Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krátkometrážní
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (253)

plakát

Železní bratři (2023) 

Pokaždé, když se stane, že celý kinosál je na konci tiše jako myška a ještě dalších 10 minut jsou všichni zaraženi v hloubavé náladě, říkám si, že takový snímek umí udělat dojem. Jo mouchy bych tam asi také našla, ale budu brát Bratry spíše jako celek, zahalený v tónech zlaté hodinky a to bylo celkem příjemné.

plakát

Smysl pro tumor - Epizoda 4 (2024) (epizoda) 

Čtvrtý díl naprostá pecka. Koukala jsem až teď večer na I-vysílání a říkala si, že si dám aspoň kousek před spaním, páč u trojky jsem byla maličko zklamaná. Ne od začátku do konce mne díl bavil a ano pobrekla jsem si. Filip a jeho životní láskyplné trable mezi chemoterapiemi, společně s pocity, které jsou nám zdravým lidem představeny tak realisticky, jako by to divák prožíval také - asi nejlepší scéna s holením vlasů se skvělým soundtrackem v rytmu postpunku, mňamozní kamerové záběry s velmi pěkným colorgradem, a vše zase odlehčující banální citové rozepře rodičů 😅 aneb tatínek statečně bojující v opuštěné domácnosti tomu dává opět takový punc. Škoda, jak se tam točí ta pračka, že nejede písnička od Mutantů Jdu prát, protože tatínek skutečně hledá východisko. Zatím bych řekla nejlepší díl.

plakát

Smysl pro tumor - Epizoda 2 (2024) (epizoda) 

Ta dvojka byla trošku takový bizár počesku.  Aneb, tam kde se statečně a s humorem pere Filip s tumorem, tam jeho rodiče perlí bomby a žehlí svůj vztah tak, kdy divák žasne, až to bolí 😅 Chudák mamka, chudák taťka. Ty dva se fakt hledali 😁

plakát

Marilyn - zrod ikony (2021) (TV film) 

Velmi se mi líbilo, jak citlivě a zároveň upřímně byl dokument zpracován. Jediné, co možná trošku rušilo byly ilustrační záběry, které nesouvisely s Marylin. Někde se to podařilo nasadit, ale ne vždycky to zafungovalo. Já vím, že se to běžně dělá, ale pokud se nejedná o metaforu (jednu jsem našla a ta fungovala), působí to lacině. Přesto plný počet hvězdiček. Narátorka dokáže doslova vtáhnout do dění a velmi dobrá sbírka archivních záběrů nás provede od dětství až po padesátá léta minulého století.

plakát

Tři zlaté dukáty (2023) (TV film) 

Chvilku mi to kolísalo na začátku, zda líbí nelíbí, ale od té doby, kdy byl ve hře třetí dukát, mne pohádka docela bavila. Celkem srozumitelný a hlavně nepřeplácaný děj mne potěšil. Nevím, jestli děti pochopí milostnou linku, kluka, který si jde spíše za svým štěstím, a jeho životním snem je odjet do USA, místo aby bojoval jednoznačně za lásku, to je spíše dramaturgie pro nás dospělejší děti, ale možná tvůrci bez příkras chtěli dětem říct, že i kluci dokážou být dost paličatí a ješitní, aby mlaďounká rozmazlená princezna měla šanci svého milého zastavit a říct mu, co v životě skutečně potřebuje. Musím říct, že jsem si poplakala. Ale hezky. Žádná želva. Prostě hezky. PS: a to je jasné, že se pasáček ovcí (až splní všechny své královské povinnosti), do těch států ;) podívá.

plakát

Klíč svatého Petra (2023) (TV film) 

Na Štědrý den jsem stihla poslední čtvrtinu a po té diskusi tady jsem si dneska hezky udělala snídani s pohádkou, abych si utříbila dojmy. Nechci srovnávat, ale nedá mi to. Oproti minulé pohádce, Jak si nevzít princeznu, řekla bych, že měl Janák veliké štěstí na štáb a celkově řemeslně dobrá práce. Scény v tajemném přítmí interiéru doplňovaly kouřové efekty a velmi pěkné nasvícení scény dělalo pěknou atmosféru. Jo četla jsem i narážky na triky, ok zaujaly mne efekty létajících dušiček ve sluji vodníka, ty se mi velmi líbily, jenže pak je maličko zabil následující efekt, kdy stoupají do nebe, když vyletí z jezera. Devadesátkový efekt, který na druhou stranu je super kýč, ale dětem se jistě líbí, protože k pohádkám tak nějak patří a v mne vyvolaly vzpomínku na pohádky z dětství. K příběhu a režii - chyběla nám tam všem možná větší účast princezny, možná mohl být lepší důraz na dramaturgii i režii. Něžná, krásná, celkem chytrá princezna uměla hrát dokonce šachy a pilná studentka, co dokázala odhalit lest... Ale chce to větší živel, holku krev a mlíko, jako byla Popelka, naše ta česká. Naopak darebačka Berenika ta pobavila a její dějová linka mne velmi bavila. Sv. Petr hlavní postava byl sympaťák, a Ivanovi Romančíkovi bych přála lepší hodnocení, protože úkolu se chopil po herecké stránce hodně dobře. Možná tomu měli dát tvůrci víc času, aby něco ještě uzrálo, ale líbilo.

plakát

Božena - Epizoda 2 (2021) (epizoda) 

Jo osudové lásky to je téma, které je vášnivé a bolí. Božena chtěla po svém muži, aby ji měl rád, jenže chybělo kus něhy, která by ji skutečně vnesla do kolen. Zpočátku svého muže chtěla milovat, ale on předvedl pouze to, co po něm na začátku nechtěla, aby se k ní nechoval jak ke zvířeti. Dnes by se taková situace řešila rozvodem, protože kdo by to měl vydržet. I to, že měla 4 děti by nevadilo, jen by si musela najít práci atd atd. V 19.století to bylo asi horší, ale i naše praprababičky měly mnohem více dětí. :) Kdyby jí Nebeský nedal kopačky, mohli být spolu. Jooo postelovek tam bylo trošku víc, ale tím víc gradovalo napětí :) Nemůžu spát, silné, skutečně silné a dle skutečných událostí :)

plakát

Božena - Epizoda 1 (2021) (epizoda) 

Viděli jsme prozatím 1.díl z minisérie a rozhodně mne navnadil dívat se dál. Anna Kameníková mne dost překvapila. Boženka nemá být vyloženě poslušné děvčátko, jak si mnozí myslí. Je to pořádná divá Bára, živel, který jen tak někdo nezkrotí. Zároveň ale i v té paličatosti můžeme hledat kus dobroty a to je pro neznalce Boženy Němcové matoucí. U Kameníkové se mi líbí, jak z divokého kotěte se stává pomalu mladá žena, ve které ale zůstává dravost vymanit se z konvencí a stereotypu podobnému domácímu vězení. Ve scéně, kdy se vášnivě zdivočí ze sladkých slov o vlastenectví, dokážu si ji představit, že ta múza v ní skutečně zapracovala, i když na první pohled bychom mohli hledat kliché, zapracovala. Její největší psycho měla být svatební noc, už nevím, ve které životopisné knize to bylo, ale jsem ráda, že tvůrci se drželi hlavní linie, kdy zpočátku Betty měla dát Němcovi šanci a podlehla jeho šarmu, ale až po svatbě zjistila, že to nebude tak růžové. Co se mi líbí je skutečně překrásná práce kameramanů a osvětlovačů. To je klobouk dolů, to dělá z televizního formátu další level. Oko filmaře žasne s jakou propracovaností je vše připravené do dokonalosti.

plakát

Všechno nebo nic (2017) 

V letňáku na pohodu jo. Harlekýnka z pera slovenské spisovatelky Evity Urbaníkové docela překvapí. Tvůrci opět jedou tu bujarou dramaturgii, tak proč všem nepřiřadit specifický problém? Ale gayové kamarádi kořením jsou, ti se povedli! :-D Nevím zda se přiklonit k americky pocukrovanému designu filmu, na druhou stranu to možná trošku zachraňuje. Dialogy k zasmání a malým dětem zacpat uši :-D Takový typicky holčičí film, ale méně toho cukrkandlu příště, ať i muži z toho něco maj...