Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Rodinný
  • Akční

Recenze (1 626)

plakát

Šejdrem (2008) (TV film) 

Tenhle film není ničím jiným než sondou do života současné vesnice a hlavně sondou do mužských myšlenek a pohnutek. Ve filmu jde vlastně o to, že do vesnice přijíždí po mnoha letech zdejší rodák, který je slavným televizním hercem a chlapi z jeho rodné vesnice se mu rozhodnou dokázat, že jsou lepší než on. Ivan Trojan svou roli zvládl jako vždycky perfektně, stejně tak i další herci své role zahráli uvěřitelně a se ctí. Například takový Tomáš Klus jako namakaný hezounek bez mozku byl naprosto perfektní. Dokonce i nějaká ta vtipná hláška zde zazněla, a to z úst Igora Bareše, když se ho Ivan Trojan ptá: "To se ještě na vesnici drží zvyk pálení čarodějnic?" "Samozřejmě, jak jinak by se lidi zbavili bordelu, když nám Evropská unie zatrhla skládku?" Tahle hláška mě docela rozesmála a myslím si, že se tvůrcům povedla. Celkově se mi tenhle film tedy líbil, ovšem neřadím ho rozhodně k nějakým velkým filmovým zážitkům a je vysoce pravděpodobné, ža až si za rok přečtu název filmu, tak už ani nebudu vědět, o čem to bylo. Z toho důvodu tedy hodnotím průměrně v podobě tří hvězd.

plakát

Temné stíny (2012) 

Páteční večer se dá strávit různě. Já ten dnešní strávil v kině s nejnovějším filmem dvojice Burton a Depp a rozhodně jsem nelitoval. A jelikož jsem plný čerstvých dojmů, protože od mého návratu z kina ještě neuplynuly ani dvě hodiny, tak nevím, jestli můj komentář bude vůbec souvislý, ale pokusím se o to. Takže Temné stíny v tuto chvíli považuji za super odvaz a vůbec jsem nečekal, že se budu v kině tak často a tak hlasitě smát. Tahle fantasy komedie byla rozhodně okouzlující a má něco do sebe. Johnny Depp hraje svou postavu perfektně a má i pár skvělých hlášek a pár brilantních scének, jako například žhavý sex s Evou Green nebo zděšení, když vidí logo McDonalda a považuje ho za znamení ďábla. Filmu navíc pomáhají i vedlejší postavy, ať už to je přestárlá a velmi pomalá uklízečka, ochlasta v podání Jackieho Earla Haleyho nebo stále kocovinou trpící psychiatrička, kterou si s chutí zahrála Helena Bonham Carter. Celkově zkrátka film vnímám jako velice povedený a rozhodně ho chci minimálně ještě jednou vidět, ale to už si asi počkám až na jeho uvedení na HBO. Jediná má výtka tak směřuje k možná až příliš zdlouhavému ději, chvílemi mi to opravdu už připomínalo skoro nějakou telenovelu, a z toho důvodu také strhávám jednu hvězdu dolů, ale jinak pohoda a super zážitek.

plakát

Zóna IN 5Angels (2012) (pořad) 

Ze zvědavosti jsem se podíval na první díl tohoto pořadu a myslím si, že to zase tak špatné nebylo, ovšem na pořad se lze dívat z několika úhlů. Předně je evidentní, že pořad je cílen na dívky ve věku zhruba od 10 do 15 let. Pokud bych byl dívkou v tomto věku, budu pořad vynášet až do nebes. Ovšem něco málo by mohl říci a dát i klukům v tomto věku (když už nic jiného, tak uvidí hezký holky ve svém věku v rolích moderátorek). Pokud je vám však více než 15 let, pochybuji, že by vás pořad mohl jakkoliv oslovit nebo zaujmout až natolik, že byste ho začali pravidelně sledovat. Cílová skupina je zkrátka jasně daná a jen ona dokáže docenit rozhovor s "hezounkem" Martinem Harichem, hudební videoklip zahraniční chlapecké pětičlenné kapely, nebo rubriku "Láska, sex a trápení" (takhle přesně se to v tom pořadu nejmenuje, ale tento název nejvýstižněji odpovídá tomu, na co se tazatelky ptají). Ale kupodivu i já jsem si ve svých 25 letech přišel v prvním díle na své, protože hostem tohoto dílu byla má oblíbená Lucka Vondráčková, která zavzpomínala na období, kdy začátkem 90. let uváděla pořad Marmeláda, což je jeden z pořadů, na nichž jsem vyrůstal. Takže abych to nějak shrnul. Je fajn, že má nějaká stanice snahu vysílat pořad o puberťácích a pro puberťáky, protože já jsem taky na podobných pořadech vyrůstal (s nostalgickou slzou v oku vzpomínám na pořady jako Eso, Oáza, Vega, Magion, Kečup, Marmeláda, MiniMaxi, Hip Hap Hop nebo Eldorádo) a je jen dobře, že tento pořad vzniknul a když si najde své stálé diváky, tak tím líp. A protože nepatřím do cílové skupiny pořadu, tak se neodvažuji ho nějak přísně hodnotit a z toho důvodu uděluji neutrální a průměrné tři hvězdy.

plakát

Tajemná řeka (2003) 

Tři hlavní postavy, tři kamarádi z dětství, a každá z těchto postav ve mně vzbuzovala jiné emoce. Jednoho z nich jsem litoval a soucítil jsem s ním (Tim Robbins), jednoho jsem nenáviděl (Sean Penn) a jednomu jsem fandil v odhalování pravdy (Kevin Bacon). Zkrátka každá z postav byla úplně jiná, a to je na tomto filmu to zajímavé, co ho dělá tím, čím je. Samozřejmě žádná z těchto postav by asi nevzbuzovala takové emoce nebýt kriminální zápletky, která pomáhá utvářet divákův názor na jednotlivé postavy, ale v zásadě právě díky této zápletce vidíme a odhalujeme, co je ve skutečnosti která postava zač a jaký charakter si v sobě nese. A nutno dodat, že každá z těch tří hlavních postav byla zahrána jednotlivými herci dokonale a ani jednomu z nich nemohu nic vytknout. Z čehož vyplývá, že samotný film stojí a padá především s hlavními herci a také samozřejmě s dějem, který je taktéž velmi zajímavý a já se přiznám, že když jsem film viděl poprvé, tak jsem byl závěrečným vyústěním příběhu hodně překvapen a osobně jsem takové rozuzlení vůbec netipoval. Zkrátka tenhle film je pro mě ztělesním dokonalosti mezi krimidramaty a já nemohu jinak než mu udělit pět hvězd.

plakát

Noc hrůzy (2011) 

Upíři jsou posledních pár let v kurzu a filmy, romány a seriály s upíry na nás útočí ze všech stran. Jedním z takových filmů je i Noc hrůzy, který by měl být kombinací komedie a hororu, ale já jsem v něm viděl jen hororové prvky a jako komedie mi to tedy ani na okamžik nepřipadalo. Ale to rozhodně není na škodu, naopak film jsem si dokázal maximálně užít. Samotný děj mě totiž velmi zaujal a já s napětím očekával, jak celý ten napínavý příběh dopadne. Navíc se zde objevuje prostředí maloměsta, které já ve filmech miluji, takže i to je další klad tohoto filmu. Co se týče hereckých výkonů, tak mě hodně potěšil můj nejoblíbenější záporák z Harryho Pottera, kterým není nikdo jiný než David Tennant, který zde hraje úžasně a podle mého názoru je zde jeho výkon tím nejlepším ze všech, i když nemůže být pochyb o tom, že Colin Farrell mu velmi zdatně sekunduje. Anton Yelchin podává standartně dobrý výkon tak, jak jsem od něj zvyklý, takže ve výsledku je tento film milým a přijemným bijákem na víkendový večer, který mě na první zhlédnutí dokázal zaujmout, potěšit a příjemně překvapit, a proto mu uděluji nadprůměrné čtyři hvězdičky.

plakát

Máj (2008) 

Zklamání, utrpení, nuda a promrhaný čas. Toto vše se mi vybaví, když se řekne Máj a F. A. Brabec. Nejsem asi první a ani poslední, kdo čekal podobně zajímavý a atraktivní film, jakým byla Kytice, ale Máj prostě byl špatně uchopen a výsledkem je ohromná nuda. Přičemž to je ale samo o sobě ohromná škoda, protože nemalý potenciál zde rozhodně byl. Když už tvůrci dokázali vybrat nádherné lokace, které opravdu jako by vypadly ze stránek Máchova Máje, když už tvůrci dokázali sehnat vynikajícího herce Jana Třísku, jehož role kata zde byla tím nejcharizmatějším, s čím se měl divák možnost setkat, tak se nedá ve výsledku mluvit o ničem jiném než o prošvihnuté příležitosti nabídnout divácky atraktivní filmovou adaptaci notoricky známé klasiky. Zkrátka jako divák nemohu být s výsledkem spokojen a na rovinu říkám, že kdybych ze školy nevěděl, o čem vlastně báseň Máj je a co se v ní děje, tak bych se v ději tohoto filmu nebyl absolutně schopný orientovat, a v tom případě není pochyb o tom, že film je špatný. Nicméně za výše zmíněné klady filmu (charizmatický Jan Tříska, vynikající přírodní lokace) alespoň tu jednu hvězdičku tomuto filmu uděluji.

plakát

Gulliverovy cesty (2010) 

Jack Black nepatří mezi mé nejoblíbenější herce, ale taky mi nějak výrazně nevadí. A samozřejmě je mi jasné, že když se na nějaký film s ním kouknu, tak mě čeká hromada různého pitvoření a komediálních hereckých kreací. Ale právě proto na jeho filmy koukám tehdy, když mám potřebu se u televize bavit, tak jako tomu bylo dnes večer. A v tomhle ohledu film Gulliverovy cesty nezklamal a dokázal mě pobavit. Byla to jízda plná eskapád a komického herectví Jacka Blacka, ale bezesporu se jednalo o jízdu příjemnou, veselou a svým způsobem fascinující, a to od začátku do konce. Není to sice nějak originální nebo snad objevná komedie, dokonce to není ani film, ze kterého bych si sedl na zadek, ale je to film ideální na sobotní večer, kdy nechcete nic řešit a nad čímkoliv přemýšlet. Jack Black navíc má solidní herecké kolegy, ať už to je Jason Segel nebo Chris O´Dowd, který zde byl možná i stejně zajímavý a vtipný jako v Ajťácích. Do toho je zde k vidění také vždy sympatická a atraktivní Amanda Peet, kterou řadím k těm hezčím herečkám, a tak nemám důvod si o této komedii myslet cokoliv špatného. Zkrátka tohle je klasicky průměrná komedie, která ode mne získává tři hvězdy.

plakát

Smrt a kremace (2010) 

Na každého jednou dojde. Ale slovíčko "jednou" je tak neurčité, a tak si jeden podivný samotářský majitel krematoria řekne, proč by měly dotyčné osoby, které nerespektují nic a nikoho tak dlouho čekat. Zkrátka se řídí úslovím "co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek". A tak se stane, že pohřešovaných v jednom malém městečku začne přibývat. A paralelně s tímto příběhem sledujeme příběh druhý, v jehož popředí je teenager Jarod, který je ve škole šikanován a kterého osud zavane právě do krematoria tohoto podivína. A divákovi musí být jasné, že ti dva budou mít společného více než jen společné zaměstnání. Tenhle thriller mě dokázal maximálně zaujmout, užíval jsem si ho a bavilo mě sledovat, jak někdo bere spravedlnost do vlastních rukou a obětem stručně a jasně dá najevo, co si o jejich chování myslí. Předpokládám, že se najde jen málo diváků, kteří ústřední dvojici nebudou fandit, protože oni nevraždí bezdůvodně a hlavně, jsou to oba ohromní sympaťáci. Jsem rád, že jsem si našel trochu času a strávil páteční noc s tímhle filmem, protože to opravdu stálo za to. Jen mi přijde zvláštní, že skoro v každém filmu na téma šikana jsou šikanováni sympatičtí hoši a dívky, kteří rozhodně nepatří mezi vzhledově neatraktivní teenagery. Asi to je tím, že méně atraktivním teenagerům by zřejmě divák nefandil, ale každopádně je to zvláštní fenomén. Tím jsem ale odbočil od tématu, film mě zaujal a bylo mi horzně líto, že už končí, zkrátka byl to fajn film, a proto mu uděluji čtyři hvězdy.

plakát

Sexbomba od vedle (2004) 

To byl takhle jednou jeden šprt (ovšem docela atraktivní šprt), kterého zajímalo jen učení, který se kamarádil jen se dvěma dalšími šprty, a který nikdy nepřekročil hranice špatnosti a choval se morálně a čestně. A bylo by to tak nejspíš i nadále, kdyby se do sousedství nepřistěhovala atraktivní mladá blondýnka, kterou čirou náhodou měl možnost sledovat při převlékání. A tak se stalo, že se nám tenhle šprt zamiloval a zažil nejdivočější dny a týdny svého života. Tahle teenage komedie není typickou teenage komedií, ale o to je právě zajímavější a atraktivnější. Zapomeňte na fekální humor, zapomeňte na všechny následovníky Prciček i na Prcičky samotné, tohle je jiný druh komedie, která jde svou vlastní cestou a to je to, co z ní v mých očích dělá tolik okouzlující a tolik atraktivní teenage komedii. Zkrátka jsem jejímu kouzlu podlehl a ač jsem tuto komedii viděl již podruhé, tak jsem si ji užil stejně jako při prvním zhlédnutí. Ale svůj podíl na mém nadšení mají zajisté také herecké výkony, Emile Hirsch a Elisha Cuthbert byli vynikající pár a Timothy Olyphant tomu už jen dodal pomyslný lesk. Tohle je zkrátka úžasné dílko, do kterého jsem se zamiloval a které zřejmě ještě hodně dlouho milovat budu. Nemám nad čím váhat, filmu velice rád uděluji pět hvězdiček.

plakát

Liverpoolský brankář (2010) 

Každý teenager má své touhy, sny, přání, ale i problémy a starosti. Hlavní hrdina této norské komedie se musí vypořádávat se šikanou od svého spolužáka, a i když to není žádná agresivní forma šikany, ale spíše se jedná o jakousi formu nátlaku na slabšího jedince (jde zde spíše o to, že hlavní hrdina nepatří k příliš odvážným lidem a asi by se dalo říci, že je to lidově řečeno padavka), tak přesto je to pro hlavního hrdinu nepříjemné, a to především v okamžiku kdy zjišťuje, že dívka, do které se zamiloval, je mnohokrát odvážnější než on. To žádnému chlapovi sebevědomí nezvedne. Ale hlavní hrdina se zde vypořádává také s první láskou, se svou až přehnaně starostlivou matkou, s touhou mít kompletní sbírku fotbalových kartiček a nakonec i se svým strachem z hraní fotbalu. Tohle je příjemně milý film ze severní Evropy, který se prostě musí divákovi líbit, ať je mu 10 nebo 50 let, protože přesně dokázal najít ten správný poměr mezi nadsázkou, humorem a trapností, v tomhle směru je to absolutně vyvážené a tím pádem skoro dokonalé. Já jsem s výsledkem spokojený a proto uděluji lepší čtyři hvězdičky.