Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (1 871)

plakát

No Manifesto: Film o Manic Street Preachers (2015) 

Manics jsou skvělí, ale tenhle dokument tak úplně ne. Jakmile se točí pozornost kolem členů kapely, vše funguje. Bohužel ve filmu dostaly spoustu prostoru i názory fanoušků, a to i takových těch, který prostě Manics žerou až moc. MSP jsou rozhodně vyjímečná kapela, moje srdcovka, ale že bych si na tom vystavil životní filosofii, to už je moc. Zklamáním je špatná kvalita záznamů živých vystoupení.

plakát

Afrika (2013) (seriál) 

Byť je to těžce představitelné, tento dokumentární cyklus jde dokonalostí toho co ukazuje snad ještě dál než série Planet Earth a Life. Od té doby technologie pokročily a v jednotlivých scénách je to vidět. Když už kvůli ničemu jinému, tak kvůli tomuhle má smysl mít Full HD televizi. Nenapadá mě co víc napsat, než patetické: „děkuji BBC Earth".

plakát

Ajťáci: Přichází internet (2013) (TV film) 

U seriálu IT crowd jsem se hodněkrát při sledování upřímně nahlas zasmál, což se mi až zase tak často nestává. Od poslední a ještě speciální epizody takto skvělého seriálu jsem čekal trochu víc, sice je to rozloučení vtipné, ale nedosahuje výšin dílů prvních dvou sérií. Na druhou stranu byly i slabší kusy, takže na závěr takový lepší průměr. I kdyby si měly další série držet alespoň takovouto kvalitu, tak by to ale stálo za to.

plakát

An Adventure in Space and Time (2013) (TV film) 

BBC tedy rozhodně 50. výročí Doctora Who neodfláklo. Začalo to geniálním původním trailerem na výročí jako takové, jenž sám o sobě byl krásným dárkem všem fanouškům. Pak přišla mini-epizoda, která definitivně a krásně dějově zaplnila prázdný prostor doby, kdy byl seriál zrušen. Samotný výroční film byla úžasná jízda a tento počin jsem si nechal na konec. A i zde nelze jinak než smeknout. Tentokráte Marku Gatissovi, který napsal nádherné vyznání lásky k tomuto vyjímečnému seriálu. An adventure in Space and Time je povedeným, zábavným, dojemným, ale nepatetickým výkladem toho v jakých podmínkách seriál vznikal. Osobně jsem byl k ději skeptický, vždyť co může být tak zajímavého na vzniku seriálu, aby o tom vznikl film? Ale ono je toho hodně co říct, a fanouškům pro které se stal Doctor Who srdcovou záležitostí obzvlášť. Pro mě je An adventure in Space and Time rovnocenný souputník filmu Ed Wood od Tima Burtona, (oba jsou o průkopnících původně brakového žánru) a zaslouží možná o to víc respektu, že je „jen“ televizním počinem.

plakát

Broadchurch (2013) (seriál) 

Svým způsobem je Broadchurch krimi seriálem s vlastně úplně nejjednodušší a nekomplikovanou zápletkou jakou jen může mít. Jedna vražda, ponurá atmosféra, mnoho podezřelých a jeden vrah. Je to málo? Podle mě ne. Někdy stačí dělat obyčejné věci dobře a ono to stačí. Obzvlášť v rámci žánru kriminálek je současně v příbězích převis příběhů se spiknutími, nebo alespoň sériovými psychopatickými zabijáky. Broadchurch se do takovýchto přemrštěných zápletek nepouští, tvůrci se drží v umírněné lokální rovině, dělají to dobře a to stačí. Po technické stránce je seriál filmově perfektní, má uvěřitelný scénář, nepřepálený počet epizod (a tedy absenci vaty), pěkný soundtrack a velmi dobré herecké výkony. Ostatně důvodem proč jsem začal seriál sledovat je David Tennat, protože z jeho výkonů v Doctor Who mě dodnes mrazí, když si vzpomenu. Zde sice tak nevyniká, hraje úsporněji, ale věrohodně a dobře. Avšak jak je v britských seriálech zvykem herectví celkově patří k nejsilnějším stránkám televizní tvorby.

plakát

Elysium (2013) 

Nepamatuji si kdy mě naposledy takhle dostal design filmu. Od "gadgets" přes droidy až po lodě je všechno hračičkovsky vypiplané a hlavně zábavně prezentované.

plakát

Gravitace (2013) 

Sice mi nezbylo nic jiného než jít na 3D verzi, ale právě Gravitace je příkladem toho, že když se spojí osobitý režijní přístup a geniální práce kameramana, není dalšího rozměru potřeba. Největší hvězdou filmu je podle mého názoru kameraman Emmanuel Lubezki, který si tímto filmem připsal další skvost (po Potomcích lidí a hlavně Stromu Života). Díky jeho práci jsem měl setrvale po celých 90 minut pocit, že sleduji mimořádnou událost, nebo možná i milník filmových dějin. Pravda, příběh byl trochu divočejší než bych čekal a při výběru hlavní role mohl mít režisér šťastnější ruku, ale Gravitace je jednoduše dechberoucí filmový zážitek. Omílaná výtka o banálním lineárním příběhu je, vzhledem k žánru, dle mého názoru úplně zcestná.

plakát

Hobit: Šmakova dračí poušť (2013) 

Zatímco v prvním díle mi bylo rozšíření světa Středozemě oproti předloze sympatické a vkusné, v tom druhém už to je hodně za čarou. Dojem umělého účelového nafouknutí je nesetřesitelný. Hodně se o to zasloužila ona všude zmiňovaná elfka, která je opravdu hodně navíc. Peter Jackson měl podobné "vylepšováky" už pro Dvě věže, kdy měla Arwen bojovat v Helmově žlebu po boku Aragorna, naštěstí tato informace leaknula a fanoušci zahájili frontální útok proti takovému prznění, až Jackson ustoupil a bylo to ku prospěchu. Škoda, že k něčemu takovému nedošlo i nyní.

plakát

Jack a obři (2013) 

Zajímalo by mě, co motivovalo tolik zajímavých jmen, že se upnuli zrovna k tomuto veskrze obyčejnému projektu. Od jmen režiséra i herců bych očekával zajímavější, viditelnější počiny. Pravda je, že jde o pohádku spíše vydařenou (z fantasy jsem si na tom nic nenašel), ale zase ne takovou, která by vyvolávala nutkání ji vidět vícekrát, např. každé vánoční dopoledne. Zkrátka, má očekávání k tomuto filmu nebyla vzhledem k námětu nijak závratná a ani po shlédnutí jsem v námětu nic, co by mělo potenciál něčeho zaznamenáníhodného nenašel. Určitě nejde o špatný, nebo snad pokažený film, Jack a obři je film, který sice tak nějak akorát naplnil má očekávání, ta ale nebyla nijak závratná.