pro něj je to prokletí. Všechny tyto 3 postavy spojuje smrt. Francouzská redaktorka, londýnský školák a americký dělník se schopností média prožívají své životy a pojí je, nepochopení blízkého okolí. Ve finále se všechny tyto postavy shledají v Londýně a jejich osudy se protnou. Vysoce promyšlené dílo s brilantními hereckými výkony a úžasnou dějovou linií.

• 16.9.2011  00:25
    Pohřben zaživa (2010)

Mimořádně silný a strhující zážitek. A opět ze Španělska. Jak to jenom dělají ? V hlavní roli rakev a v ní muž. Ryan Reynolds. Od začátku do konce je o napětí dostatečně postaráno. Nemluvě o šokujícím a smutným konci. Člověk se do zoufalé postavy pomalu a jistě vžívá. Všechny psychické situace, nátlaky, pocity úzkosti a naprosté beznadějě -- to všechno, je tak autentické a reálné, že je divák rád, že je opravdu jenom tím divákem. Co si máte počít v rakvi ? Sice máte mobil. Ale k čemu Vám vlastně je, když se z druhé strany dozvídáte, jak jste každému volný, nikoho Váš osud nezajímá a ještě musíte řešit v momentální situaci, naprosto absurdní a nevhodné situace ohledně sociálního pojištění nebo pracovního úvazku. Buried i krásně ukazuje, jak se může, nevinného civilisty dotknout politika USA, udělat z něj oběť a vyvrhel. Typický "amerikánismus", žádná humánnost či pochopení. I to lze jasně spatřit v pozoruhodném snímku, který prostě musíte dokoukat do konce. Ač to vypadá na Happy End....

• 16.9.2011  00:05
    Crash (1996)

Fíha ! Snímek, jenž dělí diváky do dvou skupin. První, jsou ti zapšklí puritáni, kteří toto dílo, pošlou navěky do filmového bahna. No a druzí - vyznavači Cronenbergova podivínství, libující si v bizarnostech, sexuálních úchylkách a osobitě zvláštnímu umění. Jen tak mimochodem, já patřím do té druhé skupinky. A to nejsem žádný úchyl. Crash je sám o sobě, jakousi psycho-analýzou. Zkoumá, že leckdy sexuální život mezi dvěma partnery, se může stát, tak stereotypním a nezáživným, že si daný pár, najde jiný způsob vzrušení. Ať už je sebe-morbidnější. Touha po intenzivním orgasmu či pocitu blaženosti (nirváně), je silnější než rozum. David Cronenberg natočil brilantní studii o lidech, kteří jsou ve své podstatě zoufalí a nespokojení. Uspokojení nalézají v automobilových nehodách. A nejenom v nich. Při celé stopáži je předvedena řada rozličných úchylek. Třeba, vzrušení při lízaní jizev a šrámů, extáze u čerstvého vytetování, gay a lesbické soulože, sex s obandážovanou ženou, styk v hangáru při ošahávání ultralehkého letounů, úmyslné nabourávání atd. No je toho spousta. Esem v rukávu, je rozhodně famózně zahraná postava Vaughana. Elias Koteas do ní dal všechno -- a je to opravdu vidět. Ať chcete nebo ne, tak "Crash" je prostě kult. A kdo ho chce vidět, tak ať se podívá...určitě to rozšíří filmové obzory. V opačném případě se tomuto dílku raději vyhněte.

• 13.9.2011  12:57
    Titanic II (video film) (2010)

Takhlens....zkouknout se to, jakože "dá". To je ale všechno. Prvoplánový záměr, zaujmout a navnadit diváky názvem titulu, je více než jasný. Herci (pokud se to tak, dá vůbec nazvat) si zřejmě chtěli okusit, teatrálnost a krkolomnost na 110 %. Tipoval bych, že většina z nich má maximálně zkušenosti, z "mini-štěků" v laciných trapárnách, které jdou okamžitě na DVD. Následně jsou prodávany za klasickou cenu 49 Kč či zdarma k rozebrání na nějakých reklamních kampaních, jistých firem s výrobky, pro své věrné zákazníky, čili důchodce. Shlédnutí tohoto braku lze srovnat s konzumací nevalného gothajského salámu. Tzn. požít - vyprázdnit. Divák, je celou stopáži znuděn. Poslední kapkou do hrobu, je množství trapných počítačových efektů, jakoby stvořených od nějakého maniaka, sedícím před PC, pojídajíc koblihu a "mastícím" lecjaký video-software. Jinak si to nelze vysvětlit. Některé záběry se dokonce opakují. Scény "uvnitř" jsou evidetně natáčeny v nějakém obchodním centru alá Tesco. No prostě hrůza ! Trapné, blbé, nudné, děsné -- zkrátka Asylum.

• 4.9.2011  17:12
    Oko dravce (2008)

Hodnocením je to mezi *** a ****. Kéž by existoval statut 3,5. Ten, by to nejlépe vystihnul. Jednalo se o můj první film, kde hlavní roli hrál Shia LaBeouf. Mladá talentovaná hvězda. A jak to dopadlo ? Více než dobře. "LaBeouf" je již, ve svých mladistvých letech, takovou osobností, že utáhnout celý film, od začátku do konce, mu nedělá pražádný problém. Má charismatu na rozdávání. O hereckém umu nemluvě. Je tedy už jasné, kdo v příštích letech bude ztvárňovat dramatické a charakterní role. Již teď, je to pán herec. Fakt, že jo. Je vcelku zbytečné něco psát o Thorntonovi. Všichni, kdo ho znají, tak ví, že je to fenomenální herec. I zde, jako agent FBI předvádí v každé scéně svůj "dar". Právě on a "Shia" drží film od průměru. Zápletka rozhodně není špatná. Dokonce v sobě skýtá zajímavé poselství, že přílišná obrana proti terorismu se může jednou a velice nelichotivě vzepřít. A to především v USA. Akční scény jsou provedeny dobře. Zejména pasáž v tunelu, stojí za to. Když to Billy Bob Thornton napálí autem do té stíhačky (nejlepší scéna). Fíha ! Tak či tak, slušně odvedená práce. Nebýt toho "amerikánismu" ke konci, šel bych i výš.

• 26.8.2011  22:14
    Život s nepřítelem (TV film) (2005)

TV film, který již hned od začátku, chce divákovi vnutit averzi proti hlavnímu představiteli. To se i celkem daří. Prostřednictvím utajených tajemství, podivných skutečností a překvapivých odhaleních, se bohatý programátor, jeví jako negativní postava. Jenže asi v půlce se všechno obrátí. Nastává jakýsi zlom. Těmi "zlými" jsou vedlejší postavy. Toť asi vše. Víc vám tento "televizňák" fakt nenabídne. Myšlenka s vyvrbením byla sice solidní, ale postrádala jakoukoli logiku či smysluplné vysvětlení. O zpracování ani nemluvě. Jedná se opravdu, jenom o "B" ke kafi a keksům.

• 22.8.2011  21:46
    Dětská hra 3 (1991)

Úvodní "opening titles", jenž v doprovodu výtečného hudebního doprovodu, znázorňujíc, jak se "Chucky" opět dostává k životu -- nemá chybu. Dokáže navnadit. I scéna s majitelem továrny "Good Guys" v jeho bytě, kdy je brutálně zabit, se dá považovat za slušně zvládnutou. Tj. cca prvních 10 minut stopáže. Jenomže, když se děj přesune do prostředí vojenských kasáren, kde je převezen i známý hrdina "Andy" (tentokráte již vyspělý)...začne se film nějak cukat. Převládá filmová nevyrovnanost. Dějová linie tíhne do jakéhosi patosu a scény nabírají na čitelné průměrnosti. Co byl asi vrchol nelogičnosti, bylo zastoupení ani ne 10-letého černošského chlapce, do vojenské služby. To jsem opravdu nechápal, a nevím, co tím režisér, chtěl vlastně říct. Copak může do kasáren se dostat nějaký "děcko", který si ve volném čase hraje s "gameboyem" ? Úplnou třešničkou bylo, že právě on byl společně s Andym, prakticky ústřední postavou. Chucky ho chtěl využít k přenesení duše. Nebudu nijak spoilerizovat, jak to dopadne. Zkrátka, 3.díl moc nenabídne. Smysluplných scén ubývá. Chucky ani moc nehláškuje a Andy je "pozér".

• 12.8.2011  13:45
    Dětská hra 2 (1990)

Rozhodně bych nesouhlasil s tvrzením, že pokračování "Dětské hry" v něčem střádá. Spíše naopak. Je na stejné kvalitativní úrovni jako kultovní "jednička". A pokud jste se domnívali, že vraždící panenka byla zničena zapálením, tak jste se šeredně mýlili. Továrna na "Good Guys" totiž probudila duši Lee Raye aka škrtiče znovu k životu ! "Chucky" je drsnější než předtím a hláškuje o 106 ! A se stejným zápalem, jako v jedničce se snaží přenést svou duši do chlapce Andyho. Ten, je v nyní opatrovnické rodině, jelikož jeho matka se dostala do psychiatrické léčebny. Bohužel ani tady, není v bezpečí. Kam jde Andy, jde i "Chucky". Známý to slogan. Dvojka rozhodně nenudí. Scény nemají chybu a závěrečné finále ve fabrice na panenky, stojí za to !

• 12.8.2011  13:34
    Foxy Brownová (1974)

Po zdařilém grindhouse snímku "Coffy" se affro hvězda, Pam Grier znovu vrací do sedla ! Tentokráte, s postavou jmenující se "Foxy Brownová", a mstící se za vraždu svého přítele. Tyto dva atributy, jsou prakticky jediné změny, od předešlého filmu. I zde se totiž objevuje množství scén s erotickým nábojem, všemožných násilných praktik a snůškou rozličných vulgarismů. Do toho se jako přes kopírák, dostává do popředí téma drog, prostituce a podvodů. Kdyby se film nejmenoval, tak jak se jmenuje, tak by se klidně mohlo jednat o "Coffy 2". To jako fakt. Takhlens, se jedná o řadový titul do škatulky "blaxploitation" z typických 70.let (dederon, velké límce). P.S.: Nejvíce mě zaujala scéna, kdy Foxy tryskáčem smete jednoho z gaunerské party.

• 5.8.2011  00:13
    Všichni do jednoho (video film) (2004)

Neskutečně příjemné překvapení. Na české poměry opravdu vyjímečná věc. Tísnivý horor, jenž kritizuje pojem "reality show". S naprostou autenticitou a syrovostí demonstruje, nemorální zacházení tvůrců takovýchto projektů, manipulativnost s hlavními aktéry a snahu o co největší diváckou sledovanost, všemi možnými prostředky. Karel Žalud má talent a velký potenciál. To je bez debat ! Jinak se to říct nedá, když se vezme v potas minimální rozpočet, herci, jenž hrajou bez nároku na honorář a komplikace s kamerou -- vzniklo silné a exkluzivní dílo, které ač se v TV moc neobjevuje a mnoho lidí ho nezná, dodává další "zelenou" podobně laděným projektům. Herecká sestava byla poskládáná dobře. Všichni hrají civilně a divák, věří, každé jejich emoci, činům a scénám. Všichni do jednoho Vás chytnou a jen tak nepustí ! Originalita každým coulem ! Pozvolna se zvedající napětí. Komorní a úzkostné prostředí. Nečekané finále. Něco víc ?

• 31.7.2011  17:54
    Jednou se vrátí (TV film) (1991)

U nás, né až tak známý horor, z pera Stephena Kinga, zpracovaný do televizní podoby. Dá se říci, že filmy podle Kingovy předlohy se dělí na ty, které byli zpracovány výborně a na ty, jenž se máchají v průměrnosti. Zde, jde o zřetelný druhý případ. Jim Norman, se vrací do rodného města, kde mu před 27 lety parta výrostků, zabila staršího bratra a následně byla usmrcena rozjetým vlakem. Po této traumatické události se Jim vrací. Rozhodne se totiž vyučovat na zdejší škole. Do nostalgické idylky, to má ale daleko. Problém je to, že se mu hrůzné trauma z dětství opět vrací. A to přímo z pekla ! Ve městě se totiž dějí podivné vraždy. A obětmi jsou Jimovy studenti. Na místo kterých, usedávají v lavicích "mrtvý" výrostci z tragického mládí. Co s tím Jim svede, když mu nikdo nevěří ? Potenciál v tomto hororu jistě byl. I takový Tim Matheson v titulní roli, jenž už hrál ve spoustě hororů, je rozhodně solidní. Hororu podráží nohy, slabší zpracování dějové látky. Nedostatečné sehrání s původní předlohou. To jsou zřejmě aspekty, proč hodnotím za ***. Jinak, se mi ale horor celkově líbil. Na takové noční sledování, se to dozajista hodí. Určitě zkusím i další dvě pokračování.

• 31.7.2011  17:34
    Paranormal Activity 2 (2010)

Kvalitativně neboli jak chcete, "po stránce dojmu", se PA 2 nedá srovnat s prvním dílem. Ten, byl totiž někde úplně jinde. Dokázal totiž vyděsit a napnout již od začátku. Zde si musí divák na to "něco" opravdu dost dlouho počkat. Představitelé titulních rolí jsou totiž dost polopatičtí, a v jistém smyslu i vědomou civilnost, ztrácejí svým dosti krkolomným přehráváním. Nedaří se jim upoutat dostatečně divákovu pozornost a spíše se vlečou, nudí a nebaví. Třešničkou na dortu je rozhodně výkon mladé dívky (dcery hl.mužského představitele), která svým absolutně monotypním způsobem (ne)hraní, nezaujme už z principu. Celou stopáž mi její postava vadila a přirozenost ji teda chyběla maximálně. Režisér zjevně neumí pracovat s herci. Jak s výběrem, tak přímým vedením. Po těchto negacích, které se shrnujou v takřka celé první hodině, se konečně začne něco velkého dít. A to především, díky výborné návaznosti na první "PA". Tato kontinualita mě do jisté míry nadchla. Stejně jako návrat postav z prvního dílu a vysvětlení té "démoničnosti". Jak jsem již podotknul, tak druhá půlka filmu, stojí za vidění. Scény na kamerových záznamech jsou výtečně zmáknuté a postavy se konečně chovají, tak jak, by se asi v dané situaci měli. Naprostým "červeným esem" je skvěle zvládnuté a otevřené finále, jenž diváka opět dostává na začátek "jedničky". Ústa jsem měl otevřená dokořán, nepřeháním. A i za tuto skutečnost, musím hodnotit za ***. I s faktem, že na začátku by to bylo zralé na *, se povedlo solidní pokračování, které mě natěšilo na "trojku". Už se těším, jak to bude dál...

• 27.7.2011  08:47
    ProSieben FunnyMovie - H3: Halloween Horror Hostel (TV film) (2008)

Těch hororů, které tento německý výplod paroduje je opravdu hodně. Fakt, že jo. Uživatel "David3141" to vystihl přesně. Hlavním problémem je ale mizerně profláklé zpracování, které nezachrání ani bezpočet slavných parodovaných titulů. A o to hlavně jde. Snaha o gagy jistě byla -- to se nedá odepřít. Jenomže, jaksi vyšla do prázdna. Herci přehrávají (a to nevědomky) a tak ani ten humor není vůbec humorný. Scény jsou "nedomrlé", dialogy pitomě nesměšné a jakákoli smyslnost celého patosu nedochází. Možná by se zde hodilo přísloví, že kdo chce moc, nemá nic. Nicméně, tvůrci stopáž nepřehnali a tak se tento TV film dá shlédnout, bez jakékoliv ujmy.

<< předchozí 1 2 3 4 7 10 13