Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (804)

plakát

Jarní tání (1986) 

Už jen kvůli tomu konci jako z Cimrmana...

plakát

Omaret yakobean (2006) 

Nejdražší egyptský film posledních dvaceti let a rozhodně jeden z nejlepších. Doporučuji všem, které zajímá odvrácená (či spíše opravdová) tvář Egypta, kterou běžný turista z přímořského resortu rozhodně nepozná. V porovnání s literární předlohou jsou sice některé motivy silně zjednodušeny a upraveny (zejm. postava homosexuálního novináře je filmem deformována až na jakousi karikaturu) a trošku se vytrácí soudržnost jednotlivých prolínajících se osudů, je však otázkou, co vše byl režisérův ústupek cenzuře, aby film vůbec prošel do kin.

plakát

Moolaadé (2004) 

Až antropologická sonda do života venkovských žen v subsaharské Africe, kde se střetávají staré kmenové tradice a africký lidový islám na straně jedné s pokrokem, vzdělaností a novým myšlením na straně druhé. Sice mi ke konci přišla trošku násilná jakási snaha o genderově-politickou korektnost, nic to ale nemění na tom, že jsou to dvě hodiny podívané, která se běžně v české distribuci neobjevuje.

plakát

Al-risâlah (1976) 

Velkofilm o vzniku islámu a jeho šíření po Arabském poloostrově. A také film, ve kterém hlavního hrdinu celou dobu neuvidíte. Provedení je sice slabší, občas to vypadá jak televizní inscenace, herecké výkony jsou v některých případech velmi zvláštní a v podstatě to je propaganda, ale je to silný zážitek. A představitelé křesťanů mluví anglicky, což mi přijde úplně nejvtipnější. V každém případě lepší (a delší) než anglický "remake".

plakát

Kráska z Marsu (1924) 

Inženýr Loss, snící o Marsu, a jeho věrná manželka Nataša, šmelinář Erlich, kradoucí cukr ze společných zásob, hrdinný rudoarmějec Gusev, běhající v ženských šatech, marťanská královna Aelita, která Marsu vlastně nevládne ("Ty panuješ, ale vládneme my!"), a další bizarní postavičky ve filmu, který je tak žánrově neuchopitelný, až se mu nabízí statut kultu. V úžasu jsem strávil 111 minut této fascinující podívané plynule přecházející mezi hard sci-fi, milostnou romancí, společensko-kritickým dramatem a budovatelským eposem a užíval si všechny scénaristické kličky, které děj Aelity nabízel. Zmínku si určitě zaslouží i výprava scén z Marsu, kulisy i kostýmy, navrhované špičkami tehdejší sovětské kubofuturistické avangardy v čele Annou Exnerovou a Izákem Rabinovičem, inspirující i Langovu Metropolis.

plakát

Pucca (2006) (seriál) 

Každý má svůj malý hřích.

plakát

Mumie (1932) 

Archivní záběry z Egyptského muzea v Káhiře a několika dalších historických lokací, jinak samozřejmě studiovka.

plakát

Ponorka (1981) 

Klaustrofobické scény pod vodou při útocích byly úžasné. A konec mě fakt dostal... Jasná pětka

plakát

Nekonečný příběh (1984) 

Má nejoblíbenější filmová fantasy a můj nejoblíbenější film vůbec. Nemá smysl počítat, kolikrát jsem to viděl. A ještě ho mnohokrát uvidím.